INTERVIEW: The true colors of Christy Vlachou

Master Colorist και Blonde Expert στη σόλο καριέρα της, αλλά και Education Manager της εταιρείας Clarite Professional, η Κρίστι Βλάχου είναι ο άνθρωπος που θέλεις όχι μόνο να σε εκπαιδεύσει, αλλά και να σε εκπλήξει με τις απαντήσεις της σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: MY EXTENSION TEAM

 

Μιλήστε μας λίγο για την επαγγελματική σας διαδρομή.
Η επαγγελματική μου διαδρομή ξεκινά το 1988 όταν ολοκλήρωσα την σχολή κομμωτικής ταυτόχρονα με το Λύκειο και κατευθείαν για δουλειά. Στη συνέχεια η απόκτηση εμπειρίας, τα σεμινάρια σχεδόν σε όλες τις εταιρίες, και τα ιδιαίτερα μαθήματα ήταν ο μοναδικός μου στόχος μέχρι να αντιληφθώ ότι για να έχεις ένα πετυχημένο κομμωτήριο θα πρέπει όχι μόνο να είσαι άριστη κομμώτρια αλλά και καλή επιχειρηματίας. Με αυτή την σκέψη στο μυαλό μου και έχοντας πάντα ανήσυχο πνεύμα αποφάσισα ότι θα έπρεπε να ασχοληθώ με την προσωπική πνευματική μου εξέλιξη. Απουσίασα μία δεκαετία από τον κλάδο της κομμωτικής και σπούδασα Μarketing Managment, διοίκηση επιχειρήσεων, franchise, εργάστηκα σκληρά και κατάφερα να εξελιχθώ στο εμπορικό τμήμα στον κλάδο των αθλητικών ρούχων.
Η ζωή όμως έχει ένα δικό της μοναδικό τρόπο να σου προσφέρει αυτό που θέλεις και ονειρεύεσαι. Η ενασχόληση μου με την κομμωτική τέχνη ήταν η ολοκλήρωση μιας επιθυμίας μου, που υλοποίησα μετά τις ακαδημαϊκές μου σπουδές και θα μπορούσα να πω ότι «οδηγήθηκα» στην επιστροφή της τέχνης μας. Άνοιξα το δικό μου κομμωτήριο και άρχισα να αποκτώ την εμπειρία της παροχής υπηρεσιών, αλλά και της διαχείρισης μιας επιχείρησης.
Έκτοτε δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με την κομμωτική στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, αλλά τώρα πια από διαφορετική θέση από την αρχική μου, γιατί με κέρδισε η εκπαίδευση που, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, με εκφράζει απόλυτα, μου δίνεται η δυνατότητα να μοιράζομαι τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες μου με τους συναδέλφους κομμωτές. Με γεμίζει και με εκφράζει ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία η επικοινωνία μαζί σας. Είμαι ευτυχισμένη όταν δουλεύω σαν educator και η αγάπη σας, με κάνει πιο δυνατή.
Σήμερα, από τη θέση του υπευθύνου εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία Clarite Professional νιώθω ότι βρίσκομαι κυριολεκτικά στο επαγγελματικό σπίτι που πάντα ονειρευόμουν με την επαγγελματική μου οικογένεια να μοιραζόμαστε και να ζούμε το κοινό μας όραμα.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την επαγγελματική εκπαίδευση;
Η φιλοσοφία μου για την εκπαίδευση είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματική. Ξεκινώντας με τις βασικές θεωρητικές γνώσεις, ο επαγγελματίας κομμωτής θα πρέπει να αναγνωρίζει και να αντιλαμβάνεται ποιο είναι ακριβώς το ζητούμενο από τον πελάτη του και βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές, τις μεθόδους και ιδιαίτερα μυστικά που χρειάζονται για να προσφέρει το ιδανικό αποτέλεσμα με πρωταρχικό μέλημα την υγεία και την ικανοποίηση του πελάτη.
Πολλοί με ρωτούν από πού να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους ή και του προσωπικού τους και χαρακτηριστικά τους λέω από το περπάτημα! Δεν θα μπορέσεις ποτέ να γίνεις δρομέας υψηλών απαιτήσεων εάν πρώτα δεν έχεις μάθει να περπατάς. Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι μου κομμωτές, η εκπαίδευση είναι ανεξάντλητη και ατέρμων. Έτσι και εγώ δεν σταματώ ποτέ να εξελίσσω τις γνώσεις μου και να αναζητώ ό,τι νεότερο συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά αφού αυτό που τελικά θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε στην επαγγελματική αρένα, είναι η αριστεία, θεωρητική και πρακτική.
Αυτό που χρειάζεται προσοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι η διαφορά μεταξύ:
Κατευθυνόμενης εκπαίδευσης. Εξυπηρέτηση συμφερόντων, προϊοντικά σεμινάρια, extreme τεχνικές, χρονοβόρες, με υψηλό κόστος και το χειρότερο για μένα μισή εκπαίδευση και μισή πληροφορία. Ουσιαστικής εκπαίδευσης. Αυτοβελτίωση, μεθοδικότητα και απόλυτη κατανόηση. Πρέπει να βάλουμε γερά θεμέλια για να εξελιχθούμε.
Τρίτον, η αυτοπεποίθηση που αποκτάμε όταν γνωρίζουμε απόλυτα και σε βάθος την εργασιακή μας μεθοδολογία και όχι να στηρίζουμε το όνομα και την επιχείρηση μας στην εμπειρία ή απλά στα ακούσματα που έχουμε.
Τέλος η εκπαίδευση πρέπει να έχει δομή. Αρχή, μέση και ποτέ τέλος. Η δύναμη του επαγγελματία πρέπει να είναι η γνώση και όχι η γνώμη.

 

Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η εκπαίδευση και σε ποιες ανάγκες αναφέρεται;
Η βασική ανάγκη της εκπαίδευσης είναι η σωστή κατάρτιση σε συνδυασμό με την απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη. Αυτό που σήμερα κάνει τη μια κομμωτηριακή επιχείρηση να διαφέρει από την άλλη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι η βιτρίνα, αλλά κυρίως η γνώση, η εκπαίδευση και η εξέλιξη του επαγγελματία, που σίγουρα γίνεται αντιληπτή και αναγνωρίζεται από τον πελάτη. Αυτό θεωρώ είναι το μυστικό της επιτυχίας ή ο λόγος της μετριότητας ενός κομμωτηρίου.
Όπως όλοι γνωρίζουμε οι τρόποι εκπαίδευσης έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και θα συνεχίζουν να αλλάζουν όσο η τεχνολογία, η επιστήμη αλλά και η τέχνη μας εξελίσσεται. Πάντα ενημερωμένη και ακολουθώντας όλους τους τρόπους εκπαίδευσης, από τον παραδοσιακό μέχρι τον πιο σύγχρονο ηλεκτρονικό, είμαι στο πλευρό όλων των συναδέλφων μου για να μεταλαμπαδεύσω στην νέα γενιά αλλά και σε όσους εκτιμούν και αναγνωρίζουν την ανάγκη της εκπαίδευσης, όλες μου τις γνώσεις, την μεθοδολογία και το σύστημα που επιβάλλουν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι.

Ποια η γνώμη σας για την ηλεκτρονική εκπαίδευση και πότε μπορεί να πραγματοποιείται;
Η ηλεκτρονική εκπαίδευση θεωρώ ότι είναι χρήσιμη και πρακτική, αφού λύνει προβλήματα χρόνου αλλά κυρίως αποστάσεων. Το θέμα είναι πότε μπορεί η ηλεκτρονική εκπαίδευση να προσφέρει ουσιαστικά γνώση και εμπειρία; Η απάντηση είναι απλή, όταν το θεωρητικό και γνωστικό επίπεδο του εκπαιδευόμενου είναι υψηλό ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τον εκπαιδευτή. Βλέπετε, η δουλειά μας, επειδή ακριβώς απαιτεί πρακτική εξάσκηση και όχι μόνο θεωρητική γνώση, είναι απαραίτητο στην αρχή, αλλά και σε υψηλού επιπέδου θεματολογία, να υπάρχει φυσική παρουσία για να ολοκληρώνεται και πρακτικά το εκπαιδευτικό υλικό.
Μιλώντας όμως για ηλεκτρονική εκπαίδευση, θεωρώ απαραίτητο οι συνάδελφοι μου που θέλουν να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις των καιρών να πάρουν και οι ίδιοι τουλάχιστον την βασική ηλεκτρονική εκπαίδευση που χρειάζεται είτε για να μπορούν να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια, είτε για την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών τους.

 

Σε τι πιστεύετε ότι διαφοροποιείται η εκπαίδευση σας από αυτό που πολλοί ονομάζουν εκπαίδευση;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι η εκπαίδευση είναι θετική από όπου και αν προέρχεται. Εκείνο που διαφοροποιεί την δική μου εκπαίδευση από το γενικότερο περιβάλλον της εκπαίδευσης στον χώρο μας, είναι ότι όλο το εκπαιδευτικό μου υλικό είναι βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου κομμωτή, αφού διαμορφώθηκε μέσα από την πολυετή μου εμπειρία ως κομμώτρια σε συνδυασμό με την αναζήτηση και καθοδήγηση καταξιωμένων εκπαιδευτών και συνεργατών για την αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης.
Βασική μου προτεραιότητα είναι να προσφέρω τη γνώση σε βάθος για όλες τις απαιτήσεις και λύσεις που αφορούν στον πιο νευραλγικό τομέα του κομμωτηρίου, το βαφείο. Προτεραιότητα μου είναι πάντα η μέθοδος και το σύστημα που ακολουθώ στην εκπαίδευση μου, πράγμα που βοηθά στη απόλυτη και σε βάθος κατανόηση του θέματος.
Ο στόχος μου ήταν, είναι και θα είναι η πραγματική και ουσιαστική γνώση των υπηρεσιών και τεχνικών που πραγματικά χρειάζεται ο επαγγελματίας κομμωτής και όχι η προϊοντική κατεύθυνση των εταιρειών ούτε το καλλιτεχνικό εφέ των shows που στόχο έχουν κυρίως την εξύψωση της εικόνας και την επιρροή του θεατή. Όλα είναι σημαντικά, το κομμωτήριο, τα σεμινάρια, τα shows, οι διαγωνισμοί. Πρέπει ο καθένας μας να επιλέξει το πάθος του, ώστε να ξεχωρίσει.
Αγαπώ την εκπαίδευση. Όσοι συνάδελφοι, μου έχουν κάνει την τιμή να με παρακολουθήσουν, το ξέρουν. Το προσωπικό μου στοίχημα με κάθε συμμετέχοντα, είναι να καταλάβει το γιατί και το πώς, που καλείται να εφαρμόσει καθημερινά στο κομμωτήριο του. Να έχει τρόπο σκέψης και κανόνες, ώστε στην πορεία να μην με χρειάζεται και να μπορεί να αντιμετωπίζει μόνος του οτιδήποτε προκύψει ανεξάρτητα με ποια εταιρεία δουλεύει.

Πως ταυτίζεται η φιλοσοφία σας για την εκπαίδευση με τον ρόλο σας ως εκπαιδεύτρια σε κομμωτηριακή εταιρεία;
Η φιλοσοφία μου είναι απόλυτα συμβατή και παράλληλη με αυτήν της εταιρείας μου. Όλη η οικογένεια της Clarite Professional πιστεύει, προωθεί, επενδύει και υποστηρίζει την εκπαίδευση ως ανάγκη, αλλά και ως το βασικότερο μέσον για να σταθεί και να ξεχωρίσει ένας επαγγελματίας στο σύγχρονο και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της σημερινής αγοράς.
Επίσης, στα πλαίσια της εκπαίδευσης, μοιραζόμαστε όλοι το κοινό όραμα και την κοινή αποστολή μας μας στην Clarite Professional, να είμαστε δηλαδή στο πλευρό του επαγγελματία κομμωτή όχι μόνο ως αξιόπιστοι και συνεπείς προμηθευτές, αλλά και συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής του διαδρομής.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, ο ρόλος μου ως εκπαιδεύτρια είναι συνεπικουρικός στη γενικότερη πολιτική και φιλοσοφία της Clarite Professional που μου εμπιστεύτηκε την θέση αυτή, που ολοκληρώνει τον σκοπό της που δεν είναι άλλος από: Οι επαγγελματίες στην υπηρεσία του επαγγελματία κομμωτή.

 

Υπάρχει κάτι για το άμεσο μέλλον που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Με την ευκαιρία σας αποκαλύπτω και μια είδηση που πρώτοι εσείς μαθαίνετε, ότι δηλαδή σύντομα θα κυκλοφορήσει και το προσωπικό μου βιβλίο, με θέμα την εκπαίδευση για το βαφείο σε όλο το φάσμα του.
Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς πείρας, μελέτης, διερεύνησης και ανάλυσης της υπηρεσίας του βαφείου και θα προσφέρει την δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να μοιραστούμε γνώσεις, μεθόδους και συστήματα. Αναλύουμε τα πάντα και βλέπουμε τα πάντα. Όταν αναφέρομαι στο βλέπουμε τα πάντα, εννοώ και σε βίντεο. Η τεχνολογία μας βοηθά, οπότε όλα όσα θα θέλαμε να δούμε live, χρησιμοποιούμε ένα application QR reader και διαβάσουμε το αντίστοιχο QR που θέλουμε να δούμε για μία τεχνική ή απλά μία επεξήγηση. Όλα γίνονται πιο απλά και πιο διαδραστικά.

 

Να πάρουμε μία γεύση;
Για παράδειγμα, στις τεχνικές Freehand για balayage υπάρχει διαφορά εάν πλέξουμε και κρεπάρουμε ή εάν κρεπάρουμε και πλέξουμε.

 

Ποιο το μήνυμα σας στους επαγγελματίες κομμωτές και τι τους προτείνετε;
Κλείνοντας, δηλώνω σε όλους τους συναδέλφους κομμωτές ότι είμαι πάντα στη διάθεση και στο πλευρό τους για ό,τι χρειάζονται πρώτα από όλα σαν συνάδελφος και μετά σαν τεχνικός. Βιώνουμε παράξενους καιρούς. Υπάρχουν δυσκολίες στην ζωή. Πολλές. Καμιά φορά πιάνουμε και πάτο σε πολλούς τομείς. Μπορούμε όμως να σηκωθούμε και να παλέψουμε. Ο μόνος που μπορεί να μας εμποδίσει είναι ο εαυτός μας, ο εγωισμός μας και η ανασφάλεια μας. Φιλιά πολλά σε όλους. Ας σηκωθούμε όλοι μαζί να «παλέψουμε».

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION