INTERVIEW: Νίκος Ρόμπολας – Money makes the world go round

Ο λογιστής-φοροτεχνικός Νίκος Ρόμπολας, μας λέει όλα όσα θέλεις να ξέρεις ως ιδιοκτήτης ενός κομμωτηρίου αλλά και ως εργαζόμενος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

 

Για δεύτερη φορά το lockdown έχει επιφέρει σε επιχειρήσεις μια κατάσταση που λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να βγουν αλώβητοι. Έχει ακουστεί ότι αποζημιώνονται εργαζόμενοι και εργοδότες. Ισχύει για όλους; Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Καταρχάς η δεύτερη καραντίνα να πω πως δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη, η πρώτη είχε ορισμένη διάρκεια, αυτή, επειδή επί της ουσίας δεν έχει οριστεί το πόσο θα διαρκέσει, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ έχει βγάλει τα πακέτα για τα μέτρα στήριξης με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει λίγο περισσότερο τις ομάδες εκείνες, οι οποίες ήταν αδικημένες στην πρώτη φάση μέτρων και τις μικρές επιχειρήσεις.

Ας πιάσουμε πρώτα τους εργαζόμενους:
Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 4.11.2020 και είναι σε αναστολή εργασίας θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχει οριστεί στα 534  ευρώ, όπως ίσχυε στην προηγούμενη καραντίνα. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι σε καθεστώς αναστολής, απαγορεύεται οι εργοδότες του να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν, αυτές είναι άκυρες. Αυτό είναι κάτι που ίσχυε και στην πρώτη φάση της καραντίνας και είναι ένα μέτρο που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας και να προστατέψει τους εργαζόμενους.
Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο είναι να καταβληθεί από 21.12.2020 έως 31.12.2020, και με δεδομένο πως οι επιχειρήσεις έχουν χάσει ακόμα ένα μήνα λειτουργίας από  την πανδημία, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες  η αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη στα  534 ευρώ.
Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το παραπάνω παράδειγμα, μη περιμένετε να δείτε 534 ευρώ στους λογαριασμούς σας, θα δείτε την αναλογία του ποσού και αυτό περισσότερο, διότι όπως είπα και στην αρχή, δεν υπάρχει χρονική διάρκεια της δεύτερης φάσης της καραντίνας και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν προς το παρόν οικονομία στις παροχές.

Τι γνωρίζεις σχετικά με τα επιδόματα ΕΣΠΑ; Υπάρχουν κάποια που αφορούν τον κλάδο; Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να τα διεκδικήσει;
Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης μέσω του www.ependyseis.gr οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βιαστούν να επικοινωνήσουν με τους λογιστές τους, διότι η μέχρι στιγμής παράταση που έχει δοθεί για την κατάθεση των δικαιολογητικών είναι η 21/12/2020 (ώρα: 15.00΄) και είναι μια χρηματοδότηση  που καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€.

Ελάχιστες βασικές προϋποθέσεις για την υποβολή των αιτήσεων είναι:
• Να έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 εμπρόθεσμα.
• Να συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION