HAIR ART: The Social Art of Mr. Yamaguchi

Ο κορυφαίος hair stylist Takuya Yamaguchi και 100 αντισυμβατικά έργα κομμωτικής τέχνης που δημιουργήθηκαν για καλό σκοπό.

Από τον Αχιλλέα Παπαδήμα

 

Λένε ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Ναι, το κάνει, αλλά, συνήθως, αυτές οι ευκαιρίες είναι «αρπαχτές» πάνω στον πόνο, τον φόβο και την ανασφάλεια της κοινωνίας. Ζώντας ακόμη στο φάσμα της πανδημίας, αποφασίσαμε να ψάξουμε για ανθρώπους που να αποτελούν εξαίρεση.
Ψάξαμε για επαγγελματίες του χώρου της κομμωτικής τέχνης, που χρησιμοποίησαν την υγειονομική κρίση προς όφελος της ομάδας και όχι προς όφελος της τσέπης τους. Και βρήκαμε έναν καταπληκτικό hair stylist, o οποίος μετέτρεψε τον άνθρακα σε θησαυρό. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Ο Takuya Yamaguchi θεωρείται ο κορυφαίος Ιάπωνας hair stylist αυτήν τη στιγμή και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο της δημιουργικής κομμωτικής παγκοσμίως. Αν και ζει μόλις 6 χρόνια στη Νέα Υόρκη, κατάφερε –με ελάχιστο marketing και στοιχειώδη παρουσία στα social media- να συγκεντρώσει στο πελατολόγιό του την αφρόκρεμα των celebrities της αμερικανικής μητρόπολης. Είναι από τις περιπτώσεις που η δουλειά του επαγγελματία είναι τόσο καλή που «μιλάει» από μόνη της…


Από τη Vogue στα κουτάκια μπύρας!

Με πλήθος εξωφύλλων σε Vogue, Elle και Infringe, αλλά και συνεργασίες με δεκάδες οίκους μόδας, τα hair styles του Yamaguchi θεωρούνται must στον μαγικό κόσμο της πασαρέλας. Όμως, η ζωή του Ιάπωνα καλλιτέχνη (όπως και όλων μας) άλλαξε δραματικά κατά την περίοδο της καραντίνας. Κλεισμένος στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί δημιουργικά τον χρόνο του. Να κάνει κάτι που να έχει σχέση με το αντικείμενό του και ταυτόχρονα να απευθύνεται σε έναν καλό σκοπό. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό εδώ το κείμενο.
O Yamaguchi έμεινε σε καραντίνα από τον Μάρτιο έως τις 28 του περασμένου Ιουνίου. Κάθε μέρα δημιουργούσε και από ένα hair style, χρησιμοποιώντας πράγματα που έβρισκε στο διαμέρισμά του: Αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, πινέζες, μαλλί πλεξίματος, καλαμάκια, χαρτί περιτυλίγματος και πολλά ακόμη υλικά!

Hair art για καλό σκοπό
Προερχόμενος από μια κουλτούρα, την ιαπωνική, η οποία δίνει τεράστια σημασία στα μαλλιά, στο κούρεμα και στο χρώμα τους, ο Yamaguchi πειραματίστηκε με όλα αυτά τα υλικά δημιουργώντας «γλυπτά» που ίσως κάποια στιγμή εκτεθούν σε μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Στο δημιουργικό μυαλό του, όμως, είχε και τους Αφροαμερικανούς της κοινωνίας που ζει, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ρατσισμό καθημερινά. Ο «καλός σκοπός» για τον οποίο μιλήσαμε νωρίτερα, έχει να κάνει με την ενίσχυση του κινήματος Black Lives Matter. Ο Yamaguchi αποφάσισε να κάνει crowdfunding για την έκδοση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου που θα περιλάμβανε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες από τα 100 γλυπτά hair styles που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του lockdown. Φυσικά και το e-book «Paused in NY» του Yamaguchi βρήκε τη χρηματοδότησε που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα ο αγαπητός μας hair stylist να δωρίσει τον περασμένο Αύγουστο 10 χιλιάδες δολάρια στο B.L.M.
Ναι, λοιπόν, οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Στο χέρι μας, όμως, είναι να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες προς όφελος των συνανθρώπων μας…

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION