BE BETTER: ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ

Η Σοφία Βασιλειάδη, ACC, είναι Life & Business Coach και μέλος του International Coaching Federation. Για επικοινωνία μαζί της βρείτε την στο seriouscoaching.sv@gmail.com

Για άλλη μια φορά στεκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου χρόνου, έτσι όπως ημερολογιακά τουλάχιστον τον ορίζουμε! Αρχικά, ας ευχηθούμε να έχουμε όλοι μια χρονιά ευλογημένη, ειρηνική, με υγεία, ευτυχία, αφθονία υλική και συναισθηματική.

Αρκετοί υποδέχονται κάθε καινούρια χρονιά βάζοντας νέους στόχους που όμως δεν είναι καθόλου ‘’νέοι”. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που είχαν και προηγούμενες χρονιές: «Να βγάλω περισσότερα χρήματα», «Να ξεχρεώσω», «Να χάσω 5 κιλά», «Να φτιάξω την σχέση μου», «Να μετακομίσω», «Να αλλάξω δουλειά», «Να επεκτείνω την επιχείρησή μου»,…

Σύμφωνα με μελέτες και στατιστικές που έχουν γίνει στις Η.Π.Α., από το 45% όσων βάζουν νέους στόχους για το νέο έτος, μόνον το 8% τους κατορθώνουν ενώ οι υπόλοιποι πολύ σύντομα τους έχουν αφήσει στην άκρη. Ένας σοβαρός λόγος γι’ αυτό είναι ο λάθος τρόπος που “διαχειριζόμαστε” τους στόχους μας. Μια από τις βασικές δεξιότητες που αναπτύσσεται μέσω του coaching είναι η σωστή διαδικασία στοχοθεσίας. Εδώ όμως, δεν θα αναφερθούμε στο πώς βάζουμε έξυπνους στόχους ή τι ακριβώς κάνουμε για να τους πετύχουμε, θα προσεγγίσουμε το θέμα λίγο διαφορετικά.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες στόχων:

Οι “εξωτερικοί”, αυτοί που αφορούν το να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι έξω από εμάς όπως π.χ. να αγοράσουμε ένα σπίτι, να βρούμε έναν σύντροφο, να χάσουμε βάρος. Αυτοί σχετίζονται συνήθως με την ανάγκη μας για αναγνώριση, με το κοινωνικό μας στάτους, με την ανάγκη του “ανήκειν”.

Οι “εσωτερικοί”, είναι οι στόχοι που σχετίζονται με το να δημιουργήσουμε κάτι που ξεκινάει από μέσα μας και επηρεάζει κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει να κάνει με την δημιουργία ισχυρών σχέσεων, την συνεισφορά στην κοινωνία, την ευζωία, κ.ά.. Οι στόχοι αυτοί συνδέονται με την αυτοεκτίμηση, την ανάγκη για σύνδεση και για τον τρόπο που σχετιζόμαστε.

Έχει αποδειχτεί πως όταν συνηθίζουμε να “κυνηγάμε” εσωτερικούς στόχους που είναι ευθυγραμμισμένοι με υψηλές αξίες, βιώνουμε ευτυχία και πληρότητα.

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να τρέχετε πίσω από έναν “εξωτερικό/υλικό” στόχο και μόλις καταφέρατε να τον πετύχετε, συνειδητοποιείτε πως το κενό -εντός σας- που νομίζατε ότι θα κάλυπτε, παραμένει ακάλυπτο; Είναι σαν το γλυκάκι που αφού το φας, μετά από λίγο αισθάνεσαι το στομάχι σου πάλι άδειο και πεινάς ξανά! Για να νιώσουμε ευχαρίστηση και γαλήνη πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να στοχεύουμε σε διαφορετικά πράγματα απ’ όσα μας έχουν μάθει.

Επανακαθορίστε τους στόχους σας:

  1. Ακολουθήστε την διαίσθησή σας.

Ακούστε την διακριτική φωνή μέσα σας που γνωρίζει το δικό σας μονοπάτι. Μόνο αυτή μπορεί να σας καθοδηγήσει πιο κοντά στον αληθινό σας σκοπό και σ’ αυτό που είναι πραγματικά καλό για εσάς. Έχουμε μάθει να αγνοούμε την διαίσθησή μας, αυτό που λέει το “μέσα μας” αντί να το εμπιστευόμαστε. Μόνο η εσωτερική μας πυξίδα μπορεί να μας δείξει ποιοι είναι οι στόχοι που θα ταιριάζουν με το μεγαλείο μας.

  1. Δείτε την θέα από ψηλά.

Την ζωή μπορούμε να την δούμε είτε με παρωπίδες, κοντόφθαλμα και περιορισμένα, είτε να βλέπουμε τα πράγματα από ψηλά σαν τον αετό. Όταν είμαστε διαρκώς φοβισμένοι και ζούμε σα να παλεύουμε ατελείωτα και μόνο για επιβίωση, είναι σα να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια υπέροχη τοιχογραφία που όμως δεν μπορούμε να δούμε γιατί στεκόμαστε σχεδόν κολλητά στον τοίχο, χάνοντας την μεγάλη εικόνα. Αν όμως κάνουμε μερικά βήματα πίσω, θα αποκτήσουμε μια διευρυμένη οπτική. Απομακρύνσου, λοιπόν, απ’ όσα ζεις και παρατήρησε για ποιο λόγο θέλεις αυτά που θέλεις. Τι νομίζεις ότι θα κερδίσεις; Τι θα σου χαρίσουν; Πώς θα βελτιώσουν τη ζωή σου; Από αυτό το σημείο της διευρυμένης θέασης που υπερβαίνει τις τρέχουσες συνθήκες που βιώνεις, διάκρινε τις επιθυμίες σου και αποφάσισε τι στα αλήθεια ζητάς…

  1. Συνειδητοποιείστε ότι είναι μια «Ιερή διαδικασία».

Ας σταματήσουμε να κυνηγάμε την ουρά μας. Οι άνθρωποι δεν είναι ποντικάκια που τρέχουν πάνω σε μια ρόδα χωρίς αρχή και τέλος. Είναι όντα με ευφυΐα, με δυνατότητα επιλογής, με άπειρο δυναμικό που εκφράζεται με την ιδιαίτερη προσωπικότητα που έχει ο καθένας. Είναι όντα που εκτός από το υλικό σώμα, την σάρκα και τα οστά, διαθέτουν αντίληψη, λάμψη, συνείδηση και βρίσκονται στη ζωή με έναν ξεχωριστό σκοπό και μια ιερή αποστολή. Διαθέτουν πνεύμα. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να φτιάξουμε περιουσία, να γίνουμε διάσημοι, δημοφιλείς ή να αποκτήσουμε τίτλους. Είμαστε εδώ για να επηρεάσουμε τον κόσμο με τρόπο που ξεπερνάει και υπερβαίνει εμάς τους ίδιους και την προσωπική μας ιστορία, να αφήσουμε πίσω το ίχνος και το αποτύπωμά μας. Το να αντιληφθούμε και να επιτύχουμε τις βαθειές επιθυμίες μας είναι μια ιερή διαδικασία. Απαιτεί επιπλέον, να λάβουμε με σεβασμό υπ’ όψιν ποιους και με ποιο τρόπο θα επηρεάσουν οι πράξεις και τα δημιουργήματά μας.

  1. Να είστε πρόθυμοι να πάτε κόντρα στο ρεύμα.

Είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε τους στόχους μας στο μικροσκόπιο πριν ριχτούμε αλόγιστα και παρορμητικά στο κυνήγι της επίτευξής τους. Ρώτα και ξαναρώτα τον εαυτό σου: Τι κρύβεται πίσω από αυτό που θέλω; Ποιος είναι ο λόγος που το θέλω; Είναι επειδή έχω μάθει ότι αν τα καταφέρω θα αξίζω περισσότερο; Αν έχουμε το κουράγιο να επιτρέψουμε στην διαίσθηση να μας καθοδηγήσει, θα καταλάβουμε πως συχνά οι στόχοι που νομίζουμε ότι επιθυμούμε, είναι αντίθετοι μ΄ αυτό που θέλει η ψυχούλα μας. Οι “αληθινοί” στόχοι ίσως είναι αυτοί που αψηφούν τις συμβάσεις και όσα θεωρούμε νορμάλ, πάνε κόντρα στο ρεύμα και την κανονικότητα.

Όταν αντιμετωπίσουμε τη ζωή με τόλμη, οι στόχοι μας γίνονται ξεκάθαροι στον κόσμο γύρω μας και πιο πολύ σ’ αυτούς που έχουν επαναπαυτεί στην μετριότητα. Οι υψηλοί στόχοι που ανυψώνουν το πνεύμα συνήθως κάνουν τους άλλους να νιώθουν άβολα. Ίσως επειδή εκείνοι δεν είναι ακόμα πρόθυμοι να στοχεύσουν ψηλά και έξω από την ζώνη της ασφάλειας και της άνεσής τους.

Βάλτε, λοιπόν, τον πήχη ψηλά, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα συμβάλλει στο ευρύτερο καλό. Μην αφήσετε άλλη μια χρονιά να έρθει και να φύγει ίδια. Ας είναι το 2019 η χρονιά που με τους στόχους σας και τις επιλογές σας θα κάνετε ακόμα καλύτερο τον εαυτό σας αλλά και τον κόσμο γύρω σας!

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION