EDUCATION: Ψείρες – Ένα θέμα που είναι ακόμα ταμπού

Ως εκπαιδευτικός, όποτε ενημερώνω τους σπουδαστές μου για το συγκεκριμένο θέμα, παρατηρώ τις αντιδράσεις τους οι οποίες δείχνουν ότι νιώθουν άβολα, ντρέπονται και γενικότερα ότι θα ήθελαν να αποφύγουν την συγκεκριμένη συζήτηση. Όμως επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» όπως έλεγε ο Πλάτων, έτσι και για μένα επιβάλλεται η ενημέρωση για να υπάρχει η πρόληψη.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΑΘΑΡΑ

 

Είναι εποχή που μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές (κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κ.λπ.) επιστρέφουν τα παιδιά στις σχολικές μονάδες, όπου οι συναναστροφή των παιδιών αναμεταξύ τους πολλές φορές αναζωπυρώνει το πρόβλημα με τις ψείρες. Οι ψείρες των μαλλιών μπορεί να μην φαίνονται σαν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά πολλά παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποφέρουν από ψείρες και αυτό απελπίζει τους γονείς. Το να έχουμε ψείρες δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε αφού δεν έχει να κάνει με την προσωπική υγιεινή. Στην πραγματικότητα, οι ψείρες προτιμούν τα καθαρά μαλλιά. Οι διαφορετικές συμβουλές που υπάρχουν μπορεί να είναι αντιφατικές, και επιπλέον (ειδικά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο) οι ψείρες αρχίζουν να αντιστέκονται στις υπάρχουσες, συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές μεθόδους.

Έχει επίσης φανεί ότι πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι για το πώς να αντιμετωπίσουν τις ψείρες. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα που ακόμα και στην εποχή μας θεωρούνται « ταμπού» ακόμα και το να τα συζητάς.

Τι ακριβώς είναι οι ψείρες;
Οι ψείρες είναι έντομα χωρίς φτερά που ρουφάνε το αίμα. Είναι παράσιτα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Οι ψείρες έχουν «ειδικευτεί» στο να ζουν στα ανθρώπινα κεφάλια. Το ειδικά διαμορφωμένο σώμα και το μικρό οβάλ κεφάλι εξασφαλίζουν στην ψείρα το να μπορεί να κινείται εύκολα μέσα στις τρίχες του κεφαλιού. Ένας άλλος λόγος που καθιστά δύσκολο το να εντοπιστούν είναι ότι μόλις αισθανθούν κίνηση κρύβονται. Στους 20ο C, η ψείρα μπορεί να κινείται με ταχύτητα 30 εκατοστών το λεπτό. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να κινείται. Οι ψείρες έχουν 6 πόδια τα οποία χρησιμοποιούν για να προσκολληθούν στην τρίχα. Γενικώς οι ψείρες μπορούν να εντοπιστούν πίσω από τα αυτιά, κατά μήκος της γραμμής που αρχίζουν τα μαλλιά στο μέτωπο και στον λαιμό, αφού αυτές οι περιοχές είναι ζεστές και σκοτεινές. Οι ψείρες μπορούν να προσαρμόζουν το χρώμα
τους στο χρώμα των μαλλιών το οποίο τις κάνει δύσκολες να εντοπιστούν. Το χρώμα της ποικίλλει , από το χρώμα της άμμου (ξανθόψειρα) , πυρόξανθο έως σχεδόν μαύρο. Αφού έχουν τραφεί με αίμα, αποκτούν σκούρο κόκκινο χρώμα. Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Μπορούν να επιζήσουν χωρίς φαγητό για 2 με 3 μέρες, για παράδειγμα πάνω σε έπιπλα ή ρούχα. Τα αυγά της ψείρας ονομάζονται κόνιδες. Οι κόνιδες μπορούν να επιζήσουν περίπου 7 μέρες.

Η ζωή μιας ψείρας είναι σχετικά μικρή. Κάτω από κανονικές συνθήκες οι ψείρες ζουν κατά μέσο όρο 30 με 50 μέρες. Ο κύκλος ζωής τους έχει τρία στάδια: κόνιδα, νύμφη και ενήλικας. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η θηλυκή ψείρα θα γεννήσει 100 με 300 αυγά, κατά μέσο όρο 6 αυγά την ημέρα. Η θηλυκή ψείρα προσκολλά την κόνιδα στην τρίχα με ένα είδος κόλλας, όχι πιο μακριά από ένα χιλιοστό από το δέρμα του κεφαλιού.

Οι κόνιδες παραμένουν σταθερά προσκολλημένες στην τρίχα και απομακρύνονται από το δέρμα του κεφαλιού καθώς τα μαλλιά μακραίνουν. Οι κόνιδες έχουν ασπροκίτρινο έως καφέ χρώμα και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με το κεφάλι μιας καρφίτσας. Μετά από 10 μέρες περίπου, η νύμφη αναδύεται από την κόνιδα και στη συνέχεια εντός 12 ημερών, η νύμφη έχει γίνει ενήλικη ψείρα, με μήκος 3 με 4 χιλιοστά. Η συνολική ανάπτυξη από κόνιδα έως ενήλικη ψείρα διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Εάν δεν ξεκινήσει διαδικασία αντιμετώπισης της εξάπλωσης, ο κύκλος ζωής θα επαναλαμβάνεται κάθε 20 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σε μία σχετικά μικρή περίοδο το κεφάλι του παιδιού σας να καλυφθεί από ψείρες.

Πως μπορείτε να τις ανακαλύψετε;
Είναι πιθανό να προσέξετε τις κόνιδες πριν προσέξετε τις ψείρες. Επειδή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη βάση της ρίζας, συχνά δίνουν την εντύπωση ότι το άτομο έχει ξηροδερμία ή πιτυρίδα. Οι κόνιδες μοιάζουν με λευκές ή καφεκίτρινες νιφάδες και είναι κολλημένες στην τρίχα. Αν προσπαθήσουμε να τις τραβήξουμε με το χέρι, απομακρύνονται δύσκολα από τα μαλλιά. Αρχικά υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας π.χ. να μην καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι, αφού η φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής δεν ξεκινάει παρά μόνο μερικές εβδομάδες αφού «πιάσει» ψείρες. Όταν ψάχνετε για ψείρες (κατά προτίμηση με μεγεθυντικό φακό) πρέπει να ελέγξετε από κοντά το ίδιο το δέρμα της κεφαλής.

Η εξάπλωση της ψείρας συνήθως γίνεται με την απ’ ευθείας επαφή των κεφαλιών, μέσα στην οικογένεια και το σχολείο. Οι ψείρες περπατούν από κεφάλι σε κεφάλι, δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν. Οι ψείρες μπορούν ακόμα να εξαπλωθούν μέσω καπέλων, κασκόλ, ρούχων, σκούφων και από τις βούρτσες και τις χτένες μας. Τα κατοικίδια ζώα δεν παίζουν κανένα ρόλο στην μεταφορά τους. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν παραπονιέται για φαγούρα, είναι αρκετά πιθανό τα παιδιά σας να έχουν ψείρες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το κεφάλι του παιδιού σας, ειδικά εάν έχουν βρεθεί κρούσματα στο σχολείο.

Ποιες είναι οι συνέπειες της εξάπλωσης των ψειρών;
Κατά την εξάπλωση των ψειρών υπάρχουν κατά μέσο όρο 10 ζωντανές ενήλικες ψείρες. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα κεφάλι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες βιώσιμες, νεκρές και εκκολαπτόμενες κόνιδες. Όταν ρουφούν το αίμα, οι ψείρες εκκρίνουν μικρές ποσότητες σάλιου. Το σάλιο προκαλεί ερεθισμό και υπερευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής, τα οποία προκαλούν την γνωστή φαγούρα.

Άλλες επιπτώσεις, όπως το έκζεμα, μπορεί να είναι ένα επιπλέον σύμπτωμα, επειδή το δέρμα της κεφαλής γδέρνεται κατά το ξύσιμο που γίνεται για να ανακουφιστεί από τη φαγούρα. Μερικές φορές, ελαφρώς πρησμένοι λεμφικοί αδένες στον λαιμό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της φαγούρας. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούνται τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης
Στην εποχή μας πλέον υπάρχει στην αγορά μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα θεραπείας ενάντια σε ψείρες και κόνιδες: σαμπουάν, κρέμα, σπρέι, αφροί και λοσιόν. Ο χρόνος δράσης τους κυμαίνεται από 10 λεπτά έως και 1 ώρα. Κατόπιν θα πρέπει να χτενίσετε με το ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση των νεκρών φθειρών και κόνιδων. Επίσης ανάλογα με την ποσότητα των μαλλιών (μάκρος, πυκνότητα) ίσως να χρειαστεί και δεύτερο μπουκάλι για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό.

Το κάθε προϊόν είναι διαφορετικό για αυτό ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για την επιλογή του καταλληλότερου προϊόντος.

Αρκετές φορές μετά την χρήση αντιφθειρικών, οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο κομμωτήριο για να τα κουρέψουν, έτσι ώστε να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Ως κομμωτές είμαι σίγουρη ότι το έχετε αντιμετωπίσει πολλές φορές με τους μικρούς σας πελάτες αλλά και με τους γονείς τους. Άλλοι μπορεί να σας ενημέρωσαν εξ αρχής, άλλοι να το αγνοούσαν και να χρειάστηκε να τους ενημερώσετε εσείς και άλλοι που να ντρέπονταν και να προσπαθούσαν να το κρύψουν.

Ακριβώς αυτό είναι που θα πρέπει να εξαλείψουμε, την ντροπή που αισθάνονται κάποιοι. Οι ψείρες δεν είναι ταμπού, αλλά κάτι φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και κυρίως στα παιδιά μας.

Μύθος
Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι, οι ψείρες δεν πάνε σε κεφάλια που έχουν βαμμένα μαλλιά. Αυτό δεν ισχύει!

Από την άλλη βέβαια να ξέρετε πως το πέρασμα μιας βαφής μπορεί να σκοτώσει τις ψείρες αλλά όχι τις κόνιδες, οι οποίες έχουν πολύ σκληρό περίβλημα. Άρα μετά τη βαφή θα πρέπει να αφαιρέσετε τις κόνιδες με το ειδικό χτενάκι για να μην υποτροπιάσετε μετά από μερικές μέρες.

 

 

Η Hair Trainer Niki Stathara είναι Εκπαιδευτικός Κομμωτικής Τέχνης στο Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει διδάξει σε διάφορα Δ.Ι.Ε.Κ και σε Ι.Ι.ΕΚ. Διαθέτει συνεχή επαγγελματική κατάρτιση από το 1992, σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια ενώ το 2015 έλαβε πιστοποίηση από τη REDKEN ως CERTIFIED HAIRCOLORIST. Έχει διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, επιδείξεις κομμωτικής, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δύο πανελλαδικές έρευνες που αφορούν τους κομμωτές. Παράλληλα έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών. Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνώμων, του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Για επικοινωνία μαζί της θα την βρείτε : s.stathara@yahoo.gr

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION