HAIR EXPERT: Η τέχνη μας

Ο Michael Mengisoglou είναι Founder & Creative Director στην M² Education. Για επικοινωνία μαζί του βρείτε τον στο mihmegg@gmail.com

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους εσάς που επιλέξατε την κομμωτική για να εκφραστείτε μέσα από την τέχνη της.

 

Μια από τις πιο διάσημες φράσεις της Coco Chanel ήταν: ‘’Μία γυναίκα που αλλάζει τα μαλλιά της, πρόκειται να αλλάξει την ζωή της.”

Έχετε ποτέ αναλογιστεί πώς επιλέξατε την κομμωτική ως επάγγελμα, ως τρόπο να ‘’βγάζετε” το ψωμί σας; Έχετε σκεφτεί τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την επιλογή και τι έχετε καταφέρει έως σήμερα; Θα σας μιλήσω λίγο για την δική μου οπτική μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Φαντάζομαι δεν θα διαφέρει πολύ από την δική σας.

Αν και γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε ένα κομμωτήριο (σχεδόν κυριολεκτικά) λόγω του ότι η μητέρα μου ήταν κομμώτρια, δεν είχα αγγίξει μαλλιά, ούτε φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου σε αυτό τον χώρο. Ως έφηβος, το μυαλό μου ‘’έτρεχε’’ σε διάφορες σκέψεις για το επαγγελματικό μου μέλλον αλλά αυτό δεν μου επέτρεπε να παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου.

Αυτό άλλαξε μία μέρα μετά το σχολείο όταν κάθισα στο κομμωτήριο της μητέρας μου, περιμένοντας να σχολάσει και αυτή. Την παρατηρούσα να κινείται μέσα στον χώρο, να δημιουργεί, να εκστασιάζεται ακουμπώντας τα μαλλιά και την πελάτισσα να μεταμορφώνεται. Η μεταμόρφωση αυτή όμως δεν ήταν μόνο στα μαλλιά της, ήταν ολόκληρη η ενέργεια γύρω της. Η μητέρα μου χωρίς ίσως να το γνωρίζει, είχε αλλάξει τον κόσμο για εκείνη την γυναίκα. Εκείνη την μέρα κατάλαβα την δύναμη της τέχνης αυτής και ήταν η στιγμή που αποφάσισα πως και εγώ θα γίνω κομμωτής.

Ξαφνικά η κομμωτική για μένα έγινε δίοδος ώστε να πραγματοποιήσω όνειρα όπως το να ζήσω στο εξωτερικό, να γνωρίσω κομμωτές-είδωλα για εμένα, να δουλέψω και να μάθω από αυτούς, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο, να μοιραστώ τις γνώσεις μου με άλλους καλλιτέχνες, να κάνω επιδείξεις και φωτογραφήσεις για καμπάνιες και να θέλω να κάνω ακόμα περισσότερα. Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτά δεν είναι για να περιαυτολογήσω, αλλά για να σας πω πως η τέχνη μας δεν έχει όρια και μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να καταφέρει πολλά από τα δικά του όνειρα.

Θέλει σίγουρα δουλειά, υπομονή και επιμονή (όλα τα κλισέ) και κυρίως ομαδικότητα. Έχουμε πολλά να μάθουμε από συναδέλφους, εκπαιδευτές αλλά ακόμα και από τους βοηθούς μας. Να μοιραστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε η τέχνη μας να εξελίσσεται.

Ως επάγγελμα, η κομμωτική θεωρείται από τις δύσκολες επιλογές. Απαιτεί ώρες ορθοστασίας, συχνή ενημέρωση για την εξέλιξη της μόδας, εκπαίδευση σε νέες τάσεις και τεχνικές και φυσικά όπως κάθε καλλιτεχνικό επάγγελμα χρειάζεται ψυχική ευημερία και πηγές έμπνευσης. Η κομμωτική, όπως και όλες οι τέχνες, δεν έχουν αρχή και τέλος. Μπορείς να ταξιδέψεις με αυτήν, να εκπαιδεύσεις και να εκπαιδευτείς. Αυτό είναι που την κάνει τόσο γοητευτική, την κάνει να διαφέρει και να μας δίνει κίνητρο καθημερινά να την ακολουθούμε.

Είμαστε πολύ τυχεροί ως καλλιτέχνες και ως επαγγελματίες να αγγίζουμε τόσες ανθρώπινες ζωές και να τις επηρεάζουμε προς το καλύτερο. Θα αφοσιωθώ στο πως επηρεάζουμε την ζωή μιας γυναίκας. Φυσικά και δεν είμαστε γιατροί, αλλά αγγίζουμε την ψυχολογία μιας γυναίκας, την διάθεση της και κερδίζουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη της με αυτό τον τρόπο. Με τις δημιουργίες μας μια γυναίκα μπορεί να γεμίσει αυτοπεποίθηση, να χαμογελάσει, να νιώσει θηλυκή, να φλερτάρει ή να νιώσει γεμάτη ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη ημέρα. Όλα αυτά χάρη στα μαλλιά της, τις προτάσεις μας και τις δημιουργίες μας.

Στο παρελθόν, είχα την τύχη να συμμετέχω σε show στο Λονδίνο, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το ινστιτούτο καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού, με τα μοντέλα της επίδειξης αυτής να είναι γυναίκες που αντιμετώπισαν ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την χρόνια νόσο με μεγάλη ψυχική δύναμη. Δουλεύοντας πίσω από την σκηνή, γνωρίζοντας γυναίκες σε μία φάση της ζωής τους που είναι τόσο ευάλωτες, φοβισμένες και νιώθοντας πως έχουν χάσει μέρος της θηλυκότητας τους, αυτό που σε κάνει να νιώθεις πλέον σημαντικός είναι πως αυτοί οι άνθρωποι ‘’κρέμονται’’ κυριολεκτικά επάνω σου. Περιμένουν από εσένα να τις κάνεις να νιώσουν και πάλι όμορφες, να νιώσουν θηλυκές, να νιώσουν γυναίκες. Είτε δημιουργώντας στα δικά τους μαλλιά, είτε πάνω στην περούκα που πλέον φορούν.

Στο τέλος της επίδειξης, για αυτές τις γυναίκες είσαι πολλά παραπάνω από ένας κομμωτής και καλλιτέχνης. Είσαι κάποιος που έχεις αγγίξει την ψυχή τους. Στην μέχρι σήμερα πορεία μου στον χώρο γνώρισα πολλούς κομμωτές από όλο τον κόσμο. Αυτό που μας ενώνει είναι η ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από αυτή την τέχνη, να μοιραστούμε γνώσεις και δημιουργίες.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να αλλάζουμε ζωές αγαπώντας την τέχνη μας.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION