ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ με την μέθοδο 3-WAY

 

Ο Med.Dr Βασίλης Γενίτσαρης είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Επιστημονικός Διευθυντής στο Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών «AURUM». Για επικοινωνία βρείτε τον στο Fb: AURUM / Genitsaris Me, ή στο www.genitsaris.gr
  1. ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
  2. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  3. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

  1. Διακοπή καπνίσματος με ιατρικό βελονισμό

Ως Ιατρός που έχω πολλές θεραπευτικές δυνατότητες όπως την κλασσική ιατρική, την ομοιοπαθητική, τα συμπληρώματα διατροφής, τον βιοσυντονισμό κ.α., θεωρώ τον βελονισμό την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό έρχεται σε συμφωνία με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί σε πολύ αξιόπιστα περιοδικά της κλασσικής ιατρικής και προτείνουν τον βελονισμό ως μία αξιόπιστη και ασφαλής μέθοδο για διακοπή του καπνίσματος.

Μάλιστα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την θεραπεία. Πρέπει να τονιστεί ότι και στην Ελλάδα κάποια ταμεία καλύπτουν την θεραπεία με βελονισμό, όταν γίνεται από ιατρό (στην Ελλάδα απαγορεύεται να εξασκεί το βελονισμό μη ιατρός).

Η διαδικασία της θεραπείας είναι απλή και γίνεται συνήθως σε μόλις μία συνεδρία διάρκειας 30 λεπτών που κοστίζει συνήθως 30-50 ευρώ, κατά την διάρκεια της οποίας τοποθετούνται στο σώμα ή το αυτί λίγες βελόνες διαμέτρου ¼ του χιλιοστού (όσο μία τρίχα). Η τοποθέτηση των βελονών δεν προκαλεί πόνο.

Η μία συνεδρία είναι αρκετή για την διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό για 7 στους 10 καπνιστές. Οι υπόλοιποι θα χρειαστούν και δεύτερη συνεδρία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και τρίτη συνεδρία βελονισμού.

Συνθήκες επιτυχίας

Η σημαντικότερη συνθήκη επιτυχίας είναι ο καπνιστής να έχει συνειδητοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και να θέλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του καπνού. Η διακοπή του καπνίσματος, ακόμα και με βελονισμό απαιτεί ενεργό συμμετοχή του καπνιστή και όχι παθητική στάση από την μεριά του. Μετά την συνεδρία βελονισμού θα πρέπει να τηρηθεί αποχή από προϊόντα με νικοτίνη για 10-12 ώρες (συμπεριλαμβανομένου και του καπνίσματος, φυσικά) για να υπάρχει αποτέλεσμα. Αν σε αυτό το «παράθυρο» χρόνου δεν τηρηθεί η αποχή, η αποτελεσματικότητα κινδυνεύει σημαντικά. Μετά το πέρας του 12ώρου, η διάθεση για κάπνισμα θα μειωθεί σημαντικά και η προσπάθεια αποχής από το κάπνισμα θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

Μετά την συνεδρία

Η διακοπή καπνίσματος με βελονισμό εξασφαλίζει εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αποχής από το κάπνισμα μετά την συνεδρία. Η επίδραση αυτή διατηρείται για πολλές ημέρες, αρκετές ώστε να γίνει πλήρης αποχή από το κάπνισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, η προσπάθεια να μείνει κάποιος άκαπνος μετά από πολλούς μήνες απαιτεί συνέχιση της προσπάθειας, αλλά το δύσκολα έχουν περάσει. Για μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα απαιτείται μόνιμη επαγρύπνηση και αποχή ακόμα και από ένα τσιγάρο.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά το πέρας της διακοπής του καπνίσματος με βελονισμό μπορεί η επιθυμία για καπνό να επιστρέψει. Αν το άτομο νιώθει ότι η δικιά του ικανότητα θέλησης για αποχή από το κάπνισμα δεν επαρκεί, τότε μία ακόμα συνεδρία μπορεί να βοηθήσει για την συνέχεια της αποχής από το κάπνισμα.

2. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όταν κόβετε το τσιγάρο. Πρέπει να καταναλώνετε τροφές που βοηθούν τον οργανισμό να ανακτήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες, δίνουν ενέργεια και ταυτόχρονα μετριάζουν την ανάγκη για κάπνισμα.

Αν φάτε ένα μήλο δεν έχετε όρεξη για τσιγάρο έτσι δεν είναι; Αν όμως φάτε ένα κομμάτι κέικ και πιείτε και έναν καφέ, τότε το τσιγάρο είναι απαραίτητο έτσι; Η συγκεκριμένη αντίδραση οφείλεται εν μέρει στους συνειρμούς που κάνει το μυαλό (καφές και τσιγάρο). Στην πραγματικότητα, ορισμένες τροφές και ποτά συμβάλλουν στη δημιουργία οξέων με συνέπεια να κάνουν εντονότερη την ανάγκη για κάπνισμα, ενώ κάποιες άλλες μειώνουν την εν λόγω ανάγκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά δημιουργούν οξέα. Οι σημαντικότερες πρωτεΐνες όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά δημιουργούν οξέα

Τροφές που δημιουργούν αλκάλια και βοηθούν το διάστημα της αποτοξίνωσης:

Αγγούρι, αχλάδι, ανανάς, γάλα, μανιτάρια, μανταρίνι, μήλο, μπανάνα, μπρόκολο, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλάδα, σπανάκι, σπαράγγια, σταφύλι, τυρί γραβιέρα, παρμεζάνα, φασολάκια.

Κάθε γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από σαλάτα. Αν θέλετε να φάτε κάτι πρόχειρο, προτιμήστε ξερά φρούτα και αμύγδαλα. Αποφύγετε καρύδια, φιστίκια και γλυκά Αυτά κατά κανόνα έχουν και τις λιγότερες θερμίδες. Κατά συνέπεια, κόβοντας το τσιγάρο προσέχετε όχι μόνο την υγεία αλλά και το βάρος σας.

Η πτώση του σακχάρου μεγαλώνει την επιθυμία για τσιγάρο και προκαλεί κούραση, ενώ η απότομη άνοδος νευρικότητα και άγχος. Υπεύθυνη γι’αυτές τις αυξομειώσεις του σακχάρου είναι η ορμόνη ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας, ώστε να μεταφέρεται στον οργανισμό το σάκχαρο.

Όταν τρώτε μία πάστα, τα σάκχαρα εισβάλλουν στον οργανισμό με μεγάλες ταχύτητες και αναγκάζουν το πάγκρεας να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Αρχικά νιώθετε ευεξία, αλλά καθώς τα σάκχαρα απορροφώνται, οι δυνάμεις σας χάνονται και νιώθετε έτσι την ανάγκη να φάτε και άλλο γλυκό. Απώτερη συνέπεια είναι η συγκέντρωση λίπους και η αύξηση του σωματικού βάρους.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ!! Όταν μειώνουμε τα επίπεδα ινσουλίνης, εκκρίνεται στον εγκέφαλο σεροτονίνη, η οποία δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.

Άρα τρώτε ανά τρεις ώρες ένα μικρό γεύμα γιατί μετά τις τρεις ώρες πέφτει το σάκχαρο και τρώτε κυρίως ακατέργαστες τροφές, φρούτα και σαλάτες για να έχετε χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, δηλαδή διαρκώς την αίσθηση του κορεσμού στο μυαλό σας αλλά και της ικανοποίησης.

Τέλος, το αλκοόλ εξουδετερώνει βιταμίνες και μέταλλα με αποτέλεσμα να μην επαρκούν στον οργανισμό και να μένουμε ακάλυπτοι. Πίνετε αλκοόλ μόνο με το φαγητό σας για να επιβραδύνει τη διαδικασία απορρόφησης των τροφών. Προτιμήστε το πράσινο τσάι για τα φλαβονοειδή που περιέχει που λειτουργούν αντιοξειδωτικά στον οργανισμό

Παρακάτω παρουσιάζονται συμβουλές για να καταστείλουν το στερητικό σύνδρομο το οποίο δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, όσο και την τάση για τσιμπολόγημα.

* Να πίνετε άφθονο νερό. Το νερό προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.

* Να πίνετε όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπφρουτ. Οι όξινοι χυμοί μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης, ακριβώς επειδή έχουν έντονη και ταυτοχρόνως όξινη γεύση.

* Να μασάτε καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση. Τέτοιες γεύσεις είναι η μέντα και το γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τόσο έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο. Επιπλέον, όταν μασουλάτε τέτοια τρόφιμα (καθώς και υγιεινά σνακ, όπως ωμά καρώτα) έχετε την αίσθηση ότι τρώτε και έτσι δεν θα τσιμπολογήσετε κάτι πιο παχυντικό.

* Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα τρόφιμα αυτά δεν παρέχουν πολλές θερμίδες, οπότε δύσκολα θα παχύνετε αν τρώτε περισσότερα απ’ ό,τι συνηθίζατε. Επιπλέον, τα φρούτα είναι ως επί το πλείστον γλυκά και έτσι θα καλύψουν την λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Τα δε λαχανικά μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σας για κάτι αλμυρό.

* Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά όχι μόνον περιέχουν πολλές θερμίδες, οπότε εξ ορισμού παχαίνουν, αλλά είθισται να καταναλώνονται από τους καπνιστές σε συνδυασμό με το τσιγάρο – οπότε αν τώρα που προσπαθείτε να το κόψετε, πίνετε αλκοόλ, θα θυμάστε τις παλιές συνήθειές σας και την λαχτάρα σας για ένα τσιγάρο.

* Αλλάξτε τις συνήθειες σας όσον αφορά τον καφέ. Και αυτό διότι, ειδικά ο πρώτος της ημέρας, είθισται να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα τσιγάρα, οπότε αν δεν λάβετε τα μέτρα σας, θα κάνετε νοερούς συσχετισμούς και θα υποφέρετε. Αν δεν μπορείτε να μετριάσετε τον καφέ, αλλάξτε είδος (λ.χ. αντί για καπουτσίνο να πίνετε εσπρέσο) ή την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ή γάλα (λ.χ. αν τον πίνατε σκέτο να προσθέτετε μισή κουταλιά ζάχαρη ή γάλα), ώστε να μη συσχετίζετε τόσο έντονα τον καφέ με το τσιγάρο.

* Να μειώσετε τις ποσότητές σας. Προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι έως πρότινος, ιδίως από τα παχυντικά πιάτα (π.χ. παστίτσιο, μακαρονάδες, πίτσες, σουβλάκια κ.τ.λ.). Μην ξεχνάτε ότι μετά την διακοπή θα κάνετε λιγότερες καύσεις, οπότε χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες.

* Να κάνετε έξυπνες επιλογές στο φαγητό. Να προγραμματίζετε καθημερινά τι θα τρώτε και να προσπαθείτε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο απλά και υγιεινά γεύματα.

* Αρχίστε να περπατάτε. Μισή ωρίτσα την ημέρα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καίτε θερμίδες, αλλά θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα και την λαχτάρα σας για τσιγάρο.

3) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ… μια συνέδρια θαυματουργή! Ας αφήσουμε όμως και κάτι για έκπληξη… (ίσως το σημαντικότερο της μεθόδου και εξαιρετικά εξατομικευμένο)!

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION