ΝΙΚΟΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ: Υπολογίζοντας σωστά το μέλλον

Μιλήσαμε με τον Οικονομολόγο Νίκο Ρόμπολα για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω πανδημίας, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και την επόμενη μέρα που μπορεί να εμπεριέχει μεγάλες δόσεις αγωνίας, αλλά, σίγουρα, έχει μέσα της αρκετή ελπίδα και πείσμα για να τα καταφέρουμε όλοι.

Από τον Δημήτρη Δημόπουλο

 

Τις μέρες που διανύουμε, οι Οικονομολόγοι και οι Λογιστές είναι οι καλύτεροι φίλοι των επιχειρηματιών. Ο Νίκος δεν δίστασε να λύσει καμιά από τις απορίες μας:

 

Νίκο τί έκανες τη μέρα που αναγγέλθηκαν τα μέτρα της καραντίνας; Περίμενες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο;

Το πρώτο 4μηνο κάθε χρόνου είναι ιδιαίτερα φορτωμένο οπότε δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με τις «παγκόσμιες ειδήσεις». Εντελώς τυχαία μέσα από τα social media διάβασα την πρώτη είδηση σχετικά με τον ιό Covid-19 και τις επιπτώσεις που είχε στη Κίνα. Ξεκίνησαν όλα πολύ βιαστικά…

Εργάζεσαι αυτό τον καιρό από το σπίτι ή αναγκάζεσαι να πηγαίνεις στο γραφείο;

Ειδικά αυτό τον καιρό, αν μπορούσα να εργάζομαι και στη διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο θα ήταν ιδανικό για τους πελάτες και τους φίλους μου. Είναι η φύση του επαγγέλματος τέτοια που δεν επιτρέπει να κάνεις μόνο το ένα από τα δυο. Πρέπει να είμαι στο γραφείο για να εξυπηρετήσω τους πάντες, αλλά ταυτόχρονα να έχω και το κινητό μου ανοιχτό 24/7.

 

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των πελατών σου που διατηρούν μαγαζιά; Υπήρξε αγωνία και φόβος;

Στην αρχική είδηση πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για 15 μέρες, η πρώτη κίνηση των επιχειρηματιών ήταν να προβούν σε απολύσεις του προσωπικού με το σκεπτικό της επαναπρόσληψης. Δεν ήθελαν -και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσαν- να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων, της δικής τους, στα ενοίκια και σε άλλα πολλά. Γι’ αυτό, από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ήταν να νομοθετήσει σχετικά με την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 

Πόσο εφικτό είναι να έχει προβλέψει μια επιχείρηση μια τέτοια κατάσταση, ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν τις απώλειες;

Την ελληνική οικονομία, ο Covid-19 την βρήκε μέσα σε μια οικονομική ύφεση 10ετιας. Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα της φορολογίας στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για τις επιχειρήσεις ώστε να έχουν χρηματικά αποθέματα, πέρα από αυτό μη ξεχνάτε ότι έχουμε περάσει και ένα σοβαρότατο χρονικό διάστημα με τραπεζικό capital control, το οποίο άφησε πίσω του φοβερές φοβίες σχετικά με την αποταμίευση και τα κεφάλαια κίνησης.

 

Πόσο ικανοποιημένος είσαι από τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών; Θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκότερα;

Το ικανοποιημένος είναι σχετικό και μετράει από ποια μεριά θα το δεις, όπως και το ευνοϊκό. Εγώ θα το πιάσω αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική μεριά του κράτους. Η Ελλάδα όπως είπα και πριν κουβαλάει 10 χρόνια ευρωπαϊκής επιτήρησης και μνημονίων. Κάναμε τεράστιο δρόμο και πληρώσαμε με μεγάλο κόστος το να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε πλεονάσματα τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν θα σας παιδέψω με νούμερα για να μην σας κουράσω, θα σας πω μόνο πως το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ήταν περίπου 15 δις. Πάνω από δυο φορές από το πλεόνασμα που είχαμε το 2018. Άρα ακόμα και 1€ να έδινε στην δεδομένη χρονική στιγμή στον καθένα μας το κράτος ως αποζημίωση για την επιβολή καραντίνας, θα έπρεπε όλοι να είναι ικανοποιημένοι διότι αυτό λένε τα νούμερα.

 

Θεωρείς ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλα μέτρα ενίσχυσης προς τις μικρές επιχειρήσεις; Έχεις κάτι να της προτείνεις που φαίνεται να μην το έχουν σκεφτεί;

Το ότι ζούμε μια «παγκόσμια» κατάσταση είναι τόσο κακό όσο και καλό για την οικονομία. Τι θέλω να πω με αυτό: Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις χώρες με προβλήματα. Το έχουμε μάθει πολύ καλά 10 χρόνια τώρα. Ο Covid-19, όμως, δεν χτύπησε κάποιες χώρες της Ευρώπης, τις χτύπησε όλες, δημιουργώντας τεράστιες πληγές, που θα παραμείνουν ανοιχτές για χρόνια. Όλοι ξέρουμε πως έχουμε ένα πάρα πολύ αυστηρό νομισματικό ταμείο και μια οικονομία ντόμινο. Η λογική μου ως οικονομολόγος που έχει μελετήσει την ευρωπαϊκή οικονομία λέει πως το ΔΝΤ στο άμεσο χρονικό διάστημα θα κληθεί να κάνει σύσκεψη και υπολογισμό του επιτοκίου κάποιου ομόλογου και την σύνταξη κάποιου μνημονίου που θα υπογραφτεί απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε με την μορφή του δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο να γίνει μια επανεκκίνηση των οικονομιών.

 

Είναι μια ανάσα η παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων όπως και η παράταση υποβολής ΦΠΑ;

Η παράταση αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο σενάριο για τους πολίτες και παράλληλα ένας εφιάλτης για τον κρατικό μηχανισμό. Κανένας δεν ξέρει πόσο καιρό θα κρατήσει όλη αυτή η κατάσταση, ούτε το ίδιο το κράτος. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα δοθούν παρατάσεις, θα γίνει έκκληση για ακόμα μια φορά στους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ίσως δοθούν υποσχέσεις για ανταποδοτικά μέτρα όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση.

 

Αν πιστέψουμε ότι θα λήξει η καραντίνα σε ένα μήνα περίπου, πιστεύεις ότι θα τερματίσει μαζί της και το κατρακύλισμα της οικονομίας;

Είναι στη φύση μας ως λαός να λέμε, «την υγειά μας να έχουμε και όλα τ’ άλλα φτιάχνονται». Μετά από αυτό το τεράστιο διάστημα εγκλεισμού και περιορισμού που υπεστήκαμε για να έχουμε την υγεία μας, πιστεύω πως, ναι μεν οι πρώτες μέρες θα είναι λίγο περίεργες μέχρι να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, αλλά, μέρα με τη μέρα, θα φτιάξουμε τα πάντα όπως ήταν. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

 

Φανταζόμαστε ότι επικοινωνείς με πολλούς που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσες να δώσεις για πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση και χειρισμό της επόμενης μέρας;

Θα πω αυτό που λέω σε όλους. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτά που έχουμε και να προσπαθούμε να κάνουμε πολλά, μικρά, άμεσα και υλοποιήσιμα σχέδια. Στις μέρες που έρχονται, θα δώσουμε ο καθένας το προσωπικό του διαγώνισμα για το τι έμαθε όλα αυτά τα χρόνια για την οικονομία, την σπατάλη, και πάνω απ’ όλα την διαχείριση.

 

Πόσο αληθινό είναι το ότι θα βγει κάτι απ’ όλο αυτό; Εσύ βλέπεις κάτι καλό στον ορίζοντα;

Ήμουν, είμαι και θα είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Και όχι επειδή είμαι ρομαντικός η ονειροπόλος, αλλά ρεαλιστής. Η ανθρωπότητα, στο πέρασμα των χρόνων, έχει περάσει τεράστιες κρίσεις και κάθε φορά κατάφερνε να πηγαίνει μπροστά. Ποτέ δεν έμεινε στάσιμη, πάντα μπροστά. Η ανθρωπότητα μαθαίνει από τον πόνο και χτίζει αντισώματα, αναδιαμορφώνει τη συνείδηση και τη συναίσθησή της και κάθε φορά προχωράει.

 

Πες μας πως περνάς εσύ τον ελεύθερο χρόνο σου και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις βγαίνοντας από την καραντίνα.

Είμαι ανήσυχο πνεύμα κι έχω μια τεράστια γκάμα με πράγματα που ασχολούμαι. Το πιο πρόσφατο χόμπι μου είναι η ξυλουργική, ξυλογλυπτική και η οργανοποιία. Μαθαίνω μόνος μου ντραμς και ακουστική κιθάρα και ασχολούμαι εδώ και χρόνια με τα videogames. Επίσης είμαι φανατικός σινεφίλ!

Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω όταν βγούμε από την καραντίνα; Να πάω με την παρέα του στο πιο καλό ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα και να περάσω καλά. Σε 10’ θα έχω ξεχάσει τις καραντίνες, τα οικονομικά προβλήματα και όλα τα αρνητικά!

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION