ALL ABOUT HAIR: Γιατί τα μαλλιά πέφτουν μετά τον Covid-19;

Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία του κορονοϊού, είναι να περιμένουμε το απροσδόκητο. Ωστόσο, η τριχόπτωση που αναπτύσσουν πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι και τόσο απροσδόκητη…

Από τη Γιώτα Αλεξανδρή

 

Η ανάρρωση της λοίμωξης από κορονοϊό μπορεί να επιφέρει τεράστια πίεση στο σώμα. Τα προβλήματα στην καρδιά, στον εγκέφαλο και άλλα βασανιστικά και επίμονα συμπτώματα είναι οι παρενέργειες της καταπολέμησης μιας επίθεσης COVID-19 και μπορεί να είναι πολύ βαθιές. Ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν περιλαμβάνουν την τριχόπτωση στη λίστα των συμπτωμάτων COVID-19, η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολόγων (AAD) μετά από εκτεταμένη έρευνα που έκανε διασταύρωσε και επιβεβαίωσε με ισχυρά στοιχεία ότι μπορεί η τριχόπτωση να είναι μια μακροπρόθεσμη επίδραση από την ασθένεια.

Η δρ. Dendy Engelman, δερματολόγος στο Manhattan Dermatology & Cosmetic Surgery, είπε ότι άρχισε να παρατηρεί αύξηση της τριχόπτωσης σε ασθενείς περίπου 6 εβδομάδες μετά την διάγνωση της ασθένειας COVID-19 σε περισσότερο από το ένα τρίτο από τους ερωτηθέντες . Τώρα, ενώ η τριχόπτωση μετά τον COVID-19 δεν είναι ένα κλασικό σύμπτωμα, ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που αναφέρουν λεπτομέρειες για την τριχόπτωση τους είναι κάτι που υπόκειται πλέον σε κλινικές έρευνες σε όλο τον κόσμο. Η τριχόπτωση μετά τον COVID δεν είναι απλώς πραγματική, είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αναρρωμένοι ασθενείς.

Συνήθως, ένα άτομο μπορεί να χάσει έως και 100 τρίχες την ημέρα, κάτι που μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Το άγχος, η κακή διατροφή, οι συνθήκες, τα προϊόντα μαλλιών, η ποιότητα του νερού, η ηλικία κλπ, μπορούν όλα να οδηγήσουν σε πτώση των μαλλιών. Ωστόσο, αυτό που βιώνουν οι ασθενείς με COVID-19 είναι πολύ διαφορετικό και δραστικά έντονο.

Η τριχόπτωση μετά τον COVID-19 κατηγοριοποιείται ως «Telogen effluvium» και δεν είναι ακριβώς τριχόπτωση, αλλά θα το ονομάζαμε σε ελεύθερη μετάφραση «ξαφνική φάση αποβολής της τρίχας». Σε αυτή την φάση, την Telogen effluvium, που τροφοδοτείται από τη φλεγμονή του COVID-19 μπορεί να κάνει ένα άτομο να χάσει έως και 300-400 τρίχες την ημέρα.

 

Ποιος είναι όμως ο ακριβής λόγος πίσω από αυτό; Πώς ένας ιός προκαλεί την πτώση των μαλλιών σας;
Το αρνητικό τεστ για να επιβεβαιώσετε την νίκη σας ενάντια στην ασθένεια είναι μόνο το τέλος μιας μά[1]χης που κερδήθηκε στην καταπολέμηση του κορο[1]νοϊού. Όπως ήδη γνωρίζουμε, μπορεί να υπάρξει ένας κατακλυσμός επιπλοκών μετά τον COVID-19 και μακροχρόνια συμπτώματα που μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τους ασθενείς. Ενώ πολλά από τα συμπτώματα λέγεται ότι είναι παρατεταμένα κατάλοιπα της ιογενούς εξά[1]πλωσης (όπως πόνος στο σώμα, αδυναμία, βήχας και δύσπνοια), η υπερβολική πτώση των μαλλιών μπορεί επίσης να είναι ένα περίπλοκο σύμπτωμα που τροφοδοτείται από τον ίδιο τον ιό.

Οι γιατροί, όπως είδαμε, παρατηρούν αύξηση των ατόμων με παράπονα τριχόπτωσης. Εκτός από θέματα που σχετίζονται με το δέρμα όπως η ξηρότητα, τα υγρά μάτια και τα εξανθήματα, η πτώση των μαλλιών είναι μια ανησυχητική παρενέργεια. Με τον ιό COVID-19, ο οποίος είναι γνωστό ότι επηρεάζει σοβαρά τα ζωτικά όργανα του σώματος, μπορεί να υπάρχει υψηλό επίπεδο φλεγμονής στο σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες μακροπρόθεσμα. Η φλεγμονή και η οξεία λοίμωξη μπορούν να διακόψουν την ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι να ωθήσουν τα μαλλιά στη «νεκρή» φάση, δημιουργώντας υπερβολική τριχόπτωση.

Η εξασθενημένη ανοσία του οργανισμού (καθώς το σώμα μάχεται να επιδιορθώσει τις ζημιές που προκαλούνται από τον ιό), καθώς και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις (οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και ζωτικές βλάβες εάν δεν ληφθούν μέτρα), πιο συγκεκριμένα, η μείωση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης D, που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών και του δέρματος, είναι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση μαλλιών, που πολλοί αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή ως συνέπεια μετά τον COVID-19. Το Telogen effluvium, μπορεί να χτυπήσει ακόμη και εκείνους που είναι νέοι και υγιείς και όχι σε γενικευμένο κίνδυνο πτώσης των μαλλιών.

Μερικοί γιατροί συνεχίζουν επίσης να το κατηγοριοποιούν ως ένα είδος «σοκ» που υφίσταται το σώμα ενώ υποφέρει από πυρετό και συμπτώματα COVID-19 για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (14-21 ημέρες). Επίσης τα άτομα με πιο ήπιες μορφές ασθένειας μπορεί να μην βλέπουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης, ενώ ορισμένοι μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μήνες μετά την ανάρρωση.

Συνδέεται η λάμψη, η ελαστικότητα και ο όγκος των μαλλιών μας με την ανοσοποιητική ευεξία;
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένας αξιόλογος ελεγκτής πολλών λειτουργιών στο σώμα μας. Ενώ σχετίζεται κυρίως με το πόσο υγιής ή χρόνια ευαίσθητος σε ασθένειες θα ήταν κάποιος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε επίσης να κρατήσει ενδείξεις για την υγεία των μαλλιών. Έτσι, με μια πτώση στην ανοσία και άλλους παράγοντες, μπορεί να υπάρξει κάποιο επίπεδο βλάβης στα μαλλιά σας.

Η τριχόπτωση και η απώλεια της υγείας των μαλλιών με τον COVID-19 λέγεται ότι ξεκινά σε ένα ή δύο μήνες μετά την πιθανή ανάρρωση ενός ατό[1]μου. Ενώ το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό, οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι η φάση της ακραίας και έντονης τριχόπτωσης μετά τον COVID-19 μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς σε διάστημα 6 έως 9 μηνών.

 

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για πρόληψη και αντιμετώπιση της φάσης Telogen effluvium;
Για την καλή υγεία των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης, μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές είναι να ακολουθείτε μια καλή διατροφή και τρόπο ζωής. Με την φάση Telogen effluvium ή ξαφνική φάση αποβολής της τρίχας, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της πάθησης.

Εκτός από τις διατροφικές συστάσεις, οι γιατροί, γενικά συνιστούν επίσης να προστεθούν οι ακόλουθες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αγχωτική επιπλοκή με καλύτερο τρόπο:

  • Χρήση ήπιων, μη χημικών (paraben, χωρίς θειικά) σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
    ● Έλεγχος των δερματικών προβλημάτων του τριχωτού (λιπαρότητα, ξηροδερμία, πιτυρίδα, έκζεμα, ψωρίαση).
    ● Χρήση απαλής χτένας που δεν ερεθίζει τους θύλακες των τριχών.
    ● Επιλογή ελεγμένων προϊόντων αντιμετώπισης της τριχόπτωσης (σαμπουάν, λοσιόν κλπ.).

 

 

 

 

Η Γιώτα Αλεξανδρή είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης για την εταιρεία Mediceuticals Hellas. Master colorist & scalp specialist. Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες GOLDWELL, Schwarzkopf Professional, PAUL MITCHELL, MOROCCANOIL, NANOKERATIN σε Ελλάδα και Κύπρο. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο facebook ως Giota Alexandri και στο Instagram ως giota_education.

 

 

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION