ALL ABOUT HAIR: Φυτικά βλαστοκύτταρα, ένα kit επισκευής του σώματός μας!

Τα βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς, από τα φυτά, τα ζώα έως τον άνθρωπο. Έχουν σημαντικές ιδιότητες και χρησιμεύουν ως kit επισκευής του σώματός μας.

Από τη Γιώτα Αλεξανδρή

 

Τα βλαστοκύτταρα έχουν το ρόλο να επισκευάζουν τραυματισμένους ιστούς και να αντικαθιστούν άλλα κύτταρα όταν αυτά πεθαίνουν. Έτσι, τα βλαστοκύτταρα διατηρούν την υγεία μας και παρεμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Τα βλαστοκύτταρα μοιάζουν με μια στρατιά μικροσκοπικών μηχανικών που επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται να επανορθώσουν μια βλάβη στο σώμα μας.

 

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Σε έναν νεαρό οργανισμό, η επιδερμίδα ανανεώνεται πλήρως κάθε 4 εβδομάδες. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται συνεχώς καθώς γερνάμε, καθώς ο αριθμός των βλαστικών κυττάρων του δέρματος και η ζωτικότητά τους μειώνεται. Η υπερβολική έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, στρες, άγχος, αϋπνίες) επιδεινώνουν σημαντικά τη δράση των βλαστικών κυττάρων με αποτέλεσμα ένα λεπτότερο, πιο στεγνό και πιο ευαίσθητο δέρμα με λεπτές ρυτίδες. Καθώς δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέα επιδερμικά βλαστικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθεί η ζωτικότητα αυτών των πολύτιμων κυττάρων και η ικανότητά τους να διαιρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η ενέσιμη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζεται από πάρα πολλές κλινικές και στην χώρα μας. Η διαδικασία είναι ακίνδυνη, αφού δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα και ανώδυνη, αφού γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες. Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα χωρίζεται σε τρία βασικά στάδια. Σε πρώτη φάση προσλαμβάνεται λίπος από μία περιοχή του σώματος του ασθενή. Το συλλεγμένο δείγμα τοποθετείται σε ειδική φυγόκεντρο όπου απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα και το τελικό προϊόν εφαρμόζεται με την μορφή ενέσεων στην περιοχή όπου υπάρχει αραίωση ή τριχόπτωση. Τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια που εμπεριέχονται στο μείγμα τοποθετούνται κοντά στους θύλακες των τριχών και «στέλνουν μήνυμα» σε άλλα κύτταρα του σώματος, τα οποία μεταναστεύουν στην περιοχή και επιδιορθώνουν τη βλάβη, δηλαδή την κατεστραμμένη ρίζα της τρίχας. Τα βλαστοκύτταρα από την άλλη, δίνουν το έναυσμα στη δημιουργία νέων αγγείων στην περιοχή, τα οποία είναι απαραίτητα για να αυξηθεί η αιμάτωση των θυλάκων και έτσι να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Με αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά δυναμώνουν και αυξάνεται η τριχοφυΐα.

 

ΦΥΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Με την βοήθεια της Βιοτεχνολογίας, της επιστήμης που εξάγει πρώτες ύλες από τα φυτά, ο κόσμος της ομορφιάς έχει ανακαλύψει ένα νέο πεδίο δράσης. Στην κοσμετολογία δεν χρησιμοποιούμε ανθρώπινα ή ζωικής προέλευσης βλαστοκύτταρα, αλλά πάντα φυτικά! Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών προέρχονται κυρίως από φυτά, λουλούδια και φρούτα- όπως είναι τα ελβετικά μήλα, τα σταφύλια, τα εντελβάις, τα τριαντάφυλλα, τα πορτοκάλια κ.α.- τα οποία επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες ή μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για πολύ καιρό. Τα ενήλικα φυτά περιέχουν παντοδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία βοηθούν στην αναδόμηση και αναγέννηση του δέρματος. Η πολλαπλά ευεργετική τους δράση οφείλεται στην κατά πολύ υψηλότερη συγκέντρωση των αναγεννητικών παραγόντων σε σχέση με τα εκχυλίσματα. Επίσης προσφέρουν, ταυτόχρονα, αντιοξειδωτική δράση, ενυδατώνουν, χαρίζουν λάμψη, προάγουν την παραγωγή του κολλαγόνου και τη διαδικασία ανάπλασης. Όμως, αυτό που προστίθεται σε μια καλλυντική φόρμουλα είναι το εκχύλισμά τους και όχι ζωντανά βλαστοκύτταρα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν ζωντανά βλαστοκύτταρα μέσα σε καλλυντικές συνθέσεις. Τα βλαστοκύτταρα του κάθε φυτού καλλιεργούνται στο εργαστήριο και με μια ειδική τεχνολογία υψηλής ακρίβειας εξάγονται από αυτά οι δραστικές ουσίες τους. Τα εκχυλίσματα των βλαστικών κυττάρων συνδυάζονται με πεπτίδια, βιταμίνες, ρετινόλη κ.λπ. για να δημιουργηθεί μια αντιγηραντική φόρμουλα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης των κυττάρων και στη διατήρηση της ζωτικότητας και της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας. Αυτές η φόρμουλες, εκτός από τα προϊόντα ομορφιάς για το πρόσωπο και το σώμα. Συναντώνται πλέον και σε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών, σαμπουάν και μάσκες αναδόμησης και αντιγήρανσης . Οι εξειδικευμένες σειρές που χρησιμοποιούν εκχυλίσματα φυτικών βλαστοκυττάρων και όχι απλά εκχυλίσματα φυτών, υπόσχονται άμεση λάμψη, επανόρθωση και ανανέωση της τρίχας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εξέλιξη της Βιοτεχνολογίας και η συνεχής έρευνα των εταιρειών κοσμετολογίας για την παροχή μοναδικών σκευασμάτων ομορφιάς, έχει κάνει πολύ προσιτά στο αγοραστικό κοινό τα προϊόντα αναγέννησης και αντιγήρανσης για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Ας το εκμεταλλευτούμε!

 

Η Γιώτα Αλεξανδρή είναι Υπεύθυνη Εκπαίδευσης για την εταιρεία Mediceuticals Hellas. Master colorist & scalp specialist. Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες GOLDWELL, Schwarzkopf Professional, PAUL MITCHELL, MOROCCANOIL, NANOKERATIN σε Ελλάδα και Κύπρο.
Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook ως Giota Alexandri και στο Instagram ως giota_education.

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION