Τελικά είσαι ο Ηγέτης;

Η Πιτένη Χρυσούλα είναι απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στην αναπτυξιακή εξελικτική ψυχολογία, με ειδίκευση στη Προγεννητική ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην ψυχοπαιδαγωγική και συμβουλευτική του του Ε.Κ.Π.Α., στην «Ιατρική Ψυχολογία» του Ε.Κ.Π.Α., Στο life Coaching, στη μουσικοθεραπεία, στη Δραματοθεραπεία καθώς και στην Εκπαίδευση ενηλίκων. Για επικοινωνία μαζί της θα την βρείτε στο xpiteni1@gmail.com.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια χαρακτηριστικά περιλαμβάνει η «αστερόσκονη» των επιτυχημένων; Ποια διακριτά χαρακτηριστικά έχει αναπτύξει ο Kραταιός επιχειρηματίας; Παρά τα όσα πιθανώς σκέφτεσαι, η σωστή απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι ούτε η «θέση» ή το «κύρος» και, σαφέστατα ούτε η «εμπειρία».

H ορθή απάντηση στα παραπάνω βρίσκεται κρυμμένη σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: στην ικανότητα που έχει κάποιος να ασκεί επιρροή και να εμπνέει τους γύρω του, δημιουργώντας τους την ενσυνείδητη επιθυμία να τον ακολουθήσουν σε κάθε του βήμα, όσο ανέφικτη φαινομενικά  κι αν κρίνεται αυτή.

 

Το χρυσό κλειδί στην περίπτωση αυτή βρίσκεται στην ισορροπία: Για να εμπνέεις το σεβασμό ως ηγέτης οφείλεις να δείχνεις ότι έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, αλλά πρέπει κάποιες φορές να φανερώνεις ότι εμπιστεύεσαι την κρίση και τις ικανότητες των ανθρώπων των οποίων ηγείσαι.

 

Αποδομώντας την ηγετική Persona

 1. Μιλάμε για την κατανόηση

Ένας ηγέτης οφείλει να δείχνει κατανόηση αλλά και να έχει την ικανότητα να μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη θέση των υφισταμένων του. Δείχνοντας κατανόηση, όχι μόνο θα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της ομάδας του που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά θα είναι και στη θέση να «προβλέψει έγκυρα και στον σωστό χρόνο» τον τρόπο αντίδρασής τους σε συγκεκριμένες αποφάσεις του, πριν ακόμη τις ανακοινώσει.

 

 1. Μιλάμε για την αποτελεσματική επικοινωνία
  Ο ηγέτης οφείλει να επικοινωνεί αποτελεσματικά γιατί στη θέση στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά «επιβάλει» την επικοινωνία του με τα μέλη της ομάδας του, στα οποία θα πρέπει κατά περίπτωση ν’ αναθέσει αρμοδιότητες και καθήκοντα. Αν η επικοινωνία αυτή είναι η δέουσα από την πρώτη στιγμή, τότε δε θα χρειαστεί να δαπανήσει σημαντικό χρόνο σε κάποια επόμενη φάση προκειμένου να διορθώσει σφάλματα που θα οφείλονται στην αρχική λάθος συνεννόηση.
 2. Μιλάμε για την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εαυτού

Ένας ηγέτης οφείλει ν’ αποπνέει σιγουριά απ’ τη στιγμή που αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη ομάδα. Αντίθετα, όταν ένας ηγέτης δείχνει αναποφάσιστος ή, «ελάχιστος» μπροστά στα καθήκοντά που έχει αναλάβει, τότε αυτοί που τον ακολουθούν χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί του, φτάνοντας μάλιστα πολλές φορές στο σημείο να αμφισβητήσουν την ίδια την ικανότητά του να ηγείται. Από την άλλη, αυτός που ηγείται οφείλει να είναι προσεκτικός ως προς τον τρόπο που ασκεί των καθηκόντων του, διότι ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί ως «συγκεντρωτικός» ή ακόμη και «αλαζόνας» είναι πολύ πιθανός.

Η ασυνέπεια μεταξύ των λεγομένων και των πράξεων είναι ο πιο σύντομος δρόμος στο να χάσει κανείς τον σεβασμό των υφισταμένων σου.  Όταν ηγείσαι, αποτελείς πρότυπο για όλους αυτούς που σε ακολουθούν, άρα οφείλεις να αποδεικνύεις ανά στιγμή ότι τους κανόνες που έχεις επιβάλει στην ομάδα, πρώτα απ’ όλους τους σέβεσαι εσύ ο ίδιος. Αν κανείς δεν το τηρεί, το μήνυμα που περνά είναι ότι οι αξίες τις οποίες πρεσβεύεις και προασπίζεσαι δεν είναι παρά λόγια του ανέμου.

 

 1. Μιλάμε για την Αυθεντικότητα

Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η αυθεντικότητα – δηλαδή, το να συμπεριφέρεται κάποιος όπως πραγματικά είναι – αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εμπιστεύονται αυτούς που διαισθάνονται ότι είναι ειλικρινείς συνεπείς και «γήινοι» ως προς τη συμπεριφορά τους και αυτούς που δεν φαίνονται να λειτουργούν με σκοπιμότητα και δόλο. Είναι λοιπόν πολύ πιο εύκολο να εμπνεύσει κανείς ανθρώπους όταν φαίνεται να μιλά ξεκάθαρα και να συμπεριφέρεται όπως πραγματικά είναι.

 

 1. Μιλάμε για την ενεργητική ακρόαση

Ένας ηγέτης οφείλει ν’ ακούει περισσότερο απ’ όσο μιλά. Και όταν λέμε «ακούει» δεν εννοούμε απλά και μόνο να φαίνεται ότι υπολογίζει τα άγχη και τους προβληματισμούς αυτών που τον ακολουθούν αλλά να καταγράφει, να επεξεργάζεται εις βάθος και να προτείνει λύσεις με βάση όλα αυτά που ακούει από τους υφισταμένους του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Χρυσός κανόνας: Όταν επιλέγεις ν’ ακούς περισσότερο απ’ ότι μιλάς, αποφεύγεις τα λάθη που οφείλονται στη βιαστική κρίση ενώ επιπρόσθετα  μπορείς να δομήσεις τις απαντήσεις σου καλύτερα, επιλέγοντας πιο προσεκτικά το κατάλληλο λεξιλόγιο.

 

 

 1. Μιλάμε για την υπευθυνότητα

Οποιαδήποτε ηγετική θέση είναι συνυφασμένη με ευθύνες, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι προκειμένου να λογίζεται κάποιος «σωστός» ηγέτης, δεν αρκεί να «βγαίνει μπροστά» στις επιτυχίες – πρέπει να χρεώνεται και τις αποτυχίες της ομάδας της οποίας ηγείται. Μάλιστα, ένας πραγματικός ηγέτης δεν επιρρίπτει τις ευθύνες γι’ αυτά που πήγαν στραβά, αλλά επιπρόσθετα εντοπίζει τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία και βρίσκει τον τρόπο να τα διορθώσει.

 

 1. Μιλάμε για την ενεργό συμμετοχή

Οι πραγματικοί ηγέτες δεν περιορίζονται στο να υπαγορεύουν εντολές αλλά, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, αναλαμβάνουν δράση και οι ίδιοι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκάστοτε στόχοι της ομάδας. Άλλωστε, ο πιο ασφαλής και δοκιμασμένος τρόπος για να «κερδίσεις» και να εμπνεύσεις τους ανθρώπους που σε ακολουθούν είναι δουλεύοντας εξίσου (αν όχι περισσότερο) εντατικά σε σχέση με αυτούς.

 

 1. Μιλάμε για το Πάθος

Ο επιτυχημένος ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πάθος που επιδεικνύει πάνω στη «μάχη». Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το επιθυμείς πραγματικά γιατί διαφορετικά, οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνουν δραματικά. Είναι γενική παραδοχή ότι όταν καταπιάνεται κανείς με κάτι το οποίο τον «γεμίζει» και τον παθιάζει, όχι μόνο δεν υπολογίζει την κούραση αλλά, αντίθετα, αντλεί τεράστια ικανοποίηση κατά την εκτέλεσή του.

 

 1. Μιλάμε για τα κίνητρα

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών είναι ο τρόπος που δίνουν κίνητρα στα μέλη των ομάδων τους. Έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν τα προσόντα των μελών της ομάδας τους και να δίνουν στον καθένα ξεχωριστά την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Άλλωστε η προσωπική του επιτυχία θα συμβάλει στο συνολικό θρίαμβο της ομάδας.

 

 1. Μιλάμε για τη «γήινη υπόσταση»

Οι μεγάλοι ηγέτες οφείλουν να δείχνουν ότι είναι πνευματικά δυνατοί – δεν έχουν και άλλη επιλογή, απ’ τη στιγμή που σηκώνουν το βάρος της υπόλοιπης ομάδας στους ώμους τους. Υπάρχουν στιγμές, ωστόσο, στις οποίες πρέπει κι αυτός να δείχνει το «προσιτό» και «ανθρώπινο» πρόσωπό του. Αν τις εκτιμήσει σωστά, θα έρθει πιο κοντά στους υφισταμένους του και θα βρει μια καλή ευκαιρία να τους απευθυνθεί με ειλικρίνεια για ζητήματα που αφορούν τη σωστή κι εύρυθμη λειτουργία της ομάδας.

 

 1. Η σημασία της ταπεινότητας

Εκτός από σιγουριά, ο «μεγάλος» ηγέτης οφείλει να επιδεικνύει και ταπεινότητα. Η σεμνότητα είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι ένας από αυτούς – ως εκ τούτου, ο σεβασμός δεν αποτελεί ένα προνόμιο που απολαμβάνει αποκλειστικά ο «ηγέτης» αλλά ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δομές της εταιρείας / οργάνωσης / ομάδας, της οποίας ηγείται.

 

 1. Μιλάμε για την αξιοπιστία

Η αξιοπιστία όσο δύσκολα κερδίζεται, τόσο εύκολα χάνεται. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε υγιούς ομάδας ή οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα, ο ηγέτης οφείλει να είναι πάντα ειλικρινής προς τους υφισταμένους του και να σέβεται τις υποσχέσεις που τους δίνει. Τηρώντας τις υποσχέσεις του, εξασφαλίζει ως ένα σημαντικό βαθμό όχι μόνο την πίστη των ανθρώπων που τον ακολουθούν αλλά και την προθυμία τους να προσφέρουν αυτό το «κάτι παραπάνω» για το καλό της ομάδας όποτε το απαιτήσει η περίσταση.

 

 1. Οφείλεις να δίνεις…

Όπως το θέτουν οι φίλοι Αμερικάνοι «ο αρχηγός τρώει πάντα τελευταίος», πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που θέλει να θεωρείται ηγέτης, πρέπει να καλύπτει πρώτα τις ανάγκες των υπολοίπων μελών της ομάδας του κι εν συνεχεία να φροντίζει για τις δικές του. Ναι, κάπως έτσι «κτίζεται» η αφοσίωση…

 

 1. Μιλάμε για τη δια βίου μάθηση

Οι σπουδαίοι ηγέτες δε σταματούν να μαθαίνουν ποτέ, οπότε αν θέλεις να φτάσεις να λογίζεσαι ως ένας απ’ αυτούς, φρόντισε να έχεις πάντα ανοικτές τις κεραίες σου.

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION