Interview: SENZI EDUCATION “A minimalist approach to hair”

Κομμωτές, εκπαιδευτές, ασπαστές του μινιμαλισμού και δημιουργοί. Ο Giammarco Amoroso και ο Michael Mengisoglou με καταγωγή από Ιταλία και Ελλάδα αντίστοιχα, διασταύρωσαν τους δρόμους τους στο Λονδίνο, όπου εκεί εδρεύει η σχολή τους SENZI EDUCATION. Οι καλλιτεχνικοί κομμωτές μοιράζονται μαζί μας το κοινό τους όραμα για τη δημιουργική εκπαίδευση της σχολής τους, την νέα κολεξιόν τους ‘’HER’’ και την ιστορία τους.

 

 

 

«Η νέα μας collection ονομάζεται “HER”. Η έμπνευση μας προήρθε από την ιδιαίτερη περίοδο, την οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό, όπου η παγκόσμια ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα από την οικονομική κρίση, την μετανάστευση, τους πολιτικούς πολέμους και έχουμε την αίσθηση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που έπληξε τον κόσμο στην δεκαετία του ’30.»

 

 

Πως αποφασίσατε να ιδρύσετε τη σχολή SENZI EDUCATION;

Η SENZI είναι μία εταιρία εκπαίδευσης κομμωτών που εδρεύει στο Λονδίνο και ταξιδεύει σε όλο το κόσμο με σκοπό να φέρει την εκπαίδευση στον χώρο του μαθητή/πελάτη. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την SENZI ώστε να κάνουμε εύκολη την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και να δώσουμε την ευκαιρία στους κομμωτές, ανεξαρτήτως την χώρα που βρίσκονται, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία της σχολής;

“We don’t only shape hair, We shape Minds. A minimalist approach to hair”. Η φιλοσοφία μας είναι ότι θέλουμε να μοιραστούμε την γνώση μας και να δείξουμε στους μαθητές μας όχι μόνο τον τρόπο να δημιουργούν κουρέματα, αλλά και τον λόγο πίσω από κάθε τεχνική που εφαρμόζουμε.

 

Πειτε μας μερικά πράγματα για εσάς. Πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε τη καριέρα της κομμωτικής;

Michael: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Μου άρεσε πάντα να κάνω κάτι δημιουργικό και να έχω επαφή με κόσμο. Η μητέρα μου είναι κομμώτρια και είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στο κομμωτήριο της και να μάθω πολλά εκεί. Έτσι στην ηλικία των δεκαέξι αποφάσισα πως η κομμωτική μου ταιριάζει και ήθελα να εξελιχθώ πάνω σε αυτή. Καταλαβα πολύ νωρίς πως είχα πάθος για το κούρεμα. Η κομμωτική είναι ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα, κάτι που μπορείς να εκφραστείς μέσα από αυτό, που συνεχώς εξελίσσεται με εκπαίδευση, με την τάση της μόδας και με οτιδήποτε μπορεί να σε εμπνεύσει. Πιστεύω πως αυτός είναι ο λογος που με κέρδισε και μετά από χρόνια στον χώρο έχω ακόμα το ίδιο πάθος για την κομμωτική.

Giammarco: Όταν ήμουν δεκάεξι ετών έκανα την εξής ερώτηση σε έναν καλό μου φίλο, τον Francesco, ο οποίος με κούρευε σε ένα πολύ ωραίο κομμωτήριο στο κέντρο της Ρώμης: «Πώς είναι να είσαι κομμωτής;». Η απάντησή του ήταν: «Αυτό δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής!». Ο ενθουσιασμός του με ενέπνευσε τόσο πολύ, που αποφάσισα πως θα ήθελα να κάνω και εγώ κάτι που θα ευχαριστιόμουν κάθε ημέρα της ζωής μου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να εκπαιδεύω, για να μοιράζομαι την γνώση μου και να εμπνέω ανθρώπους με όσο το δυνατόν καλύτερο τροπο μπορώ.

 

 «Η κομμωτική είναι ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα, κάτι που μπορείς να εκφραστείς μέσα από αυτό, που συνεχώς εξελίσσεται με εκπαίδευση, με την τάση της μόδας και με οτιδήποτε μπορεί να σε εμπνεύσει.»

Τι σας βοήθησε να στρέψετε την καριέρα σας στην εκπαίδευση;

Το πάθος για μάθηση και τη συνεχή εξέλιξη των δεξιοτήτων μας, μας οδήγησε στον χώρο της εκπαίδευσης. Όταν διδάσκεις είναι και ένας τρόπος να μαθαίνεις, αφού συνεχώς συναντάς νέες προκλήσεις. Το να βλέπουμε μαθητές να βελτιώνουν τις ικανότητές τους και να εξελίσσονται στην καριέρα τους, μας γεμίζει ολόψυχα και μας κρατάει ζωντανούς.

 

Με ποιον τρόπο βοηθάει η σχολή Senzi τους μαθητευόμενους της;

Ο στόχος της SENZI είναι να δείξει σε βάθος στους μαθητές μας τους λόγους και τις λειτουργίες των τεχνικών και των σχημάτων και να δώσει την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν και να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο τα κουρέματά τους.

 

Τι τμήματα εκπαίδευσης περιλαμβάνει η σχολή;

Προσφέρουμε μαθήματα και σεμινάρια για κάθε επίπεδο εμπειρίας και ανεξαρτήτως ηλικίας. Από τη βασική μας σειρά μαθημάτων PRIME, η οποία είναι ο πυρήνας της SENZI, που μελετούμε σε βάθος όλες τις δυναμικές των τεχνικών και σχημάτων, μέχρι και τις πιο προχωρημένες σειρές μαθημάτων που δείχνουμε πιο δημιουργικά κουρέματα, ή την collection μας. Επίσης, προσφέρουμε μαθήματα σε τεχνικές χρωμάτων και τεχνικές χτενισμάτων με τους πολύ έμπειρους εκπαιδευτές μας.

 

Διοργανώνετε σεμινάρια; Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για αυτά;

Η SENZI ταξιδεύει σε πολλές χώρες για σειρά μαθημάτων, σεμινάρια ή επιδείξεις. Ένας καλός τρόπος για να μαθαίνει κανείς για τους επόμενους προορισμούς και τη σειρά μαθημάτων, είναι μέσω των κοινωνικών δικτύων. Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας www.senzi-education.com. Facebook: SENZI Education, Instagram: @senzi_education.

 

Μιλήστε μας για τη κολεξιόν της σχολής σας. Από που αντλείτε την έμπνευση;

Η νέα μας collection ονομάζεται “HER”. Η έμπνευση μας προήρθε από την ιδιαίτερη περίοδο, την οποία ζούμε τον τελευταίο καιρό, όπου η παγκόσμια ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα από την οικονομική κρίση, την μετανάστευση, τους πολιτικούς πολέμους και έχουμε την αίσθηση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που έπληξε τον κόσμο στην δεκαετία του ’30. Εμπνευστήκαμε από τον αγώνα της κοινωνίας μας απέναντι στα προβλήματα της εποχής και παρόλα αυτά βλέπουμε την ομορφιά της γυναίκας και της κάθε προσωπικότητας. Μία ομορφιά που προβάλεται ότι και να συμβαίνει στον έξω κόσμο.

 

Πως βλέπετε την εξέλιξη του κλάδου στα επόμενα χρόνια;

Η γνώση σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στον κλάδο μας. Αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση οδηγούμαστε σε καινοτομίες και νέες ανακαλύψεις. Με όλες τις πλατφόρμες ενημέρωσης που έχουμε στις μέρες μας είναι δύσκολο να μην μάθει κάποιος. Αυτό που θα βοηθήσει το μέλλον του κλάδου μας είναι να μοιραζόμαστε την γνώση μας.

 

 Υπάρχουν έλληνες κομμωτές που στρέφονται στο εξωτερικό για επαγγελματική αποκατάσταση;

Θεωρώ πως υπάρχουν και πάντα υπήρχαν Έλληνες κομμωτές που έρχονται στο εξωτερικό για επαγγελματική αποκατάσταση. Φυσικά ο λόγος δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που έχει η χώρα μας, αλλά και οι ευκαιρίες που έχει κάποιος κομμωτής στο εξωτερικό. Το Λονδίνο για παραδειγμα είναι το καλύτερο μέρος για εναν κομμωτή, διότι σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις πολλά και να επιλέξεις τι πορεία θέλεις να ακολουθήσεις στον χώρο, είτε μέσω κομμωτηρίου, είτε μέσω εκπαίδευσης, ή παίρνοντας μέρος σε μεγάλα shows και καμπάνιες διάσημων εταιριών.

 

Τι παραπάνω πιστεύετε ότι κερδίζουν οι κομμωτές που φεύγουν στο εξωτερικό;

Πιστεύω πως φεύγοντας στο εξωτερικό ανοίγουν οι οριζοντές και επειδή είμαστε σε ενα καλλιτεχνικό επάγγελμα, αυτό μπορεί να κάνει τον κομμωτή να αγαπήσει ακόμη περισσότερο τη δουλειά που κάνει και φυσικά να ανταμειφθεί για αυτό! Δυστυχώς στην χώρα μας οι επιλογές αν είσαι κομμωτής δεν είναι πολλές και η πρόσβαση σε υψηλή εκπαίδευση δεν είναι εύκολη. Στο εξωτερικό οι νέοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλά και να πετύχουν πολλά εφόσον έχουν πάθος για την κομμωτική.

 

Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι συνάδελφοι έτσι ώστε να εξελιχθούν περισσότερο;

Michael: Οπως ανέφερα, το επάγγελμα μας συνεχώς εξελίσσεται και πιστεύω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος είναι πολύ απλά, αλλά όχι και εύκολα. Ως κομμωτής θα πρέπει να ενημερώνεσαι για οτιδήποτε έχει να κάνει με τον χώρο μας, θα πρέπει να εκπαιδεύεσαι μέσα από μαθήματα και σεμινάρια, αλλά και να κάνεις εντατική πρακτική απο μόνος σου ώστε να βελτιώνεις τις δεξιότητές σου.

 

Giammarco: Θα έχουμε πάντα πάθος αλλά και φόβο πρωτού κάνουμε το επόμενο βήμα, ή πάρουμε κάποια απόφαση. Χωρίς πάθος όμως, καμία επίτευξη στόχου δεν είναι δυνατή. Βρες τι σε ευχαριστεί περισσότερο να κάνεις και κάντο όσο καλύτερα μπορείς. Πάντοτε μου άρεσε η έκφραση «Μην ζητάς από ένα ψάρι να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο».

 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Michael: Η επιτυχία ειναι κατι υποκειμενικό για εμένα. Tο “μυστικό“ της επιτυχιας είναι η σκληρή δουλειά, η επιμονή και υπομονή, οι θυσίες που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου και η υποστήριξη που έχεις από την οικογένεια σου, τους φίλους σου και συναδέλφους σου. Δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει επιτυχία κάποιου στόχου εάν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω νωρίτερα.

Giammarco: Πάθος, επιμονή και ταπεινότητα πάντα οδηγούν σε προσωπική επιτυχία.

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION