ARTIST SPOTLIGHT: Q+A με τον Θάνο Zαΐμη

Στο Artist Spotlight αυτού του μήνα συνομιλούμε με τον Θάνο Zαΐμη, υπεύθυνο εκπαίδευσης της σχολής κομμωτικής & αισθητικής “Prestige Τέλης Κίκερης”, που πρόσφατα θαυμάσαμε επί σκηνής στο εντυπωσιακό COLOR YOUR POWER masterclass της L’Oréal Professionel Paris. ‘Ενας χαρισματικός καλλιτέχνης της κομμωτικής και διακεκριμένος educator, με σημαντική παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας, μας μιλάει για τα πρώτα του βήματα στο χώρο, τη σημασία της εκπαίδευσης και την πηγή έμπνευσής του.

Από την Τίνα Παππά

 


-Θάνο, πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κομμωτική;
-Η πρώτη μου επαφή με την κομμωτική ήταν το 1998 και ήταν μια απόφαση να δοκιμάσω να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Συγκεκριμένα, κούρευα ερασιτεχνικά τους φίλους μου με σχετικά καλά αποτελέσματα, οπότε μετά από παρότρυνση των γονέων μου, πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

Είχες συγκεκριμένα πρότυπα ή και μέντορες, εντός ή εκτός Ελλάδας, που σε ενέπνευσαν ή σε στήριξαν στα πρώτα σου βήματα;
-Αρχικά, επειδή ξεκίνησα χωρίς να έχω καμία επαφή με το χώρο, δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Στη συνέχεια, ξεκινώντας να εργάζομαι στον όμιλο “Τέλης Κίκερης”, κομμωτικός μου πατέρας και μέντορας υπήρξε ο ίδιος ο κύριος Κίκερης. Όλα άλλαξαν όταν γνώρισα τον Λευτέρη και μαζί ταξιδέψαμε στο εξωτερικό, λαμβάνοντας “εικόνες” και τεχνικές πρωτόγνωρες για εμάς, οι οποίες μας στιγμάτισαν και μας διαμόρφωσαν ως επαγγελματίες σήμερα. Εν κατακλείδι, θα μπορούσα να πω ότι θεωρώ πρότυπο όλη την Βρετανική φιλοσοφία και προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην κομμωτική.

-Είσαι Educational Manager της PRESTIGE TELIS KIKERIS. Πότε ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
-Ο τίτλος είναι από μόνος του πολύ τιμητικός αλλά προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου έναν κομμωτή που του δόθηκε γνώση και θέλει να ανταποδώσει. Τώρα, σε ό,τι αφορά στην αφετηρία της συνεργασίας με το Prestige, θεωρητικά αλλά και πρακτικά ήταν από την αρχή της σύλληψής του ως ιδέα. Συγκεκριμένα, από πολύ νεαρή ηλικία με τον Λευτέρη, είχαμε ένα όραμα να ξεκινήσουμε ένα εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο πήρε σάρκα και οστά το 2005, και την τελική του σημερινή μορφή ως ΙΙΕΚ το 2014.


-Σε παρακολουθούσα στο stage κατά τη διάρκεια του COLOR YOUR POWER masterclass της L‘Oréal Professionel Paris, μαζί με το υπόλοιπο team σας, και ήσουν κυριολεκτικά απογειωτικός! Φαίνεται να απολαμβάνεις πολύ το εκπαιδευτικό κομμάτι της ταυτότητάς σου ως κομμωτής. Πότε ξεκίνησες να κάνεις σεμινάρια; Πόσο σημαντικό θεωρείς το education για τη δημιουργική πορεία ενός κομμωτή;
-Σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, για εμένα προσωπικά η κομμωτική και η εκπαίδευση είναι συνυφασμένες, οπότε το να περνάω όμορφα και να το απολαμβάνω είναι φυσικό επακόλουθο. Τα πρώτα σεμινάρια ήρθαν σε άτυπη μορφή το 2004, ενδοεταιρικά, και είναι μια ανάμνηση βαθιά χαραγμένη και ανεξίτηλη, και για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που μ’ εμπιστεύτηκαν στα πρώτα μου, δειλά βήματα στο μαγικό χώρο της εκπαίδευσης. Όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι, “Education is the Key”. Οι κομμωτές είμαστε κατά βάση δημιουργικοί άνθρωποι, το μυαλό μας δουλεύει ασταμάτητα και το πνεύμα μας είναι πάντα ανήσυχο. Έχουμε την ανάγκη της εξωστρέφειας και της δημιουργίας. Το μέσο για να εκφράσουμε τη δουλειά μας είναι αποκλειστικά και μόνο η τεχνική. Η εκπαίδευση είναι το όχημα που εξελίσσει την τεχνική μας και την πηγαίνει κάθε φορά ένα βήμα πιο μπροστά. Συνεπώς μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ποια είναι η αξία του να μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις.


-Είσαι από τους λίγους ‘Ελληνες κομμωτές που συμμετέχουν σε σεμινάρια και στο εξωτερικό. Ποια είναι η εμπειρία σου εκεί; Και πώς θα έκρινες το επίπεδο των Ελλήνων educators
σε σχέση με τους ξένους;
-Με τη L’Oréal Professionel Paris είχα τη δυνατότητα, εκπροσωπώντας το Prestige, να ταξιδέψω και να γνωρίσω εκπαιδευτικά μια πληθώρα χωρών. Ήταν ένα μαγικό οδοιπορικό όπου γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες, φιλοσοφίες και προσεγγίσεις όσον αφορά τα μαλλιά. Εμπειρίες που πραγματικά μου άλλαξαν τον πυρήνα μου ως επαγγελματία και μ’ έκαναν να σέβομαι και να εκτιμώ τους συναδέλφους παγκοσμίως δύο φορές περισσότερο. Μπορώ όμως να πω ξεκάθαρα και με περηφάνεια ότι το επίπεδο των Ελλήνων educators είναι εξαιρετικό. Αν μπορούσα να δώσω μια περιγραφή με τρεις λέξεις θα ήταν “ευρηματικοί”, “καλλιτεχνικοί” και “ευπροσάρμοστοι”.


-Τι πιστεύεις ότι κάνει έναν κομμωτή πραγματικά καλό στις μέρες μας;
-Σε μια πραγματικά δύσκολη και με επαγγελματικές προκλήσεις εποχή σαν τη σημερινή, πιστεύω ότι όλοι οι κομμωτές είναι καλοί, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Αυτό όμως που θεωρώ ότι μπορεί να διαφοροποιήσει τον καθένα μας είναι το ήθος, η τεχνική και η συνέπεια.


-Συμμετείχες πρόσφατα εθελοντικά και στο Κοινωνικό Κομμωτήριο, την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει η L
‘Oréal Professional Products, διαθέτοντας χρόνο για να περιποιηθείς Αθηναίους και Αθηναίες που βρίσκονται σε ανάγκη. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου αυτή. Τι συναισθήματα σου άφησε;
-Κατ’ αρχάς ένα τεράστιο μπράβο σε όλους τους φορείς που έφεραν εις πέρας μια τόσο σημαντική κοινωνική δράση. Για εμένα προσωπικά, μια εμπειρία ανεπανάληπτη που μ’ έκανε να αναθεωρήσω πολλές από τις αξίες μου και να εκτιμήσω ακόμα περισσότερο τη δυναμική της κομμωτικής. Συγκεκριμένα τη δυναμική που έχουμε ως επαγγελματίες να μπορούμε να μοιράζουμε χαμόγελα…


-Μετά την κρίση και την πανδημία που ακολούθησε, η Αθήνα φαίνεται να έχει μεγάλη ανάγκη από μια τονωτική ένεση ομορφιάς. Που βρίσκεις εσύ την ομορφιά γύρω σου; Από που αντλείς έμπνευση;
-Σε μια πραγματικά πιο μουντή εποχή, πιστεύω ότι εμείς οι κομμωτές μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα λίγο πιο “όμορφη”. Θα βασιστώ στην προηγούμενη ερώτηση και θα απαντήσω στο ότι αναζητώ και βρίσκω την ομορφιά σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους, που μετά το ραντεβού τους μου προσφέρουν ένα ευχαριστώ με το χαμόγελό τους. Την έμπνευση όμως που χρειάζομαι για να πάω εγώ προσωπικά ένα βήμα μπροστά, τη βρίσκω στους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσουμε γνώσεις, που μοιραζόμαστε τεχνικές, ιδέες, και διαδραστικά γινόμαστε μαζί πιο άρτιοι.


-Ποιά είναι τα πρότυπα του στυλ για σένα, διαχρονικά;
-Δεν θα το προσωποποιήσω αναφέροντας κάποια συγκεκριμένα πρότυπα ή περσόνες, για εμένα άξιος θαυμασμού και πρωτοπόρος είναι ο οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε τόλμησε να κάνει κάτι διαφορετικό στιλιστικά από την εποχή του. Που αντιτάχθηκε στην καθιερωμένη μόδα, ενέπνευσε και τελικά καθιερώθηκε.

-Πως ή και που φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από σήμερα;
Είναι μια σκέψη πολύ μακρινή και απροσδιόριστη για να σου δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι φαντάζομαι ένα καλύτερο αύριο, με τους κομμωτές να δίνουν τον παλμό και να το ομορφαίνουν.

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION