ALL ABOUT HAIR: Θερμικά εργαλεία styling και υγιή μαλλιά

Μαλλιά ίσια, μαλλιά σγουρά, μαλλιά που φριζάρουν και γυναίκες που λατρεύουν να αλλάζουν το στυλ τους η και να το διατηρούν τέλειο κάθε μέρα. Η χρήση θερμικών εργαλείων είναι πλέον πιο συχνή από ποτέ!

Από τη Γιώτα Αλεξανδρή

 

Όλοι διαθέτουμε από ένα πιστολάκι για στέγνωμα των μαλλιών μας και κάποιοι πιο απαιτητικοί έχουν μέχρι και πρέσες με ατμό! Πολλά επαγγελματικά εργαλεία έχουν βρει θέση στα συρτάρια των καταναλωτών.

Ακόμη και με τα πιο καλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, πολλές φορές είναι απαραίτητη η χρήση της θερμότητας για το τέλειο αποτέλεσμα. Η σωστή χρήση της θερμότητας μας προσφέρει μαλλιά λαμπερά και με το στυλ που θέλουμε. Αν και φαίνεται εύκολος ο χειρισμός των θερμικών εργαλείων, ειδικά σε videos του YouTube, πρέπει να δείχνουμε μεγάλη προσοχή στην χρήση τους για να μην καταστρέψουμε τα μαλλιά μας.

Για να καταλάβουμε πως γίνεται η καταστροφή της τρίχας πρέπει να γνωρίζουμε τη δομή της: Η τρίχα αποτελείται από έναν εσωτερικό φλοιό με μόρια νερού και κερατίνης και έναν εξωτερικό φλοιό, το περιτρίχιο, που περιβάλλει την τρίχα και προστατεύει το φλοιό της. Αποτελείται από ένα στρώμα επίπεδων κυττάρων, που περιέχουν κερατίνη και είναι τοποθετημένα όπως τα λέπια του ψαριού, το ένα πάνω στα άλλο, που όταν είναι υγιή κάνουν τα μαλλιά λεία και λαμπερά.

Η εφαρμογή θερμότητας στα μαλλιά ουσιαστικά εξατμίζει τα μόρια του νερού στον εσωτερικό φλοιό, αλλάζοντας την εσωτερική δομή και τις μηχανικές ιδιότητες της τρίχας. Έτσι, τα μαλλιά από σγουρά γίνονται ίσια και από ίσια σγουρά με τα κατάλληλα θερμικά εργαλεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ρωγμές και ρήξεις στο περιτρίχιο, να διασπάσουν την κερατίνη και να αλλάξουν ακόμα και το χρώμα των μαλλιών σας. Πολλά μαλλιά αποκτούν υφή από λάθος χρήση θερμότητας ίδια με την υφή των χημικά ταλαιπωρημένων μαλλιών

Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μόνο όφελος από τη χρήση των θερμικών εργαλείων;

Photo: Element 5 Digital – Unsplash

Μετά από τα σωστά προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης των μαλλιών μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό θερμοπροστατευτικό προϊόν. Γιατί υπάρχουν αυτά τα προϊόντα;

Η ανάγκη για την ύπαρξη μιας ασπίδας προστασίας ανάμεσα στα μαλλιά σας και στην αγαπημένη σας πρέσα, οδήγησε τους χημικούς των εταιρειών στην εύρεση των καλύτερων στοιχείων θερμοπροστασίας για να μπορέσουν να μειώσουν τις βλάβες της θερμότητας, (Προσοχή! Να μειώσουν όχι να εξαφανίσουν!). Η αγορά μας τα προσφέρει σε όποια μορφή τα επιθυμήσουμε. Σε σπρέι, σε κρέμα, σε ορό και πολλές φορές και με πρόσθετα οφέλη όπως αντηλιακά φίλτρα, δυνατότητα styling αλλά και μαλακτικές ιδιότητες.

Τα προϊόντα θερμοπροστασίας προσθέτουν ένα φράγμα μεταξύ του εργαλείου styling και των μαλλιών σας, σφραγίζοντας την υγρασία και αποτρέποντας το φριζάρισμα. Τα ποιοτικά προστατευτικά θερμότητας περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως πανθενόλη και προπυλενογλυκόλη, τα οποία διατηρούν την υγρασία και εμποδίζουν το φριζάρισμα, αμινοξέα, όπως η κερατίνη, για την ενίσχυση των μαλλιών και φυσικά έλαια και εκχυλίσματα, όπως η αλόη, τα οποία προστατεύουν και σφραγίζουν την επιδερμίδα των μαλλιών. Καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα που βασίζονται σε ενώσεις σιλικόνης γιατί δημιουργούν μία μεμβράνη γύρω από την τρίχα που τη βαραίνει και τη θαμπώνει.

 


Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

• Όσο καλό και να είναι ένα θερμοπροστατευτικό προϊόν δεν πρέπει να αυξάνουμε την θερμοκρασία των εργαλείων μας πάνω από 180°C στο σπίτι μας. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να χειριστεί σωστά τα θερμικά εργαλεία πάνω από τους 180°C.
• Εάν χρησιμοποιήσουμε πρέσα, σίδερο η άλλο μεταλλικό εργαλείο απευθείας στα μαλλιά μας, η τρίχα πρέπει να είναι 100% στεγνή. Έτσι θα αποφύγετε το «βράσιμο» της τρίχας και την καταστροφή της.
• Προσπαθήστε να κάνετε μικρά χωρίσματα στα μαλλιά και να περνάτε μία φορά την κάθε τούφα που θέλετε να δουλέψετε.
• Το καλό ξέβγαλμα του σαμπουάν και του κοντίσιονερ είναι απαραίτητο για να έχουμε μαλλιά καθαρά που δεν θα βγάζουν καπνό κατά την διάρκεια του ισιώματος και δεν θα μένουν κατάλοιπα στα μαλλιά αλλά ούτε και στα εργαλεία μας.
• Η ψαλίδα δεν εξαφανίζεται με το σίδερο ισιώματος! Θέλει κόψιμο συχνά στο κομμωτήριο και έτσι τα μαλλιά μας με ένα πέρασμα θα είναι λεία και μεταξένια.
• Μία θεραπεία κερατίνης στο αγαπημένο σου κομμωτήριο θα σε βοηθήσει πολύ στο να ισιώνεις πανεύκολα και με διάρκεια τα μαλλιά σου.
• Επίσης πολύ σημαντικό είναι πριν αγοράσουμε ένα εργαλείο να ελέγξουμε ότι διαθέτει μετρητή θερμοκρασίας για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο. Η σχολαστική καθαριότητα των θερμικών εργαλείων είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία τους και για την υγεία των μαλλιών μας.
• Συστήνουμε την αποφυγή συχνής χρήσης έντονης θερμότητας σε μαλλιά με κόκκινες και χάλκινες αποχρώσεις, χρώματα παστέλ και crazycolors, εάν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λαμπερά και έντονα.
• Η ενυδάτωση και η θρέψη των μαλλιών μας είναι απαραίτητη για να έχουν αντοχή και ελαστικότητα σε κάθε styling που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
• Η αγάπη μας για τα όμορφα μαλλιά κάθε μέρα θέλει σωστή επιλογή προϊόντων και σωστή προετοιμασία.

 

 

Η Γιώτα Αλεξανδρή είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης για την εταιρεία Mediceuticals Hellas. Master colorist & scalp specialist. Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες GOLDWELL, Schwarzkopf Professional, PAUL MITCHELL, MOROCCANOIL, NANOKERATIN σε Ελλάδα και Κύπρο. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο facebook ως Giota Alexandri και στο Instagram ως giota_education.

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION