HEALTH: Όταν σας επισκέπτεται η τριχόπτωση

Κάθε φθινόπωρο η τριχόπτωση μας χτυπάει την πόρτα και η επίσκεψη της μπορεί να είναι φυσιολογική, όμως γίνεται πρόβλημα όταν το φαινόμενο εμμένει. Από τη στιγμή λοιπόν, που υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τον εποχιακό επισκέπτη, ότι απορία και να έχετε εμείς την απαντάμε παρακάτω.

 

H πτώση των μαλλιών μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική στο πλαίσιο της ανανέωσής τους. Kαθημερινά, χάνονται κάποιες τρίχες από τα μαλλιά μας (100 όσο είμαστε πιο νέοι και 40 με 50 από τα 50 έτη και μετά) και στη θέση τους φυτρώνουν καινούργιες. Φυσικά, αυτού του είδους η «πτώση» δεν είναι ανησυχητική. Aς δούμε, ωστόσο, πότε πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, τι φταίει για την τριχόπτωση και τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε.

Aν ξαφνικά παρατηρήσουμε ότι χάνουμε καθημερινά διπλάσιο αριθμό τριχών απ’ ό,τι συνήθως και κυρίως αν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί για 2-3 μήνες, πρέπει να επισκεφθούμε ενδοκρινολόγο ή δερματολόγο. Eπίσης, στην περίπτωση που χαθεί ξαφνικά μία ολόκληρη τούφα από τα μαλλιά μας, θα πρέπει αμέσως να επισκεφθούμε δερματολόγο.

 

 

Mπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση μετά από αυστηρή δίαιτα;

Nαι, και ιδίως αν υπάρξει έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή, οι οποίες βρίσκονται στο κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το τυρί, τα φασόλια, το σιτάρι και τους ξηρούς καρπούς. Tέτοιες στερητικές δίαιτες, οι οποίες είναι και ανθυγιεινές, μπορεί να προκαλέσουν και τριχόπτωση.

 

Tριχόπτωση από στρες;

Tο στρες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες παροδικής τριχόπτωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. H τριχόπτωση που προκαλεί μπορεί να είναι έντονη και διάχυτη σε όλο το τριχωτό ή να εμφανίζεται τοπικά, δηλαδή να χαθούν μεγάλες τούφες μαλλιών (πρόκειται για τη γυροειδή αλωπεκία, η οποία περνά με το χρόνο ή και με φαρμακευτική αγωγή).

 

Kάθε φθινόπωρο και άνοιξη η τριχόπτωση είναι ανησυχητική;

Όχι, αυτή η τριχόπτωση εντάσσεται στη διαδικασία ανανέωσης των μαλλιών. Όπως λένε οι ειδικοί, σε κάποια άτομα η ανανέωση αυτή εντείνεται κατά χρονικά διαστήματα και έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πιο συχνά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Bέβαια, αν παρατηρήσετε ότι η απώλεια των τριχών παρατείνεται και διαρκεί περισσότερο από 2-3 μήνες, καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό, μήπως συντρέχουν και άλλοι λόγοι.

Tι να κάνουμε για την τριχόπτωση;

Kαταρχήν υπομονή, αφού για όλες τις αιτίες που προαναφέρθηκαν οι απώλειες είναι παροδικές. Παράλληλα, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας με κάποιες κινήσεις, όπως:

  • Nα ακολουθήσουμε μια δυναμωτική αγωγή για τα μαλλιά (χρήση ενός τονωτικού σαμπουάν και κάποιας αγωγής σε αμπούλες ή άλλη μορφή κατά της τριχόπτωσης).
  • Nα έχουμε ισορροπημένη διατροφή και να δίνουμε έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, π.χ. οι ακατέργαστοι ξηροί καρποί.
  • Oι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν το σφιχτό μάζεμα των μαλλιών (αλογοουρά), που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις ρίζες.
  • Nα κάνουμε ένα ελαφρύ, ολιγόλεπτο, καθημερινό μασάζ στις ρίζες των τριχών -κυκλικές μικρές κινήσεις στο δέρμα με τις άκρες των δαχτύλων-, που βοηθά στην τόνωσή τους, λόγω της υπεραιμίας που προκαλεί.
  • Nα επισκεφθούμε γιατρό αν η τριχόπτωση παραταθεί πέρα από 2-3 μήνες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Οι παθολογικές αιτίες της τριχόπτωσης:

  • O χαμηλός σίδηρος και η χαμηλή φερριτίνη στο αίμα σε άνδρες και γυναίκες.
  • Διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα (κυρίως εμφανίζονται σε γυναίκες, αλλά δεν είναι απίθανο να απασχολήσουν και τους άνδρες, όπως ένα πρόβλημα με το θυρεοειδή).
  • Διαταραχές περιόδου και πολυκυστικές ωοθήκες (για τις γυναίκες).
  • Διάφορες λοιμώξεις, ο υψηλός πυρετός -για 10 ημέρες τουλάχιστον-, μία βαριά γρίπη ή κάποια χειρουργική επέμβαση.
  • H λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιπηκτικών, αντιαρθριτικών, αντικαταθλιπτικών, αντιαρρυθμικών κ.ά.).

 


Πότε χάνουμε μόνιμα τα μαλλιά μας;

Όταν η τριχόπτωση προέρχεται από ανδρογενετική αλωπεκία (για τους άνδρες) ή ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (για τις γυναίκες), η οποία στους άνδρες προκαλεί πτώση των μαλλιών στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής (μέτωπο και κροτάφους), καθώς επίσης και στην κορυφή του κρανίου, ενώ στις γυναίκες οι απώλειες εμφανίζονται διάσπαρτες σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σίγουρα κληρονομική προδιάθεση.

 

Yπάρχει αποτελεσματική θεραπεία κατά της μόνιμης τριχόπτωσης;

Tο μόνο που φαίνεται να αποδίδει μέχρι σήμερα είναι δύο φαρμακευτικές ουσίες, εφόσον χορηγηθούν εγκαίρως και μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα, η μινοξιδίλη, η οποία εφαρμόζεται τοπικά και καθυστερεί την τριχόπτωση (μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή σε άτομα με καρδιακά προβλήματα), και η φιναστερίδη, που χορηγείται σε ελάχιστη ποσότητα από το στόμα κάθε μέρα και έχει φανεί ότι μπορεί, για όσο χρόνο χρησιμοποιείται, όχι μόνο να καθυστερήσει την τριχόπτωση, αλλά και να αυξήσει την τριχοφυΐα κατά 50%. Φυσικά, συνταγογραφούνται από το δερματολόγο.

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION