LIFE COACHING: Η ακινησία μέσα στην κίνηση

Η κατάκτηση της εσωτερικής ηρεμίας και αρμονίας δεν είναι ανέφικτος στόχος. Η life coach Σοφία Βασιλειάδη μάς προτείνει μερικές εύκολες πρακτικές για να κατακτήσουμε την ισορροπία που θα μας κάνει πιο παραγωγικούς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους.

 

Μέσα σε μια καθημερινότητα γεμάτη ένταση, προκλήσεις και κίνηση για τους περισσότερους, η ισορροπία είναι μια κατάσταση που δύσκολα επιτυγχάνεται. Και φυσικά, μιλάμε για την ηρεμία, την ησυχία, την ουδετερότητα, την αποστασιοποίηση, την σταθερότητα και την εσωτερική ακινησία. Τα ερεθίσματα είναι αμέτρητα, και στις μέρες μας η αβεβαιότητα και ο φόβος που γεννάει μόνο και μόνο η παρουσία του covid-19, με ό,τι συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τον καθένα, αρκούν για να δημιουργούν άγχος και να διατηρούν τον οργανισμό μας σε κατάσταση στρες. Συχνά, ταυτίζουμε την ηρεμία και την έλλειψη στρες με μια κατάσταση ζεν όπου τίποτα δεν κουνιέται και τίποτα δεν μας ταράζει. Δεν αναφερόμαστε όμως σε μια τέτοια παθητική στάση αφού μια ζεν καθημερινότητα όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο αλλά φαντάζει όνειρο απατηλό!

Αναφερόμαστε στην κατάσταση όπου εμπεριέχει εγρήγορση, αυξημένη διαύγεια, βαθύτερη αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας και όπου η φυσιολογία- το σώμα μας, με την ψυχολογία-το συναίσθημά μας, είναι σε συνοχή, αρμονία και συντονισμό. Μελέτες του ινστιτούτου HeartMath, δείχνουν ότι όταν είμαστε σε αυτή την κατάσταση γινόμαστε πιο αποδοτικοί, πιο ικανοί, σκεφτόμαστε πιο καθαρά, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, βιώνουμε μια ζωή που έχει νόημα. Ταυτόχρονα, το σώμα αναζωογονείται και ανταποκρίνεται άμεσα, καθώς το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν πιο ισορροπημένα.

Στην πραγματικότητα, το πιο συχνό εμπόδιο για όλα τα παραπάνω είναι το στρες. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το αντίδοτο είναι ίσως οι διακοπές ή η απόσυρση, ενώ τα καλά νέα είναι πως οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν ότι μπορούμε να κατακτήσουμε την εσωτερική ησυχία αφιερώνοντας καθημερινά μερικά λεπτά σε άσκηση που στηρίζεται σε δοκιμασμένες πρακτικές.

Αν θέλετε μέσα στη συνεχή κίνηση να βιώνετε ευεργετικές στιγμές εσωτερικής ακινησίας που θα μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας, σας προσκαλώ να δοκιμάσετε ό,τι από τα παρακάτω σας ταιριάζει:

Διώξτε την ανησυχία
Συχνά μπερδεύουμε την ανησυχία με το νοιάξιμο. Όμως νοιαζόμαστε πιο αποτελεσματικά όταν είμαστε εμείς καλά, επειδή μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά, είμαστε πιο δημιουργικοί και γνωρίζουμε καλύτερα τι χρειάζεται να γίνει. Αν νοιαζόμαστε για κάτι ή για κάποιον ανησυχώντας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπαταλάμε ζωτική ενέργεια και να χάνουμε την ηρεμία μας. Την επόμενη φορά που θα αντιληφθείτε πως ανησυχείτε, κάντε μια παύση, παρατηρήστε το συναίσθημα που αναδύεται, κάντε το όσο πιο συγκεκριμένο μπορείτε και καθήστε κάπου ήσυχα για να πάρετε βαθιές ανάσες διώχνοντας εστιασμένα με κάθε εκπνοή όλη την ένταση, την ανησυχία, την αγωνία κ.λπ.

Ησυχάστε το μυαλό σας
Είναι εντυπωσιακή η έκταση και η ένταση που μπορεί να έχει η φλυαρία του νου χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για πολλούς, αυτός ο εσωτερικός διάλογος περιέχει μόνο (αυτό-)επίκριση και αρνητικά σχόλια, δεν έχει καθόλου συμπόνοια ή αγάπη και όντας μη εποικοδομητικός, μας απομακρύνει από την ηρεμία. Δοκιμάστε να παίξετε κάνοντας κάτι απλό: Παρατηρήστε για ένα μισάωρο τις σκέψεις σας χωρίς να τις κρίνετε. Απλώς παρατηρήστε τι είδους σκέψεις κάνετε. Αν π.χ. αντιληφθείτε ότι κάνετε σκέψεις του τύπου «πόσο χαζός είμαι, θα έπρεπε να το κάνω αλλιώς….» αυτόματα σταματήστε, «κόφτε» το, αποφασίστε πως αυτή η σκέψη δεν σας εξυπηρετεί και αφήστε την απλώς να φύγει. Αμέσως αντικαταστήστε την με μια άλλη όπως π.χ. «Σε αυτήν τη φάση μαθαίνω να το κάνω και σιγά σιγά θα τα καταφέρω…». Όπως άλλωστε θα λέγατε και στο παιδί σας! Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά όσο πιο συχνά και πιο εστιασμένα το κάνετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε ν’ αρχίσετε να σκέφτεστε και να αισθάνεστε πιο θετικά και πιο συμπονετικά για τον εαυτό σας.

Συνδεθείτε με ανθρώπους που έχουν παρόμοιο σκεπτικό
Όταν έρχεστε σ’ επαφή με ανθρώπους ομονοούντες, που θέλουν επίσης να ‘εγκαταστήσουν’ την ηρεμία και την ισορροπία στη ζωή τους, που θέλουν να την μοιράζονται, τότε και η δική σας προσπάθεια αποκτάει νόημα και ανθίζει. Πολλά σχετικά σεμινάρια γίνονται, υπάρχουν ομάδες γιόγκα, διαλογισμού ή αντίστοιχων πρακτικών που στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε ακόμα και διαδικτυακά, από απόσταση. Ομάδες με παρόμοιες δραστηριότητες έχουν συνήθως πρόθεση να ωφελήσουν και τον περίγυρό τους. Μια άλλη ιδέα που ανθίζει στις μέρες μας είναι οι ομάδες εθελοντισμού. Όταν μπαίνουμε σε δράση για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη, καλλιεργούνται θετικά συναισθήματα, μειώνεται το στρες, όπως και ο εσωτερικός διάλογος. Η προσοχή μας μετατοπίζεται από την -εγωκεντρική με μια έννοια- ανησυχία στην προσφορά.

Δημιουργήστε τον δικό σας κατάλογο δραστηριοτήτων
Μόνον εσείς ξέρετε τι σας κάνει να νιώθετε καλά. Μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση, ένα όμορφο δείπνο με κάποιον που αγαπάτε, ένας διαλογισμός, ένα ενδιαφέρον βιβλίο, η μουσική… Κάντε μια λίστα με ότι ξέρετε ότι σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει. Το μυστικό είναι να θεωρήσετε όλα όσα περιλαμβάνει αυτός ο κατάλογος εξίσου σημαντικά με όλες τις υπόλοιπες προτεραιότητές σας και να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε τουλάχιστον ένα-δυο από αυτά μέσα στην εβδομάδα. Μην νομίζετε ότι είναι πολυτέλεια ή χαμένος χρόνος. Είναι ‘εκπαίδευση’ προκειμένου να βιώνετε όλο και περισσότερο την ηρεμία που είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη.

Εκφράστε την αλήθειά σας
Συνηθίστε να γράφετε τις σκέψεις σας ή τα γεγονότα της ημέρας που σας φαίνονται ιδιαίτερα ή ξεχωριστά, που έχουν κάτι να σας πουν. Προχωρήστε πέρα από την επιφάνεια και εμβαθύνετε στην ουσία της εμπειρίας. Εκφραστείτε αυθεντικά, ειλικρινά, αληθινά. Γράψτε ότι σας έρχεται εκ βαθέων είτε αφορά συναισθήματα είτε ιδέες. Θυμηθείτε πως η ελεύθερη έκφραση είναι δώρο, ο λόγος θεραπεύει και το γράψιμο αφυπνίζει!

Μη νομίζετε ότι η ηρεμία, η ισορροπία και η καλή διάθεση είναι προνόμιο λίγων και τυχερών. Δεν είναι μια ανέφικτη σουρεαλιστική κατάσταση ή μια μεταφυσική εμπειρία. Φυσικά μπορεί να πρόκειται για ήσυχες, χαλαρές και ήρεμες στιγμές, αλλά εδώ αναφερόμαστε κυρίως σε μια κατάσταση ‘ακινησίας’ μέσα στην κίνηση και την ένταση της καθημερινότητας όπου το μυαλό, η καρδιά και το σώμα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.

 

 

H Σοφία Βασιλειάδη
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
mBIT | HeartMath
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION