Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Εκτός από τις αρετές του νου χρειάζεται να αναπτύξουμε και τις αρετές της καρδιάς για να βγούμε αλώβητοι και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα που για την ώρα είναι αχαρτογράφητο τοπίο.

 

H Σοφία Βασιλειάδη
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
Gen. Secretary
ICF Greece Chapter /
HeartMath Licensed
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi

Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται ότι όλος ο κόσμος γύρω μας καταρρέει και δεν υπάρχει κάτι γνωστό ή ασφαλές να γαντζωθούμε…  Κάπως έτσι είναι η αίσθηση εδώ και λίγο καιρό για τον περισσότερο κόσμο, όχι μόνο στην πόλη ή στη χώρα μας αλλά σε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει συγχρονικά μια απειλή. Πρωτόγνωρη κατάσταση με τον εχθρό αόρατο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έναν ιό που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε πολλά επίπεδα, στο ατομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το οικονομικό, στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων. Έγινε αφορμή για ν’ αρχίσουμε επιτέλους να συνειδητοποιούμε, πόσο μικροί κι ευάλωτοι είμαστε ως άνθρωποι.

Είναι μια από τις φορές που έχουμε την ευκαιρία ως άτομα, ν’ αναρωτηθούμε με τι έχουμε συνδέσει την ύπαρξή μας, την ασφάλειά μας και την ευζωία μας. Μήπως στηρίζουμε το ποιοι είμαστε μόνο στις εξωτερικές συνθήκες κι όταν αυτές αλλάζουν χάνουμε την ταυτότητά μας;  Μήπως το ζητούμενο είναι να συνδεθούμε με το σημείο βαθιά μέσα μας, που μένει ανεπηρέαστο από αλλαγές;

Τούτος εδώ ο καινούριος ιός πάει χέρι-χέρι μ’ έναν δίδυμό του συναισθηματικό ιό! Κι ενώ ο ένας μας απειλεί σωματικά, ο άλλος μας πλήττει θυμικά κατακλύζοντάς μας με φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία, αβεβαιότητα. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να αναλάβουμε ευθύνη για το πώς ζούμε, τι επιλέγουμε, πώς νιώθουμε, να περάσουμε σε μια στάση αγέρωχη, κεντραρισμένη, με όπλα το θάρρος, το κουράγιο, την αισιοδοξία, την  ελπίδα, την αλληλεγγύη, την συμπόνοια, τη σιγουριά, την εμπιστοσύνη…

Εκτός λοιπόν από τις αρετές του νου χρειάζεται ν’ αναπτύξουμε και τις αρετές της καρδιάς για να βγούμε αλώβητοι και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα που για την ώρα είναι αχαρτογράφητο τοπίο.

Πολλή κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το πώς θα εκμεταλλευτούμε εποικοδομητικά τον χρόνο του εγκλεισμού που μας χαρίστηκε με το ζόρι. Εν συντομία, θα υπενθυμίσω την ακόμα μεγαλύτερη σημασία που έχει τώρα, το να φροντίζουμε σωστά το σώμα μας, προσέχοντας την διατροφή, την ενυδάτωση και την άσκησή μας στο μέτρο του δυνατού ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε και το ανοσοποιητικό.

Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά ήταν τα δεδομένα όπως η ανθρώπινη επαφή, η εγγύτητα, η αγκαλιά στο δρόμο μ’ έναν κοντινό φίλο που είδαμε τυχαία, η  επίσκεψη στους παππούδες ή στα εγγόνια, μια χειραψία στο ασανσέρ με τον ένοικο του πάνω ορόφου, μια μικρή συζήτηση με τον συνεργάτη που καθόταν στο διπλανό γραφείο… Καθημερινές στιγμές που περνούσαν απαρατήρητες μέσα στην μέρα. Πόσο συχνά τις εκτιμούσαμε; Πόσο συχνά εκφράζαμε -έστω και νοητά- την ευγνωμοσύνη μας;

Συνηθίσαμε ν’ αξιολογούμαστε μέσα από τα κατορθώματά μας, τα υλικά αποκτήματά μας, το πλήθος των διαδικτυακών μας επαφών, αντί το πιο σημαντικό κριτήριο να είναι ο χαρακτήρας και οι αξίες που έχουμε καλλιεργήσει.

Όντας σε μια περίοδο που η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη, με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές και τις περισσότερες χώρες με περιοριστικά μέτρα, θα προσπαθήσω να μοιραστώ την δική μου οπτική για την μετάβαση στην μετά covid-19 εποχή:

  1. Σ’ αυτήν την τρομακτική εποχή για τον πλανήτη και την αγορά, είναι ουσιαστικό να μετατοπιστούμε από την θυματοποίηση στην ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Αυτό σημαίνει να φύγουμε από τις δικαιολογίες, να πάρουμε θέση με βάση τις αξίες μας, να διατηρήσουμε με νύχια και δόντια την εστίασή μας θετική βοηθώντας και τους γύρω μας να διατηρούν το ηθικό τους ψηλά. Αν κάποιοι από εμάς είναι σε θέσεις ευθύνης ας θυμούνται ότι είναι εύκολο να είσαι αρχηγός σε καιρούς ειρήνης. Το σπουδαίο όμως είναι να είσαι ηγέτης σ’ έναν κόσμο που καταρρέει.
  2. Διατηρείστε ήρεμο το πνεύμα σας, ζεστή την καρδιά σας και εστιασμένο το νου σας. Κάντε πρακτικές που θα βοηθήσουν να επιλέγετε τα συναισθήματά σας, να μετατοπίζεστε γρήγορα από το αρνητικό στο θετικό για να κάνετε οικονομία ενέργειας και να είστε πιο ανθεκτικοί ψυχικά. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι ο διαλογισμός, η προσευχή, το γράψιμο, το διάβασμα, το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, οι βαθειές αναπνοές και άλλα πολλά που εύκολα μπορείτε να βρείτε, να μάθετε και να ακολουθήσετε.
  3. Αναθεωρήστε τι αξίζει για εσάς, ιεραρχήστε το και θυμηθείτε να μείνετε συνεπείς στις αξίες σας και στο διάστημα που θα ακολουθήσει. Κάντε έναν κατάλογο με αυτές και γράψτε με ποιον τρόπο θα τιμάτε την καθεμιά. Αν για παράδειγμα ανακαλύψετε ότι είχατε λησμονήσει μέχρι τώρα πόσο σημαντική είναι η υγεία για εσάς, τι δεσμεύεστε να κάνετε για να παραμένετε υγιής;
  4. Προτιμήστε την προνοητικότητα και την προετοιμασία από τον πανικό. Ενημερωθείτε έγκυρα, σκεφτείτε προσεκτικά τι μπορεί να ακολουθήσει τους επόμενους τρεις μήνες και δείτε τι χρειάζεται να προγραμματίσετε ή να κάνετε στο μέτρο του δυνατού για να προστατέψετε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, την επιχείρησή σας, την ομάδα σας, την κοινωνία.
  5. Πάρτε την ευκαιρία και δείτε πώς αυτό το διάστημα μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί. Συγκεντρώστε γνώση, πληροφορία, βελτιώστε δεξιότητες και βρείτε τρόπους να προσθέσετε περισσότερη αξία, στις υπηρεσίες, στα προϊόντα, στους πελάτες σας. Τι είναι αυτό που θα σας κάνει να επιστρέψετε στη δράση αναβαθμισμένοι έχοντας δει και αδράξει τις ευκαιρίες; Πού χρειάζονται βελτιώσεις; Πώς θα αναθερμάνετε τη σχέση με τους συνεργάτες, τους πελάτες ή την ομάδα σας; Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες τους με τον καλύτερο τρόπο;
  6. Με αφορμή αυτήν την τεράστια αλλαγή και πιθανότατα την ανάγκη προσαρμογής σε νέες συνθήκες, ζωντανέψτε και επανατοποθετήστε το όραμά σας είτε αυτό αφορά την επιχείρηση είτε την ζωή σας όλη! Είναι σημαντικό να βλέπετε διαφορετικές οπτικές, καινούριες προοπτικές και σίγουρα την μεγάλη εικόνα!
  7. Εξασκηθείτε στο να μένετε παρόντες στην στιγμή! Το τώρα είναι το μόνο σίγουρο που έχουμε.

Να θυμάστε ότι μεγάλες καταιγίδες, πλημμύρες ή φωτιές καταστρέφουν και ξεριζώνουν ολόκληρα δάση, όμως εκείνα ξαναγεννιώνται από το μηδέν. Ο πλανήτης και ο άνθρωπος πάνω σ’ αυτόν, έχει γνωρίσει μέσα στους αιώνες πολλές καταστροφές και τα έχει καταφέρει. Ζούμε ακόμα μία… Κι αυτή όμως θα περάσει και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ας μην χάνουμε την ελπίδα, γιατί μόνον τότε θα τα χάσουμε όλα.

Εύχομαι η επόμενη μέρα να μας βρει όλους -ως ανθρώπινο είδος- πιο δυνατούς, πιο ώριμους και πιο σοφούς.

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION