
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
Gen. Secretary
ICF Greece Chapter /
HeartMath Licensed
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi
Αν θέλετε να γίνουν οι σχέσεις σας ακόμα καλύτερες, δεν έχετε παρά να βελτιώσετε την ποιότητα της επικοινωνίας σας!
Οι λέξεις είναι παντοδύναμες! Η επικοινωνία είναι σαν τον χορό ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που πρέπει να είναι συντονισμένοι και να κινούνται αρμονικά. Στην προκειμένη περίπτωση τα βήματα και οι κινήσεις του χορού αντιστοιχούν σε λέξεις και σήματα που μεταφέρουν πληροφορίες. Μεταφέρουν μηνύματα που ηρεμούν, εκνευρίζουν, μπερδεύουν, ξεκαθαρίζουν, στεναχωρούν ή δίνουν χαρά.
«Αν ο Θεός δημιούργησε τον λόγο για να παραδώσει ένα μήνυμα, και αν ο λόγος είναι αγγελιαφόρος, τότε όλοι είμαστε αγγελιαφόροι, άγγελοι.»
Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, σοφά τον λόγο να χτίσετε καλύτερες σχέσεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι λέξεις μπορούν να γιατρέψουν αλλά μπορούν και να πληγώσουν ανεπανόρθωτα.
Όταν αναφερόμαστε στην επικοινωνία, αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια διαδικασία όπου μοιραζόμαστε με άλλους πληροφορίες με τον λόγο μας (λεκτικά), με σήματα που στέλνουμε μέσω του σώματος (στάση, κινήσεις, μορφασμοί κ.ά.), και με την συμπεριφορά μας. Από εμάς, λειτουργώντας εναλλάξ ως πομποί και δέκτες, εξαρτάται αν οι πληροφορίες θα φτάσουν ή θα ληφθούν σωστά και αν θα γίνουν όσο κατανοητές θα έπρεπε. Η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων μας είναι σημαντικός παράγοντας για την αίσθηση της ικανοποίησης στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή, αφού σε όλους τους τομείς πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους σχέσεις. Όταν, λοιπόν, οι σχέσεις μας αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα, το πρόβλημα συνήθως είναι η ‘φτωχή’ επικοινωνία.
Βελτιώνοντας την ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα σε οποιαδήποτε σχέση είτε αυτή είναι με τον σύντροφό μας, με τα παιδιά μας, με τους πελάτες μας, τους προϊσταμένους ή τους υφισταμένους μας. Είτε δηλαδή επικοινωνούμε σχετιζόμενοι σε κοινωνικό, οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της επικοινωνίας μας, τα άμεσα αποτελέσματα κατά μεγάλη πιθανότητα θα είναι:
- Να δημιουργηθεί εναρμόνιση και να διατηρηθεί η σύνδεση με τον άλλον
- Να ενταθεί η οικειότητα στην οποιαδήποτε σχέση
- Να μεταδίδονται οι πληροφορίες με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια
- Να τονωθεί ο αμοιβαίος σεβασμός
- Να έρθουν θετικά ή επιθυμητά αποτελέσματα
- Να μειωθεί η ανησυχία, ο εκνευρισμός ή το άγχος των ανθρώπων σε μια σχέση
- Να λειτουργήσει όλο αυτό σαν θετικό παράδειγμα και για άλλους
Σε αντίθετη περίπτωση, η λανθασμένη, ελλιπής ή ‘φτωχή’ επικοινωνία μπορεί:
- Να διαβρώσει την ποιότητα κάθε σχέσης και να δυσκολέψει την διατήρηση εναρμόνισης
- Να εμποδίσει την ανάπτυξη οικειότητας
- Να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, λάθος συμπεράσματα, ελλιπή κατανόηση, παρερμηνεία, δυσαρέσκεια και στεναχώρια
- Να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα
- Να αυξήσει το στρες
- Να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν για τους άλλους
Η διαδικασία της επικοινωνίας είναι διαπροσωπική, διαδραστική. Απέναντί μας δεν έχουμε άψυχα αντικείμενα στα οποία απευθυνόμαστε, έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μιλάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, γνώμες, πληροφορίες και συναισθήματα. Ένα από τα κλειδιά για αμοιβαία επικοινωνία που εμπεριέχει σεβασμό, είναι να θυμόμαστε ότι ο καθένας που συναντάμε περιμένει να τον δούμε γι’ αυτό που είναι, να τον αναγνωρίσουμε ως ύπαρξη, θέλει να τον ακούσουμε, να δείξουμε σεβασμό και εκτίμηση.
Κάθε άνθρωπος, είτε είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, το παιδί, ο γονιός, ο πελάτης ή ο συνεργάτης, αισθάνεται σημαντικός όταν καταλαβαίνει ότι την ώρα που είμαστε μαζί του, μαζί με τον χρόνο μας, τού αφιερώνουμε και την αμέριστη προσοχή μας. Σε κάθε συναναστροφή, ο άλλος δεν ακούει μόνο το περιεχόμενο όσων λέγονται αλλά εισπράττει την γενικότερη αντιμετώπιση. Το ίδιο ισχύει και για εμάς… εύκολα αντιλαμβανόμαστε πότε ο άλλος μάς ακούει προσεκτικά και πότε όχι.
Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με σεβασμό όλα όσα θέλουμε και να αναγνωρίζουμε στον άλλον το δικαίωμα να έχει την άποψή του, άσχετα με το αν συμφωνούμε. Να ακούμε με προσοχή και να το δείχνουμε. Να περιμένουμε να τελειώσει για να απαντήσουμε. Να είμαστε παρόντες στην στιγμή και στην διαδικασία και να μην τρέχει αλλού ο λογισμός μας. Να ζητάμε διευκρινίσεις αν υπάρχουν ασάφειες. Να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και επικοινωνούμε θεωρώντας τα πραγματικά δεδομένα. Να δείχνουμε με τις λέξεις και την συμπεριφορά μας, πως κατανοούμε ότι η ατζέντα του συνομιλητή μας, όσα λέει ή έχει να πει, είναι σημαντική για εκείνον. Είναι σπουδαίο τελικά, να επικοινωνούμε από καρδιάς και με ειλικρίνεια.
Οπότε το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι «τι μπορεί να βοηθήσει;». Σε πρώτη φάση, η προσωπική παρατήρηση!
Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε με ποιον τρόπο επικοινωνείτε με τους άλλους. Στους διάφορους ρόλους (π.χ. συζύγου, φίλου, εργαζόμενου κ.λπ.), μοιράζεστε τις εμπειρίες ή τις σκέψεις σας με τρόπο που εμπεριέχει σεβασμό, είναι αποτελεσματικός, είναι ικανοποιητικός και για τις δύο πλευρές;
Αν ναι, πώς το καταφέρνετε; Τι κάνετε ή τι δεν κάνετε που συμβάλλει στην καλή επικοινωνία/ανταλλαγή; Συγκεντρώστε αυτά τα χαρακτηριστικά που παίζουν θετικό ρόλο και παράλληλα δείτε ποια σημεία χρειάζονται ή επιδέχονται βελτίωση.
Αν παρ’ όλα αυτά η επικοινωνία σας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά ευχαρίστηση, τι νομίζετε ότι παίζει ρόλο σ’ αυτό; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αυξήσετε την ευχαρίστηση και να μειώσετε την ανησυχία;
Δοκιμάστε να φέρετε στο νου σας κάποιον που νομίζετε ότι επικοινωνεί καλύτερα απ’ ότι εσείς. Τι κάνει, τι λέει, πώς το λέει; Τι συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο; Σημειώστε αυτές τις διαφορές και δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε κι εσείς αυτά τα χαρακτηριστικά, να αναπτύξετε νέες παρόμοιες ικανότητες.
Ποιο είναι το ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε σήμερα για να βελτιωθεί η ποιότητα της επικοινωνίας, σε μια σημαντική σχέση στη ζωή σας;
Να θυμάστε: Καλύτερη επικοινωνία, καλύτερες σχέσεις!