ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ GIANNI SCUMACI

Η κομμωτική είναι μια τέχνη που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Ο διεθνούς φήμης κομμωτής, Gianni Scumaci, μοιράζεται μαζί μας την δική του οπτική και μας ξεναγεί σε μια καινούργια φιλοσοφία. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφίες Giannis Kritikos & Stratos Zografos

Μake up: IEK Aκμή

 

 

Έχει σπουδάσει στην ακαδημία του Vidal Sassoon όπου αργότερα έγινε ο νεότερος creative director, μετράει πολλά χρόνια στον κόσμο της μόδας αφού έχει δημιουργήσει εξώφυλλα στη British Vogue & Vogue Italia, ενώ μερικές από τις συνεργασίες του ήταν με την Nike και με τον Apple. Κουρεύει από την νεαρή ηλικία των 11 ετών, ενώ προέρχεται από οικογένεια κομμωτών. Ο λόγος για τον Gianni Scumaci, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει ένα μοναδικό σεμινάριο μαζί με το Lemon Poppy Seed πάνω στις τεχνικές κουρέματος και να βοηθήσει τους κομμωτές να κοιτάξουν βαθύτερα μέσα στη κομμωτική αλλά και στους εαυτούς τους.

 

Είναι αλήθεια ότι κόβετε μαλλιά από την ηλικία των 11; Γνωρίζατε από τότε ότι θέλετε να γίνετε κομμωτής;

Ναι, το πρώτο μου κούρεμα το έκανα στην ηλικία των 10, αλλά ξεκίνησα πιο συστηματικά στα 11. Από την στιγμή που έπιασα το ψαλίδι στα χέρια μου ήξερα ότι ξεκινάει στο ταξίδι μου στο κόσμο της κομμωτικής.

 

Έχετε δουλέψει για πολλά χρόνια στη μόδα. Πως επηρέασε αυτή η εμπειρία την δουλειά και το στυλ σας;

Ο κόσμος της μόδας με επηρέασε με βαθύ τρόπο. Μου έμαθε ότι πρέπει να κοιτάω την μεγαλύτερη εικόνα, να βλέπω πέρα από τα μαλλιά. Έμαθα να ανοίγω τα μάτια μου, να διευρύνω την έκφραση μου και να μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα έξω από τον κόσμο της κομμωτικής. Ήταν μια απελευθερωτική εμπειρία η οποία μου έδωσε μια νέα οπτική γωνία για τη βιομηχανία των μαλλιών. Επιπλέον, επιβεβαίωσε τη ταυτότητα και την ιδιότητα μου ως κομμωτής και νομίζω ότι η φωτογραφία ήταν το μέσο που με βοήθησε να συνειδητοποιήσω όλα αυτά.

Το 2000 δημιουργήσατε το ‘The Fanni’, ένα κούρεμα που επηρέασε σε παγκόσμιο βαθμό τον κόσμο της μόδας. Πείτε μας λίγα λόγια.

Δούλεψα με πολλά μοντέλα, ενώ μερικά τα βοήθησα να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Με πλησίασε ένα μοντέλο από την Σουηδία για να της αλλάξω το look, μόλις είχε φτάσει στην Αγγλία. Η φιλοσοφία μου είναι να ανακαλύπτω, να δημιουργώ και να εξελίσσω τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Είδα αμέσως ότι μπορούσα να εξελίξω το στυλ της, σε αυτό που νόμιζα ότι ήταν. Έκοψα τα μαλλιά της σε ένα στυλ που της επέτρεπε να εκφράζει θηλυκότητα και αρρενωπότητα παράλληλα. Το κούρεμα κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση και με ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σήμαινε ότι ξεκίνησα να επιτυγχάνω πολλά από τα όνειρα μου. Βλέποντας το κούρεμα μου τυπωμένο στους ουρανοξύστες του Λος Άντζελες για τη διαφημιστική καμπάνια της GAP, με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο μεγάλη δύναμη μπορεί να έχει ένα κούρεμα.

 

Τι είναι η «κρυφή νοημοσύνη του κομμωτή»;

Πρόκειται για μια εσωτερική ματιά σε ένα μοτίβο συμπεριφοράς αρκετών κομμωτών με χαμηλή προσωπικότητα, η οποία είναι τόσο βαθιά που τελικά επηρεάζει όλη τη βιομηχανία. Δημιούργησα αυτόν τον όρο για να αφυπνίσω τους κομμωτές και να τους παροτρύνω να ανακαλύψουν μια διαφορετική προοπτική, η οποία θα τους βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους και το έργο τους.

 

Το Lemon Poppy Seed σας προσκάλεσε στην Αθήνα για να παρουσιάσετε ένα σεμινάριο πάνω στο κούρεμα. Πείτε μας λίγο για τις τεχνικές που παρουσιάσατε. Έχουν εξελιχθεί οι τεχνικές στο γεωμετρικό κούρεμα;

Ήταν υπέροχη η επίσκεψη μου στην Αθήνα! Παρουσίασα κάποιες παραλλαγές τεχνικών που διδάσκονται στην Ακαδημία μου, την GS Education. Ανακάλυψη – που είναι η βάση, Δημιουργία, που είναι η δημιουργικότητα σε εμπορικές μορφές και Εξέλιξη, τεχνικές που πάνε πέρα από την καρέκλα και όχι πίσω από αυτή. Ήθελα να δημιουργήσω σχήματα, τεχνικές και τελειώματα σε συνάρτηση με μια εκπαιδευτική αλλά παράλληλα εμπνευσμένη ατμόσφαιρα, την οποία ελπίζω ότι την βίωσε το κοινό. Στόχος μου ήταν να τους ταξιδέψω σε ένα ταξίδι συναισθημάτων και όχι τόσο τεχνικών. Πιστεύω ότι οι τεχνικές μας έχουν εξελιχθεί με τον χρόνο. Η ισορροπία και το τελείωμα προέρχονται πάντα από την εποχή, όμως η εφαρμογή έχει αγγίξει ένα υψηλό επίπεδο λόγω της γνώσης.

 

Πείτε μας μερικά λόγια για την GS Education.

Στη GS Education πιστεύουμε ότι οι κομμωτές κατέχουν ένα υψηλό κοινωνικό ρόλο, ο οποίος συχνά δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία αλλά ούτε από τους κομμωτές. Είμαστε παθιασμένοι να το αλλάξουμε αυτό και έχουμε δημιουργήσει ένας είδος εκπαίδευσης με στόχο να αφυπνίσουμε τους κομμωτές για τον ρόλο τους, ενισχύοντας παράλληλα τις ικανότητες τους στην επικοινωνία, στις τεχνικές και στην ειλικρινή κατανόηση του τί στυλ κουρέματος πρέπει να δώσουν σε κάθε διαφορετικό πελάτη. Αυτά βοηθούν τους κομμωτές να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον δρόμο της επιτυχίας. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν αυτοπεποίθηση, γνώση και μια βαθύτερη κατανόηση για τον τρόπο που πρέπει να προσελκύουν πελάτες αλλά και να τους διατηρούν.

 

Υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία στην εκπαιδευτική σας φιλοσοφία: Discover, Create, Evolve. Τι συμβολίζουν;

Η GS Education διδάσκει τη γλώσσα των μαλλιών. Όπως κάθε γλώσσα, πρώτα ξεκινάμε να μαθαίνουμε το αλφάβητο (Discover), στη συνέχεια συνδυάζουμε τα γράμματα για να μάθουμε λέξεις (Create) και στο τέλος λέμε τις δικές μας ιστορίες (Evolve). Όπως ήδη είπαμε και πιο πάνω, τα 3 αυτά στάδια είναι η Ανακάλυψη – που είναι η βάση, η Δημιουργία, που είναι η δημιουργικότητα σε εμπορικές μορφές και η Εξέλιξη, τεχνικές που πάνε πέρα από την καρέκλα και όχι πίσω από αυτή.

 

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο και να δώσετε μια συμβουλή στον νεαρό αυτό σας, ποια θα ήταν αυτή;

Να είσαι ο εαυτός σου, γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι πιασμένοι.

 

Ποιο είναι το μυστικό για να μένει ένας κομμωτής διαρκώς παθιασμένος;

Να είναι σίγουρος ότι το πάθος του προέρχεται από την καρδιά και όχι από το μυαλό.

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION