HAIR ADVISOR: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ COLORIST

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

Για να μάθουμε να τρέχουμε, πρέπει πρώτα να μάθουμε να περπατάμε σωστά και ισορροπημένα.

Στο επάγγελμα της κομμωτικής, ισχύει ακριβώς το ίδιο. Αναφερόμενοι στο βαφείο, θα πρέπει να μάθουμε τους κανόνες, που αφορούν τα χρώματα, τις χημικές οικογένειες και τις δυνατότητες τους, ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να δημιουργούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Είναι τα θεμέλια μίας επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αν γνωρίζουμε απόλυτα τις βάσεις της δουλειά μας, μπορούμε να εξελιχθούμε όπως ονειρευόμαστε.

Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μία πολλή μεγάλη ανάπτυξη στις τεχνικές του βαφείου και στις χρωματικές απαιτήσεις και η γεωμετρία είναι αναπόσπαστο τμήμα του βαφείου. Τις προηγούμενες δεκαετίες ένα καλός βαφιάς έπρεπε να γνωρίζει να κάνει καλή κάλυψη λευκών μαλλιών, να δημιουργεί μονόχρωμες βάσεις και να κάνει κλασικές πλεκτές ανταύγειες.

 

Τώρα τι πρέπει να γνωρίζει ένας καλός βαφιάς;

Κάλυψη λευκών, χρώμα βάσης, κλασικές ανταύγειες, διαφάνειες,blending, shine line, pixels, ombre, sobre, balayage, bronzing, contouring, baby lights….. και πολλές, πολλές άλλες τεχνικές.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει να αναγνωρίζει και να ξέρει, με ποια τεχνική θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα που του ζητάει η πελάτισσα του από μία φωτογραφία στο Instagram, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί για αυτό!

 

Τι συμβαίνει με τα χρωματικά αποτελέσματα;

Νιώσατε μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς ως colorist ανασφάλεια; Δισταγμό ή φόβο για την δουλειά σας ή τις γνώσεις και τις ικανότητες σας; Εγώ προσωπικά ΝΑΙ.  Έφτασα σε σημείο που ενώ δούλευα αρκετά χρόνια και μπορούσα να δημιουργήσω επιθυμητά χρωματικά αποτελέσματα και τεχνικές στις πελάτισσες μου, βαθιά μέσα μου υπήρχε μία ανασφάλεια. Η ανασφάλεια αυτή προέχονταν από θέματα όπως, αν εργαστώ σε άλλο κομμωτήριο και δεν χρησιμοποιεί τις βαφές που ξέρω, αν η εταιρεία που χρησιμοποιώ καταργήσει κάποιο κωδικό που μου είναι απαραίτητος κ.τ.λ.

Συνειδητοποίησα ότι ήμουν χρήστης εταιρειών και όχι colorist με την πραγματική έννοια της λέξης. Εφάρμοζα πολλές φόρμουλες εμπειρικά. Η εμπειρία μου με βοηθούσε να γνωρίζω ότι αν μου προκύψει π.χ. ένα συγκεκριμένο χρωματικό λάθος θα πρέπει να βάλω κάτι άλλο συγκεκριμένο για να το διορθώσω. Δεν είχα όμως τρόπο σκέψης. Δεν ήξερα πραγματικά γιατί προέκυψε το πρόβλημα και γιατί χρησιμοποιώ κάτι συγκεκριμένο για να το διορθώσω. Και τι θα κάνω στην περίπτωση που δεν έχω αυτό που χρειάζομαι. Με αποτέλεσμα να νιώθω εγκλωβισμένη και ανασφαλής.

Παρόλο που η παγκόσμια αγορά προσφέρει τόσα πολλά προϊόντα, δεν τα δοκιμάζουμε γιατί νιώθοντας υποσυνείδητα την έλλειψη γνώσεων και πληροφοριών  φοβόμαστε και συνεχίζουμε με το γνώριμο, το σταθερό. Το τμήμα του βαφείου έχει κανόνες, έχει τρόπο σκέψης που μας βοηθάει να επιλέγουμε προϊόντα και φόρμουλες τα οποία μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα διατηρώντας την ποιότητα των μαλλιών.

Οι γνώσεις χρωματολογίας και η άριστη χρήση του χρωματικού κύκλου μας δίνουν τα εφόδια να καταλάβουμε αν μία βαφή θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα ΠΡΙΝ την χρησιμοποιήσουμε.

Οι γνώσεις των προϊόντων μας εξασφαλίζουν την ποιότητα μαλλιών Οι γνώσεις στις τεχνικές μας δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την τεχνική σε οποιαδήποτε φωτογραφία βλέπουμε. Με αφορμή αυτή την ανάγκη έχει δημιουργηθεί ένα σεμινάριο μετεκπαίδευσης βαφείου, το MASTER COLOR που μας εφοδιάζει με τις παρακάτω θεμελιώδεις γνώσεις που αφορούν το χρώμα στο κομμωτήριο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Επικοινωνία με το πελάτη, διάγνωση, πρόταση, συμφωνία με το πελάτη.

 

ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ψυχολογία χρωμάτων, κανόνες χρωματολογίας, χρωματότυποι, χρωματικός κύκλος.

 

ΤΡΙΧΑ

Δομή, συστατικά, πως λειτουργεί η τρίχα στα χημικά.

 

ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Πως λειτουργούν οι παρακάτω οικογένειες προϊόντων, τι δυνατότητες έχουν, για πιο λόγο κατασκευάστηκαν και πως επιδρούν στην τρίχα:  Κλασσική βαφή, βαφή χωρίς αμμωνία, ξανθιστική, ντεκαπάζ, color remover, corrective shampoo, semi-permanent color, demi permanent color,  mixton, στάρωμα, οξυζενέ.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑΣ

Για ξανθά, κόκκινα, καστανά, κάλυψη λευκών, ρεφλέ, color correction.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σχήματα τεχνικών, επιλογή τεχνικών ανάλογα το κούρεμα, δημιουργία δικών μας τεχνικών.

Ο τρόπος εφαρμογής όλων των τεχνικών της παγκόσμιας αγοράς: waves, slicing, blending, bubbles, panels, pixels, drawing, ombre, balayage.

Όταν αποκτήσουμε αυτές τις βασικές γνώσεις, φτάνουμε μία μέρα σε ένα επίπεδο όπου η διαδικασία και οι φόρμουλες που θα χρησιμοποιήσουμε γίνονται κάτι απλό. Τότε είναι η στιγμή στην καριέρα μας για το μεγάλο άλμα. Ονειρευόμαστε την εικόνα της πελάτισσας μας και την οπτικοποιούμε στα μάτια μας πριν την εφαρμόσουμε.

Γινόμαστε από χρήστες προϊόντων σε color artist.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION