ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: PRACTICE MAKES PERFECT

Όπως λέει και το αρχαίο ελληνικό ρητό «Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως» κάτι που είναι μια αλήθεια. Ακόμα περισσότερο αλήθεια όμως, είναι ότι όσες φορές και αν επαναλάβετε κάτι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε τέλειοι σε αυτό, καθώς η εξάσκηση είναι ένα μεγάλο μονοπάτι. Όταν λοιπόν, φτάσετε στο μονοπάτι της εξάσκησης, δηλαδή της πρακτικής μέσα σε κάποιο κομμωτήριο, τότε καλό θα ήταν να θυμάστε τις παρακάτω συμβουλές.

Να είστε τυπικοί

Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε πλήρως την ημέρα σας, τότε σχεδιάστε την. Αν πρέπει να βρίσκεστε στο κομμωτήριο κάποια συγκεκριμένη ώρα, μην ξυπνήσετε μια ώρα πριν! Το να βρίσκεστε στην ώρα σας εκεί, σημαίνει ότι είστε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνετε. Σχεδιάστε την μέρα σας: Επιλέξτε τι θα φορέσετε στο κομμωτήριο, εκτός κι αν το κομμωτήριο απαιτεί από τους εργαζόμενους να φοράνε όλοι την ίδια στολή. Στη συνέχεια φτιάξτε χρόνο για τον εαυτό σας προτού πάτε στο κομμωτήριο, όπως για παράδειγμα να πιείτε έναν καφέ. Στόχος είναι να φτάσετε στην ώρα σας στο κομμωτήριο, όμως ακόμα καλύτερο είναι να φτάσετε λίγο πιο νωρίς. Ο επιπλέον αυτός χρόνος θα σας δώσει την άνεση να ετοιμαστείτε για την ημέρα, έτσι ώστε να την αξιοποιήσετε πλήρως.  Η ετοιμότητα και η οργανωτικότητα είναι τα από τα σημαντικά κλειδιά της επιτυχίας, καθώς αυτές χαρακτηρίζουν έναν επαγγελματία.

 

Παρατηρήστε τα πάντα!

Μπορείτε να μάθετε πάρα πολλά από την πρακτική στο κομμωτήριο – πολλά περισσότερα από την θεωρία των μαθημάτων. Απλώς, παρατηρήστε. Όποτε μπορείτε, πρέπει να κοιτάτε τι κάνουν οι συνεργάτες σας. Από τον τρόπο που μπορεί να ισιώσουν μια τούφα, μέχρι και τον τρόπο που μιλάνε στο τηλέφωνο. Γιατί χρησιμοποιούν την πλατιά βούρτσα και όχι την κυλινδρική; Πως διαχειρίζονται έναν δυσαρεστημένο πελάτη; Θα κάνατε και εσείς το ίδιο; Αν όχι, τότε τι θα κάνατε διαφορετικά, τι επιπτώσεις θα είχε αυτό, αρνητικές ή θετικές;

Αφήστε το καλάμι

Δεν είναι καθόλου απίθανο να κάνετε πρακτική με έναν, ή και παραπάνω συμμαθητές σας από την σχολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υπάρχει κάποιος ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους υπόλοιπους και διαρκώς προσπαθεί να το αποδεικνύει στον περίγυρο. Αυτό είναι μια λάθος τακτική, διότι όσοι είναι πραγματικά καλοί δεν χρειάζεται ποτέ να το διατυμπανίζουν, ούτε νιώθουν την ανάγκη για αναγνώριση. Οι καλοί μαθητές και όσοι «τα πιάνουν» με την πρώτη, οφείλουν να βοηθούν και να δείχνουν τον δρόμο σε όσους δυσκολεύονται. Αυτό ονομάζεται συνεργασία μέσα σε μια ομάδα, αργότερα εξελίσσεται σε συναδελφικότητα και αυτή βοηθάει στο χτίσιμο επαγγελματικών δεσμών.

 

Να κρατάτε σημειώσεις

Οι σημειώσεις θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τις πολλές, μικρές και τόσο σημαντικές λεπτομέρειες, τις οποίες ανταλλάζουμε διαρκώς κατά την διάρκεια της ομιλίας, όμως σχεδόν πάντα τις ξεχνάμε. Να θυμάστε ότι οι λεπτομέρειες είναι σημαντικό κομμάτι σε οποιαδήποτε δουλειά, διότι αυτές κανουν την διαφορά. Ειδικά όταν σας δίνονται οδηγίες, ή συμβουλές, για πχ. Δοσολογίες, ή τεχνικές διαδικασίες, τότε το μπλοκάκι σας θα πρέπει να είναι δίπλα σας. Κρατήστε σημειώσεις ακόμη και για πράγματα που παρατηρείτε. Επίσης, μην φοβάστε να ρωτάτε πράγματα που δεν καταλαβαίνετε, καθώς αυτές οι απορίες πρέπει να λύνονται πάση θυσία.

Μείνετε ήρεμοι

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε έναν πολύ δυσαρεστημένο πελάτη, είτε στο τηλέφωνο, είτε πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με λογική, προσπαθώντας να βρείτε μια λύση. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε, δεν πειράζει. Για αυτό είναι η πρακτική! Σημασία έχει να ακούσετε από τους συνεργάτες σας τι δεν κάνατε σωστά, έτσι ώστε να διορθώσετε την επόμενη φορά.

 

Κάντε επαφές

Δικτυωθείτε και κάντε επαφές με όσους πελάτες και ανθρώπους του χώρου μπορείτε. Οι γνωριμίες είναι σημαντικό κομμάτι του χώρου, ειδικά κατά το ξεκίνημα της καριέρας σας. Οι πελάτες και οι συνεργάτες αργότερα ίσως να σας θυμούνται και αναλόγως τις διασυνδέσεις τους, ή τις συστάσεις που θα σας κάνουν, αυτό μπορεί να σας ανοίξει διάφορες πόρτες, μικρές για την αρχή, όμως μεγαλύτερες στο μέλλον.

Σκεφτείτε το μετά

Τέλος η πρακτική! Τι κάνουμε τώρα; Αυτή είναι μια ερώτηση που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε. Είναι σημαντικό να μάθετε να οργανώνετε τα μελλοντικά σας βήματα για να καταλήξετε στον επιθυμητό στόχο. Θα είναι πολύ σωστό να φτιάξετε ένα πορτοφόλιο με όλα τα πρότζεκτ στα οποία συμμετείχατε, ή δημιουργήσατε, κατά τη διάρκεια της πρακτική σας. Εμπλουτίστε το βιογραφικό σας και αναρτήστε το οπουδήποτε μπορείτε. Κάντε την δουλειά σας ορατή στα social media, όπως στο Facebook και στο Instagram και κάντε οτιδήποτε μπορείτε για να φανείτε. Η πρώτη ευκαιρία που θα έρθει, αρπάξτε την και μην σκεφτείτε πόσο μικρή είναι. Σκεφτείτε που μπορεί να σας οδηγήσει για να κάνετε το επόμενο βήμα.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION