HAIRSTORY: ABOUT VIDAL SASSOON

Θρύλος, κομμωτής, ο Vidal Sassoon είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με ένα ψαλίδι, άνοιξε μια νέα εποχή στην κίνηση των μαλλιών και σμίλεψε την τέχνη της κομμωτικής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

 

O Vidal Sassoon γεννήθηκε στο δυτικό Λονδίνο από εβραίους γονείς. Η μητέρα του ήταν Αγγλίδα, ενώ ο πατέρας του Jack Sassoon ήταν Έλληνας, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη. Η νεαρή του ηλικία χαρακτηρίζεται από έντονη φτώχια, ενώ τα 7 χρόνια της νεαρής του ηλικίας τα πέρασε σε ορφανοτροφείο. Παράτησε το σχολείο στα 14 και έπιασε αρκετές δουλειές στο Λονδίνο κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Παρόλο που ήλπιζε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έγινε μαθητής κομμωτικής μετά από παρότρυνση της μητέρας του.

Ο Vidal Sassoon εν ώρα δουλειάς στο κομμωτήριο του στο Λονδίνο.

O Vidal πιάνει δουλειά ως μαθητευόμενος δίπλα στον Raymond Bessone, στο κομμωτήριο του στο Mayfair. Σε ηλικία 17 ετών, έγινε μέλος της εβραϊκής οργάνωσης 43 Group, που μαχόταν κατά του αντισημιτισμού. Το 1948, σε ηλικία 20 ετών, κατατάσσεται στη Χαγκάνα, μια εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση που πάλευε για τα δίκαια του εβραϊκού λαού της Παλαιστίνης και η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα του στρατού του Ισραήλ. Ο Sassoon πολέμησε στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1948, που ξέσπασε αμέσως μετά την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. «Ήταν ο καλύτερος χρόνος της ζωής μου» δήλωσε σε μια συνέντευξή του.

Μόλις επέστρεψε από τον πόλεμο, καταπιάστηκε με την κομμωτική. Απορρίπτει το συμβατικό τρόπο της κομμωτικής και ξεκινά να πειραματίζεται με γωνίες και γεωμετρικά κουρέματα, αντλώντας έμπνευση από την μοντέρνα, ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάστηκε αρκετά από τις δουλειές του αρχιτέκτονα Mies Van de Rohe, ο οποίος ασπαζόταν το καλλιτεχνικό κίνημα Bauhaus. «Οι αρχιτέκτονες ήταν πάντα οι ήρωες μου», αναφέρει σε ένα άρθρο του περιοδικού Architectural Digest, το 2011.

Ο Vidal εμφανίζεται σε μια διαφήμιση για προϊόντα περιποίησης μαλλιών της Clairol.

Το 1954, στην ηλικία των 26 ετών ανοίγει το δικό του κομμωτήριο στο Λονδίνο. Η πρόθεση του να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, φαίνεται από την αρχή. Ήθελε να δημιουργεί πιο πρακτικά κουρέματα δίνοντας βάση σε βασικές γωνίες κουρέματος και σχήματος. Τα κουρέματα του βασίζονται σε μαύρα, ίσια και λαμπερά μαλλιά, τα οποία κόβονται σε γεωμετρικά σχήματα. Το κομμωτήριο του, επίσης, μετατρέπεται σε μια «κυψέλη» από όμορφους ανθρώπους. Το ίδιο θα ισχύει και για τα επόμενα κομμωτήρια που θα ανοίξει. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Roman Polanski χρησιμοποίησε το κομμωτήριο του Vidal για την ταινία “Repulsion” και αργότερα τράβηξε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, όταν πλήρωσε τον Vidal το πόσο των 5.000 δολαρίων για να κουρέψει την ηθοποιό Mia Farrow για τον ρόλο της στην ταινία “Rosemary’s Baby”. Ο σκηνοθέτης μάλιστα, είχε καλέσει και πλήθος δημοσιογράφων για να αποθανατίσουν το γεγονός. Το νέο, κοντό κούρεμα της Farrow έγινε το στυλ κατατεθέν της, ενώ η ταινία έγινε η τέλεια διαφήμιση για τον Vidal Sassoon.

Από την γέννηση του μοντέρνου bob το 1964 και μετά, έρχεται η αναγνώριση. Μια διαφημίστρια, η Natalie Donay ανακαλύπτει τον Vidal στον Λονδίνο και τον προσκαλεί στην Αμερική. Το 1965 ο μεγάλος κομμωτής ανοίγει το πρώτο του κομμωτήριο στη Νέα Υόρκη, πάνω στην πασίγνωστη λεωφόρο Madison Avenue.

Η ηθοποιός Mia Farrow κουρεύεται αλά “Rosemary’s Baby”, από τον Vidal Sassoon.

Περνάμε στο 1970, όπου ο Vidal μετακομίζει στο Los Angeles και ανοίγει την πρώτη, παγκόσμια αλυσίδα κομμωτηρίων, τα οποία μέσα είχαν και προϊόντα μαλλιών. Μάλιστα, ήταν συνιδρυτής του Paul Mitchell Systems, μαζί με τον Paul Mitchell, ο οποίος ήταν και μαθητής του.

Για να κατανοήσουμε την τεράστια αλλαγή που έφερε ο Vidal Sassoon στην τέχνη της κομμωτικής, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ίσχυε πριν. Όταν μια γυναίκα πήγαινε στο κομμωτήριο για λούσιμο, περίμενε αυτό να της κρατήσει για μια εβδομάδα. Για αυτό και οι περισσότερες γυναίκες πήγαιναν κάθε εβδομάδα στο κομμωτήριο. Οποιοδήποτε hairstyle κι αν επέλεγαν, αυτό έπρεπε να «κάθεται» στο κεφάλι, ακέραιο σαν καπέλο, χωρίς ούτε μια τρίχα να ξεφεύγει. Αυτή ήταν η βασική ιδέα της κομμωτικής.

Ο Vidal Sassoon την περίοδο 1950-1960 δημιούργησε ένα λουκ το οποίο ξεπερνούσε το παραδοσιακό, στιφό και κοκκαλωμένο hairstyle της εποχής. Το γεωμετρικό, με έμπνευση από την αισθητική του Bauhaus, bob κούρεμα που δημιουργούσε, προκάλεσε μια αντίδραση παρόμοια με αυτή ενός νέου Γαλιλαίου, όταν είχε πει ότι η γη κινείται γύρω από τον ήλιο. Ο Vidal έδωσε προτεραιότητα την φυσική κίνηση των μαλλιών και στην λάμψη τους. Για πρώτη φορά μετά από αιώνες, τα μαλλιά μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία δέσμευση στο styling. Ακόμα κι αν μια γυναίκα γυρνούσε το κεφάλι της με φόρα, τα μαλλιά κινούνταν μαζί της και επέστρεφαν στην αρχική τους θέση, σχηματίζοντας μια γεωμετρική γωνία. Ο ίδιος μάλιστα, δομούσε τα κουρέματα του δίνοντας βάση στο πρόσωπο κάθε γυναίκας και κόβοντας ανάλογα τις γωνίες. Επιπλέον, τα κουρέματα ήταν εύκολα στη συντήρηση τους. Wash and wear look, έτσι τα αποκαλούσαν και αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούσαν να αναπαράγουν το hairstyle και στο σπίτι. Η ακρίβεια, η ομορφιά και η τελειότητα του bob είχε φέρει την ελευθερία στις γυναίκες, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την κομμωτική τέχνη, την μόδα, αλλά και τις ίδιες. Ο μεγάλος κομμωτής εμφανίστηκε στην σωστή ώρα, ενώ η εποχή θεωρείται άκρως δημιουργική, καθώς τότε αποκτούν τεράστια διασημότητα πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι Beatles.

Ο Sassoon φιγουράρει με δυο μοντέλα του, μετά από ένα show που έχει δώσει στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο.

Ο τρόπος που είναι σήμερα στημένα τα κομμωτήρια, αλλά και η αισθητική τους, βασίζονται και αυτά στον Vidal, καθώς πρώτος εφηύρε την ιδέα ότι τα κομμωτήρια πρέπει να έχουν μέσα προϊόντα. Το σλόγκαν του ήταν: «Αν δεν φαίνεσαι όμορφη, ούτε εμείς φαινόμαστε καλοί».

Προς τα τέλη 1980 ο Vidal πουλάει την επιχείρηση του και αφιερώνεται στην φιλανθρωπία. Το 2009 τιμάται από την βασίλισσα Ελισάβετ ως Διοικητής του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ το 2010 κυκλοφορεί η ταινία “Vidal Sassoon: The Movie”, ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του. Ο Vidal φεύγει από την ζωή το 2012 στην ηλικία των 84 ετών. Δεν έφυγε άδικα όμως, καθώς άνοιξε μια ολόκληρη εποχή για την τέχνη της κομμωτικής.

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION