LIFE COACHING: Η αλλαγή στο προσκήνιο

 

Η νέα χρονιά μπορεί να ξεκίνησε, οι περισσότεροι από εμάς όμως παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Κι αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση, αν επιλέξουμε να το δούμε σαν μέρος της ευρύτερης εικόνας, που αφορά την διαδικασία της ανάπτυξης και της εξέλιξής μας.

Από τη Σοφία Βασιλειάδη

 

Όσα ζούμε τώρα είναι σημαντικές εμπειρίες, μαθήματα ζωής κι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η προθυμία μας να τις αξιοποιήσουμε. Κι εδώ είναι που έχουμε επιλογή, όπως άλλωστε παντού και πάντα.

Ο τρόπος που ο καθένας από εμάς θα συμπεριφερθεί ή θα αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι καθαρά υποκειμενικός, εμπεριέχει ανάληψη ευθύνης και επιλογή. Έτσι είναι όμως οι αλλαγές. Και τώρα διανύουμε μια εποχή που φέρνει τεράστιες αλλαγές για όλον τον πλανήτη: Από την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο, την αστάθεια στην οικονομία, τις μετακινήσεις πληθυσμών από ήπειρο σε ήπειρο και το αποκορύφωμα του Covid-19 με τις καραντίνες και όλα τα συνεπακόλουθα… υποθέτω πως ζούμε σε καιρούς που θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ιστορικό του μέλλοντος! Και ναι, είναι όλα μέρος της εξελικτικής διαδικασίας των πάντων.

Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε άνθρωπος, όπου και όπως κι αν ζει, είναι μόνον ο εαυτός του. Η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή είναι μια τεράστια δυσκολία και αποτελεί πρόκληση σε πολλά επίπεδα για αρκετούς. Πολλοί περιμένουν μέχρι να αισθανθούν 100% έτοιμοι για το επόμενο βήμα, άλλοι τόσοι περιμένουν τις διακοπές για να περάσουν καλά, όπως κι άλλοι προσμένουν τη σύνταξη για να ξεκουραστούν.

Αν δεν μάθουμε να πλέουμε με τον καιρό, να πορευόμαστε με τις συνθήκες, να πηγαίνουμε με τη ροή και να προσαρμοζόμαστε, θα περιμένουμε ολόκληρη ζωή -που είναι εξ ορισμού μια αλλαγή- για την ευτυχία κι ίσως να μην την βρούμε και ποτέ. Αυτό που ζούμε είναι μέρος του τεράστιου μαθήματος προσαρμογής στην αλλαγή. Αλλαγή στην οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και την ουσία τους γιατί είναι ίσως ο μόνος τρόπος να πλησιάσουμε την ευτυχία και την γαλήνη.

photo: Luke Ellis Craven–unsplash

 

Μόνο έτσι, θα μετακινηθούμε από μια θέση που έχει ένταση και αντίσταση σε μια άλλη που θα περιλαμβάνει αποδοχή και νέες ευκαιρίες.

Παρ’ όλες τις αντιστάσεις που εμφανίζονται στους περισσότερους, η αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη αν προσπαθήσετε έξυπνα και με επίγνωση να προσαρμοστείτε:

 • Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές ή σπάζοντας σε μικρότερα, πιο “εύπεπτα” κομμάτια την Δημιουργήστε μικρές συνήθειες που θα βοηθήσουν να προσαρμοστείτε σε μια νέα συνθήκη. Ενσωματώνοντας μικρές δόσεις στην καθημερινότητά σας, η αλλαγή θα γίνει πιο απαλά. Σκεφτείτε ότι για να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στην διατροφή ή το βάρος σας, μπορείτε να ξεκινήσετε μ’ ένα πιο υγιεινό πρωινό ή εντάσσοντας ένα δεκάλεπτο καθημερινής άσκησης στη ρουτίνα σας.
  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε με τη ροή ώστε να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή αντί να αντιστέκεστε σθεναρά. Επιστρατεύστε την ευελιξία και την εμπιστοσύνη για να σερφάρετε στα κύματα πιο χαλαρά.
  • Πριν κορυφωθεί το στρες, ψάξτε για ό,τι θετικό φέρνει η νέα κατάσταση ακόμα κι αν πρόκειται για απώλεια, αποτυχία ή χρεωκοπία. Όσο κι αν ακούγεται ρομαντικό ή ροζ, ψάξτε για δώρα ή ευλογίες. Μπορεί να είναι απελευθέρωση, ωριμότητα, γνώση, ευκαιρία για νέα πορεία…
  • Επιστρατεύστε όλα τα δυνατά σας σημεία μένοντας σε εγρήγορση γιατί η αλλαγή έχει σκαμπανεβάσματα. Να είστε προετοιμασμένοι έστω και νοητικά για ν’ αποφύγετε την σύγχυση και τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με τους κοντινούς σας ή με το σημειωματάριό σας, ώστε να αισθανθείτε ανακούφιση και ξαλάφρωμα.
  • Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι χρειάζεστε χρόνο για να επεξεργαστείτε εσωτερικά ό,τι φουντώνει και σας πλακώνει.
  • Άσχετα με το μέγεθος ή την δυσκολία της αλλαγής, τελικά η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι αναπόφευκτη. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι καινούριο θα βρει την θέση που του αναλογεί στη ζωή σας.

 

Εντέλει, ο στόχος δεν είναι να ξεφορτωθούμε ή να εξαφανίσουμε όλα τα αρνητικά -σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις- καθώς διανύουμε το 2021, ο στόχος είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που θ’ ανταποκριθούμε σε αυτά. Το διάστημα που ακολουθεί θα έχει σκαμπανεβάσματα και θα είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο για όλους ανεξαιρέτως.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουμε συνεχώς την δυνατότητα να εκπαιδεύουμε το νου μας, να αλλάζουμε το σκεπτικό και την οπτική μας ώστε να κάνουμε το καλύτερο και να κρατάμε το πιο σημαντικό από κάθε κατάσταση που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτό το ταξίδι που είναι ίδιο ή παρόμοιο για όλους. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μέσω της κοινής ανθρώπινης φύσης μας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι πασχίζουμε να νιώθουμε καλά, να σκεφτόμαστε πιο καθαρά και να παραμένουμε ισορροπημένοι.

Το 2021 μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, στο τέλος όμως εμείς μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί…

 

 

H Σοφία Βασιλειάδη
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
mBIT | HeartMath
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION