Αποζημίωση σε εργαζόμενους σε κομμωτήρια, μπαρμπέρικα, κέντρα αισθητικής

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ τον μήνα, ανά εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, μπαρμπέρικα και γενικότερα σε όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν από την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, δικαιούνται “αποζημίωση ειδικού σκοπού”.

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναρτηθεί σύντομα, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ποσό της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το “πακέτο” που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο σημερινό Eurogroup (16/3).

Αποζημίωση ειδικού σκοπού δικαιούνται όσοι εργάζονται σε:

  • κομμωτήρια, μπαρμπέρικα, κέντρα αισθητικής, μασάζ κ.α.
  • ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφε- μπαρ κ.α.
  • γυμναστήρια
  • θέατρα – κινηματογράφους
  • εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα
  • κέντρα διασκέδασης
  • καζίνο – πρακτορεία τυχερών παιγνίων
  • σε αθλητικές εγκαταστάσεις
  • θεματικά πάρκα – λούνα παρκ κλπ

Σύμφωνα με τον νόμο και ειδικότερα με τον αστικό κώδικα, όταν η επιχείρηση κλείνει με ανωτέρα βία ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μισθό και εισφορές στους εργαζόμενούς του. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου 14 Μαρτίου, “ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19”. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION