ΒΑΛΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ

Η Σοφία Βασιλειάδη, ACC, είναι Life & Business Coach και μέλος του International Coaching Federation. Για επικοινωνία μαζί της βρείτε την στο seriouscoaching.sv@gmail.com

Ας το παραδεχτούμε… Μεγαλώνοντας έχει τύχει να ντροπιαστούμε ή και να γελοιοποιηθούμε προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας – υλικές ή συναισθηματικές. Ίσως ακόμα και να νιώσαμε ¨λίγοι¨ όταν κάποια στιγμή δηλώσαμε τι θέλουμε. Τότε ήταν που μπορεί να χτύπησε το πρώτο καμπανάκι «Δεν μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου!» ή «Μήπως είναι εγωιστικό να ζητάς αυτό που θέλεις ή να μην αφήνεις να σε ¨πατάνε¨ με ό,τι λένε κι ό,τι κάνουν;».

Τότε ήταν μάλλον που αρχίσαμε να περιορίζουμε τα όριά μας.

Η έλλειψη ορίων μπορεί να προκαλέσει αφ’ ενός μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που τελικά επηρεάζουν τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τη ζωή μας και αφ’ ετέρου να συντηρεί μια διαρκή ανησυχία σ’ εμάς αλλά και στις προσωπικές ή επαγγελματικές μας σχέσεις. Όταν δεν έχουμε αίσθηση των ορίων μας, είμαστε ¨ξέφραγο αμπέλι¨, δίνουμε ανεξέλεγκτα, δεσμευόμαστε ή βολεύουμε τους άλλους παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται προσπαθώντας να κερδίσουμε τη συμπάθεια ή την αποδοχή τους. Ανεχόμαστε ανεπιθύμητες ή ανάρμοστες συμπεριφορές επειδή φοβόμαστε ότι διαφορετικά θα μας απορρίψουν. Αποφεύγουμε τη στιγμή που οι άλλοι θα δυσανασχετήσουν με τα όρια που βάζουμε δηλαδή… μαζί μας. Φανταστείτε τι γίνεται όταν όλο αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι συνήθως μας έλκουν άτομα που τα θέματα και οι ανάγκες τους είναι φαινομενικά αντίθετα από τα δικά μας!

Το να καλλιεργούμε σταθερά όρια, με πολλή αγάπη και σεβασμό για εμάς και τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρχει αυτο-εκτίμηση και αίσθηση ασφάλειας μέσα σε μια σχέση προσωπική ή επαγγελματική. Οι άνθρωποι που δεν βάζουν τα όριά τους μένουν ανοιχτοί στην κακομεταχείριση και την δυσαρέσκεια είτε αυτή είναι ενεργητική είτε παθητική. Δυσκολεύονται ακόμη κι όταν αδικούνται να αισθανθούν δικαιολογημένο θυμό. Τον εσωτερικεύουν και νιώθουν ντροπή που στάθηκαν ¨ανάξιοι¨ να τους μεταχειριστεί κάποιος με καλοσύνη ή με σεβασμό.

Τα προσωπικά μας όρια καθορίζουν ποιοι είμαστε. Ορίζουν ¨τι είμαι¨ και ¨τι δεν είμαι¨, τι θέλω και τι δεν θέλω, τι εκτιμώ και τι δεν ανέχομαι. Μας βοηθούν να είμαστε κύριοι του εαυτού μας και να τον προστατεύουμε. Είναι η προσωπική μας ασφάλεια. Έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις μας, με το να αποφασίσουμε τι είναι μέρος της πραγματικότητάς μας και τι όχι. Είναι σα να λέμε πως δεν μου αρέσει το ψάρι γι’ αυτό δεν το τρώω, ενώ μου αρέσει το κρέας και γι’ αυτό το τρώω. Οι προτιμήσεις και τα όρια εγκαθιδρύουν μια ισχυρή αίσθηση τού ¨ποιος είμαι¨. Αυτό σημαίνει πότε και πώς επιτρέπουμε να εισχωρήσουν ¨στο πεδίο της πραγματικότητάς μας¨ συγκεκριμένες καταστάσεις και συγκεκριμένοι άνθρωποι. Η ζωή είναι ένας συνδυασμός απεριόριστων πιθανοτήτων και πάντοτε φτιάχνουμε τον κόσμο μας με τις συχνότητες στις οποίες συντονιζόμαστε και δονούμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτή η δόνηση καθορίζεται -κατά μία έννοια- με τα «ναι» που λέμε (εσωτερικά και εξωτερικά) σε κάποια πράγματα και τα «όχι» σε κάποια άλλα. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται η αλήθεια, η καθημερινότητα και η ζωή μας.

Τιμώντας αυτό που είμαστε και αυτό που επιθυμούμε, λέγοντας «ναι» και «όχι» προστατεύουμε όχι μόνον τον εαυτό μας αλλά και τους ανθρώπους που συνδεόμαστε στενά. Αν κρατάμε τα αρνητικά συναισθήματα μόνο για εμάς, μόνο μέσα μας, ο άλλος δεν θα κατανοήσει ποτέ τι πιστεύουμε, τι θέλουμε και τι αισθανόμαστε. Ίσως χαθεί η δυνατότητα να ¨εξελιχθεί¨ και να είναι αυτός που θα θέλαμε μέσα στην σχέση που μας συνδέει. Τελικά μπορεί να φύγει, επειδή δεν του δώσαμε ποτέ την ευκαιρία να καταλάβει ποιες ήταν οι πραγματικές ανάγκες μας.

Σε όλο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε διαρκώς την ικανότητα επικοινωνίας μας με διάφορους τρόπους και με νέα γνώση, ώστε να δηλώνουμε την αλήθεια μας με τον καλύτερο τρόπο, σε ουδέτερο τόνο και με τη λιγότερη συναισθηματική φόρτιση. Έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε υγιή τη σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Το να δηλώσεις τα όρια σου μπορεί αρχικά να φαίνεται δύσκολο ή τρομακτικό -ειδικά αν δεν έχεις συνηθίσει να το κάνεις- αλλά έχοντας ξεκάθαρη αντίληψη εξασφαλίζεις ότι είσαι αληθινός τουλάχιστον με τον εαυτό σου. Κι αν κάποιες καταστάσεις ή κάποια άτομα δεν ταιριάζουν με την αλήθεια σου τότε είτε θα προσαρμοστούν, είτε θα απομακρυνθούν από τη ζωή και την πραγματικότητά σου.

Τα όρια μπορεί να αποτελέσουν δώρο εκ μέρους σου, διότι δίνεις και στους άλλους το παράδειγμα και την άδεια να κάνουν το ίδιο για λογαριασμό τους. Άλλωστε το να πεις «όχι» σε κάτι που ο άλλος έχει να σου δώσει (συμπεριφορά, λόγια, τρόπο συσχέτισης) μπορεί να είναι δείγμα σεβασμού. Όσο κι αν ακούγεται τραβηγμένο, έχοντας τοποθετήσει ξεκάθαρα ποιος είσαι και τι θέλεις, κερδίζεις χρόνο, δυνάμεις και πολύτιμη ενέργεια αφού δεν θα ασχοληθείς με κάτι που δεν είναι για σένα, που δεν ταιριάζει με την δική σου αλήθεια. Γνωρίζεις ποιος είναι ο ζωτικός σου χώρος και επιλέγεις συνειδητά ποιον και τι θα αφήσεις να εισχωρήσει. Είναι σαν την ιδιοκτησία σου… Πόσο εύκολα αφήνεις να την καταπατούν;

Τι γίνεται λοιπόν με τα δικά σου όρια;

Το πιο σημαντικό είναι να τα καθορίσεις πρώτα μέσα σου μόνος σου ή με την υποστήριξη ειδικού. Μετά -αν και όποτε χρειάζεται-, μη φοβηθείς και μη διστάσεις να τα δηλώσεις προς τα έξω.

Να θυμάσαι: «Την πρώτη φορά που θα πεις «όχι» θα κοκκινίσεις εσύ, τις υπόλοιπες θα κοκκινίζουν οι άλλοι!»

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION