LIFE COACHING: 10 tips για πιο εύκολη ζωή

Η καθημερινότητα για άλλους είναι πιο εύκολη, για άλλους πιο δύσκολη, για άλλους πιο προκλητική. Παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το πιο μεγάλο και το πιο πολύπλοκο εμπόδιο είναι το ίδιο μας το σκεπτικό, το μυαλό, οι πεποιθήσεις, τα μοτίβα που αναπαράγουμε στη ζωή μας.

Από τη Σοφία Βασιλειάδη

 

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην ευθυνόμαστε για όσα μας συμβαίνουν, αλλά σίγουρα έχουμε την ευθύνη για το ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε, πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και ανθρώπους και πώς θα αφήσουμε πίσω ό,τι μας περιορίζει και ό,τι μας κρατάει μικρούς…

Η βούληση, η θέληση, η πρόθεση σε συνδυασμό με μικρά αλλά σταθερά βήματα δράσης, ίσως σε σχέση με τα θέματα που αναφέρονται παρακάτω, μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής.

 

  1. ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ Η θετική σκέψη αποτελεί ένα πολυσυζητημένο σλόγκαν των ημερών μας. Θετικότητα όμως δεν είναι να αγνοώ καθετί αρνητικό που μπορεί να υπάρχει γύρω μου, είναι να καταφέρνω να διακρίνω και να ξεπερνώ την αρνητικότητα που υπάρχει μέσα μου. Και είναι φανερή η διαφορά ανάμεσα στις δυο προσεγγίσεις. Η γαλήνη, η ευτυχία και η αίσθηση πληρότητας στη ζωή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των σκέψεων που κάνουμε εμείς οι ίδιοι.
  2. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Συνήθως, το στρες που βιώνουμε προέρχεται από τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και όχι από αυτή καθαυτή τη ζωή και όσα συμβαίνουν. Αν λοιπόν καταφέρουμε να είμαστε πιο προσαρμοστικοί, με μια έννοια, και πιο ευέλικτοι, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ό,τι εμφανίζεται στο δρόμο μας, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε και τα επίπεδα του στρες στην καθημερινότητά μας.
  3. ΠΑΡΟΥΣΙΑ Το σημαντικό είναι να είμαστε παρόντες. Να σταματήσουμε να περιμένουμε να έρθουν οι καλύτερες ημέρες και να εκτιμούμε αυτό που ζούμε σήμερα, το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Έχουμε καταφέρει πολλά, έχουμε ζήσει περισσότερα και συνεχίζουμε να προχωράμε, να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε. Ας είμαστε λοιπόν ευγνώμονες για όλα τα μαθήματα που πήραμε, για τους συνοδοιπόρους που συναντήσαμε, για όλη την πορεία που έχουμε διανύσει. Είναι σπουδαίο να ζούμε το παρόν με εποικοδομητικό τρόπο, βασισμένο στη γνώση που αποκομίσαμε.
  4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέρος σε συγκρούσεις επειδή γεγονότα ή άνθρωποι μας ιντριγκάρουν, μας ερεθίζουν, μας πατούν κουμπιά και μας προκαλούν. Αν το θυμόμαστε και το εφαρμόζουμε, σίγουρα θα μας βγει σε καλό στο μέλλον. Γιατί καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, εκτιμούμε περισσότερο την ηρεμία, και τις στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Αξιολογούμε προσεκτικά που θα αφιερώσουμε τον πολύτιμο και πεπερασμένο χρόνο μας. Συγκρούσεις, εγωισμοί και τα υπόλοιπα παρόμοια έχουν τότε μικρότερη σημασία και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
  5. ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ Μην ξεχνάτε πως ο κάθε άνθρωπος που συναντάμε μπροστά μας, παλεύει με τους δικούς του δαίμονες, έχει τα θέματά του, έχουμε όλοι τα θέματά μας. Μπορεί να μην είναι το προφανές, γιατί ξέρουμε να κρυβόμαστε, είτε επειδή τα «εν οίκω μη εν δήμω», ή γιατί δεν φανταζόμαστε πόσο πολύ οι άνθρωποι μοιάζουμε μεταξύ μας. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε πολλούς και καλούς λόγους να θυμώνετε με τους άλλους, φροντίστε να υψώνεστε πάνω από τις καταστάσεις θέτοντας τα όριά σας, όπως και όπου χρειάζεται, με τον κατάλληλο τρόπο. Να θυμάστε ότι η ηρεμία δεν προέρχεται από την απουσία της έντασης ή των προβλημάτων αλλά από την παρουσία της αγάπης.
  6. ΕΣΤΙΑΣΗ Αποφασίστε -έστω και για μία ημέρα- να μην εστιάζετε σε όσους και ό,τι σας απογοήτευσε αλλά να στρέψετε την προσοχή και την ενέργειά σας, σε ό,τι και όποιον σας ανεβάζει. Φυσικά και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα πει και τι θα κάνει ο διπλανός μας, αν θα είναι προσβλητικός ή αγενής απέναντί μας με τα λόγια ή τις πράξεις του, όμως είναι στο χέρι μας ν’ αποφασίσουμε αν θα αφήσουμε να μας χαλάσει την διάθεση ή την ημέρα.
  7. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Κάποιες φορές το μυαλό θέλει περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί όσα η καρδιά ήδη γνωρίζει. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και παραμείνετε παρατηρητής στην καθημερινότητα αποφεύγοντας να ταυτίζεστε με τον κριτή μέσα σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ακούει την φωνή σας και τις ανάγκες σας. Στις μέρες μας ο θόρυβος, η πολυκοσμία και η υπερβολική πληροφόρηση τραβούν αλλά και διασπούν την προσοχή μας με αποτέλεσμα να χανόμαστε και να χάνουμε τον εαυτό μας.
  8. ΟΡΙΑ Η ευγένεια είναι αρετή και αξία αλλά χρειάζεται να μάθουμε να λέμε και όχι. Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους και αν προσπαθούμε να το καταφέρουμε, σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι και καταστάσεις που θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν. Τα όρια είναι απαραίτητα και κάποιες φορές το να λέμε «όχι» είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της προσωπικής φροντίδας.
  9. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Υπάρχουν πολύ συχνά περίοδοι που η καθημερινότητα είναι τόσο έντονη, αντιφατική ή ασταθής, που μας κατακλύζει και μας απειλεί συναισθηματικά. Η ζωή τότε μοιάζει με τραινάκι του λούνα παρκ και χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις δικές μας σταθερές για να παραμείνουμε ισορροπημένοι. Μικρές απλές πράξεις όπως το να ποτίζουμε τα φυτά μας ή να στρώνουμε το κρεβάτι μας, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέρος μιας ρουτίνας που θα μας χαρίσει ηρεμία και διαύγεια.
  10. ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ Τέλος, να θυμάστε πως ο,τιδήποτε κι αν κάνετε, αποφύγετε να μείνετε κολλημένοι σε αυτό που σας χαλάει τη διάθεση… Πάρτε μια βαθιά ανάσα, αισθανθείτε εκτίμηση κι ευγνωμοσύνη για ότι βρίσκεται μπροστά σας μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε τ’ αρνητικά ούτε τα θετικά. Τα πάντα αλλάζουν με ταχύτητα και η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε μένοντας κολλημένοι σε ό,τι μας χαλάει.

 

 

 

H Σοφία Βασιλειάδη
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
mBIT | HeartMath
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi

 

 

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την Σοφία Βασιλειάδη, μπορείτε μέσω e-mail στο: seriouscoaching.sv@gmail.com, ή μέσω social media στο fb: Sophia Vassiliadi, Linkedin: sophia-vassiliadi, skype sessions:Sophia Vassiliadi

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION