HAIRSTORY: Η Παράξενη Ιστορία του Σεσουάρ

Υπήρχε μια εποχή όπου η δικαιολογία «έχω λούσει τα μαλλιά μου και δεν μπορώ να έρθω» ήταν απόλυτα αποδεκτή. Ο λόγος ήταν ότι το στέγνωμα των μαλλιών ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία ενώ από τεχνολογικής άποψης, απείχε χιλιόμετρα από τα πιστολάκια και την ευκολία του σήμερα. Διαβάστε παρακάτω και εκτιμήστε το πιστολάκι σας λίγο παραπάνω.

Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που γέννησαν την λύση στο στέγνωμα, ή τουλάχιστον, έκαναν την αρχή. Το 1888, ο γάλλος κομμωτής Alexandre Godefroy πρότεινε το στέγνωμα να γίνεται με ένα καπέλο, το οποίο θα συνδεόταν με έναν σωλήνα ο οποίος θα έβγαζε ζεστό αέρα και θα κατέληγε σε ένα φούρνο υγραερίου. Ακούγεται ιδιαίτερα ασφαλής. Η κατασκευή αυτή ήταν σταθερή σε ένα μέρος και όντως έκανε την δουλειά για την οποία είχε σχεδιαστεί. Στο πάνω μέρος του καπέλου υπήρχε μια βαλβίδα και όσο στέγνωναν τα μαλλιά, εκείνη απελευθέρωνε τον ατμό. Διαφορετικά, τα μαλλιά θα αργοψήνονταν σαν να βρίσκονταν σε χύτρα.

Η παράξενη κατασκευή αποτελούσε τεράστιο βήμα στο στέγνωμα, καθώς οι προηγούμενες μέθοδοι περιλάμβαναν βάζα με ζεστό νερό τα οποία τοποθετούνταν στο κεφάλι. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εφεύρεση του Godefroy ήταν η αρχή στο στέγνωμα των μαλλιών. Μέχρι το 1920 υπήρχαν ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες διέθεταν ανεμιστήρα και μια πηγή θερμότητας.

 

CHROME-PLATED DRYER, 1928

Τη συγκεκριμένη δεκαετία εμφανίστηκαν πολλές κατασκευές στεγνώματος, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από μέταλλο, ήταν εξωπραγματικά βαριές και φυσικά, μπορούσε κανείς να τις βρει μόνο στο κομμωτήριο. Το 1928 μπορεί η μόδα με τις ταινίες του διαστήματος να μην υπήρχε, όμως ίσως και να ξεκίνησε από αυτό το φουτουριστικό σεσουάρ.

 

HELMET DRYER, 1930

Βάλτε τα κράνη σας και ετοιμαστείτε για στέγνωμα. Το Helmet Dryer, όπως είναι εμφανές, ήταν ένα κράνος το οποίο πετούσε ζεστό αέρα σε όλο το κεφάλι, στεγνώνοντας όλα τα μήκη. Η όλη διαδικασία έπαιρνε μέχρι και δυο ώρες, ειδικά όταν τα μαλλιά ήταν μακριά.

 

HOODED DRYER, 1934

Κάπου στο 1934 εφευρέθηκε το συγκεκριμένο σχήμα κράνους, το οποίο γρήγορα εξαπλώθηκε και έγινε το στάνταρ για πολλά κομμωτήρια. Αυτό είναι και το σχήμα το οποίο επικράτησε στα κομμωτήρια και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

 

FREESTANDING DRYER, 1935

Ο συγκεκριμένος στεγνωτήρας είχε ένα στόμιο το οποίο παρείχε στον κομμωτή περισσότερο έλεγχο ως προς την κατεύθυνση της θερμότητας. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος στεγνωτήρας ήταν και πιο φιλικός με τις πελάτισσες, καθώς τα κράνη-στεγνωτήρες ταλαιπωρούσαν αρκετά τον λαιμό.

 

MULTI-PRONG DRYER, 1936

Απαγωγή από εξωγήινους, ή styling σε κομμωτήριο; Το μοντέλο που κοιτάζει παράξενα τον κομμωτή χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστεί ο εικονιζόμενος στεγνωτήρας στο Hair and Beauty Fair στο Λονδίνο, το 1936. Το μοντέλο του στεγνωτήρα διέθετε μεταλλικές ράβδους οι οποίες θερμαίνονταν και στέγνωναν το κεφάλι.

 

HEAT DRYING LAMP, 1948

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και έγινε ιδιαίτερα διάσημο μέσα στο 1940. Ο στεγνωτήρας διέθετε πλευρές από γυαλί, οι οποίες θερμαίνονταν και σταδιακά στέγνωναν τα μαλλιά.

 

Επιτέλους πιστολάκι, 1950

Χάρη στο πλαστικό και στις νέες ελαφριές κατασκευές, ήταν πλέον σπάνιο ένα σπίτι να μην έχει δικό του πιστολάκι. Κάπως έτσι κατασκευάστηκαν τα πιστολάκια χειρός, τα οποία γρήγορα κέρδισαν έδαφος. Τα κομμωτήρια είχαν κατασταλάξει στον τύπο του στεγνωτήρα- κράνους όπου οι πελάτισσες κάθονταν από κάτω, ενώ οι γυναίκες ξεκίνησαν να αγοράζουν πιστολάκια για το σπίτι. Όλοι ήταν χαρούμενοι και με στεγνά μαλλιά. Προς τα τέλη του 1960 η μόδα έφερε πιο φυσικά και απελευθερωμένα λουκς, τα οποία είχαν αέρα και κυματισμούς. Η μόδα ευνοήθηκε από μικρότερα και πιο φθηνά πιστολάκια, τα οποία ήταν σχεδιασμένα να χωράνε σε τσάντα. Το σχήμα που επικρατεί μέχρι και σήμερα, είναι το γνωστό πιστολάκι χειρός.

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION