ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: 12 δοκιμασμένοι τρόποι για να ανεβείτε ψυχολογικά σε 2 εβδομάδες

Ακούω από τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζω ότι τους ανεβάζω ψυχολογικά, ότι τους βοηθώ να δουν την θετική πλευρά των πραγμάτων, τους κινητοποιώ και τους ενθαρρύνω. Μελετώντας την ψυχολογία και ιδιαίτερα την Θετική Ψυχολογία, διαπίστωσα ότι έχω εφαρμόσει στη ζωή μου τις αρχές της. Γι’ αυτό πιστεύω απόλυτα ότι έχει αποτελέσματα, φτάνει να γίνει τρόπος ζωής. Οφείλουμε λοιπόν να δεσμευτούμε απέναντι στον εαυτό μας ότι θα το κάνουμε.

Από τη Χρυσούλα Πιτένη

 

Αν εφαρμόσετε έστω και κάποια από αυτά που περιγράφω, είμαι σίγουρη ότι θα νιώσετε αμέσως καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες.

Ναι, μπορείτε ν’ ανεβείτε ψυχολογικά μέσα σε 2 εβδομάδες. Φτάνει να το αποφασίσετε!

 

 1. Απομακρύνετε όσους σας ρίχνουν και συναναστραφείτε εκείνους που σας ανεβάζουν ψυχολογικά.

Συζητούσα πριν λίγο καιρό με μια φίλη…

Μου έλεγε ότι είχε καθημερινές επισκέψεις από μία δική της φίλη που ήταν εξαιρετικά τοξικός άνθρωπος κι έβγαζε το φαρμάκι της στους γύρω της και στην ίδια. Η φίλη της ήταν δυστυχισμένη, αλλά δεν ήθελε να το αλλάξει – προτιμούσε να κλαίγεται και να επιτίθεται στους άλλους.

Την ρώτησα γιατί το ανέχεται, τι είναι αυτό που την κρατάει σε αυτή τη σχέση;

Δεδομένου ότι είναι κοινωνική, έχει πολλούς καλούς φίλους και παρέες, είναι ευχάριστος και γενναιόδωρος άνθρωπος, μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούσε να διατηρεί μια τέτοια σχέση.

photo: Andrea Piacquadio-pexels

Αυτό που ουσιαστικά την κρατούσε, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν η συνήθεια. Γνώριζε χρόνια την τοξική φίλη.

Επίσης, δίσταζε να την απομακρύνει, λόγω ενοχών. Φοβόταν μήπως είναι κακιά που δεν ανέχεται την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός δυστυχισμένου ανθρώπου.

Αυτό που της είπα τότε και την επηρέασε ήταν, πως όταν διώχνουμε ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα που δεν μας κάνουν καλό, κάνουμε χώρο για καινούργιους, καλύτερους ανθρώπους, εμπειρίες και πράγματα.

Επίσης της είπα ότι πιθανόν κρατώντας την δίπλα της, απομακρύνει θετικούς ανθρώπους.

Το ποιοι βρίσκονται γύρω μας είναι καθοριστικό για την ευτυχία ή τη δυστυχία μας.

Μου κάνει εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μαζέψει γύρω τους τοξικούς, γκρινιάρηδες, μονίμως ανευχαρίστητους και αρνητικούς ανθρώπους και αναρωτιούνται γιατί νιώθουν πεσμένοι ψυχολογικά!

Απομακρύνετε χωρίς ενοχές όλους όσους σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα!

Αν είναι δύσκολο να τους βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας, μειώστε δραστικά το χρόνο που περνάτε μαζί τους.

Όσο καταστροφικό είναι να έχετε γύρω σας αρνητικούς και απαισιόδοξους ανθρώπους, τόσο ευεργετικό είναι να συνανστρέφεστε ανθρώπους που σας ανεβάζουν και σας βοηθούν να δείτε τη ζωή από τη φωτεινή της πλευρά.

Ανθρώπους που θεωρούν ότι όλα διορθώνονται, που αγαπάνε τη ζωή, τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, που είναι καλοπροαίρετοι, χαρούμενοι και ενθουσιώδεις, που απολαμβάνουν τις μικρές και μεγάλες χαρές.

Όταν έχετε κοντά σας τέτοιους ανθρώπους, γίνεστε κι εσείς καλύτερος.

Οι περισσότεροι καλοί μου φίλοι είναι άνθρωποι με χιούμορ, καλοπροαίρετοι, με σωστές αρχές, έντιμοι, γενναιόδωροι, δραστήριοι, δυναμικοί και ενθουσιώδεις.

Άνθρωποι εργατικοί, που τους αρέσει να εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά, αλλά και να διασκεδάζουν με την καρδιά τους.

Αν δεν μπορώ να αναλάβω δράση, ώστε να διορθώσω μια κατάσταση, θεωρώ άσκοπο και ψυχοφθόρο να αναλώνομαι σε συζητήσεις που απλώς αναμασούν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα.

 

 1. Σβήστε την τηλεόραση και σταματήστε να διαβάζετε, να παρακολουθείτε και να συζητάτε συνεχώς για καταθλιπτικά θέματα.

Η τηλεόραση είναι ένα τοξικό μέσο πλύσης εγκεφάλου και ελέγχου της μάζας, ενώ τα δελτία ειδήσεων μόνο ενημερωτικά δεν είναι!

Κάνετε ένα πείραμα : Μετρήστε το χρόνο που μεταδίδονται θλιβερές ειδήσεις, εγκλήματα, καταστροφές.

Και μετά ψάξτε για την καλή είδηση.

Σπανίως θα τη βρείτε, προς το τέλος του δελτίου, στα ψιλά γράμματα!

Αν παρακολουθείτε συχνά τηλεόραση και χαμηλού επιπέδου σελίδες στο διαδίκτυο, είστε σίγουρα πεπεισμένοι ότι ο κόσμος είναι γεμάτος απανθρωπιά, απάτη και δυστυχία και ότι οδεύουμε στην καταστροφή, χωρίς σωτηρία.

Για φανταστείτε όμως να σας πρόβαλλαν κατά βάση θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις και να περνούσαν γρήγορα τις καταστροφικές, προβάλλοντας μόνο όσα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν;

Πώς θα αισθανόσασταν; Τι εντύπωση θα είχατε για τον κόσμο, το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας;

Σε τι βοηθάει να γνωρίζω λεπτομέρειες των θυμάτων ενός καταστροφικού σεισμού ή πόσο υπέφερε κάποιος ηλικιωμένος που τον ξυλοκόπησε ο ληστής, αν όχι να νιώσω ανήμπορη, αβοήθητη, απελπισμένη, θλιμμένη και τρομοκρατημένη;

Πείτε μου εσείς αν έχετε αντίθετη άποψη!

Αν σκοπός είναι να προφυλαχτώ και στις δύο περιπτώσεις ή να βοηθήσω, αν μπορώ, είναι απαραίτητο να παρακολουθώ λεπτό προς λεπτό τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες;

Εδώ και χρόνια δεν παρακολουθώ δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και νιώθω θαυμάσια!

Ωστόσο, μαθαίνω αυτά που χρειάζεται να μάθω συνοπτικά, μέσω διαδικτύου.

Υπάρχουν τόσο πιο χρήσιμες κι ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες για να περάσετε την ώρα σας, από αυτή την παθητική και άρρωστη συνήθεια να παρακολουθείτε !

Μην ξεχνάτε, εμείς διαμορφώνουμε την πραγματικότητά μας.

Επικεντρωθείτε στα θετικά που συμβαίνουν γύρω σας και σιγά-σιγά θα δείτε πώς αλλάζει η διάθεσή σας.

Για τους ίδιους λόγους αποφεύγω να βλέπω ταινίες ή να διαβάζω βιβλία με αρρώστιες και μεγάλες δυστυχίες, ειδικά αν είμαι ήδη πεσμένη.

Θα στεναχωρηθώ και θ’ ανησυχήσω όταν δεν έχω άλλη επιλογή, όταν μου συμβεί κάτι άσχημο και όχι εκ των προτέρων.

Θυμηθείτε :Το 99% των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούμε δεν συμβαίνουν ποτέ.

 

 1. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάτι που σας ευχαριστεί και σας ανεβάζει ψυχολογικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ασχολούμαστε με δημιουργικά ή καλλιτεχνικά επαγγέλματα είμαστε συνήθως χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι άνθρωποι, αφού περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας απασχολούμενοι σε κάτι που μας αρέσει. Το ιδανικό είναι να κάνετε το επάγγελμα που αγαπάτε!

Είμαι εργασιομανής επειδή όλα με τα οποία ασχολούμαι επαγγελματικά θα μπορούσαν να είναι απλά χόμπυ μου!

Αν δεν καταφέρετε να εργάζεστε πάνω σε κάτι που σας ταιριάζει και σας γεμίζει (μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να το πετύχετε), ένα δημιουργικό χόμπυ είναι η καλύτερη πηγή ευτυχίας.

Η φάση του δημιουργικού οίστρου (creative flow) είναι από τις πιο ευχάριστες και ευεργετικές καταστάσεις που μπορεί κάποιος να βρεθεί. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση κάθε μέρα και συχνά για αρκετές ώρες!

Η εκμάθηση ενός οργάνου, μιας τέχνης ή η ενασχόλησή σας με κάποια δημιουργική δραστηριότητα (από ζωγραφική, γράψιμο και φωτογραφία, μέχρι δημιουργία κοσμημάτων, καλλιγραφία, πλέξιμο, κηπουρική ή κατασκευές κάθε είδους) είναι ένας άριστος τρόπος για να νιώθετε χαρούμενοι και χαλαροί. Υπάρχουν βέβαια συνήθειες και χόμπυ που ενώ προς στιγμήν σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, μακροπρόθεσμα σας ρίχνουν και βλάπτουν την υγεία σας.

Αν για παράδειγμα πρόκειται για εθιστικές συνήθειες, όπως υπερβολικό αλκοόλ ή φαγητό, τυχερά παιχνίδια, εξαρτησιογόνες ουσίες, ακόμη και συνεχές, σε βαθμό εξαναγκασμού scrolling στο facebook και τα social media, τότε μάλλον υπονομεύετε τη διάθεση και την υγεία σας.

Ακραίες συμπεριφορές και συνήθειες κρύβουν κάποιο βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να εντοπίσετε και να λύσετε. Σε περίπτωση εθισμών χρειάζεστε οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό και προφανώς αυτό το άρθρο δεν θα σας βοηθήσει να ανεβείτε ψυχολογικά.

 

 1. Γελάστε με την καρδιά σας και διασκεδάστε με την κάθε ευκαιρία!

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γελάει συχνά! Αλλά και κάποιος που γελάει συχνά είναι δύσκολο να νιώθει δυστυχισμένος. Το γέλιο από μόνο του ανεβάζει τις ορμόνες της χαράς κι ευχαρίστηση.

Δεν χρειάζεται να λες ανέκδοτα για να γελάς, φτάνει ν’ αντιμετωπίζεις τα πράγματα με χιούμορ. Ακόμη και τις δυσκολίες. Είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με σοβαρότητα και εντελώς άλλο πράγμα η σοβαροφάνεια, πίσω από την οποία κρύβονται συνήθως άνθρωποι χωρίς αίσθηση του χιούμορ.

Αντί να βλέπετε ειδήσεις ή καταθλιπτικές ταινίες , δείτε έξυπνες κωμωδίες, διαβάστε χιουμοριστικά βιβλία και γελοιογραφίες, δείτε αστεία βίντεο, συναναστραφείτε ανθρώπους με χιούμορ ή περάστε χρόνο με παιδιά και ζωάκια.

Βγείτε έξω, μαζευτείτε σε σπίτια, κάντε κάτι με τους φίλους ή την οικογένειά σας που σας διασκεδάζει.

 

 1. Βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας κι αυτομάτως θ’ ανεβάσετε τη διάθεσή σας.

Ένας ακόμη εύκολος και άμεσος τρόπος να ανεβάσετε τις ορμόνες της χαράς, είναι η άσκηση. Η συστηματική άσκηση, ακόμη και το απλό περπάτημα, κάνει καλό στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.

Όταν χρειάζομαι έμπνευση, νέες ιδέες, λύση σε ένα πρόβλημα ή απλή σωματική, ψυχική και πνευματική ξεκούραση, κάνω ποδηλασία. Στις διάφορες διαδρομές, μου κατεβαίνουν πάρα πολλές ιδέες.

Πάντα μου ανεβαίνει η διάθεση στη διάρκεια, αλλά και μετά από τέτοιες δραστηριότητες – είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα, και δεν αναφέρομαι καν στα άλλα οφέλη της άσκησης, όπως το καλλίγραμο σώμα και την καλή υγεία, τα οποία συμβάλλουν στην ευεξία σας!

 

 1. Φροντίστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

Είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε να κάνουν. Να προσφέρουν στον εαυτό τους κάποια πράγματα που καθημερινά προσπαθούν να εξασφαλίσουν στους άλλους.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, προσφέρετέ του φροντίδα και απόλαυση σε όλα τα επίπεδα – σωματικό, ψυχικό και πνευματικό.

Ένα χαλαρωτικό μασάζ, μια περιποίηση προσώπου, καλό σεξ, ένα απολαυστικό γεύμα με καλούς φίλους ή τον-την σύντροφό σας, καλός ύπνος, υγιεινές συνήθειες χωρίς υπερβολές, είναι τρόποι να ανταμείψετε τον εαυτό σας και να του δείξετε αγάπη.

Σεμινάρια ή συνεδρίες αυτογνωσίας, coaching ή ψυχοθεραπείας, ασκήσεις χαλάρωσης, δοκιμάστε ό,τι έχετε ανάγκη ώστε να αισθανθείτε καλύτερα και να εξελιχθείτε ψυχικά και πνευματικά.

Όλα τα παραπάνω σας βοηθούν αυτομάτως να αισθανθείτε καλύτερα και μακροπρόθεσμα να εξελιχθείτε, κάτι απαραίτητο για να αισθάνεστε πλήρεις κι ευτυχισμένοι, εφόσον έχετε καλύψει της βασικές σας ανάγκες.

Ακόμη κι αν κάνετε μόνο μερικά από αυτά που αναφέρω μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά στη διάθεσή σας! Το μυστικό είναι να τα κάνετε συστηματικά, όχι μια φορά και μετά να το ξεχάσετε!

 

 1. Βρεθείτε κοντά στη φύση.

Όσοι άνθρωποι ζούνε κοντά στη φύση έχουν αποδεδειγμένα λιγότερο άγχος.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ζουν με ζώα ή τα φροντίζουν είναι συνήθως πιο ήρεμοι και χαρούμενοι, ενώ αρρωσταίνουν λιγότερο και αναρρώνουν γρηγορότερα. Αν δεν έχετε την τύχη να ζείτε κοντά στη φύση, μπορείτε να φέρετε τη φύση στο χώρο σας.

 1. Διαμορφώστε το χώρο που ζείτε και εργάζεστε με τις αρχές της ψυχολογίας του χώρου.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους χώρους κατοικίας και εργασίας μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην ευεξία και ευτυχία μας.

 

 1. Καταπολεμήστε τη ρουτίνα, αποκτώντας νέες εμπειρίες.

Οι νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για γνωριμίες, καταστάσεις ή ταξίδια είναι αυτές που κάνουν τη ζωή μας συναρπαστική. Ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, γνωρίζουμε νέους τόπους, ανθρώπους, συνήθειες.

 

 1. Προσφέρετε χαρά και βοήθεια σε άλλους

Έρευνες δείχνουν ότι κάνοντας άλλους ανθρώπους χαρούμενους νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση, αρκεί να το κάνουμε οικειοθελώς, όχι επειδή έτσι πρέπει ή αποβλέποντας στενά σε κάποιο όφελος.

Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για διάφορους σκοπούς, οι γενναιόδωροι άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση.

Ειδικά σε δύσκολους καιρούς και καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουμε, η προσφορά όπου και όπως μπορούμε είναι ανεκτίμητη.

 

 1. Πάρτε την αποφάση να λύσετε τα προβλήματά σας

Ο σημαντικότερος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται πεσμένοι, απογοητευμένοι, αγχωμένοι ή δυστυχισμένοι, είναι επειδή σέρνουν μαζί τους για πολύ καιρό προβλήματα και βάρη που τους φαίνεται δύσκολο ή ακατόρθωτο να λύσουν.

Θυμηθειτε: δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, μόνο αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει ακόμα.

 

 1. Επικεντρωθείτε στο παρόν

Κάντε μια άσκηση. Ελέγξτε τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας στη διάρκεια μιας μέρας.

Θα διαπιστώσετε ότι σπάνια είστε απόλυτα εστιασμένοι στο παρόν, σε αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή. Είτε το μυαλό σας είναι στραμμένο στο παρελθόν, είτε στο μέλλον.

Ο ενοχικός, αναμασά τα λάθη του παρελθόντος και τις αδικίες των άλλων. Ο φοβικός, αγωνιά για το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του, της κοινωνίας, της ανθρωπότητας.

Και οι δύο χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα – το παρόν είναι το μόνο δεδομένο.

Ο ευτυχισμένος  απολαμβάνει το παρόν, έχοντας αφήσει πίσω το παρελθόν, κρατώντας μόνο τις ευχάριστες στιγμές και την πολύτιμη εμπειρία, ενώ οραματίζεται ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό μέλλον, για το οποίο γνωρίζει ότι δουλεύει αυτή τη στιγμή. Είναι εστιασμένος στο τώρα και το απολαμβάνει, δημιουργώντας ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Αποφασίστε να δώσετε λοιπόν, εφαρμόζοντας τα παραπάνω βήματα, την ευκαιρία στον εαυτό σας να ζήσει ποιοτικά και ενσυνειδητά!

 

 

Η Χρυσούλα Πιτένη είναι απόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στην αναπτυξιακή εξελικτική ψυχολογία, με ειδίκευση στη Προγεννητική ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην ψυχοπαιδαγωγική και συμβουλευτική του του Ε.Κ.Π.Α., στην «Ιατρική Ψυχολογία» του Ε.Κ.Π.Α., Στο life Coaching, στη μουσικοθεραπεία, στη Δραματοθεραπεία καθώς και στην Εκπαίδευση ενηλίκων. Για επικοινωνία μαζί της θα την βρείτε στο xpiteni1@gmail.com.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION