Το καλοκαίρι ήρθε, η διάθεση μας αλλάζει, συνήθως κυκλοφορούμε πιο πολύ και σίγουρα αισθανόμαστε πιο ωραία εάν έχουμε λαμπερά μαλλιά. Έχουμε λαμπερά μαλλιά; Πως θα τα διατηρήσουμε; Εάν όχι, πως μπορούμε να αποκτήσουμε;
Από την Κρίστι Βλάχου
Ας αποσαφηνίσουμε τη έννοια λάμψη. Η λάμψη είναι το έντονο φως από μία φωτεινή πηγή. (ήλιος, φεγγάρι, λάμπα). Η δυνατότητα ενός αντικειμένου να λάμπει προέρχεται από την δυνατότητα να αντανακλά την λάμψη μίας πηγής. Η ένταση της αντανάκλασης είναι πολύ μεγάλη όταν η επιφάνεια αυτή είναι λεία. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να έχουμε λαμπερά μαλλιά, θα πρέπει να έχουμε λεία μαλλιά. Αρχικά ας δούμε την επιφάνεια της τρίχας.
Η επιφάνεια της τρίχας αποτελείται από πολλές στρώσεις άχρωμων λεπιών σε κυματιστή διάταξη. (cuticle). Όταν τα μαλλιά είναι σε άριστη κατάσταση τα λέπια της τρίχας είναι κλειστά. Όταν τα μαλλιά είναι ταλαιπωρημένα και αφυδατωμένα, τα λέπια μένουν ανοικτά και η επιφάνεια είναι τραχιά. Τα κλειστά λέπια της τρίχας είναι η ασπίδα της. Αν η τρίχα έχει φθορές στην επιφάνεια (λέπια) είναι επιρρεπής σε βλαβερές ουσίες, οι οποίες αν φτάσουν στον ευαίσθητο φλοιό η τρίχα σταδιακά καταστρέφεται. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να κάνουμε εντατικές θεραπείες στα μαλλιά μας ώστε να διατηρούν την ποιότητα τους και να εξασφαλίσουμε ότι «κλείνουμε» τα λέπια της τρίχας μετά από κάθε τεχνική εργασία. Θα πρέπει οι κομμωτές, να γνωρίζουμε την κλίμακα του pΗ πολύ καλά και να ενημερώνουμε και τον καταναλωτή, τι πρέπει να προσέχει. Πως σας ακούγεται ότι τα μαλλιά για να έχουν κλειστά λέπια, πρέπει να έχουν pΗ 5,5 και το θαλασσινό νερό έχει pΗ 8. Πως σας ακούγεται ότι μαζί με το pΗ 8 έχει και αλάτι και 40οC θερμοκρασία το καλοκαίρι; Πολύ κουραστικό για τα μαλλιά και καταστροφικό για την διατήρηση του χρώματος!!! Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Οι όξινες τιμές κλείνουν τα λέπια της τρίχας ενώ οι αλκαλικές τα ανοίγουν.
Η φθορά μπορεί να είναι χημική
Όλες οι τεχνικές εργασίες ανοίγουν τα λέπια άρα θα πρέπει ο colorist που φροντίζει τα μαλλιά σας να ολοκληρώνει τις εργασίες με χρωμογαλάκτωμα και εξειδικευμένα προϊόντα ώστε να εξασφαλίζει ότι τα επίπεδα του pH της τρίχας να «επιστρέφουν» σε όξινα επίπεδα φεύγοντας από το κομμωτήριο. Τα προϊόντα μαλλιών από το Super Market ανοίγουν τα λέπια της τρίχας. Δηλαδή κάθε φορά που λουζόμαστε «καταστρέφουμε τα μαλλιά μας» και χάνουμε χρωστικά έχοντας σαν αποτέλεσμα να ξεβάφουμε το χρώμα μας. Καταλήγουμε λοιπόν ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε την χημική επεξεργασία που δέχονται τα μαλλιά μας στο κομμωτήριο, η οποία θα ολοκληρώνεται πάντα με όξινα προϊόντα βαφείου και προϊόντα περιποίησης. ΜΗΝ λούζεστε με ότι υπάρχει. Συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας. Η κάθε τρίχα έχει διαφορετικές ανάγκες.
Η φθορά μπορεί να είναι μηχανική
Λάθος βούρτσισμα και λάθος βούρτσα. Επεξεργασία με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς θερμοπροστατευτικό. Επεξεργασία με πρέσα σε μαλλιά με υγρασία (Η στεγνή τρίχα αντέχει 200oC H βρεγμένη αντέχει 140oC)
Η φθορά μπορεί να είναι περιβαλλοντική
Ήλιος, πισίνα, θαλασσινό νερό. Τα αντηλιακά προϊόντα (shampoo & conditioner) έχουν συστατικά τα οποία αφαιρούν το χλώριο και τα κατάλοιπα αλμύρας από τα μαλλιά προσφέροντας μεγάλη ενυδάτωση. Τα αντηλιακά spray προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
“Εικονική λάμψη”
Τα ίσια μαλλιά προκαλούν μεγαλύτερη αντανάκλαση του φωτός σε σχέση με τα σγουρά. (μηχανικό κλείσιμο στα λέπια με διάρκεια μέχρι το επόμενο λούσιμο). Μην αφήνετε το καλοκαίρι, τα μαλλιά σας να γεράσουν!!!
Κούρεμα
Η μεγαλύτερη φθορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται στις άκρες. Ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε υγιείς άκρες στα μαλλιά μας είναι αφαιρώντας την ψαλίδα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος και κανένα προϊόν που να «κλείνει» την ψαλίδα και να επαναφέρει την τρίχα στην αρχική της δομή.
Χλώριο
Ενώ το xλώριο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια μέθοδο απαλλαγής του πόσιμου νερού από μικρόβια, πολλές έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν πως τόσο η χρήση του στο πόσιμο νερό όσο και η χλωρίωση του νερού στις πισίνες, στα κολυμβητήρια, στα spa και στα υδρομασάζ χρειάζεται προσοχή. Μπορεί οι «ειδικοί» να έχουν ορίσει «ασφαλείς» δόσεις του χλωρίου για το νερό όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ύστερα από συνεχείς έρευνες συμφωνούν πως το χλώριο έχει δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα και στα μαλλιά. Απομακρύνει τα φυσικά έλαια και αφήνει τα μαλλιά αφυδατωμένα θαμπά και ευαίσθητα. Χρησιμοποιούμε ειδικό φίλτρο στις βρύσες για να μειώσουμε την ποσότητα του χλωρίου. Στις διακοπές ιδανικά χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό στο τελευταίο ξέβγαλμα.
Αλμυρό νερό
Ο συνδυασμός αλμυρού νερού και ήλιου, αφυδατώνει τα μαλλιά και τα ξεθωριάζει. Για απόλυτη προστασία δεν πρέπει να βρέχουμε τα μαλλιά μας στη θάλασσα. Επειδή όμως προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι στη θάλασσα χωρίς να βρέξω τα μαλλιά μου, σας προτείνω να τα ξεβγάζετε αμέσως μόλις βγείτε σε κάποιο ντους.
Λούσιμο
Προμηθευτείτε από το κομμωτήριο σας προϊόντα εξειδικευμένα με αντηλιακά φίλτρα. Μόνο ο κομμωτής σας γνωρίζει τα προϊόντα, τα οποία έχουν όξινο pH , UV Protector και είναι πολύ ενισχυμένα στο να ενυδατώσουν τα μαλλιά σας. Θα πρέπει να λούζεστε πάντα με shampoo και conditioner και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να εφαρμόζετε μία μάσκα. Η τρίχα είναι υδροσκοπική γι’ αυτό αποβάλλει μόρια νερού όταν έρθει σε επαφή με ξηρό αέρα και θερμοκρασία. Σε στεγνά μαλλιά το νερό αποτελεί το 12% του βάρους της, εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό. Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λεπτά και νιώσετε ότι τα αντηλιακά προϊόντα «βάρυναν» τα μαλλιά σας μπορείτε μία φορά στις δέκα ημέρες να λούζεστε με ένα shampoo deepcleaning. Να λούζεστε με χλιαρό νερό και να ξεβγάζεστε με δροσερό. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά να κλείσουν τα λέπια της τρίχας, τα οποία θα εγκλωβίσουν, υγρασία, λιπίδια και χρωστικά.
Θερμοκρασία
Στην έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να φοράμε καπέλο για να μειώνουμε την θερμοκρασία και να προστατεύουμε τόσο τα μαλλιά μας όσο και το δέρμα του κεφαλιού μας. Επίσης μεγάλο στρες δέχονται τα μαλλιά μας στις συχνές εναλλαγές θερμοκρασίας και μη ξεχνάμε ότι η τρίχα είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητη όταν είναι βρεγμένη. Φανταστείτε, βγαίνουμε από τη θάλασσα με βρεγμένα μαλλιά και δροσερά, τα οποία θα στεγνώσουν γρήγορα ανεβάζοντας απότομα μεγάλη θερμοκρασία και σε μικρό χρονικό διάστημα θα τα βρέξουμε ξανά γιατί θα κολυμπήσουμε και μετά θα στεγνώσουν ξανά. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα, ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας, χρησιμοποιούμε αντηλιακό spray και φοράμε καπέλο.
Βούρτσισμα
Μην ξεμπερδεύετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα από την θάλασσα. Ο συνδυασμός της ζέστης, της αλμύρας, και της βρεγμένης τρίχας είναι ιδανικός για να τα σπάσετε.
Ενυδάτωση
Σημαντικός παράγοντας στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών είναι να διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, ειδικά τους θερινούς μήνες. Τα μαλλιά και το δέρμα ωφελούνται πολύ από ένα ενυδατωμένο σώμα.
Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s mastercolorist & Blonde Expert εξειδικεύεται σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο: facebook ως Christy Vlachou, στο Instagram ως Christyhaireducator και στο web ως www.christyvlachou.gr