ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΟ! – Ένα μήνυμα από το My Extension και τη L’Oréal Professional Products

Ο Οκτώβριος για το My Extension ήταν αφιερωμένος στη μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, που έτρεξε με την υποστήριξη της L’Oréal Professional Products.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ

 

Κάθε χρόνο ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα θέματα του καρκίνου του μαστού. Με αυτή την ευκαιρία, η L’Oréal Professional Products και το περιοδικό My Extension ενώσαμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης.

Με μια σειρά από διαδικτυακές δράσεις, με καθημερινές δημοσιεύσεις στα social media του περιοδικού, με στατιστικά στοιχεία και με έμφαση στους μύθους σχετικά με την ασθένεια τους οποίους η επιστήμη έχει καταρρίψει, δώσαμε, μέρα με τη μέρα, έναν επιπλέον λόγο σε όλες να προγραμματίσουν άμεσα τις εξετάσεις τους.

Το δίκτυο των κομμωτών της L’ Oréal Professional Products έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, τόσο με την υποστήριξη, όσο και με τις αναρτήσεις τους. Τον Οκτώβριο καταφέραμε να «γεμίσουμε» το Instagram με το μήνυμά μας, με εικόνες και video που όλα κατέληγαν σε ένα σημείο: Πρόλαβέ το! ‘Η αλλιώς, ο χρόνος είναι υγεία και, ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να «τελειώσουμε» με τον καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο!

Το Άλμα Ζωής- Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, μια αφοσιωμένη και αποφασισμένη ομάδα γυναικών που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου, και άρα πραγματικά μπορούν να μιλήσουν γι αυτό, μέσα από χρόνια καταγραφής, έρευνας και διεθνών συνεργασιών, έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων σχετικά με τον καρκίνο, με στοιχεία σοκαριστικά και αισιόδοξα ταυτόχρονα. Συζητώντας μαζί τους και σταχυολογώντας από την τεράστια βάση με στο0[1]χεία και στατιστικά που διαθέτουν, προκύπτουν δύο κεντρικά μηνύματα:

  • Είμαστε όλες ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού. Ναι, μπροστά στην ασθένεια είμαστε όλες ίσες, και έχουμε ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουμε. Διάφοροι μύθοι, γι’ αυτές που είναι πιο επιρρεπείς, έχουν ήδη διαψευσθεί από τους γιατρούς κι από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η κληρονομικότητα, που θεωρείται βασικός λόγος αυξημένης πρόληψης ευθύνεται μόνο για το 5%- 10% των διαγνώσεων. Μ’ ένα τέτοιο ποσοστό είναι παράτολμο να νιώσουμε ασφαλείς επειδή στην οικογένειά μας δεν υπάρχει ιστορικό – ούτε για τις 9 από τις 10 που νόσησαν υπήρχε.
  • Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται: Η επιτομή της αισιοδοξίας, αφού το 99% (ενενήντα εννέα, ναι) των έγκαιρων διαγνώσεων έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Έχουμε ευτυχώς προχωρήσει πολύ για να παραλύουμε και να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια στο άκουσμα του καρκίνου του μαστού. Όλες αυτές οι γυναίκες που έδωσαν τη μάχη πριν από εμάς, εφοδίασαν τους επιστήμονες με τα απαραίτητα εργαλεία για να κατανοήσουν τη δομή και τη λειτουργία της πάθησης, άρα και το πώς θα τη νικήσουν. Το μόνο που πραγματικά απαιτείται είναι η έγκαιρη διάγνωση, ώστε η θεραπεία να προλάβει την εξάπλωση και να εξολοθρεύσει τα καρκινικά κύτταρα, στη γέννησή τους.

Η καμπάνια
 Το «Πρόλαβέ το!» οργανώθηκε από το περιοδικό μας και υποστηρίχθηκε ενεργά από την L’ Oréal Professional Products, σ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, και όχι μόνο. Στην online συζήτηση που οργανώσαμε στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων – μπορείς να τη βρεις στα Social media του My Extension- προσκαλέσαμε τους ειδικούς για να προσεγγίσουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η γυναικολόγος Δρ. Σοφία Βαμπούλη υπογράμμισε με έμφαση ότι σωστή πρόληψη αφορά το τρίπτυχο «αυτοψηλάφιση- μαστογραφία – υπέρηχος μαστού» – δεν αρκεί να κάνεις ένα ή δύο από τα παραπάνω. Η ενδεδειγμένη στιγμή για τις ιατρικές εξετάσεις είναι η δέκατη μέρα του κύκλου, και ειδικά για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, ο προληπτικός έλεγχος είναι μια ετήσια συνήθεια, που δεν παραλείπουμε ποτέ και για κανέναν λόγο.

Η ψυχολόγος Χρύσα Πιτένη, μας παρουσίασε την ψυχολογική διάσταση του ζητήματος, μιλώντας για την αλλαγή στην εμφάνιση που προκαλείται από τις θεραπείες για τον καρκίνο, και για το πώς αυτή η αλλαγή αντανακλά στη διάθεση και την ψυχολογία της παθούσας. Αυτή η τοποθέτηση μας ώθησε να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα-ασθενής νιώθει, όταν βλέπει το σώμα, τα μαλλιά της, το βάρος της να αλλάζουν – κι όλα αυτά πριν την επέμβαση που πιθανόν να χρειαστεί να κάνει. Μας μίλησε επίσης για τη σημασία του να υπάρχει ένα ισχυρό και θαρραλέο υποστηρικτικό δίκτυο από συγγενείς και φίλους, που θα κοιτάξουν το πρόβλημα στα μάτια και θα δώσουν κουράγιο, χωρίς να «χρυσώνουν το χάπι». Ακριβώς όπως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να ακούσει ένας θυμωμένος φίλος είναι η εύκολη προτροπή «έλα, ηρέμησε», έτσι και μια γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο του μαστού δεν χρειάζεται να ακούσει το κοινότοπο «δεν είναι τίποτα, θα περάσει». Είναι μια κατάσταση δύσκολη για όλους και όλα: για το σώμα, το νου, την παθούσα, τους συγγενείς της, ακόμη και για τους γιατρούς. Γι’ αυτό, επιστρέφουμε ξανά και ξανά στο ίδιο μήνυμα: πρόλαβέ το!

Εκτός όμως από την κινητοποίηση στα social media και την online συζήτησή μας, θελήσαμε να στηρίξουμε και πιο άμεσα τις γυναίκες που παλεύουν με την ασθένεια, ανακοινώνοντας ότι το 50% από τις νέες συνδρομές του My Extension ή τις ανανεώσεις για το μήνα Οκτώβριο και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, θα διατεθεί ως δωρεά στο Άλμα Ζωής. Ομολογουμένως η ανταπόκριση μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις είναι εντυπωσιακή, δίνοντάς μας έναν ουσιαστικό λόγο για να νιώθουμε όλοι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Παράλληλα, τόσο εμείς όσο και η L’Oréal Professional Products αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την καμπάνια ενημέρωσης και μετά τον Οκτώβριο, διότι… ξέρεις, η πρόληψη δεν έχει ημερομηνία λήξης.

 

Αλήθειες και ψέματα για τον καρκίνο του μαστού
Κλείνοντας, να πούμε ότι αυτή η καμπάνια μας έμαθε πολλά, στο team του περιοδικού, στην ομάδα της L’Oréal Professional Products αλλά και σε όσους την ακολούθησαν, με κυριότερη τη σημασία της σωστής ενημέρωσης. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ένα θέμα που επιτρέπει δια[1]γνώσεις μέσω Internet (ξέρεις, από απόφοιτους της Ιατρικής του Facebook), ούτε παρανοήσεις και μύθους που ξέμειναν από άλλες εποχές. Για παράδειγμα, εκτός από το ζήτημα της κληρονομικότητας που ήδη αναφέραμε, μεγάλη παρανόηση υπάρχει σχετικά με την προστασία μας από την ασθένεια, πέραν της πρόληψης.

Αγάπη Στυλίδου

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από την ασθένεια; Κατά βάση, ναι και όχι. Αυτό που ισχύει για τα πάντα, ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ισχύει εν μέρει κι εδώ.

Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι όσες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν θα νοσήσουν. Από την άλλη, μπορεί να μην έχει συνδεθεί η υγιεινή διατροφή με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι όσες καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν και γενικά δεν προσέχουν το σώμα και την υγεία τους, είναι πιο επιρρεπείς σε αυτόν.

Ιωάννα Τζίγκα

Επίσης, η μαστογραφία και η αυτοψηλάφηση αποτελούν λύση, όμως ας μην επαναπαυόμαστε. Ας πούμε, μπορεί να μην εντοπίζεις κάτι ανησυχητικό, πχ ένα εξόγκωμα, ψηλαφώντας το στήθος σου, και η μαστογραφία σου να είναι καθαρή. Αυτά όμως δυστυχώς δεν αρκούν για να είσαι πραγματικά ασφαλής. Ο καρκίνος του μαστού περνάει διάφορες φάσεις και στην αρχή τα αποτυπώματά του είναι τόσο λίγα, που μόνο ο υπέρηχος μπορεί να τα εντοπίσει. Γι’ αυτό οι γιατροί τονίζουν με έμφαση το τρίπτυχο «αυτοψηλάφηση- μαστογραφία- υπέρηχος».

Σίσσυ Βισβάρδη

Τέλος, μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ διάφορες φήμες για συνήθειες που σχετίζονται με την εμφάνιση της ασθένειας – βάζω αποσμητικό, φοράω σουτιέν, είμαι πολύ νέα. Όχι, σε όλα. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια συσχέτιση, γι’ αυτό και τόσο οι γιατροί όσο και η ομάδα στο Άλμα Ζωής, επιμένουν ότι όλες είμαστε εξίσου ευάλωτες.

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας εκκίνησης μιας καμπάνιας που θα κρατήσει καιρό. Η συζήτηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού είναι σοβαρή και ταυτόχρονα αισιόδοξη, αφού με κάθε τρόπο καταλήγει στο «πρόλαβέ το». Με το βλέμμα μας να στρέφεται με θαυμασμό προς τις νικήτριες αυτής της μεγάλης μάχης, συνειδητοποιούμε ότι αν κινητοποιηθούμε όλες και φροντίσουμε τον εαυτό μας, ο καρκίνος του μαστού θα πάρει επιτέλους τη θέση που του αρμόζει: κάπου εκεί, μακριά στο παρελθόν…

 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
www.lorealprofessionnel.gr
FACEBOOK: lorealprofessionnel.el
INSTAGRAM: #lorealprogr / #prolaveto

 

 

 

 

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION