COVER STORY (part I): Σπάσε τη Σιωπή – Stop violence against women

Η πρόσφατη καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική βία που δέχτηκε πριν 23 χρόνια από παράγοντα της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες σε πολλούς που έχουν δεχτεί κάθε είδους κακοποίηση και δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να το καταγγείλουν, να το αντιμετωπίσουν και να το πετάξουν μακριά από την ζωή τους.

Από τη Δώρα Μάστορα

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια επώνυμη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης δίνει δύναμη σε άλλες γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους και να βρουν την δύναμη και αυτές με την σειρά τους να καταγγείλουν περιστατικά που συνέβησαν και στιγμάτισαν την ζωή τους. Στην αστεία απορία που έχουν μερικοί αν όντως χρειάζεται δύναμη να καταγγείλεις ή ακόμη και να παραδεχτείς ότι έχεις δεχτεί κακοποίηση, η απάντηση είναι απλή και συνοπτική. Ναι, χρειάζεται δύναμη και τόλμη να βγεις μπροστά και να ξεμπροστιάσεις εκείνον ο οποίος με θράσος και ασέβεια ασέλγησε πάνω στο σώμα και στην ψυχή σου και, φυσικά, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον βιασμό για να μιλήσουμε για σεξουαλική κακοποίηση. Κάθε κίνηση ή λόγος που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, μας πιέζει, μας τρομάζει, μας πονάει ή μας αγχώνει είναι κακοποίηση.

 

Το #metoo της κάθε μιας και του καθένα μας
Δεν θα σου πω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος για το πότε είναι σωστό ή καλό να καταγγείλεις κάτι που σου συνέβη. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε όλοι να προβαίναμε στην καταγγελία την στιγμή εκείνη που μας συνέβαινε το περιστατικό. Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει πως τις περισσότερες φορές, το θύμα δεν μπορεί να αντέξει την διαδικασία της καταγγελίας. Άλλοτε νιώθει φόβο, άλλοτε αισθάνεται ότι θα παρεξηγηθεί και άλλοτε δεν μπορεί να αντέξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση απ’ αυτή που ήδη νιώθει. Πάρε τον χρόνο σου και προχώρα με τους δικούς σου ρυθμούς. Ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή και άφησέ τον να σε καθοδηγήσει. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να το ξεπεράσεις μέσα σου. Να το αντιμετωπίσεις με τον εαυτό σου. Να το κοιτάξεις κατάματα και να το ξεριζώσεις από το μυαλό σου. Η καταγγελία θα σε λυτρώσει, αλλά δεν θα σε σώσει. Η καταγγελία, όμως, μπορεί να σώσει άλλες κοπέλες και αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη λύτρωση. Βρες λοιπόν τα κουράγια και όταν νιώσεις έτοιμη, κατήγγειλε το περιστατικό βίας που έχεις δεχτεί. Μη σε νοιάζει αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την στιγμή που έγινε. Μην σκέφτεσαι αν οι γύρω σου πουν ότι θα έπρεπε να το είχες κάνει νωρίτερα. Μην ακούς τις γνώμες των τρίτων. Να σκέφτεσαι πως κανείς δεν έχει λόγο στην ζωή σου. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι θα κάνεις. Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πώς νιώθεις και κανείς δεν πέρασε αυτό που πέρασες. Οπότε, κλείσε τα αυτιά σου και με τα δύο χέρια και κάνε μόνο αυτό που θα σου πει η ψυχή σου. Η Σοφία Μπεκατώρου δεν θυμήθηκε τον βιασμό της 23 χρόνια μετά. Δεν τον ξέχασε ποτέ.


Η ζωή της κομμώτριας
Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πολλά περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του κομμωτηρίου. Τα περισσότερα, ευτυχώς, ανήκουν στο παρελθόν και σε άλλες δεκαετίες που η κακοποίηση των γυναικών ήταν καθημερινή υπόθεση και συχνό φαινόμενο ακόμη και μέσα στις οικογένειες. Η κομμώτρια πολλές φορές δεν εισέπραττε τον σεβασμό που της αναλογούσε. Ο πελάτης δεν το είχε σε πολύ να της χαϊδέψει τον γλουτό, να της προτείνει κάτι πρόστυχο, να την αντιμετωπίσει σαν αντικείμενο πόθου και εκτόνωσης. Τα αφεντικά πάλι και οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δεν είχαν καμιά διάθεση να της προσφέρουν όλα εκείνα που δικαιούνταν. Αν δεν υπήρχε σεξουαλική κακοποίηση, υπήρχε λεκτική βία και αν δεν υπήρχε και αυτό, θα υπήρχε μεγάλη εκμετάλλευση. Ήταν πολύ δύσκολο για μια κοπέλα να υπερασπίσει τον εαυτό της και τα δικαιώματά της. Φαινόταν αδύνατον να σταθεί μπροστά στο αφεντικό της και να του ζητήσει να απομακρύνει έναν πελάτη γιατί την πρόσβαλλε ή την έκανε να αισθανθεί άβολα. Η κομμώτρια ήταν μια γυναίκα με μεγάλη αντοχή, μεγάλα κουράγια, μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλο πόνο που κουβαλούσε στωικά μέσα της. Ακόμη και σήμερα συμβαίνουν δυσάρεστα, ανάλογα περιστατικά στα κομμωτήρια. Πολύ λιγότερα, αλλά συμβαίνουν. Και πολύ συχνά, ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες που δουλεύουν στο κομμωτήριο διστάζουν να μιλήσουν είτε από φόβο για να μην χάσουν την δουλειά τους είτε από φόβο μήπως κάποιος υποθέσει ότι προκάλεσε τα δεινά της και είναι άξια της μοίρας της. Είναι καιρός να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό.

 

Σπάσε την Σιωπή

Είναι δικαίωμά σου να μην ανέχεσαι προστυχιές και πονηρά αστεία

Είναι δικαίωμά σου να φλερτάρεις, χωρίς να θέλεις τίποτα περισσότερο

Είναι δικαίωμά σου να θέλεις το αφεντικό σου να σου φέρεται με αξιοπρέπεια και να μην καταπατά τα δικαιώματά σου.

Είναι δικαίωμά σου να καταγγείλεις όποιον σε προσβάλλει

Είναι δικαίωμά σου να αντιδράς ενάντια στην ανηθικότητα, την χυδαιότητα, την βία, την κακοποίηση, την αγένεια.

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου, αλλά και σε όλες τις γυναίκες, και σπάσε την αλυσίδα της σιωπής. Έχεις φωνή και πρέπει να ακουστεί.

Έχεις άποψη και πρέπει όλοι να την σέβονται.

Μίλα. Μίλα σε όλους. Στην οικογένεια, στους φίλους, στον ψυχαναλυτή, στην αστυνομία, στον δικηγόρο σου, στον σύντροφό σου, στον γείτονα, σε όποιον εσύ θέλεις. Ξεκίνα να μιλάς. Η βία δεν θα νικήσει.

 

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION