HAIR MENTOR: Ψυχολογία ίσον επιτυχία

Η καλή ψυχολογία του κομμωτή ενισχύει τους δεσμούς με τον πελάτη και δημιουργεί μια λυτρωτική σχέση επικοινωνίας.

Από τον Θάνο Τσάκλα

 

Στο βιβλίο κομμωτικής ABC του Vidal Sassoon, πέρα από τις γραμμές των κουρεμάτων, τις χωρίστρες και τα χωρίσματα, υπάρχει μια σημαντική αναφορά στην ψυχολογία των κομμωτών και πώς αυτή καθορίζει την επιτυχία τους στο σαλόνι και στον χώρο γενικότερα.

Επι λέξει, το βιβλίο αναφέρει πως η επιτυχία του επαγγελματία κομμωτή ορίζεται σε ποσοστό 90% από την ψυχολογία και μόλις 10% από την τεχνική και τις δεξιότητες του. Ωστόσο, σε αυτό το 10% κρύβεται ένα 100% της άρτιας εκπαίδευσης και γνώσης του αντικειμένου, είτε αυτό λέγεται κούρεμα είτε χρώμα.

 

ΚΟΜΜΩΤΗΣ  Ή ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

Μια πασίγνωστη φράση που ακούω τόσα χρόνια όχι μόνο από πελάτες αλλά και από φίλους είναι πως «οι κομμωτές είναι ψυχολόγοι» και πολύ καλοί μάλιστα, θα προσθέσω εγώ! Οι κομμωτές είναι όντως πολυτάλαντοι καθώς πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν, έχουν πολλές ακόμα ικανότητες και δεξιότητες που κανένα άλλο επάγγελμα δεν συγκεντρώνει στο σύνολο του.

Παράδειγμα: οι κομμωτές έχουν πειθώ, είναι υπομονετικοί, είναι κοινωνικοί και έχουν τεράστια μνήμη. Ειδικά τα δυο τελευταία κατά την γνώμη μου είναι και τα δυνατά τους χαρτιά καθώς η επικοινωνία σε συνδυασμό με την καλή μνήμη ενισχύουν πάρα πολύ την ανάγκη του πελάτη να αισθάνεται έναν κομμωτή «δικό του άνθρωπο».  Ακόμα και αν η επίσκεψη του περιορίζεται σε συχνότητα μια φορά σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, ο κομμωτής μπορεί και θυμάται αρκετές πληροφορίες (ακόμα και προσωπικές) που συγκεντρώνει από τον πελάτη σε κάθε του επίσκεψη, ώστε να τον κάνει να αισθάνεται ακόμα πιο ξεχωριστός, δείχνοντας ενδιαφέρον για ό,τι τον απασχολεί, είτε για τα μαλλιά είτε γενικότερα. Και έτσι συνεχίζεται αυτή η μακροχρόνια σχέση κάθε φορά από ‘κει που την άφησαν στο τελευταίο τους ραντεβού.

ΟΙ ΚΟΜΜΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας η ζωή μας έχει αλλάξει. Πολλά πράγματα που κάναμε με την οικογένεια και τους φίλους μας ξαφνικά σταμάτησαν. Οι εκδρομές, οι εξορμήσεις και τα ταξίδια μειώθηκαν, επίσης τα καφέ, τα clubs, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια ανέστειλαν πολλές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα την λειτουργία τους.

Τώρα, όσον αφορά στα κομμωτήρια, οι μισές καρέκλες πολλών καταστημάτων βρέθηκαν στην αποθήκη λόγω των περιοριστικών μέτρων, τοποθετήθηκαν προστατευτικά plexiglass ανάμεσα στους λουτήρες, στις θέσεις εργασίας υπάρχουν απολυμαντικά χεριών και οι κομμωτές για πρώτη φορά έκρυψαν τα χαμόγελα τους κάτω από τις μάσκες.

Δεν είναι, ωστόσο, λίγες οι φορές τον τελευταίο χρόνο που τα κομμωτήρια έγιναν κεντρικό θέμα συζήτησης στα δελτία ειδήσεων σχετικά με τη λειτουργία τους και την ανάγκη να ανοίξουν ή να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα είχαν αναστείλει τις δραστηριότητες τους.

Και όμως το επάγγελμα του κομμωτή σε αυτή την δοκιμασία της πανδημίας και των απαγορεύσεων στέκεται όρθιο και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάταση της ψυχολογίας των συμπολιτών μας όσο κανένα άλλο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα κομμωτήρια και τα barber shops άνοιξαν νωρίτερα από όλους τους κλάδους του εμπορίου. Το επάγγελμά μας πρόσφερε και προσφέρει αισιοδοξία, ομορφιά, αισθητική. Δεν είναι μόνο τα όμορφα μαλλιά, η lounge μουσική, η ατμόσφαιρα του κομμωτήριού και η έξοδος από το σπίτι που αλλάζουν την ψυχολογία των πελατών μας, αλλά προπάντων η επαφή των ανθρώπων με τον αγαπημένο τους κομμωτή.

 Τι επηρεάζει όμως την ψυχολογία των κομμωτών και στην συνέχεια ορίζει και την επιτυχία τους; Κατά την άποψη μου, η ψυχολογία των κομμωτών επηρεάζεται άμεσα από το ίδιο το επάγγελμα. Είναι ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα, που η ψυχολογία των κομμωτών αυτόματα αλλάζει από την ώρα που θα περάσουν την είσοδο του σαλονιού. Μεταμορφώνονται σε δημιουργικές προσωπικότητες και βάζουν τα δυνατά τους να ευχαριστήσουν όλους τους πελάτες τους το ίδιο.

Μην ξεχνάμε πως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και για τους κομμωτές η επαφή με τους πελάτες τους, καθώς η σχέση που έχει δημιουργηθεί είναι αμοιβαία!

 

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Ένα ακόμα εντυπωσιακό που συνέβη τη χρονιά αυτή, λόγω του γενικευμένου lockdown σε πολλές χώρες του κόσμου και αφού αναβλήθηκαν όλα τα μεγάλα events με την μορφή που τα γνωρίζουμε ως τώρα, ήταν πως πολλοί φίλοι και γνωστοί μου κομμωτές ανώνυμοι και επώνυμοι τόσο στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιούργησαν κομμωτικές ομάδες στα social media και έκαναν πολύ όμορφες και ουσιαστικές συζητήσεις γύρω από τα μαλλιά. Ανέβασαν πολύ όμορφες δουλειές τους εμπνέοντας τους υπόλοιπους και δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι η κομμωτική είναι εδώ, υπάρχει με κλειστά καταστήματα, βγάζει τάσεις της μόδας και δεν σταματά παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής να δημιουργεί καταπληκτικά αποτελέσματα!

 

 

 

 

O Θάνος Τσάκλας εργάστηκε στα TONI&GUY
Λίβερπουλ και Γενεύης επί σειρά ετων και
σήμερα είναι Head educator στο Thanos
Tsaklas mentoring and hair training system και
Art Director στα κομμωτήρια Vasal.
Για επικοινωνία μαζί του στα Social media
μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook ως
Thanos Tsaklas mentoring and hair training
στο Instagram athanasios_tsaklas και στο
website: www.thanostsaklas.gr

 

 

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION