Έλλην Μπαρμπέρης και Κρίση Χρέους

Ο μπαρμπέρης δεν είναι μόνο ένας αγωγός ανδρικού καλλωπισμού και περιποίησης. Δεν είναι απλά ένας artisan, ένας στυλίστ, ή ένα μηχανικό ρομπότ που χρησιμοποιεί μια φαλτσέτα, ένα ψαλίδι και μια χτένα για να δημιουργήσει ένα razorfade και ένα μουστάκι τύπου Errol Flynn. Είναι κάτι παραπάνω: barbering μη εξυπηρετραγματοικονομικτο σκιαγράφημα ενός ολιστικού σετ κανόνων, ή καλύτερα ενός πρωτοκόλλου αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς στη χώρα στην οποία ζει. Αδιαμφισβήτητα επηρεάζεται από τα κοινωνικοοικονομικά ρεύματα της εποχής.

Ποιο είναι το πολιτιστικό DNA του Έλληνα μπαρμπέρη; Ποιο είναι το πρωτόκολλο καλής κοινωνικής συμπεριφοράς στο οποίο προσχωρεί; Στη συζήτηση για τα κοινωνικοικονομικά ρεύματα, αν το διεθνές barbering ήταν μια παγκόσμια τράπεζα, τι σχέση θα είχε με το Ελληνικό barbering και το πρωτόκολλο καλής κοινωνικής συμπεριφοράς;

Αν υπήρχε παγκόσμιος Τειρεσίας μπαρμπέρηδων, ο Έλλην μπαρμπέρης, θα ήταν ο πρώτος στη λίστα με τα κόκκινα δάνεια, αυτά τα αδιάγραφα και μη εξυπηρετήσιμα. Είναι και θα είναι αιώνια υπερχρεωμένος, ο κοινός μεγαλοφειλέτης. Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε να βγει ποτέ από αυτήν την πρωτιά και θα εξηγηθώ.

Ο Έλληνας μπαρμπέρης είναι «character» από μόνος του. Στο βαθμό που τα μπαρμπέρικα στη χώρα μας είναι εστίες πολιτικής συζήτησης, ο μπαρμπέρης είναι ο κεντρικός πανελίστας και συντονίζει τις συζητήσεις όπου οι προσκεκλημένοι, οι πελάτες ανταλλάσσουν συχνά απόψεις σχετικά με την πολιτική και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι πελάτες καταφέρονται ενάντια στους θεσμούς, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε κ.ο.κ. με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο Έλλην μπαρμπέρης ταυτίζεται με αυτές τις απόψεις. Αυτή είναι μια πρώτη, αλλά επιφανειακή μόνο, ένδειξη της κρίσης χρέους. Πάμε όμως λίγο στον πυρήνα της κρίσης.

Βάσει του πρωτοκόλλου καλής συμπεριφοράς, ο Έλλην μπαρμπέρης έχει αυξημένες υποχρεώσεις, σίγουρα αρκετά πιο βαριές από αυτές των αλλοδαπών συναδέλφων του. Για παράδειγμα, μπαίνεις σε ένα μπαρμπέρικο, αντί να σου πει «καλημέρα» σου λέει «γεια σας», «health on you», ένας προληπτικός ξένος πελάτης θα χτυπούσε ενστικτωδώς το χέρι του σε ξύλινη επιφάνεια για να ξορκίσει το κακό. Καλημέρα δεν λέει πολύ συχνά και αν την εκστομίσει θα είναι πολύ προσωπική. «Καλημέρα σας» θα πει. Δεν πυροβολεί όλους με «καλημέρες» όπως γίνεται αλλού, γιατί η «καλημέρα» για τον Έλληνα μπαρμπέρη, όταν την πει, την αισθάνεται και πηγάζει απευθείας από την καρδιά και όχι από το στόμα. Αν είναι και πρώτη του μήνα, θα σου πει “Καλό Μήνα», αρχή άνοιξης «Καλή Άνοιξη» κ.ο.κ.. Θα ήταν άκρως περίεργο ή ας πούμε «κουλό» να ακούσεις ένα «Good Month” ή «Good Spring” σε ένα μπαρμπέρικο στο Λονδίνο. Ο Έλλην μπαρμπέρης όμως είναι αλλιώς. Αν είσαι πιο τακτικός πελάτης, το καλωσόρισμα μπορεί να συνοδευτεί από ένα δυνατό σφίξιμο χεριού και από ένα σταυρωτό φίλημα.

Ο Έλλην μπαρμπέρης δεν αρκείται στο να σε ρωτήσει απλά τι κάνεις. Τον ενδιαφέρει και η υγεία της ξάδερφης της θείας της κουμπάρας της αδερφής της γυναίκας σου στο χωριό. «Οφείλει» να σε ρωτήσει, γιατί για τον πελάτη, η σχέση με τον μπαρμπέρη, είναι όπως αυτή με το συνοπλίτη σου στο στρατό που ρωτάς τα πάντα και μοιράζεσαι τα πάντα. Είναι τόσο «υποχρεωμένος», που θα σου προσφέρει και καφέ, όχι ένα καστανόχωμα black Americano, γιατί φοβάται ότι θα τον πεις  «αφιλόξενο».

Ο ‘Ελλην μπαρμπέρης πέρα από τις υποχρεώσεις του στον άνθρωπο, έχει και υποχρεώσεις προς την πίστη, τον Δημιουργό. Δίπλα στο σετ εργαλείων του έχει και ένα ματάκι και μια εικόνα της Παναγίας και του Οσιομάρτυρα Ηλία Αρδούνη (του αγίου προστάτου των κομμωτών). Δεν καταλαβαίνει από κανόνες πολιτικής ορθότητας, οΔεν έχει επαφή με ραγματοικονομικύτε αντιλαμβάνεται την παγκοσμιοποίηση. Αχ, τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα…

Όταν τελειώσει το κούρεμα ή το ξύρισμα σε χτυπά ελαφρά στον ώμο ή στον σβέρκο και σου λέει «με γεια». Αυτό είναι απολύτως μπανάλ. Θα σας έλεγε ποτέ ένας Λονδρέζος μπαρμπέρης «with health”, ένας Παριζιάνος «avec santé”, ένας Μιλανέζος: “con salute”;

O Έλληνας μπαρμπέρης έχει πολλές υποχρεώσεις, για του λόγου το αληθές «πνίγεται στα χρέη». Προσκολλάται σε ένα ιδιόμορφο πρωτόκολλο αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς που βρίθει χρεών. Τα χρέη αυτά δεν διαγράφονται. Γιατί, στην Ελλάδα, οι πελάτες είναι η «παρέα», η δεύτερη οικογένεια, και στο DNA του ο Έλλην μπαρμπέρης έχει το γονίδιο της «υποχρέωσης»…

 

*Ο Δημήτρης Αθανασάκης (Dandy Counsel) γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ. Είναι ενεργός δικηγόρος και παθιασμένος με την τέχνη του barbering και το στυλ μόδας του δανδή/ gentleman. Ασχολείται εκτενώς με θέματα συμβουλευτικής και image making σε επαγγελματίες του χώρου.

Στοιχεία επικοινωνίας: dandystylist@gmail.com 

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION