Πρόλαβέ Το!

Μια σύμπραξη της L’Oréal  Professional Products με το περιοδικό My Extension για να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Η επιστήμη έχει καταφέρει να νικήσει τις περιπτώσεις όπου η διάγνωση γίνεται νωρίς, και είμαστε κάθε μέρα πιο κοντά στο να “τελειώσουμε” τον καρκίνο του μαστού. Ας μην το καθυστερήσουμε άλλο.

 

Μύθοι & Αλήθειες για τον Καρκίνο του Μαστού

Μύθος: Αν δεν έχω ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, δεν ανησυχώ.

Μόνο το 5%-10% των περισταστικών είχαν κληρονομικότητα. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι εξωτερικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικότεροι.

Μύθος: Αν προσέχω το βάρος & την διατροφή μου και αθλούμαι, δεν ανησυχώ.

Σίγουρα αυτές οι συνήθειες μειώνουν την περίπτωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε καμία περίπτωση όμως δεν την αποκλείουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε γυναίκα, γι αυτό η σημασία της πρόληψης είναι για όλες εξίσου σημαντική.

Μύθος: Χρησιμοποιώ συστηματικά αποσμητικό, άρα ανησυχώ.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι το αποσμητικό σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Μύθος: Κάνω μαστογραφία, άρα δεν ανησυχώ.

Η μαστογραφία είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση, μόνη της όμως, δεν αρκεί. Γι αυτό οι ειδικοί επιμένουν στην αυτοψηλάφιση και τον υπέρηχο, για να υπάρχει συστηματική και ολοκληρωνμένη παρακολούθηση.

Μύθος: Είμαι πολύ νέα, δεν ανησυχώ.

Μπορεί τα περιστατικά να είναι περισσότερα σε γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, όμως, σε όλες τις ηλικίες πρέπει να είμαστε προσεκτικές. Ειδικά η αυτοψηλάφιση είναι μια απλή διαδικασία, εύκολη για κορίτσια και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Μύθος: Δεν πιάνω κάποιο εξόγκωμα, δεν ανησυχώ.

Στα πρώτα στάδια της ασθένειας ο όγκος μπορεί να είναι πολύ μικρός για να γίνει αισθητός. Γι αυτό επιμένουν τόσο οι επιστήμονες στις συστηματικές εξετάσεις, ώστε η διάγνωση να γίνει το νωρίτερο δυνατόν.

Διάβασε το ενημερωτικό υλικό από το Άλμα Ζωής και μοιράσου το!

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία του μαστού. Δείτε το pdf.

Πρόληψη, Ζωή… Με αυτές τις λέξεις δεν παίζουμε! Δείτε το pdf.

Μαστογραφία. Δείτε το pdf.

Ανασταλτικοί παράγοντες πρόληψης. Δείτε το pdf.

Οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού. Δείτε το pdf.