HAIR: Πες μου το χρώμα σου, να σου πω το στερεότυπο σου

Παρά το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και σε καμία περίπτωση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά – και ειδικά τα μαλλιά του – δεν επηρεάζουν τον χαρακτήρα του, τα ισχύοντα στερεότυπα γύρω από το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες, δίνουν και παίρνουν! Το αν ισχύουν ή όχι, φανταζόμαστε το γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να αποδέχεται ότι πχ. οι ξανθιές είναι περισσότερο σέξι από τις μελαχρινές, ή ότι οι κοκκινομάλλες είναι ψυχολογικά πιο «εύθραυστες». Γνωρίζοντας λοιπόν όλο θέμα περί αποχρώσεων, αποφασίσαμε να δούμε τι στο καλό λένε αυτά τα στερεότυπα για το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες και ποια βάση έχουν.

 

Ξανθιές

Από τη στιγμή που η Marilyn Monroe πρωταγωνίστησε ως λαμπερή και σέξι Lorelei στο «Οι Άνδρες προτιμούν τις ξανθιές», τα στερεότυπα γύρω από τις γυναίκες με ξανθιά μαλλιά πήραν φωτιά. Οι φυσικές ξανθιές θεωρούνται βάσει του στερεότυπου που τις ακολουθεί ως ιδανικές για να κάνει κάποιος παρέα μαζί τους, μιας και ξέρουν πώς να περνούν καλά και είναι πολύ πιο σέξι συγκριτικά με τις μελαχρινές. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, το «ξανθό γένος» κατηγορείται για την ματαιοδοξία και την αφέλεια του – εξου και τα δημοφιλή ανέκδοτα.

Καστανές/μελαχρινές

Κατά καιρούς το στερεότυπο που ακολουθεί τις γυναίκες με σκούρο χρώμα μαλλιών είναι εκείνο του μυστηριώδη και ανεξιχνίαστου χαρακτήρα, ενώ κατά κύριο λόγο τα μελαχρινά κορίτσια θεωρούνται περισσότερο «απειλητικά», λογικά εξαιτίας του σκούρου χρώματος των μαλλιών τους. Επίσης, οι μελαχρινές υπάρξεις θηλυκού γένους θεωρούνται περισσότερο κοσμικές, έμπιστες, έξυπνες, χαρισματικές, σταθερές και ώριμες από τις ξανθιές ομολόγους τους.

Κοκκινομάλλες

Η σπάνια φύση τους (μόλις το 2% του γενικού πληθυσμού της γης έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά) έχει μετατρέψει τις κοκκινομάλες σε απόλυτη σεξουαλική φαντασίωση για την πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού. Ο λόγος; Σύμφωνα πάντα με τα στερεότυπα που τις ακολουθούν, οι κοκκινομάλλες θεωρούνται πως έχουν «καυτό» ταπεραμέντο στο κρεβάτι.

 

Λοιπόν, τι λέει η επιστήμη;

Αρκετές έρευνες έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά που «συνοδεύουν» το χρώμα των μαλλιών μιας μελαχρινής και μιας ξανθιάς κοπέλας. Αν και πάλι δεν γίνεται να εξάγουμε απόλυτα συμπεράσματα σχετικά με τον χαρακτήρα τους, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έδειξαν οι έρευνες αυτές.

 

  • Σε έρευνα του 2009 σε 3.000 συμμετέχουσες, φάνηκε ότι οι ξανθιές κάνουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν συγκριτικά με τις μελαχρινές, συγκεκριμένα μέχρι και έξι λεπτά παραπάνω. Κατά μέσο όρο, οι ξανθιές περνούν 72 λεπτά καθημερινά για να κάνουν τα μπωτέ τους, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για τις μελαχρινές είναι 66 λεπτά.

 

  • Προτιμούν όντως οι άνδρες τις ξανθές; Αν και αρκετές έρευνες καταλήγουν στο ότι οι Καυκάσιοι άνδρες έλκονται σε γενικές γραμμές από ανοικτόχρωμες γυναίκες, μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη τονίζει ότι οι μελαχρινοί άνδρες προτιμούν μελαχρινές γυναίκες, ενώ αντίστοιχα οι ξανθοί άνδρες προτιμούν τις ξανθιές το ίδιο με τις μελαχρινές.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έλκονται από συγκεκριμένους ανθρώπους με βάση τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δηλαδή, αν κάποιος είχε ανέκαθεν μελαχρινούς φίλους στην παιδική του ηλικία, αλλά είχε άσχημες αναμνήσεις από κάποιον ξανθό σε συχνό βαθμό, τότε είναι πιθανότερο να «κολλήσει» σε κάποια μελαχρινή ύπαρξη.

 

  • Κοκκινομάλες: Είναι όντως «καυτές»; Σχετικά πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία, έδειξε ότι οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά κάνουν σεξ πιο συχνά. Μια άλλη έρευνα από την Αγγλία, επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα και ανέφερε ότι οι κοκκινομάλες κάνουν σεξ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με τις ξανθιές και τις μελαχρινές οι οποίες κατά μέσο όρο επιδίδονται σε σεξουαλικές συνευρέσεις δύο φορές εβδομαδιαίως.

 

  • Όσον αφορά τώρα τις γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους, το 30% επιλέγει το κόκκινο, ενώ το 27% επιλέγει το καστανό/μαύρο και το 26% το ξανθό. Ορισμένοι επιστήμονες δικαιολογούν αυτήν την επιλογή θεωρώντας ότι οι γυναίκες έχουν ενστερνιστεί τον «μύθο» της φλογερής κοκκινομάλας και θεωρούν ότι έτσι μπορούν να τραβήξουν τα ανδρικά βλέμματα.
No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION