ARTIST SPOTLIGHT: Q&A με τον Δημήτρη Μάγγο

Ο Δημήτρης Μάγγος, International Artist της REDKEN από το 2010, είναι ιδιοκτήτης 2 περίφημων για την αισθητική και τις υπηρεσίες τους salon στη Χαλκίδα (Hairgroup & Hairgroup Saloon), καταξιωμένος trainer και πετυχημένος επιχειρηματίας (THE DM PROJECT), εκπαιδεύοντας με την ομάδα του νέους κομμωτές, μετεκπαιδεύοντας trainers, δίνοντας συμβουλές marketing σε επαγγελματίες του χώρου, και αναλαμβάνοντας το στήσιμο ή την ανακατασκευή νέων χώρων. ‘Ενας αναγεννησιακός τύπος ανθρώπου, στην αυλή της υψηλής κομμωτικής τέχνης! Ας τον γνωρίσουμε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΝΑ ΠΑΠΠΑ

 

Δημήτρη, θα ήθελα να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κομμωτική τέχνη; Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα στο εξωτερικό; Ποιοί ήταν οι μέντορές σου και γιατί;
Ας πούμε καλύτερα ότι η κομμωτική διάλεξε εμένα. Η μητέρα ήταν κομμώτρια, και o χώρος της ήταν για μένα η παιδική χαρά μου, εκεί περνούσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εκεί διάβαζα για το σχολείο. Η μυρωδιά του κομμωτηρίου (περμανάντ και αμμωνία) μού ήταν πια πολύ οικεία. Μου άρεσε να πιάνω κουβέντα με τις πελάτισσες και φυσικά η αγαπημένη μου ασχολία ήταν να σκουπίζω τις τρίχες από το πάτωμα – ήμουν ο καλύτερος «σκούπερμαν»! Οπότε θα λέγαμε ότι η πορεία μου ήταν σχεδόν έτοιμη. Η αγαπημένη μου στιγμή ήταν όταν η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί της σε όλα τα μεγάλα show που έκαναν τότε οι εταιρείες. Όταν τελείωσα το λύκειο είχα πλέον εμπειρία, είχα αρχίσει να δουλεύω κανονικά. Ξεκίνησα σπουδές και στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν μου ήταν αρκετό, οπότε, τελειώνοντας το πρώτο εξάμηνο, πήγα στο Λονδίνο, στο TONI&GUY. Εκεί σπούδασα κομμωτική, και είδα τη «μεγάλη εικόνα», όπως λένε. Αναμφισβήτητα θα έλεγα ότι ο πρώτος μέντοράς μου ήταν η μητέρα μου και σίγουρα οι καθηγητές μου στο toni&guy.

Και κάποια στιγμή στην πορεία αυτή, που μετρά πλέον 28 χρόνια, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν σου αρκεί να είσαι απλά ένας hair artist. Πως προέκυψε η ιδέα του DM PROJECT;
Ήμουν ανήσυχο πνεύμα. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι με την εκπαίδευση σε διάφορους τομείς. Μέχρι τότε είχα εκπαιδεύσει και είχα μπει σε πάνω από 1000 κομμωτήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οπότε είχα αρχίσει να καταλαβαίνω τι ακριβώς χρειάζεται ο κομμωτής σήμερα. Το 2015 αποφάσισα να λειτουργήσω και ως free lancer, εκτός κάποιας εταιρείας, και να εκπαιδεύσω κομμωτές και κομμωτήρια, κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσα να κάνω. Το training το έκανα συνήθως σε αίθουσες ξενοδοχείων. Πριν από 2 χρόνια κατάφερα να έχω ένα loft στο κέντρο της Αθήνας, κι έτσι δημιουργήθηκε το thedmproject. Είναι ακριβώς όπως το λέει η λέξη, project, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύχωρο όπου ένας κομμωτής μπορεί να εκπαιδευτεί και να απογειώσει τις δεξιότητές του σε όλους τους παραδοσιακούς τομείς (χρώμα, styling, κούρεμα), να παρακολουθήσει εξειδικευμένα classes, όπως social media, business κομμωτηρίων, φυσικά το train the trainer (εκπαίδευση εκπαιδευτών), αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με διάφορα εξειδικευμένα εργαλεία που φέρνω από το εξωτερικό πάνω στο κούρεμα και το χρώμα. Σήμερα, το thedmproject διαθέτει επίσης μια εξαιρετική ομάδα, από αρχιτέκτονες, marketing managers, κομμωτές, εκπαιδευμένοι όλοι από εμένα στο πως πρέπει να είναι το κομμωτήριο του σήμερα. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για επαγγελματίες που έχω επιλέξει προσωπικά, και έχουμε περάσει μαζί αμέτρητες ώρες training. Αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 1000 μέλη, και ο μόνος τρόπος για να ενταχθείς στο thedmproject community είναι να είσαι κομμωτής που πραγματικά διψάει για μάθηση και αγαπά τη δουλειά του, την τέχνη και τη μόδα. Μαζί αναλαμβάνουμε το στήσιμο κομμωτηρίων ή τον ανασχεδιασμό τους, οδηγώντας την επιχείρηση στην απόλυτη επιτυχία.

Η κομμωτική ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τόσο από άποψη ταλέντου και δημιουργικότητας όσο και σε επίπεδο αισθητικής και επαγγελματισμού στα νέα salon & barber shops που δημιουργούνται. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των Ελλήνων επαγγελματιών του χώρου και ποιές οι προκλήσεις;
Έχοντας δουλέψει πάρα πολύ στο εξωτερικό, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, θα πω με υπερηφάνεια ότι ο Έλληνας κομμωτής δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από έναν ξένο, σε αρκετούς τομείς μας βρίσκω μάλιστα και πολύ πιο καλλιτεχνικούς – ειδικά στο θέμα του χρώματος οι Έλληνες είναι σαφέστερα πιο εκπαιδευμένοι. Η μόνη πρόκληση είναι το θέμα του business και της διαχείρισης. Οι Έλληνες κομμωτές επαναπαυθήκαμε πολύ στις δάφνες μας μέχρι το 2007, που τα κομμωτήρια είχαν περισσότερη δουλειά, κι όταν τα πράγματα άλλαξαν στην παγκόσμια οικονομία, οι περισσότεροι δεν ήξεραν τι να κάνουν. Το μεγαλύτερο κακό έγινε όταν έριξαν τις τιμές των υπηρεσιών. Το value for money σήμερα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τα περισσότερα κομμωτήρια να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές.

H σχέση αγάπης και αγαστής συνεργασίας με την REDKEN πότε ξεκίνησε; 

Η σχέση μου με τη REDKEN είναι κάτι παραπάνω από αγάπη, αγαπώ αυτήν τη μάρκα και τους ανθρώπους της, όπως την οικογένειά μου. Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν η τότε education manager μού έκανε την πρόταση να ξεκινήσουμε το δίκτυο του Redken Artist στην Ελλάδα. Είμαι από τους πρώτους Redken Artists και πραγματικά της χρωστάω πολλά, γιατί εκεί συνειδητοποίησα τι σημαίνει επαγγελματική εκπαίδευση. ‘Επαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία μου στο χώρο. Μέσα από αυτήν έκανα τα πιο σημαντικά βήματα ως εκπαιδευτής και χαίρομαι πολύ γιατί σήμερα είμαι αναγνωρισμένος από την ίδια την μάρκα, ως International Redken Artist. H Redken πραγματικά με πήρε σαν ένα κομμάτι πηλό και με έπλασε σε αυτό που είμαι σήμερα. Είναι πάντα δίπλα μου. Πορευόμαστε μαζί στον κόσμο της κομμωτικής.

Behind the chair κομμωτής ή εκπαιδευτής; 

Αυτή η ερώτηση με απασχολεί χρόνια τώρα και ίσως και να μην μπορώ να την απαντήσω με πάσα ειλικρίνεια. Οι φίλοι μου έχουν κολλήσει την ατάκα «είσαι καλός κομμωτής, αλλά ως εκπαιδευτής, καλύτερος», και γελάνε! Θα σου έλεγα ότι είμαι εκπαιδευτής που παθιάζομαι με τη μόδα και τις τεχνικές και έχω δύο εξαιρετικά στημένα, από πλευράς business, κομμωτήρια.

Που και πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου δημιουργικά σε 10 χρόνια; 

Μου αρέσουν οι ερωτήσεις που αφορούν σε όνειρα και στο μέλλον. Βλέπω το thedmproject να έχει μεγαλώσει αρκετά, σίγουρα με 2 νέα σημεία σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, με πολύ μεγαλύτερο club. Το μεγαλύτερο όμως όνειρο είναι να μπορέσω να στήσω μια ομάδα από Έλληνες συναδέλφους και να δημιουργούμε παρέα μόδα και collection αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο – και, πίστεψέ με, το έχουμε και μπορεί να γίνει.

Αν δεν είχες μείνει στην Ελλάδα σε ποιά άλλη χώρα του κόσμου θα μπορούσες να σε φανταστείς; 

Τα δύο χωριά μου όπως λέω και στα σεμινάρια, κάνοντας πλάκα, είναι η Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι. Έχω δουλέψει αρκετά και στις δύο πόλεις, που με εξιτάρουν να τις γνωρίσω ακόμη περισσότερο. Στη Νέα Υόρκη εκπαιδεύτηκα και έκανα τα μεγαλύτερα show μου, ενώ στο Ντουμπάι δούλεψα ως βασικός εκπαιδευτής για τη Redken, σχεδόν 3 χρόνια. Ο κόσμος εκεί με αγάπησε πραγματικά πάρα πολύ, το ίδιο κι εγώ. Όπως έχω πει σε ανθρώπους που γνώρισα εκεί, “I will be back”!

Μια δυνατή στιγμή από όλα αυτά τα χρόνια; 

Eχω ζήσει πολλές κάτω από τη σκεπή της Redken. Το ότι ένα παιδί από την επαρχία κατάφερε κι έφτασε στη Νέα Υόρκη, εκπαιδεύτηκε και αναγνωρίστηκε από τους μεγαλύτερους κομμωτές του κόσμου, από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική στιγμή, κι είναι κάτι που μοιράζομαι με τα νέα παιδιά στα σεμινάρια: κυνηγήστε τα όνειρά σας και μην σταματάτε μέχρι να τα πετύχετε. Αν όμως πρέπει να εντοπίσω «την πιο σημαντική στιγμή», ήταν σ’ ένα show στο Las Vegas, όπου παρουσίασα την collection “The Veil”, εμπνευσμένη από τον ήλιο της Σαντορίνης, στο μεγαλύτερο stage που υπήρχε και χειροκροτήθηκε από 11.000 κομμωτές. Χωρίς υπερβολή, η σκηνή ήταν απίστευτη.

Ποιά θεωρείς ότι θα είναι τα απόλυτα trend για την επόμενη σεζόν; 

Χαίρομαι γιατί η μόδα δεν μπαίνει πια σε καλούπια όπως πιο παλιά. Kοντό, μακρύ, ξανθό, σκούρο. Σήμερα, ο κομμωτής εμπνέεται από άλλα πράγματα και μέσα από τη συμβουλευτική δίνει την καλύτερη πρόταση στην πελάτισσά του. Η επόμενη σεζόν μας βρίσκει πάλι με ψυχρά χρώματα, ενώ το rose gold θα ξανακάνει την εμφάνισή του ακόμη δυναμικότερα. Επίσης, έχουμε ένα παλιό shag που μακραίνει μέσα από την καραντίνα και στον παγκόσμιο χάρτη τσαλακώνουμε τα μαλλιά μέσα από υφές και ντεγκραντάρισμα, για να βοηθήσουμε τις πελάτισσές μας να έχουν fashion μαλλιά ακόμα και σε ένα πιθανό νέο κλείσιμο…

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION