ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: SUCCESS TIPS

Για να γίνεις πετυχημένος σε σχεδόν οποιοδήποτε επάγγελμα, πρέπει να έχεις αποφασιστικότητα, έντονο πάθος και φυσικά, να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Πρέπει να πιστέψεις ότι εσυ ο ίδιος, έχεις να δώσεις κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Όμως εδώ που τα λέμε, κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με πέταλα. Κάθε διαδρομή έχει τα δικά της εμπόδια και ο καλύτερος τρόπος για να τα αποφύγεις είναι η προετοιμασία και οι πρακτικές συμβουλές – όπως ακριβώς οι παρακάτω.

 

Ο Πετυχημένος Κομμωτής

 1. Γερές βάσεις. Η εκπαίδευση όταν ξεκινάει πρέπει να χτίζεται σωστά, δίνοντας βάση στην άριστη γνώση τεχνικών και στην ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις πτυχές συγκεκριμένου επαγγέλματος.
 2. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ. Αυτή θα πρέπει να γίνεται τόσο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, ή στο κομμωτήριο, τόσο και έξω, μαζεύοντας πληροφορίες και ανταλλάζοντας ιδέες. Αυτή η διαδικασία γίνεται τρόπος ζωής.
 3. Προσελκύεις ότι εκπέμπεις. Αν από μέσα σου ρέει ενέργεια και διαρκής ενθουσιασμός, τότε αυτά σε συνδυασμό με τις άριστες τεχνικές σου γνώσεις, θα προσελκύσουν τον κόσμο και τον θαυμασμό. Κάθε άνθρωπος που μπαίνει σε κομμωτήριο θα ήθελε να τον περιποιείται κάποιος που δεν είναι απλώς καλός, αλλά και χαρούμενος με αυτό που κάνει.
 4. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη. Μάλιστα, πρέπει να κάνεις λάθη! Το θέμα είναι να μαθαίνεις από αυτά και να γίνεσαι καλύτερος.
 5. Κάνε κάθε εργασία, δική σου. Δεν έχει σημασία πόσο τέλειο και μοναδικό είναι ένα κούρεμα, ειδικά αν δεν ταιριάζει στον άνθρωπο που το φοράει. Είναι σημαντικό να μάθεις να κατανοείς την αισθητική της δουλειάς σου, η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα θέλω του κάθε πελάτη. Κάθε εργασία πρέπει να αναδεικνύει το πρόσωπο και το προσωπικό στυλ.
 6. Δούλεψε σκληρά. Κάθε μέρα που πατάς στο κομμωτήριο, πρέπει να είναι η μέρα που θα δείχνεις στον εργοδότη σου ότι πρόκειται να κάνεις καταπληκτική δουλειά.
 7. Ανέβασε τη δουλειά σου στα social media. Τράβηξε φωτογραφίες από τους πελάτες σου, το πριν και το μετά και κοινοποίησε τις παντού. Μάζεψε ακόλουθους και χτίσε το κοινό σου.
 8. Πήγαινε να εκτυπώσεις επαγγελματικές κάρτες – πολλές. Σίγουρα 5-6 κάρτες θα πρέπει να έχεις πάνω σου συνέχεια. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθεί ο επόμενος πελάτης.
 9. Πήγαινε σε σεμινάρια και διαγωνισμούς. Τα σεμινάρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενημερώνεσαι για τάσεις, τεχνικές και νέα προϊόντα. Ένας διαγωνισμός από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει σαν εμπειρία.
 10. Μην αγνοείς τους πελάτες που έχουν μάθει να σε εμπιστεύονται. Να είσαι ευέλικτος με τα ραντεβού των πελατών σου, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Αν κάποιος πελάτης θέλει ραντεβού συγκεκριμένα μαζί σου, τότε βρες μια ώρα για εκείνον.

 

 

Ο Ιδανικός Nail Artist

 

 1. Οι πιο πετυχημένοι nail technicians – ακόμα και εκείνοι που γίνονται εκπαιδευτές – συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται διαρκώς για το αντικείμενο τους. Ο στόχος είναι να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο.
 2. Ξέρει να δικτυώνεται. Το μυστικό βρίσκεται στην επικοινωνία και στο χτίσιμο σχέσεων με άλλους επαγγελματίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συζητιέται. Αν υπάρχει κάποια ιδέα, τότε μοιράζεται. Νέες ιδέες γεννιούνται μέσω της συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.
 3. Προσπάθησε να εκπαιδεύεις το κοινό σου. Αν κάποιος πελάτης έχει ελλειπείς γνώσεις τότε δυσκολεύεται να εμπιστευτεί εύκολα μια νέα τεχνικό. Ενημέρωσε τον λοιπόν, για τα gel που χρησιμοποιείς, για τα συστατικά των υλικών, τον σωστό τρόπο αφαίρεσης τους, καθώς και το τι πρέπει να αποφεύγει όταν επισκέπτεται άλλα σαλόνια ομορφιάς. Η ειλικρίνια πάντα κερδίζει τους ανθρώπους.
 4. Να είσαι επαγγελματίας. Αυτός ο όρος είναι δύσκολος να εκφραστεί με λέξεις, καθώς περιγράφεται με πράξεις. Επαγγελματίας σημαίνει να είσαι προετοιμασμένος όλη την ώρα, λάτρης της καθαριότητας στον επαγγελματικό σου χώρο, καθώς και σωστός κριτής καταστάσεων. Σημαίνει ότι πρέπει να σκέφτεσαι τρεις κινήσεις μπροστά.
 5. Πρέπει να προσφέρεις κάτι μοναδικό στον πελάτη. Αυτό μπορεί να είναι το μανικιούρ, μια λεπτομέρεια στο σχέδιο, η υπηρεσία, ή ακόμα και τα προϊόντα. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον, μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και φέρνουν κόσμο.
 1. Μάθε να δέχεσαι την κριτική. Είναι σίγουρα όμορφο συναίσθημα να δημιουργείς ένα νέο σχέδιο. Πιο σημαντικό όμως είναι να μάθεις να κρίνεις την καλαισθησία του μανικιούρ σου και να αξιολογείς τον εαυτό σου. Ετοιμάσου να δεχτείς κριτικές. Αυτές είναι που σμιλεύουν τη δουλειά σου.
 2. Έμπνευση. Αν νιώθεις ότι έχεις στερεύσει από αυτή, τότε άκουσε τα θέλω των πελατών σου. Είναι πολύ πιθανό να νομίζεις ότι πρόκειται «για ακόμη ένα γαλλικό», όμως αυτή τη φορά η πελάτισσα σου μπορεί να έχει να προτείνει κάτι καινούργιο.
 3. Φττάξε κάτι καινούργιο. Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από τα πάντα. Από μια τηλεοπτική σειρά, μέχρι και τη τελευταία μόδα στα παπούτσια. Σκέψου πως αυτή την μόδα μπορείς να την μετατρέψεις σε ένα καλαίσθητο μανικιούρ.
 4. Τελειοποίησε την τεχνική σου. Οι ικανότητες και τα προσόντα μπορούν να σου ανοίξουν πολλές πορτές. Δεν ξέρεις ποτέ ποιος πελάτης μπορεί να κάτσει μπροστά σου μια μέρα, αξιολογώντας το μανικιούρ που του κάνεις, μόνο και μόνο για να σου προτείνει μια επαγγελματική ευκαιρία.
 5. Όπως με όλα τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με εξυπηρέτηση πελατών, έτσι και σε αυτό ισχύουν οι κανόνες ότι όσο περισσότερο ενθουσιασμό έχεις, τόσο το καλύτερο για εσένα. Γίνε ο θετικός πομπός και άσε τον πελάτη να δίνει ο δέκτης σου. Θα κερδίσετε και οι δύο.

 

 

 

Ο Επαγγελματίας Make up Artist

 

 1. Εξάσκηση, εξάσκηση και ξανά εξάσκηση σε συνδυασμό με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση, είναι ο πρώτος κανόνας για όλα τα επαγγέλματα. Η εξάσκηση είτε είναι σε διαφορετικά στυλ μακιγιάζ, είτε πάνω σε φίλους και στο πρόσωπο σου, είναι πολύ σημαντική. Η εκπαίδευση δεν τελειώνει μετά τη σχολή, καθώς μυστικά μακιγιάζ, υπάρχουν παντού.
 2. Μάθε να πραγματοποιείς το μακιγιάζ σε διαφορετικούς τύπους προσώπων, είτε αυτό είναι σχήμα, είτε χρώμα, ηλικία, ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το να αξιολογείς το πρόσωπο και να βρίσκεις τι ακριβώς του ταιριάζει, είναι πολύ σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις να δουλεύεις σωστά τα εργαλεία σου.
 3. Βρες το δικό σου στυλ. Μελέτησε τους makeup artists που θαυμάζεις και μάθε να παρατηρείς την τεχνική και τις λεπτομέρειες της δουλειάς τους. Παρατήρησε τι σου αρέσει στη δουλειά τους και δούλεψε τις δικές σου ικανότητες, έτσι ώστε να μάθεις να παράγεις το δικό σου, προσωπικό αποτέλεσμα.
 4. Σε τι είσαι καλός; Θα μπορούσες να κάνεις καλύτερο μακιγιάζ ομορφιάς, μόδας, τηλεόρασης-κινηματογράφου, ή καλλιτεχνικό; Δοκίμασε όλα τα είδη και εκπαιδεύσου πάνω σε αυτά. Η κλίση σου θα επέλθει στη συνέχεια.
 5. Μην μένεις στάσιμος σε αυτά που γνωρίζεις. Η αλλαγή είναι κάτι θετικό, ειδικά από τη στιγμή που μας κάνει καλύτερους. Άκου τους πελάτες σου και τα θέλω τους. Αν σε ρωτήσουν τον λόγο που δεν χρησιμοποιείς κάποια συγκεκριμένη τεχνική, μη παρεξηγηθείς, αλλά αναρωτήσου το ίδιο!
 6. Φτιάξε το πορτοφόλιο σου. Όπως κάθε καλλιτέχνης με το πορτοφόλιο του, έτσι και εσύ πρέπει να έχεις το δικό σου, στο οποίο θα απεικονίζονται οι σπουδαιότερες δημιουργίες σου. Ξεκίνα να το δομείς από νωρίς.
 7. Οι makeup artists πρέπει να είναι κοινωνικοί, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβάλλουν την δουλειά τους. Η βιομηχανία της ομορφιάς είναι μια μεγάλη αλυσίδα, με πολλούς επαγγελματίες, όπως κομμωτές και τεχνίτες νυχιών.
 8. Συνδέσου στο ίντερνετ και επικοινώνησε τη δουλειά σου. Σήμερα υπάρχουν ένα σωρό beauty bloggers, σελίδες ομορφιάς στο facebook, δημοφιλή χάσταγκ στο Instagram. Ένας κόσμος που ψάχνει κάτι πρωτότυπο, ένα ωραίο μακιγιάζ που θέλει να δοκιμάσει, ένα βίντεο με το οποίο θα μάθει κάτι. Μπες σε αυτόν τον κόσμο.
 9. Μην απορρίψεις ποτέ επαγγελματική δουλειά, έστω και με μικρό μεροκάματο. Τίποτα δεν είναι πολύ «μικρό», ή «λίγο». Επίσης, όπως κάθε δουλειά που υπόσχεται εξέλιξη, έτσι και αυτή θέλει κυνήγι. Πρέπει να μάθεις να κυνηγάς ευκαιρίες και να σχεδιάζεις το επόμενο σου βήμα.
 10. Η βιομηχανία της ομορφιάς αλλάζει διαρκώς. Οι τάσεις ανανεώνονται, οι τεχνικές εμπλουτίζονται και νέα προϊόντα κάνουν διαρκώς την εμφάνιση τους. Μην μένεις ποτέ στάσιμος, ή βολεμένος. Προσπάθησε πάντα να ενημερώνεσαι και να τολμάς οτιδήποτε καινούργιο.
No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION