HAIR HISTORY: The rebirth of Mod

Η μόδα των Mods έρχεται φουριόζα από τα 60s για να κατακτήσει τα hairstyles του σήμερα.

Από τον Αχιλλέα Παπαδήμα

 

H λέξη “mod”μπήκε στο λεξιλόγιο της μόδας στα τέλη των 50s και αποτελεί σύντμηση της λέξης “modernist”. Οι μοντερνιστές της εποχής, λοιπόν, ήταν μια ειδική ομάδα ανθρώπων που τόλμησε να αμφισβητήσει τα πάντα, δημιουργώντας ένα κύμα μιμητών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κουλτούρα των Mods έχει τις ρίζες της στο Λονδίνο του 1958. Θέλοντας να αποτινάξει μια και καλή τη μιζέρια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και τις συντηρητικές επιταγές της τότε κοινωνίας, μια παρέα από μουσικούς, στυλίστες και λογοτέχνες δημιούργησε αυτό που έμελλε να επηρεάσει τους πάντες, ακόμη και τον ελληνικό κινηματογράφο!

Κατά τη χρυσή περίοδο του ελληνικού σινεμά, το “μεγάλο” μαλλί της Ζωής Λάσκαρη, το καρέ της Κατερίνας Γώγου όταν χόρευε σέικ με τον Βουτσά, ακόμη και το bowl cut της Μάρθας Καραγιάννη αποτελούν στυλιστικές επιλογές άμεσα επηρεασμένες από τηMod κουλτούρα.

Οι Mods βρέθηκαν στην ακμή τους κατά την περίοδο 1958-1969, αλλά άφησαν πίσω τους ένα παντοτινό κληροδότημα. Μπάντες όπως οι The Who και οι Small Faces, επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τη μουσική παραγωγή. Στυλιστικά, το Mod κίνημα έφερε από μόνο του μια επανάσταση. Τα αγόρια με τα φροντισμένα μαλλιά, τις φαβορίτες και τις αφέλειες φορούσαν πάντα στενό σακάκι και λεπτή γραβάτα. Τα κορίτσια αμφισβήτησαν τον καθωσπρεπισμό της εποχής και το μαλλί “κουνουπίδι” της μητέρας τους και τόλμησαν να υιοθετήσουν μοντέρνα κουρέματα που ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζονται neo-vintage.

Είστε έτοιμοι για μια λεπτομερή ξενάγηση στον κόσμο των Mod haircuts; Πάμε να δούμε 5 αντιπροσωπευτικά δείγματα, αλλά πρώτα μια υπενθύμιση: Επειδή υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το vintage look από το παρωχημένο look, εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία για τη συντήρηση της mod κόμμωσής σας.

 

 

The Bowl Cut

 

Οι ιστορικοί του styling δεν έχουν αποφανθεί ακόμη εάν οι Mods έδωσαν αυτό το κούρεμα στους Beatles ή το αντίστροφο. Σημασία έχει ότι το Bowl Cut ήταν το πιο hot hairstyle τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια των 60s, μέχρι τη στιγμή που η μόδα κατακτήθηκε από τους χίπις και τις μαλλούρες τους. Για να μη μοιάζετε με τη Ρένα Παγκράτη στις βιντεοταινίες των 80ς, ζητήστε από τον επαγγελματία που θα περιποιηθεί τα μαλλιά σας να ταξιδέψει στον χρόνο και να ξεχάσει όλες τις νέες τάσεις. Το neo-vintage θέλει έμπειρα χέρια!

 

 

The Mod Bouffant

 

Πολύ ιδιαίτερο και μπελαλίδικο hair style, το οποίο υιοθέτησε πρώτη η Jackie Kennedy κάνοντάς το παγκόσμια μόδα στα 60s. Είναι συνώνυμο με τη φινέτσα και τη θηλυκότητα, και όπως όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή, είναι αρκετά απαιτητικό στη συντήρησή του. Ταιριάζει με έντονο μακιγιάζ και vintage φουστάνια.

 


The
Mod Pixie Crop

 

Μια από τις μεγαλύτερες στυλιστικές κατακτήσεις των Mod κοριτσιών ήταν το κοντό κούρεμα, που μέχρι τότε αποτελούσε κοινωνικό ταμπού. Πρωτοπόρος αυτής της τάσης ήταν το πιο διάσημο μοντέλο της εποχής, η Twiggy. Στα 18 της χρόνια, το 1967, εμφανίστηκε με αυτήν την αγορίστικη χωρίστρα στη γαλλική Vogue, δημιουργώντας μια τάση που μέχρι σήμερα αποτελείβασική επιλογή των γυναικών που θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.

 

 

The Half Updo

 

Στην κουλτούρα των Mods, η επανάσταση δεν γινόταν μόνο με την αμφισβήτηση της παλαιάς φόρμας. Δεν ήταν μόνο τα αγορίστικα κουρέματα στα κορίτσια και τα bowl haircuts που σόκαραν το κατεστημένο. Όπλο των Mod θηλυκών ήταν και η σεξουαλικότητα που εκφράζεται απόλυτα με αυτό το χτένισμα. Κλασικό παράδειγμα για το Half Updo των 60s αποτελεί η Brigitte Bardot, αλλά μην ξεχνάμε ότι και η Ζωή Λάσκαρη “φορούσε” αυτό το super sexy χτένισμα σε πολλές ταινίες της εποχής.

 

 

The Beehive

 

Με τις Adele, Beyoncé και J-Lo να έχουνήδη εμφανιστεί με Beehive χτένισμα στο κόκκινο χαλί, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το εντυπωσιακό hairstyle δεν έφυγε ποτέαπό τη μόδα. Προέρχεται και αυτό από το κίνημα των Mods και εκτοξεύτηκε σε δημοτικότητα από την Audrey Hepburn στην ταινία“Breakfast at Tiffany’s”. Είναι συνυφασμένο με επίσημες εμφανίσεις και συνήθως συνοδεύεται από φανταχτερό μακιγιάζ. Για ακόμη πιο 60s αποτέλεσμα, μη διστάσετε να φορέσετε μεγάλες βλεφαρίδες.

 

Κορίτσια στη βέσπα

Οι Mods δανείστηκαν όχι μόνο τη φινέτσα από τους Ιταλούς, αλλά και το μεταφορικό μέσο που χαρακτήρισε το κίνημά τους. Η βέσπα Lambretta ήταν το βασικό όχημα των Mods στις αρχές των 60ς,  ενώ αργότερα μπήκαν στο παιχνίδι και τα μοντέλα της Piaggio. Σε μια εποχή που οι γυναίκες σπανίως οδηγούσαν αυτοκίνητο, το να οδηγούν μια βέσπα ήταν πράγματι επαναστατικό!

 

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION