ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΟΥΣΙΜΟ

Η Γιώτα Αλεξανδρή είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης για την εταιρεία Mediceuticals Hellas σε θέματα τριχολογίας και υγείας του τριχωτού. Εργάζεται για 25 συνεχή έτη στο χώρο της κομμωτικής από την θέση της υπεύθυνης εκπαίδευσης για επαγγελματίες κομμωτές. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως η NANOKERATIN. Για επικοινωνία μαζί της: 6947890798, e-mail: giota36@ yahoo.gr.

Τα μαλλιά είναι το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσουμε τις κομμωτικές μας δεξιοτεχνίες. Συχνά όμως παραμελούμε την βάση από την οποία ξεκινούν… τα μαλλιά!

Σας καλωσορίζω στην νέα στήλη μας, που θα ασχολείται με τα θέματα υγείας του τριχωτού της κεφαλής και της τρίχας. Θα επιλέγουμε τα θέματά μας με στόχο την άρτια ενημέρωση του επαγγελματία κομμωτή αλλά και τη ουσιαστική υποστήριξή του στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες του.

Η βιομηχανία προϊόντων κομμωτικής, κατακλύζει τους κομμωτές με πλήθος προϊόντων που προσφέρουν θεαματικές αλλαγές ενώ τους προτείνουν νέες υπηρεσίες, όπως είναι εφαρμογές κερατίνης, ισιωτικής, τα ξανθιστικά κ.α.  Ο κομμωτής, συχνά καλείται να αποφασίζει τι θα επιλέξει να χρησιμοποιεί και εφαρμόζει ισορροπώντας τα «θέλω» των πελατών του με τις σωστές διαδικασίες για τη διασφάλιση της υγείας των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.

Επί 25 χρόνια ενεργά παρούσα στο χώρο του κομμωτηρίου, ως υπεύθυνη εκπαίδευσης επαγγελματιών και μετά από πολυάριθμα σεμινάρια για την ορθή χρήση χημικών προϊόντων, διαπίστωσα την έντονη ανάγκη των κομμωτών για τεκμηριωμένη ενημέρωση στο τι σημαίνει υγιές τριχωτό κεφαλής και πόσο σημαντικό είναι για την επιτυχία της δουλείας μας.

Τα μαλλιά είναι το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσουμε τις κομμωτικές μας δεξιοτεχνίες. Συχνά όμως παραμελούμε την βάση από την οποία ξεκινούν… τα μαλλιά! Χωρίς υγιές τριχωτό και υγιή τριχοθυλάκια, δεν μπορούν να υπάρξουν δυνατά μαλλιά με καλής ποιότητας τρίχα.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα δερματικά προβλήματα είναι σε έξαρση και αφορούν την πλειοψηφία πελατών. Αυτό σημαίνει ότι η ολιστική προσέγγιση της υγείας των μαλλιών είναι πλέον επιβεβλημένη στο κομμωτήριο. Εάν δεν γίνει σωστά η αξιολόγηση της κατάστασης του τριχωτού, τότε προκύπτουν σοβαρά συμπτώματα που δυσαρεστούν ή επιβαρύνουν τον πελάτη.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και καλής εξυπηρέτησης είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όταν ο εργαζόμενος παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πελάτη του με ικανοποιητικά αποτελέσματα, τότε αποκτά μεγάλη αυτοπεποίθηση και όρεξη για δημιουργική εργασία.

Το συχνό λούσιμο ταλαιπωρεί τα μαλλιά;

Αυτή είναι μία ερώτηση που έχει περάσει από το μυαλό όλων μας!

– Πόσο συχνά να λούζω τα μαλλιά μου;

– Θα πέσουν αν τα λούζω κάθε μέρα;

– Τους κάνω καλό η κακό;

– Η μητέρα μου και η γιαγιά μου πάντα με μάλωναν όταν έλουζα τα μαλλιά μου κάθε μέρα. Τί είναι σωστό;

Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση βρίσκεται στην ερώτηση: Με τι λούζετε τα μαλλιά σας;

Καλούμαστε να επιλέξουμε τι θα χρησιμοποιήσουμε από μία πληθώρα προϊόντων που δεν έχει τέλος. Βρισκόμαστε σε μία αγορά με υπερπροσφορά σαμπουάν, σε όλα τα χρώματα, με όλα τα αρώματα, για όλους τους τύπους μαλλιών και σε όλα τα μεγέθη συσκευασίας, και με μία μεγάλη διακύμανση τιμών. Είμαστε σαν τα μικρά παιδιά σε ένα κατάστημα με ζαχαρωτά. Τα θέλουμε όλα και ειδικά αυτά με τα εξωτικά αρώματα Χαβάης και τον παχύ αφρό και το ιριδίζον χρωματάκι το στο μπουκάλι. Άσε που το έχει και προσφορά στο ένα άλλο ένα δώρο! Να βάζεις ποσότητες με τις χούφτες να το χαίρεσαι!

Κάπου εδώ ξεκινάει να προβληματίζει και η ερώτηση πόσο συχνά να λούζομαι; Τα τελευταία χρόνια με τη επιβάρυνση του κλίματος και του περιβάλλοντος, οι άνθρωποι νοιώθουν ότι το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο. Ας δούμε λίγο τα στοιχεία.

  • Περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιμετωπίζουν διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής
  • Το 97% όλων των ανθρώπων, σε κάποια φάση της ζωής του, θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή προβλήματος στο τριχωτό: πιτυρίδα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ξηροδερμία
  • Η εμφάνιση ενοχλητικών διαταραχών του τριχωτού της κεφαλής αυξάνεται αλλά με ιδιαίτερη συχνότητα εμφανίζεται και η έντονη λιπαρότητα
  • Ένα μη υγιές τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει στην τριχόπτωση

 

Άρα η ερώτηση δεν θα πρέπει να είναι «πόσο συχνά να λούζομαι» αλλά «με τι να λούζομαι»;

Ας δούμε λοιπόν τί μπορούμε να απαντήσουμε:

  • Επιλέξτε ένα σαμπουάν που θα καθαρίζει απαλά τα μαλλιά, θα σέβεται το pH του δέρματος χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Να είναι PureZero δηλαδή να μην περιέχει τα βλαβερά DEA-ΜΕΑ-SLS. Ένα σαμπουάν που να παρέχει και προστασία UVA/UVB.

Ο τύπος των μαλλιών παίζει ρόλο στην επιλογή του σαμπουάν, καθώς τα περισσότερα προϊόντα εξειδικεύονται για λεπτά, χοντρά, ξηρά, κανονικά μαλλιά κ.λ.π.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή;

  1. Αναζητείστε τα συστατικά του προϊόντος. Τα εκχυλίσματα βοτάνων, τα φυσικά στοιχεία, ο σεβασμός στην υδρολιπιδική επικάλυψη του τριχωτού είναι σημεία προσοχής.
  2. Ελέγξτε την συσκευασία. Ένα πολύτιμο περιεχόμενο μπαίνει και σε συσκευασία χωρίς έντονα χημικά , που σέβεται το περιβάλλον
  3. Αναζητήστε συμπυκνωμένης σύνθεσης προϊόντα για οικονομία και ευκολία.
  4. Υπάρχουν πιστοποιήσεις; Οι πιστοποιήσεις που φέρει το σκεύασμα για να κυκλοφορεί στην αγορά είναι πολύ σημαντικές.

Και μην ξεχνάτε!! Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και απορροφά πολλές ουσίες που έρχονται σε επαφή μαζί του. Καλό θα είναι να επιλέγετε σαμπουάν που τεκμηριώνουν το ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αφρόλουτρα γιατί έτσι φαίνεται η εξελιγμένη τεχνογνωσία που πλαισιώνει την παραγωγή τους.

Εάν έχουμε ευαίσθητο τριχωτό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα καλό conditioner  που θα επαναφέρει το Ph του δέρματος στο φυσιολογικό επίπεδο μετά το λούσιμο.

Ας δώσουμε λοιπόν μία σωστή απάντηση στο ερώτημά μας: Το συχνό λούσιμο ταλαιπωρεί τα μαλλιά;

Όχι, δεν ταλαιπωρεί τα μαλλιά, εφόσον σέβεστε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας επιλέγοντας τα σωστά προϊόντα. Λουστείτε άφοβα και όσο συχνά θέλετε!!

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION