HAIR ADVISOR: 7 Συμβουλές Προστασίας από τον Ήλιο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κρατήσετε τα μαλλιά σας υγιή όλο το καλοκαίρι

 

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας Vitality’s, είναι mastercolorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο Facebook, ως Christy Vlachou & στο Instagram ως Christyhaireducator.

H ανάγκη να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πλέον δεδομένη στην εποχή μας. Οι επιστήμονες μας ενημερώνουν συνεχώς για τις κλιματολογικές αλλαγές και τι επιδράσεις έχουν αυτές στον οργανισμό μας. Ζούμε σε μία  προικισμένη χώρα με άφθονο ήλιο, αυτό όμως μας δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία. Κρέμες σώματος και προσώπου πλούσιες σε ενυδατικά συστατικά και υψηλό δείκτη προστασίας συμπληρώνουν τα καλλυντικά μας κατά τους θερινούς μήνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν το δέρμα μας είναι ενυδατωμένο και προστατευμένο είναι πιο λαμπερό, υγιές και διατηρείται νεότερο.

 

 

Τι προκαλεί η έκθεση στον ήλιο;

Όλοι οι τύποι μαλλιών δέχονται φθορά από τον  ήλιο. Η φθορά αυτή αυξάνεται στα μαλλιά με τεχνικές εργασίες. Η  υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου αυξάνει την θερμοκρασία των μαλλιών μας και σε συνδυασμό με ακτίνες UV, αλμυρό νερό ή χλώριο, τα μαλλιά, αφυδατώνονται, ξεθωριάζουν,  γίνονται άγρια, χαλάει η εξωτερική τους στοιβάδα,  δημιουργείται ψαλίδα και χάνουν την λάμψη τους. Με λίγα λόγια αφήνουμε τα μαλλιά μας να «γεράσουν» γρήγορα.

 

Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να ξέρουμε και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας.

Κούρεμα

Η μεγαλύτερη φθορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται στις άκρες. Ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε υγιείς άκρες στα μαλλιά, είναι αφαιρώντας την ψαλίδα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος και κανένα προϊόν που να «κλείνει» την ψαλίδα και να επαναφέρει την τρίχα στην αρχική της δομή. Η ψαλίδα έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει σε μήκος προς το τριχωτό του κεφαλιού, με αποτέλεσμα αν παραμελήσουμε ένα κούρεμα, θα χρειαστεί την επόμενη φορά να κοντύνουμε πολύ περισσότερο τα μαλλιά μας.

 

Χλώριο

Ενώ το Χλώριο εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια μέθοδο απαλλαγής του πόσιμου νερού από μικρόβια, πολλές έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν πως τόσο η χρήση του στο πόσιμο νερό όσο και η χλωρίωση του νερού στις πισίνες, στα κολυμβητήρια, στα spa και στα υδρομασάζ χρειάζεται προσοχή. Μπορεί οι «ειδικοί» να έχουν ορίσει «ασφαλείς» δόσεις του χλωρίου για το νερό, όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι ύστερα από συνεχείς έρευνες συμφωνούν πως το χλώριο έχει δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα και στα μαλλιά. Απομακρύνει τα φυσικά έλαια και αφήνει τα μαλλιά αφυδατωμένα, θαμπά και ευαίσθητα. Χρησιμοποιούμε ειδικό φίλτρο στις βρύσες για να μειώσουμε την ποσότητα του χλωρίου. Στις διακοπές ιδανικά χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό στο τελευταίο ξέβγαλμα.

Αλμυρό νερό

Ο συνδυασμός αλμυρού νερού και ήλιου, αφυδατώνει τα μαλλιά και τα ξεθωριάζει. Για απόλυτη προστασία δεν πρέπει να βρέχουμε τα μαλλιά μας στη θάλασσα. Επειδή όμως προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι στη θάλασσα χωρίς να βρέξω τα μαλλιά μου, σας προτείνω να τα ξεβγάζετε αμέσως μόλις βγείτε από αυτή, σε κάποιο κοντινό ντους.

 

Λούσιμο

Προμηθευτείτε από το κομμωτήριο σας προϊόντα εξειδικευμένα με αντηλιακά φίλτρα. Μόνο ο κομμωτής σας γνωρίζει τα προϊόντα, τα οποία έχουν όξινο PH, UV protector και είναι ειδικά ενισχυμένα στο να ενυδατώσουν τα μαλλιά σας. Θα πρέπει να λούζεστε πάντα με shampoo και conditioner και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να εφαρμόζετε μία μάσκα. Η τρίχα είναι υδροσκοπική γι’ αυτό αποβάλει μόρια νερού όταν έρθει σε επαφή με ξηρό αέρα και θερμοκρασία. Σε στεγνά μαλλιά το νερό αποτελεί το 12% του βάρους της και εμείς οφείλουμε να διατηρούμε αυτό το ποσοστό. Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λεπτά και νιώσετε ότι τα αντηλιακά προϊόντα «βάρυναν» τα μαλλιά σας μπορείτε μία φορά στις δέκα ημέρες να λούζεστε με ένα shampoo deep cleaning. Να λούζεστε με χλιαρό νερό και να ξεβγάζεστε με δροσερό. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά να κλείσουν τα λέπια της τρίχας, τα οποία θα εγκλωβίσουν υγρασία, λιπίδια και χρωστικά.

 

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία είτε προέρχεται από πιστολάκι/πρέσα, είτε από το περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αφυδάτωση στη τρίχα. Στην έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να φοράμε καπέλο για να μειώνουμε την θερμοκρασία και να προστατεύουμε τόσο τα μαλλιά μας, όσο και το δέρμα του κεφαλιού μας. Επίσης, τα μαλλιά μας δέχονται μεγάλο στρες στις συχνές εναλλαγές θερμοκρασίας και ας μη ξεχνάμε ότι η τρίχα είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητη όταν είναι βρεγμένη.

Φανταστείτε ότι βγαίνουμε από τη θάλασσα με βρεγμένα και δροσερά μαλλιά, τα οποία θα στεγνώσουν γρήγορα ανεβάζοντας απότομα μεγάλη θερμοκρασία, σε μικρό χρονικό διάστημα θα τα βρέξουμε ξανά γιατί θα κολυμπήσουμε και μετά θα στεγνώσουν ξανά. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα λοιπόν, ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας, χρησιμοποιούμε αντηλιακό spray και φοράμε καπέλο.

Βούρτσισμα

Μην ξεμπερδεύετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα, στη περίπτωση που βγαίνετε από την θάλασσα. Ο συνδυασμός της ζέστης, της αλμύρας, και της βρεγμένης τρίχας είναι ιδανικός για να τα σπάσετε.

 

Ενυδάτωση

Σημαντικός παράγοντας στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών είναι να διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, ειδικά τους θερινούς μήνες. Τα μαλλιά και το δέρμα ωφελούνται πολύ από ένα ενυδατωμένο σώμα.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION