INTERVIEW: Γιώργος Ιωαννίδης – A wonderful mind

Ο hairstylist και εκπαιδευτής της Paul Mitchell, Γιώργος Ιωαννίδης, έχει έναν μαγικό τρόπο να εμπνέει εμπιστοσύνη στις καλεσμένες του και να διατηρεί ακέραιη την αγάπη του για το επάγγελμά του. Υποκλινόμαστε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Ο Γιώργος Ιωαννίδης δεν μασάει τα λόγια του. Με το ίδιο πάθος που αγαπάει την κομμωτική, μιλάει και για κάθε τι που αφορά σε αυτή. Γι’ αυτό και η συζήτηση μαζί του έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Γιώργο, είσαι 30 χρόνια επαγγελματίας κομμωτής. Ποιες είναι οι κομβικές στιγμές της κομμωτικής στα χρόνια που δραστηριοποιείσαι;
Είχα την τύχη από πολύ μικρός να γίνω μάρτυρας των σημαντικότερων σταθμών στην εξέλιξη της κομμωτικής, όχι μόνο ως τέχνης αλλά και ως κοινωνικού δείκτη. Η πρώτη κομβική στιγμή για μένα ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές του ’80, οπότε και τα κομμωτήρια και κουρεία της γειτονιάς μετατρέπονται σε μεγάλα hair studios, με σταρ άνδρες κομμωτές, οι οποίοι πρώτη φορά βγαίνουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν με νέες τάσεις και προτάσεις.
Η έλευση της δεκαετίας του ’90 συνέπεσε με τη δυναμική είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας, οπότε ήθελαν κουρέματα εύκολα, γρήγορα, που να μπορούσαν να φτιάχνουν και μόνες τους, λόγω έλλειψης χρόνου.
Σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουν ότι από το 1990 έως το 2010 ήταν η χρυσή 20ετία του κομμωτηρίου, με μεγάλες αλυσίδες να κάνουν την εμφάνισή τους και γνωστούς κομμωτές να μεσουρανούν στα μεγάλα fashion shows.
Όλα αυτά μέχρι τη μεγάλη κρίση του 2010, η οποία ήρθε και ανέτρεψε τα πάντα. Ξαφνικά το κομμωτήριο από υπηρεσία πρώτης ανάγκης, θεωρείται υπηρεσία πολυτελείας. Πάντως, όσοι επαγγελματίες του χώρου παρέμειναν ποιοτικοί και εξελίχθηκαν παρέα με τα νέα δεδομένα, κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί έως και σήμερα.

Τι κάνει ένα κομμωτήριο πετυχημένο; Πώς μπορεί να διατηρήσει κάποιος πιστούς τους πελάτες του;
Καταρχάς η ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι πετυχημένο δεν σε κάνει το να ακούς απλά τι λένε οι καλεσμένοι σου, αλλά να καταλαβαίνεις τι θέλουν. Συμπληρωματικά σε αυτό, σίγουρα το να είσαι τίμιος, να έχεις γνώση και expertise και να μπορείς να μετατρέπεις αυτή τη γνώση σε αποτέλεσμα.

Λένε και συμφωνείς κι εσύ σ´ αυτό, ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο, την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Ποιες αλλαγές πιστεύεις ότι θα φέρει στο κομμωτήριο και πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ κομμωτή και πελάτη;
Καταρχάς θα πρέπει να πάψουν όλοι να ελπίζουν ότι όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Ήδη η λέξη κομμωτήριο σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που σήμαινε πριν την πανδημία. Πλέον η γυναίκα έρχεται στο κομμωτήριο μόνο για να κουρευτεί και να βάψει τα μαλλιά της. Επίσης τα precise haircuts που διαρκούσαν για ώρες, πλέον δεν υφίστανται γατί οι καλεσμένοι θέλουν να φύγουν γρήγορα από τον χώρο.
Μία μεγάλη αλλαγή επίσης είναι η μεταπώληση. Όσοι έχουν κάνει σεμινάρια μαζί μου ξέρουν ότι με εξοργίζει πραγματικά μία γυναίκα που έχει δαπανήσει ένα αξιόλογο budget στο κομμωτήριο για να πετύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να μην μπορέσει να το συντηρήσει επειδή δεν χρησιμοποιεί τα κατάλληλα προϊόντα. Δεν μπορείς για παράδειγμα να αγοράζεις μία τουαλέτα υψηλής ραπτικής και να την πλένεις στο πλυντήριο. Παλιότερα, οι κομμωτές θεωρούσαμε ότι το να πουλήσω προϊόν από καλλιτέχνη με κάνει πωλητή. Πλέον από καλλιτέχνη με κάνει expert.

Σ’ ένα τελευταίο zoom call με συνεργάτες σου ακούστηκε η φράση ότι ο κομμωτής οφείλει να είναι «hot». Ποιος το είπε αυτό και τι εννοούσε ακριβώς;
Μιλάμε για ένα zoom call με την Αμερική όπου ο Fred the Barber, ambassador της Maverick στο Λος Άντζελες, μας σύστησε τον όρο H.O.T. Ο οποίος είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Humble, Open. Transparent. Δηλαδή, Ταπεινός, Ανοιχτός, Διάφανος. Τι σημαίνει αυτό για έναν κομμωτή; Να είναι ταπεινός και να κατέβει από τον θρόνο που έχει χτίσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Να είναι ανοιχτός στη διαφορετικότητα, την εκκεντρικότητα, ακόμα και την παθογένεια.
Τέλος να είναι διάφανος. Να είναι ο εαυτός του και όχι το εγώ του. Και σίγουρα αληθινός.


Ανήκεις στην ομάδα της Paul Mitchell. Τι κάνει για σένα αυτή την εταιρία τόσο ξεχωριστή;
Έχω την τύχη να είμαι ιδρυτικό μέλος της Paul Mitchell Greece Educational Team. Tο μεγάλο USP της Paul Mitchell για μένα είναι ότι πρόκειται για αμιγώς κομμωτηριακή μάρκα, με μοναδικό δίκτυο διακίνησης των προϊόντων της το κομμωτήριο. Επιπλέον, όλα τα Paul Mitchell προϊόντα είναι vegan και η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ animal testing. Η ποιότητα της ανταποκρίνεται 100% στις προσδοκίες και ειδικά για τις βαφές, επειδή λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία, το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, δεν επηρεάζει την υφή των μαλλιών και η καλεσμένη καταλαβαίνει άμεσα τη διαφορά. Επιπλέον, εδώ και χρόνια βραβεύεται σταθερά για το εκπαιδευτικό της σύστημα, ενώ διατηρεί και πολύ έντονο προφίλ εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και sustainability.
Τέλος, εδώ και 4 χρόνια που έχω εκπαιδευτεί στα συστήματά της για να γίνω, αρχικά national και στη συνέχεια international educator, έχει αλλάξει ολότελα και η δική μου φιλοσοφία, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα αλλά και ως προς τον τρόπο προσέγγισης των καλεσμένων μου.

Τι πιστεύεις ότι τόσα χρόνια έκανε τα κομμωτήριά σου πάντα να ξεχωρίζουν;
Έχω μία έμπειρη ομάδα πάνω από 15 χρόνια, η οποία έχει μεγαλώσει μαζί μου και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και την ίδια αγάπη για την κομμωτική. Εγώ ο ίδιος πέρα από τα hard skills που θεωρούνται δεδομένα για το επάγγελμά μας, θεωρώ ότι συμπληρώνω και έναν συνδυασμό soft skills, όπως είναι το πάθος, η ενσυναίσθηση και η αλήθεια σε ό,τι βγάζω στους καλεσμένους μου. Τέλος, όλοι μας έχουμε πάντοτε τη διάθεση να αγκαλιάζουμε τις νέες τάσεις και αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Και αυτό μας δίνει τεράστια δύναμη ως ομάδα.

Δουλεύεις από τα 13 σου χρόνια στον χώρο του κομμωτηρίου. Πως κατάφερες να μην βαρεθείς το επάγγελμα;
Κατάγομαι από μεγαλοοικογένεια κομμωτών των 80’s. Θεωρώ ότι γεννήθηκα για αυτή την τέχνη και η κομμωτική ήταν αυτό που με σήκωσε από το καρότσι μετά από σοβαρό ατύχημα που είχα στα 19 μου. Πραγματικά νιώθω ότι δεν με έχει προδώσει ποτέ, γιατί συνεχώς εξελίσσεται και με κάνει να εξελίσσομαι και να γίνομαι κι εγώ καλύτερος μαζί της.
Αν είχα επιλογή και στις υπόλοιπες 10 ζωές μου πάλι κομμωτής θα γινόμουν. H κομμωτική είναι ένας χώρος που ξεχειλίζει από ερωτισμό και χαμόγελα. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να βαρεθείς ποτέ.

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION