ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Φεβρουάριος ονομάζεται και ο μήνας της Αγάπης λόγω της γιορτής των ερωτευμένων στα μέσα του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα στο τεύχος Φεβρουαρίου, να επικοινωνήσω μαζί σας τα σημεία κλειδιά που πρέπει να θυμόμαστε για τις σχέσεις και την αγάπη σε όλα τα επίπεδα. Σ.Β.

Οι Αληθινές Σχέσεις…

… Για είναι επιτυχημένες απαιτούν δουλειά.

Οι σχέσεις δεν συμβαίνουν έτσι απλά, ούτε διατηρούνται εξ ορισμού. Για να ευδοκιμούν είναι απαραίτητο όλα τα μέρη (συνήθως δύο) να παίρνουν το ρίσκο και να μοιράζονται ό,τι υπάρχει στο μυαλό και στην καρδιά τους. Η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι το πρώτο κλειδί.

… Τις περισσότερες φορές σου δίνουν πίσω ότι τους δίνεις.

Αν θέλεις αγάπη, δώσε αγάπη. Αν θέλεις φίλους, να είσαι φιλικός. Αν θέλεις να αισθανθείς ότι σε καταλαβαίνουν, προσπάθησε να καταλαβαίνεις. Είναι απλή πρακτική που όμως έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

… Δεν απαιτούν να παλεύεις για μια θέση στη ζωή κάποιου.

Μην αναγκάζεις κάποιον να κάνει χώρο στη ζωή του για σένα. Αν θέλει να αναγνωρίζει την αξία σου, θα κάνει χώρο ο ίδιος για εσένα.

… Έχουν πάντα κάποιο λόγο που υπάρχουν.

Οι άνθρωποι που θα σχετιστείς είτε θα σε δοκιμάσουν, είτε θα σε χρησιμοποιήσουν, ή έχουν κάτι να σε διδάξουν. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς, θα βγάλουν στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό σου. Μάθε να διακρίνεις και να δέχεσαι τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους που έρχεσαι σε επαφή και προχώρα αναλόγως.

… Είναι ανοιχτές στην αλλαγή.

Οι ανάγκες μας αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Όταν κάποιος σου λέει «έχεις αλλάξει», δεν είναι πάντα αρνητικό. Κάποιες φορές μπορεί να σημαίνει ότι οι δικές του ανάγκες έχουν αλλάξει, ή κάποιες άλλες να εννοεί ενδόμυχα ότι σταμάτησες να είσαι ή να ζεις όπως εκείνος. Αντί να απολογείσαι γι’ αυτό, να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής, να λες πως νοιώθεις, και να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που η καρδιά σου θεωρεί σωστό.

… Απαιτούν να έχεις εσύ τον έλεγχο της ευτυχίας σου.

Αν η σχέση με τον εαυτό σου δεν πάει καλά, μην περιμένεις να πηγαίνουν καλύτερα οι σχέσεις σου με τους άλλους. Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Είναι κάτι που πρέπει να το καταφέρεις μόνος σου. Πρώτα πρέπει εσύ να βρεις τη δική σου ευτυχία, πριν να είσαι σε θέση να τη μοιραστείς με κάποιον άλλον. Αν για παράδειγμα νομίζεις ότι φταίει ο σύντροφός σου που δεν είσαι ευτυχισμένος, ξανασκέψου και ψάξε μέσα σου να βρεις ποιο κομμάτι σου λείπει. Κανένας δεν μπορεί να σε ολοκληρώσει γιατί είσαι ήδη ολόκληρος. Συνήθως η έλλειψη επαφής με τον εαυτό μας δημιουργεί κενά που περιμένουμε να τα γεμίσει κάποιος άλλος.

… Σου ζητούν να συγχωρείς τους άλλους γιατί έτσι βοηθάς εσένα.

Συγχώρεση δεν είναι να λες «Αυτό που έκανες είναι εντάξει», αλλά είναι να πεις «Δεν πρόκειται να σε αφήσω να απομακρύνεις για πάντα την ευτυχία από κοντά μου». Συγχώρεση δεν σημαίνει να σβήσεις το παρελθόν, να συμφωνήσεις με τα κακώς κείμενα ή να ξεχάσεις ό,τι έχει συμβεί. Συγχώρεση, τελικά, σημαίνει να αφήνεις πίσω την πίκρα και τον πόνο. Συγχώρεση σημαίνει να επιλέγεις να μαθαίνεις από ο,τιδήποτε συμβαίνει και να κάνεις χώρο για να προχωρήσεις στη ζωή σου.

… Δεν σου ζητούν να αλλάξεις τους ανθρώπους, γιατί δεν μπορείς.

Μόνος ο καθένας μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του όταν το θελήσει. Αντί λοιπόν απεγνωσμένα να πασχίζεις να αλλάξεις τους άλλους, πρόσφερε την υποστήριξή σου και δείξε τους τον δρόμο με το παράδειγμά σου. Αν ελπίζεις ότι με τον καιρό εσύ θα αλλάξεις την συμπεριφορά κάποιου που αγαπάς, το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρεις. Αν στα αλήθεια έχεις ανάγκη να αλλάξει κάτι ο άλλος, να είσαι ειλικρινής, να ανοίξεις όλα τα χαρτιά σου πάνω στο τραπέζι, έτσι ώστε να δώσεις στον άλλο την ευκαιρία, να μάθει τι θέλεις ακριβώς, τι του ζητάς.

… Δεν έχουν χώρο για καυγάδες εν θερμώ.

Όσο περισσότερο χρόνο σπαταλάς μαλώνοντας με όσους σε πληγώνουν, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχεις να αφιερώσεις σ’ αυτούς που σ’ αγαπούν. Και αν βρεθείς σε αντιπαράθεση με κάποιον που εκτιμάς, μην επιτρέψεις στον θυμό να επισκιάσει τον “καλό σου εαυτό”, τα προτερήματά σου. Πάρε τον χρόνο που χρειάζεται για να ηρεμήσεις και μετά κάνε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από την κατάσταση.

… Είναι καλύτερες χωρίς κάποιους ανθρώπους.

Όταν αρχίσεις να συμβιβάζεσαι και να κατεβάζεις τον πήχη μόνο και μόνο για να ταιριάζεις με τους ανθρώπους που είναι γύρω σου, μάλλον είναι η ώρα να τους αλλάξεις. Αν κάποιος συμπεριφέρεται διαρκώς άσχημα, σε μεταχειρίζεται ανάρμοστα ή σε οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση, ίσως ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς με πολύ σεβασμό για τον εαυτό σου. Μπορεί στην αρχή να φανεί επώδυνο συναισθηματικά αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα για εσένα.

… Χρειάζονται μικρά βήματα ευγένειας που σε πάνε πολύ μακριά.

Τίμησε τις σημαντικές σχέσεις της ζωής σου με οποιοδήποτε τρόπο σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται. Μπορείς συνεχώς να κάνεις τις σχέσεις σου πιο γλυκές και πιο ουσιαστικές με μικρές κινήσεις που δείχνουν εκτίμηση και τρυφερότητα. Θυμήσου, κάνοντας μόνον έναν άνθρωπο να χαμογελάσει μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Ίσως όχι ολόκληρος ο κόσμος αλλά σίγουρα ο δικός του. Η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη είναι περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι σημαντικές.

… Δεν είναι σίγουρο ότι διαρκούν για πάντα.

Οι άνθρωποι δεν ζουν αιώνια. Εκτίμησε απέραντα λοιπόν ό,τι έχεις στη ζωή σου, και κυρίως ανθρώπους που σ’ αγαπούν και σε νοιάζονται. Δεν χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικοί είναι για εσένα, την ημέρα που δεν θα είναι πια δίπλα σου. Μπορεί τίποτα να μη διαρκεί για πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει την προσοχή μας.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως η πιο σημαντική και η πιο αληθινή σχέση που έχουμε, είναι με τον εαυτό μας. Είναι η μοναδική σχέση που γεννάει κι ενεργοποιεί όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες καθρεφτίζουν την ενέργεια, την ποιότητα και την ένταση της αγάπης που έχουμε για εμάς τους ίδιους. Καθώς αναζητούμε την αγάπη και το νοιάξιμο γύρω γύρω, στις σχέσεις και στους άλλους, ξεχνάμε πως κανείς δεν μπορεί να μας τα χαρίσει στο μέγεθος που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα προσφέρουμε στον εαυτό μας. Θυμηθείτε λοιπόν ότι το κλειδί για να έχουμε τις σχέσεις που ονειρευόμαστε, είναι η μοναδική και αληθινή σχέση με τον εαυτό μας.

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION