Karre’-evolution

Ο Νέστωρ Βαρσάμης είναι κομμωτής, βραβευμένος με δεκάδες τίτλους και διακρίσεις στον εθνικό και διεθνή χώρο της κομμωτικής τέχνης και εκπαιδευτής πάνω στην κομμωτική τέχνη και το styling στην ακαδημία του NYA στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για επικοινωνία μαζί του θα τον βρείτε στο email: nestorvarsamis@gmail.com

Κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία και ανακαλύπτουμε τα σχήματα και την ιστορία πίσω από το θρυλικό κούρεμα του καρέ.

 

Μιλώντας και ακούγοντας τη λέξη καρέ αυτόματα η σκέψη μας πάει στο τετράγωνο σχήμα. Μετατρέποντας αυτή τη σκέψη σε χτένισμα οι περισσότερες γυναίκες θα φέρουν στο μυαλό τους το καρέ της Κλεοπάτρας. Η αλήθεια είναι πως η βάση του καρέ έχει να κάνει με την αρχαία Αίγυπτο, όταν επιφανείς άτομα, βασιλείς και άνθρωποι με κύρος ξυρίζουν τα κεφάλια των δούλων τους για να φτιάξουν περούκες. Αργότερα τα φορούσαν στα κεφάλια τους διακοσμώντας τα με στολίδια και ακριβά κοσμήματα, ξεχωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη κοινωνική τους τάξη. Όσο για την Κλεοπάτρα λέγεται ότι τα μαλλιά ήταν δικά της γυρισμένα και πιασμένα προς τα μέσα με συρμάτινο στεφάνι.

Οι εποχές αλλάζουν και η μόδα μαζί τους. Τον 15ο αι. η Ιωάννα της Λωραίνης προσπαθώντας να κρύψει το φύλο της ώστε να παίρνει μέρος στις μάχες, κόβει σε κοντό καρέ τα μαλλιά της. Για τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα γαλλικά σαλόνια ομορφιάς οι γυναίκες το ζητούν αυτό το καρέ με την ονομασία “coupe ala Jeanne d’arc”.

Και ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια οι γυναίκες μακραίνουν τα μαλλιά τους, στο κατώφλι του Α’ παγκόσμιου πολέμου οι γυναίκες που αναλαμβάνουν καθήκοντα στον ερυθρό Σταύρο αλλά και σε εργοστάσια πυρομαχικών, θεωρούν το καρέ ως μια πρακτική λύση αφού η υγιεινή και η καθαριότητα ήταν δύσκολη υπόθεση. Μεταπολεμικά όμως στη δεκαετία του 20 παραμένει μόδα κυρίως στη Νέα Υόρκη σε γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες και δυναμικές. Στα επόμενα χρόνια γίνεται must από διάσημες γυναίκες της μόδας και των τεχνών. Coco Chanel, Joan Crawford, Greta Garbo είναι μερικές από αυτές. Ώσπου τη δεκαετία του 1950 το καρέ παίρνει μια άλλη μορφή, με τις άκρες των μαλλιών γυρισμένες προς τα έξω, υπερβολικό όγκο και τόνους λακ. Σηματοδοτεί την εποχή του κάθε νοικοκυροκόριτσου έως τη δεκαετία του 60. Ευτυχώς το 1963 ο Vidal Sassoon έρχεται να σπάσει αυτό το καθεστώς και να επαναστατήσει με το γεωμετρικό καρέ. Αυτό το καρέ έχει έναν αέρα δυναμισμού στο σχήμα του, ταυτόχρονα όμως είναι τόσο εύκολο ώστε κάθε γυναίκα να το περιποιηθεί μόνη της. Εργαζόμενες γυναίκες βρίσκουν το στυλ τους μια και σαν κούρεμα έχει το ατού πως όπως και να κινηθεί το κεφάλι το σχήμα παραμένει στη θέση του και όμορφο όλη μέρα. Αυτό το καρέ κάνει την επανάσταση του μέσα από νεαρές απελευθερωμένες που το φορούν μανιωδώς. Νέο πρόσωπο αυτής της επαναστατικής γενιάς το μοντέλο Twiggy. Στη δεκαετία του 70 συνεχίζει η ξέφρενη μόδα του καρέ σε πιο hippy και bohem διάθεση με το μήκος να κατεβαίνει στους ώμους και οι αφέλειες να κονταίνουν γλυκά.

Όλα αυτά ως και τη δεκαετία του 80 που το καρέ μέσω της μόδας των punk ανατρέπεται σε ξυρισμένο μονόπλευρο ασύμμετρο. Από την άλλη με σύμμαχο την permanante αποκτά εάν πιο ακατάστατο στυλ και άλλη υφή. Η Madonna είναι η σταρ που φόρεσε και τίναξε στα ύψη αυτό το στυλ όπως και η Whitney Houston. Στα 90´το καρέ γίνεται λίγο πιο κλασικό, ρομαντικό, κομψό και σύμβολο κάθε νεαρής καριερίστα.

Από εκεί και πέρα το καρέ ως και σήμερα επαναλαμβάνει τις μορφές του παίζοντας με το μήκος αλλά και το χρώμα. Γίνεται πολλές φορές ασύμμετρο, άλλες μονόπλευρο, με έντονες μύτες, σκαφάτο γεωμετρικό, ξυρισμένο από τη μια ή και τις δυο πλευρές πάνω άπω το αυτί με φράντζα ή αφέλειες σε αποχρώσεις παστέλ, ροζ, γαλάζιες, πετρόλ.

Τελικά το καρέ θα είναι πάντα ένα επαναστατικό, δυναμικό, θηλυκό, άνετο και καλοχτενισμένο κούρεμα. Το ποιο θα επιλέξει πλέον η κάθε γυναίκα είναι θέμα πρακτικότητας, ηλικίας, κοινωνικού στάτους και στυλ. Κυρίως όμως βαρύτητα έχει η επαγγελματική συμβουλή του κομμωτή-προσωπολόγου. Για κάθε γυναίκα ανάλογα με τις γωνιές του προσώπου το στυλ και τις καμπύλες του σώματος θα έρθει και θα “κουμπώσει” το ιδανικό καρέ.

Νομίζω πως η ιστορία του καρέ δεν έχει τελειώσει εδώ. Εφησυχάζει ως τη στιγμή που θα βρει χώρο για την επόμενη Karre’-volution!

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION