ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η Σοφία Βασιλειάδη, ACC, είναι Life & Business Coach και μέλος του International Coaching Federation. Για επικοινωνία μαζί της βρείτε την στο seriouscoaching.sv@gmail.com

Μήπως υπάρχουν και στη δική σας ζωή, άνθρωποι που σας αποθαρρύνουν, σας δυσκολεύουν, ακούτε να σας λένε με τον τρόπο τους ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή σας κάνουν να νιώθετε χάλια;

Όλοι, λίγο ή πολύ, αντιμετωπίζουμε «δύσκολους ανθρώπους» σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Μπορεί να είναι πελάτες, συνεργάτες, γνωστοί ή συγγενείς, άνθρωποι που ερχόμαστε σε επαφή συχνά ή λιγότερο συχνά. Φυσικά, το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν είναι άτομα από το στενό μας περιβάλλον, και είναι δύσκολο νa αποφύγουμε τη συναναστροφή και την τριβή μαζί τους. Σίγουρα, η κάθε περίπτωση διαφέρει, όμως ας δούμε αν και πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε με περισσότερη ηρεμία και με λιγότερο στρες τέτοιου είδους ανθρώπους ή σχέσεις.

Στο coaching λέμε ότι αγαπάμε να εστιάζουμε στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Όσο πιο πολύ η προσοχή μας παραμένει σε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν, τόσο μεγεθύνεται η δυσφορία, τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες. Αν όμως στρέψουμε την εστίασή μας στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες, το άγχος και η ένταση μπορεί να μειωθούν και η διάθεσή μας να παραμείνει καλή ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω διατηρώντας την ηρεμία μας. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που μας δυσκολεύουν. Το να σκεφτόμαστε έντονα και διαρκώς πόσο μας δυσκολεύουν, τόσο συνεχίζουμε να υποφέρουμε δίνοντάς τους την δύναμή μας. Αν όμως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε (εσωτερικά ή εξωτερικά) πιο θετικά την κάθε ενοχλητική συμπεριφορά, τότε είναι σα να παίρνουμε το τιμόνι στα χέρια μας.

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε με πολύ σεβασμό προς τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό δηλαδή, να θέτουμε τα όριά μας με ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα, ακόμα κι αν ο άλλος έχει δικαιολογημένα προσωπικά θέματα που τον οδηγούν να συμπεριφέρεται ενοχλητικά ή άσχημα απέναντί μας. Και βέβαια χρειάζεται, ειδικά αν είναι πολύ κοντινός (συγγενής, συνεργάτης), να φροντίζουμε να παραμένουμε στο κέντρο μας, υγιείς και θετικοί.

Διατηρήστε λοιπόν την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να εμπεδώσετε και να συμπεριλάβετε σιγά-σιγά στην ζωή σας, τις παρακάτω σκέψεις – πρακτικές, όταν έχετε να κάνετε με τους «δύσκολους» άλλους:

 • Το μεγαλύτερο στρες δεν προκαλείται από τα λόγια ή τις πράξεις του άλλου, αλλά από την ερμηνεία που δίνει το δικό μας μυαλό σε αυτές, θεωρώντας τες σημαντικές.
 • Είναι οκ να ταραζόμαστε. Δεν είναι ποτέ οκ να είναι κανείς σκληρός. Νιώθοντας οργή, μίσος, πίκρα και ζήλεια μόνο σ’ εμάς κάνουμε κακό. Να θυμάστε πως τέτοια συναισθήματα είναι σαν τα αναμμένα κάρβουνα. Καίγεται αυτός που τα κρατάει και κανένας άλλος.
 • Συγχωρήστε τους άλλους, όχι γιατί το αξίζουν, αλλά γιατί αξίζει σ’ εσάς να είστε ήρεμοι. Φύγετε από τη θέση ή τον ρόλο του θύματος και επιτρέψτε στον καθένα να είναι αυτός που είναι, αφού τελικά μόνον εκείνον αφορά. Θυμηθείτε: Συγχωρώ δεν σημαίνει συμφωνώ!
 • Το πώς θα αντιδράσετε στην πρόκληση είναι πάντα δική σας επιλογή. Παραμείνετε θετικοί, αντισταθείτε στην αρνητικότητα. Όταν οι άλλοι αρνούνται να χαμογελούν, εσείς κάντε την διαφορά.
 • Ο σοφός άνθρωπος δεν υποκύπτει και δεν ακούει τα κουτσομπολιά ή το δράμα. Δοκιμάστε να κατανοήσετε πριν ξεκινήσετε να κρίνετε. Χρησιμοποιείστε την διάκρισή σας για να κάνετε επιλογές που θα βελτιώσουν τον χαρακτήρα σας, χωρίς να κάνετε κριτική ή να μειώνετε τους άλλους.
 • Δώστε το παράδειγμα, γίνετε παράδειγμα. Φερθείτε με σεβασμό και ευγένεια όχι γιατί οι «δύσκολοι» άλλοι είναι καλοί, αλλά επειδή εσείς είστε καλός. Κάντε το καλύτερό σας και δείτε την συμπεριφορά τους σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.
 • Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κρατάτε πίκρες και να μπαίνετε σε καυγάδες. Μετρήστε τα καλά που έχετε στη ζωή σας, ασχοληθείτε με τους αξιόλογους ανθρώπους που έχετε γύρω σας και απομακρυνθείτε από τα «δράματα» με το κεφάλι ψηλά.
 • Μην περιμένετε να γίνει η ζωή σας καλύτερη ή πιο θετική, όταν έχετε συνεχώς γύρω σας αρνητικούς ανθρώπους. Υπάρχει κίνδυνος στο τέλος να γίνετε σαν κι αυτούς χωρίς να το καταλάβετε. Επιλέξτε με ποιους θα περνάτε το χρόνο σας!
 • Να θυμάστε πως ό,τι λένε, κάνουν ή πιστεύουν οι άλλοι, είναι κυρίως η δική τους πραγματικότητα. Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Αντί να θυμώνετε με όσα λένε, πάρτε την ευκαιρία να γίνετε πιο δυνατοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!
 • Ακούστε τη γνώμη των άλλων σαν πληροφορία και όχι σαν άποψη που σας περιορίζει ή σας μειώνει. Μην επιτρέπετε στην άγνοια, στην κακία, στη γκρίνια ή στην αρνητικότητα να σας αποπροσανατολίζουν. Αν προσπαθείτε συνεχώς να αποδεικνύετε στους άλλους ότι αξίζετε, θα ξεχάσετε ποιος είστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε αυτό που θεωρείτε σωστό και γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
 • Αν θέλετε στα αλήθεια να είστε ευτυχισμένος και ήρεμος άνθρωπος, τολμήστε να είστε αυθεντικός και μη σκέφτεστε διαρκώς τι γνώμη έχουν οι άλλοι για εσάς. Δεν είναι εγωιστικό να διεκδικείτε τον χώρο σας και να φροντίζετε τον εαυτό σας σε όλα τα επίπεδα. Ζήστε τη ζωή με τους δικούς σας όρους, κάντε την όμορφη για να μπορείτε να την μοιράζεστε και με τους άλλους.
 • Κάντε καθημερινή σας συνήθεια να ζείτε ήσυχα, να εργάζεστε αποδοτικά και δημιουργικά, μένοντας έξω από τη γκρίνια, τα δράματα, την αποθάρρυνση και την αρνητικότητα που μπορεί να υπάρχει γύρω σας. Επιτρέψτε τελικά μόνο στην επιτυχία ή την ευτυχία σας να κάνουν θόρυβο!

 

Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες καταστάσεις στη ζωή δε συμβαίνουν χωρίς λόγο. Χρησιμοποιήστε κάθε εμπειρία για να γίνεστε πιο ώριμος και πιο σοφός άνθρωπος. Ακόμα και τα δύσκολα άτομα παίζουν το ρόλο τους στην εξέλιξή σας. Αν δεν τα χρειάζεστε, αναλογιστείτε τι εξυπηρετεί να είναι συνεπιβάτες στο δικό σας ταξίδι της ζωής και αποφασίστε αν αυτό είναι που θέλετε. Η επιλογή σε κάθε περίπτωση είναι πάντα δική σας!

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION