Πάνω απ’όλα Κομμωτής – Βασίλειος Πολίτης

Οι γνώστες του χώρου δικαίως χαρακτηρίζουν τον Βασίλη Πολίτη ως καταξιωμένο επαγγελματία της κομμωτικής. Από κριτής σε διαγωνισμούς, μέχρι και προπονητής της Εθνικής ομάδας κομμωτών, ο Βασίλης Πολίτης έχει ασχοληθεί σε βάθος με τη κομμωτική και πάνω απ’όλα ήταν πάντα κομμωτής, πιστός στη τέχνη του. Ήταν οι επαγγελματικές εμπειρίες που σμίλεψαν το προφίλ του καταξιωμένου επαγγελματία και ο ίδιος μας μιλάει για αυτές στην παρακάτω συνέντευξη.

Από την Ελένη Ρεζοπούλου

Φωτογραφία: Πάνος Γιαννακόπουλος

Είναι γεγονός ότι είστε καταξιωμένος κομμωτής στην Ελλάδα. Πως ξεκινήσατε την καριέρα σας;

Ξεκίνησα το 1986 ως μαθητής σε σχολή κομμωτικής. Το 1988 έφτιαξα το δικό μου χώρο και ουσιαστικά τότε ήταν που ξεκίνησε η καριέρα μου. Πηγαίνοντας στο σωματείο άκουσα για τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς και τις εθνικές ομάδες, αμέσως εντυπωσιάστηκα και άρχισα να το ψάχνω λίγο περισσότερο. Παρακολούθησα προπονήσεις της εθνικής ομάδας και μαγεύτηκα. Το 1992 έλαβα μέρος στο πανελλήνιο φεστιβάλ, κατακτώντας την όγδοη θέση. Στη συνέχεια διαγωνίστηκα στην Κύπρο, κατακτώντας την τέταρτη θέση, το 1993. Δούλεψα στον πανελλήνιο διαγωνισμό και κέρδισα την τρίτη θέση, όπου εκεί ήταν η είσοδος μου στην εθνική ομάδα. Κάπως έτσι δούλεψα σε Πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμόυς με την εθνική ομάδα. Το 1995 κατέβηκα ξανά στον πανελλήνιο διαγωνισμό, κατακτώντας το πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου και εκεί, ξανά, έγινα μέλος της εθνικής ομάδας. Παράλληλα με τους διαγωνισμούς παρακολουθούσα σεμινάρια σε διάφορες σχολές στο εξωτερικό και η μαγεία συνεχιζόταν. Γνώρισα συναδέλφους από άλλες χώρες, έγινα φίλους με δημιουργούς που έβλεπα στο πλατό και θαύμαζα, ενώ οι ίδιοι με βοήθησαν να μάθω πως θα πρέπει να στέκομαι σε ένα πλατό. Με κάποιους από αυτους δούλεψα μαζί, ενώ με κάποιους άλλους ως βοηθός τους στα backstage. Πραγματικά νιώθω ευλογημένος που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους και με έβαλαν στην ζωή τους.

 

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι εμπειρίες που «σμιλεύουν» το προφίλ του επαγγελματία, σε έναν κομμωτή;

Οι εμπειρίες που πρέπει να έχεις ένα επαγγελματίας κομμωτής, είναι χιλιάδες! Για να είσαι καλός leader πρέπει να έχεις πρώτα διατελέσει ως πολύ καλός βοηθός. Θα πρέπει να ξέρεις, να ακούς τους συνεργάτες σου, αλλά και τους πελάτες. Χρειάζεται να είσαι σε μια συνεχή προσπάθεια, καλύπτωντας όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχει ο χώρος μας.

 

Τι είναι αυτό που αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας καθημερινά;

Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι η γυναίκα. Προσπαθώ να αναδείξω κάθε θετικό στοιχείο στην προσωπικότητα της, ή να κρύψω κάποιο σημείο που εκείνη θεωρεί ότι δεν την κολακεύει. Θέλω τη γυναίκα το πρωί να είσαι μια δυναμική επαγγελματίας, το μεσημέρι μια γλυκιά μητέρα και το βράδυ μια σέξι γυναίκα. Αυτή είναι και η δική μου πρόκληση, δηλαδή να μπορέσω να τα συνδυάσω όλα αυτά και να τα αναδείξω.


«Αυτό που μπορώ όμως να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι οι έλληνες κομμωτές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους, διότι είναι σαφώς καλύτεροι.»


Ποια υπηρεσία αποζητάει περισσότερο η γυναίκα που μπαίνει στο Politis Staff Hair Salon;

Η υπηρεσία που αποζητά η γυναίκα πελάτισσα μου είναι το χρώμα, το κούρεμα και λιγότερο το χτένισμα. Υπάρχει μια απελευθέρωση στις γυναίκες σε ό,τι αφορά στο χρώμα και στο κούρεμα, ενώ για το χτένισμα βλέπουμε ότι σταδιακά μειώνεται η ζήτηση. Λίγο η οικονομική κρίση της χώρας, λίγο και η γυναίκα που πλέον είναι πολυάσχολη, ο χρόνος δεν της επιτρέπει να χτενίζεται όπως παλιά. Εμείς σαν κομμωτήριο έχουμε προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. Έχουμε επενδύσει στην ικανοποίηση της γυναίκας, που είναι το χρώμα και το κούρεμα και προσπαθούμε να της δείξουμε έναν τρόπο χτενίσματος, για να συντηρεί το στυλ της. Όταν εκείνη μας χρειαστεί, εμείς έχουμε τις προτάσεις μας ώστε να της προτείνουμε ένα, ή περισσότερα διαφορετικά χτενίσματα.

 

Από συναδέλφους σας ξεχωρίζετε τη δουλειά κάποιου;

Βέβαια υπάρχουν και συνάδελφοι που είναι ξεχωριστοί και θαυμάζω τη δουλειά τους, είτε είναι έλληνες, είτε ξένοι. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ ονομαστικά, γιατί ενδεχομένως να ξεχάσω και να αδικήσω κάποιους. Αυτό που μπορώ όμως να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι οι έλληνες κομμωτές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους, διότι είναι σαφώς καλύτεροι. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας κομμωτής.

 

Διατελείτε κριτής σε διαγωνισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Πως πρέπει να είναι η «δουλειά» του κριτή;

 

Εδώ ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, πρώτα θα πρέπει να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία που μου έδωσε την ευκαιρία να διατελέσω κριτής. Στη συνέχεια θα ήθελα να ευχαριστήσω την παγκόσμια ομοσπονδία που ολοκλήρωσε την εκπαίδευση μου και που με έκανε έναν άρτιο κριτή, με αποτέλεσμα να με βραβεύσει ως τον καλύτερο κριτή στον κόσμο για το έτος 2009-2010.

Ένας κριτής πρέπει να έχει πλήρη γνώση του διαγωνισμού στον οποίο θα διατελεί ως κριτής, καθώς και το κανονισμού. Πρέπει να έχει μια σωστή αντίληψη των στοιχείων της δημιουργίας και του σχεδιασμού, όπου ο σχεδιασμός είναι η βάση για όλες τις μορφές τέχνης. Πρέπει να είναι αμερόληπτος και συστηματικός στη βαθμολογία του, να κρίνει αν το κεφάλι που θα βαθμολογήσει έχει δομή, στυλ και ισορροπία. Θα πρέπει να εξετάσει την προσαρμοστικότητα που χτενίσματος, δηλαδή πως αυτό περιβάλλει το πρόσωπο του μοντέλου.

Κατόπιν, πρέπει να κρίνει τη πρωτοτυπία του σχεδιασμού του χτενίσματος και την αρμονία ανάμεσα στη δομή και στο χρώμα. Πρέπει να υπάρχει συνοχή στο θέμα, με αποτέλεσμα να βρει μια διαφορετική πρόταση που έχει εκτελεστεί σωστά. Το χρώμα υποστηρίζεται με την ένταση στις σκιές και τη διάσταση, ενώ η εργασία πρέπει να είναι σαφής, καθαρή και ποιοτική. Καταλήγει στο φόρεμα, το οποίο θα πρέπει και αυτό να βρίσκεται σε αρμονία με το κεφάλι, το μακιγιάζ, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Όλα αυτά, έτσι ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μοντέλο που βαθμολογεί. Το κυριότερο είναι η βαθμολογία που θα παραδώσει να μην έχει απόκλιση μεγαλύτερη των δυο βαθμών, από τους υπόλοιπους κριτές.

 

Πείτε μας μερικά λόγια για την πολυετή υπηρεσία σας ως προπονητής της Εθνικής ομάδας κομμωτών. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Προπονητής της εθνικής ομάδας… Βαρύς τίτλος, βαριά η γαλανόλευκη, μεγάλη τιμή και ευθύνη, πολύ δουλειά, δυνατές συγκινήσεις, χαρά, ευτυχία, απογοήτευση, καταξίωση. Πρέπει να δημιουργήσεις το χτένισμα, το κούρεμα, το σινιόν, αλλά να επιλέξεις και το χρώμα, το στυλ, τη δομή, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ και όλα αυτά να τα διδάξεις στην ομάδα σου. Ατελείωτες ώρες προπονήσεων που κάνεις τον κακό και παράλληλα να δείχνεις σε όλους πόσο τους αγαπάς και θέλεις το καλύτερο για αυτούς.

Παράλληλα, πρέπει να προλάβεις τους χρόνους, να είναι όλα έτοιμα και να ρίξεις την ομάδα σου στο πλατό να παλέψει για την Ελλάδα και για την καριέρα τους. Τι να πρωτόπω και τι να αφήσω! Μπορώ να σας αφηγηθώ ατελείωτες ιστορίες. Θα μείνω όμως στην πιο ωραία περίοδο της εθνικής ομάδας, όπου για περίπου μια επταετία ήμασταν μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη συγκίνηση που ένιωθα, να βλέπω την ομάδα και τη χώρα μου να βραβεύονται.

 

Έχετε υπάρξει Πρόεδρος του τμήματος Καλλιτεχνίας της Κ.Ο.Κ.Κ.Ε. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα του κλάδου, ώστε να φτάσετε στη συγκεκριμένη θέση;

Αισθανόμουν την ανάγκη να δώσω πίσω στους συναδέλφους ό,τι μου έδωσε η Ομοσπονδία μου. Άλλωστε, ήμουν μέρους στο ΔΣ της ομοσπονδίας για περίπου 20 χρόνια και πάντα πρόσφερα στο βαθμό που μπορούσα, αν και δεν χρειαζόμουν κάποιον τίτλο για να το κάνω. Σιγά-σιγά, έφτασα και στη προεδρία.

 


«Για να είσαι καλός leader πρέπει να έχεις πρώτα διατελέσει ως πολύ καλός βοηθός. Θα πρέπει να ξέρεις, να ακούς τους συνεργάτες σου, αλλά και τους πελάτες.»


 

Ποια θεωρείτε σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου της κομμωτικής; Πως θα μπορούσαν να λυθούν;

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου είναι τα παράνομα κομμωτήρια, τα βαλιτσάκια που έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικά προϊόντα, η φορολογία, το ασφαλιστικό και όλα τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας σήμερα. Προς το παρόν νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα, γιατί αισθάνομαι ότι ο κλάδος μας δεν είναι τόσο ενωμένος όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να δείξουμε ένα δυνατό προφίλ και να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν.

 

Πως βλέπετε την εξέλιξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια;

Η εξέλιξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια νομίζω ότι θα είναι πολύ αργή, γιατί κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε μία νέα κατάσταση. Σίγουρα υπάρχει μια τάση όπου η ποιότητα και οι παροχές ανεβαίνουν. Είναι δύσκολο να προγραμματίσεις τα επόμενα χρόνια με αυτή την ρευστότητα που υπάρχει στη χώρα και για να μη φανώ απαισιόδοξος, σίγουρα γίνονται πράγματα, αλλά όχι με την ταχύτητα που θα έπρεπε να γίνονται.

 

Πως διαχειρίζονται οι κομμωτές-επιχειρηματίες την κρίση σήμερα;

Οι κομμωτές επιχειρηματίες αντιμετωπίζουμε την κρίση ο καθένας σύμφωνα με αυτό που θέλει να βγάλει προς τα έξω. Κάποιοι ρίχνουν τόσο πολύ τις τιμές νομίζοντας ότι θα έχουν μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές, πράγμα που το βρίσκω πολύ λάθος. Κάποιοι άλλοι έχουν καταλάβει ότι η πελάτισσα ξέρει τι ψάχνει, ξέρει πως θα διαθέσει τα χρήματα και το χρόνο της, έτσι ώστε να πάρει την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή και οι κομμωτές επενδύουν πάνω σε αυτό, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι και το σωστό.

 

Πείτε μας μια τάση μαλλιών για φέτος.

Η τάση στα μαλλιά για το καλοκαίρι είναι από την εμπνευσμένη δεκαετία 70s και 80s. Aνάλαφρα μαλλιά, κυματιστά, που μπορούν να τραβηχτούν από τη μία πλευρά μέσω ανάλαφρων θηλυκών κινήσεων και με disco διάθεση. Σίγουρα μια τάση είναι οι κοτσίδες σε όλες τις πτυχές τους και λιγότερο wet λουκ στα μαλλιά και μόνο στο πάνω μέρος τους.

 

Ποια διάσημη παρουσία του Χόλιγουντ θα θέλατε να επιμεληθείτε;

Θα ήθελα να επιμεληθώ την Lady Gaga. Μου αρέσει που τολμά να κάνει πράγματα τα οποία κάνει κάθε φορά μόδα. Είναι διαφορετική είναι ανατρεπτική.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νεαρούς κομμωτές-αναγνώστες του My Extension;

Δεν ξέρω αν είμαι το καταλληλότερο άτομο να δώσω συμβουλές, αλλά αφού μου το ζητάτε θα τους πω να κυνηγήσουν το όνειρό τους με υπομονή και επιμονή.

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION