LIFE COACHING: 2020 Καλοκαιρινές διακοπές

Αξιοποιήστε τις διακοπές ώστε να ξεπεράσετε την αναστάτωση, τις αγωνίες, και τα πρωτόγνωρα γεγονότα που βιώσατε τους προηγούμενους μήνες.

Από τη Σοφία Βασιλειάδη

 

Φτάσαμε κιόλας στην καρδιά του καλοκαιριού και διανύουμε την εποχή που ταυτίζεται παραδοσιακά με διακοπές και άδειες! Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα του 2020, που μόνο ήσυχο και συνηθισμένο δεν το λες! Έως τώρα έχει κυλήσει με προκλήσεις, αναστάτωση, αγωνίες, πρωτόγνωρα γεγονότα, ανάμικτα και ποικίλα συναισθήματα. Αναρωτιέμαι αν φέτος το καλοκαίρι, αυτό που στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε είναι η ξεκούραση… Ίσως θέλουμε επαναφόρτιση… Χρόνο για επεξεργασία όλων όσων έχουν συμβεί… Προγραμματισμό, μιας και το μόνο βέβαιο για το υπόλοιπο της χρονιάς συνεχίζει να είναι η αβεβαιότητα.

Παίρνοντας αυτό σαν αφορμή, ίσως είναι σκόπιμο να σκεφτεί ο καθείς εξ ημών, ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε αυτό το διάστημα; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να γεμίσουν οι εσωτερικές μας μπαταρίες για να προχωρήσουμε πιο έτοιμοι και πιο δυνατοί στο υπόλοιπο της χρονιάς; Μετά από ένα μακρύ διάστημα που είχε (και έχει) μπόλικη ανασφάλεια, φόβους, κοινωνική απομόνωση, στρες, άγχος και τόνους… αντισηπτικού, το πιο βασικό και απαραίτητο είναι να φροντίσουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα μπορούμε, χρησιμοποιώντας καθημερινά εργαλεία, μεθόδους και τρόπους, ανοιχτά και διαθέσιμα σε όλους, όπως αυτά που ακολουθούν παρακάτω. Το μόνο που χρειάζεται είναι κίνητρο, θέληση, απόφαση και δέσμευση!

Διατροφή και ενυδάτωση: Ο φυσικός μας φορέας έχει ανάγκη από ουσιώδη θρεπτικά συστατικά και από νερό για να λειτουργεί εύρυθμα. Καλλιεργήστε την επαφή με το σώμα σας για να ακούτε τι ακριβώς χρειάζεται. Προσπαθήστε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα σχετικά με τις ώρες του φαγητού ειδικά αν είστε σε διακοπές. Για όσους το έχουν ανάγκη, οι επαγγελματίες υγείας (γιατροί, διατροφολόγοι κ.λπ.) μπορούν να δώσουν εξειδικευμένες συμβουλές και επιπλέον σήμερα η σχετική ενημέρωση είναι εύκολα προσιτή σε όλους.

Ύπνος: Πρόκειται για μια σημαντική και κρίσιμη λειτουργία αφού βοηθάει το σώμα και τον εγκέφαλο να ανακάμπτει καθημερινά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία και μόνη νύχτα αϋπνίας, μειώνει στο τριπλάσιο την ικανότητα προσοχής, εμποδίζει την λειτουργία της συναισθηματικής αυτορρύθμισης που διαθέτει το σύστημά μας, και εντείνει την ροπή στην αρνητικότητα! Κρατήστε σταθερή την ώρα που πάτε για ύπνο, και τριάντα λεπτά πριν, μείνετε μακριά απ’ όλες τις συσκευές σας (τηλέφωνα, υπολογιστές κ.λπ.). Μια καλή ιδέα είναι, μόλις ξαπλώσετε να ‘σκανάρετε’ με εστιασμένη την προσοχή όλο σας το σώμα για να παρατηρήσετε πού υπάρχει ένταση και να την απομακρύνετε νοητά.

Άσκηση: Συνήθως στις διακοπές είμαστε κοντά στη φύση. Είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα εκμεταλλευτείτε το και γυμνάστε το σώμα σας. Κολυμπήστε, περπατήστε, κινηθείτε όσο μπορείτε, χορέψτε, ξυπνήστε όλους τους μύες και τα κύτταρά σας. Κάντε μικρές εύκολες ασκήσεις που θα χαλαρώσουν το σώμα από την ένταση, την κακή στάση και την καταπόνηση, θα το ξεμπλοκάρουν και θα το ηρεμήσουν.

Χαλάρωση: Στις διακοπές από την καθημερινότητα αφήστε πίσω μικρές ‘κακές’ συνήθειες και εντάξτε νέες και πιο χρήσιμες στο πρόγραμμα. Φροντίστε να αποσυνδεθείτε από τις έννοιες όσο το δυνατόν περισσότερο και αφεθείτε στην απόλαυση της στιγμής. Παρατηρήστε τα σύννεφα, τα αστέρια, τους καρπούς, τα λουλούδια, διαβάστε, γράψτε τις σκέψεις σας, κάντε πράγματα απλά που σας ευχαριστούν και δεν είχατε χρόνο να τα κάνετε. Προγραμματίστε στιγμές χαλάρωσης όπου αρκεί για πέντε λεπτά να κλείσετε τα μάτια σας, να ακολουθείτε τον φυσικό ρυθμό της αναπνοής σας και να παρατηρείτε τις σκέψεις που ξεπροβάλλουν στην οθόνη του μυαλού σας αφήνοντάς τες να φεύγουν όπως έρχονται.

Συγκέντρωση: Φροντίστε να είστε συγκεντρωμένοι σε όποια δραστηριότητα κάνετε. Αν τρώτε να έχετε την προσοχή σας εκεί. Ενεργοποιήστε την γεύση, την όσφρηση, την αφή, μην σκέφτεστε και μην ασχολείστε με κάτι άλλο. Αν κολυμπάτε παρατηρήστε την θερμοκρασία του νερού, την αίσθηση στο σώμα, την μυρωδιά που έχει το ιώδιο και το αλάτι, να είστε παρόντες. Αν πάλι κάνετε έναν περίπατο κρατήστε την προσοχή σας στην επαφή που έχουν οι πατούσες με το έδαφος, στο τοπίο που απλώνεται τριγύρω σας, στη μυρωδιά του πευκώνα που σας περιβάλλει… Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα ώστε με ευκολία να παραμένετε παρόντες σε ό,τι κάνετε, στην στιγμή.

Ημερολόγιο: Χρησιμοποιήστε το με όποιον τρόπο σας βολεύει. Διαλέξτε ένα όμορφο τετράδιο και γράψτε ότι ήταν για εσάς σημαντικό έως τώρα από την αρχή της χρονιάς. Κάντε έναν μικρό απολογισμό. Γράψτε ό,τι σας δημιούργησε έντονα συναισθήματα τους προηγούμενους μήνες. Ποια ήταν αυτά; Τι τα προκάλεσε; Τι μάθατε έως τώρα; Πώς θα χρησιμοποιήσετε την καινούρια γνώση; Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει εκτός και εντός; Τι μοτίβο σκέψης, συναισθήματος ή συμπεριφοράς θέλετε να αφήσετε πίσω; Τι καινούριο θέλετε να υιοθετήσετε και ν’ αγκαλιάσετε;

Προγραμματισμός: Τώρα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε για το επόμενο διάστημα. Ονειρευτείτε και οργανωθείτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό ή αυτά που θέλετε να κάνετε στο επόμενο διάστημα. Καταγράψτε τι θέλετε να έχετε καταφέρει έως το τέλος της χρονιάς. Ποιος θα είστε τότε; Ζητήστε από εκείνον τον ‘τότε’ εαυτό να σας καθοδηγήσει. Ποια είναι τα βήματα που θα σας πάνε πιο κοντά στους επιθυμητούς σας στόχους; Τι θα χρειαστεί να κάνετε μόλις επιστρέψετε στην καθημερινότητα για να πραγματοποιήσετε όσα ονειρεύεστε για το υπόλοιπο της χρονιάς (τουλάχιστον); Διαλέξτε μια λέξη, μια φράση, βάλτε μια πρόθεση που θα σας κρατάει συντονισμένους για το επόμενο διάστημα. Κάτι που θα είναι ένας εύκολος οδοδείκτης ευθυγραμμισμένος με το όραμα και τις ειλικρινείς επιθυμίες σας.

Μην αφήσετε τον χρόνο να φύγει ανεκμετάλλευτος! Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα προς όφελός σας. Υιοθετήστε απλές και εύκολες πρακτικές που θα σας ξεκουράσουν, θα φορτίσουν τις μπαταρίες σας, θα σας γεμίσουν με δύναμη και θετική ενέργεια. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε μαζί είναι την ειλικρινή σας πρόθεση και ένα τεράστιο χαμόγελο! Καλές διακοπές με υγεία και ασφάλεια!

 

H Σοφία Βασιλειάδη
είναι Life & Business
Coach (ACC) / μέλος
Ιnternational Coach
Federation (ICF) /
mBIT | HeartMath
Coach / NLP | EFT
Practitioner.
Contact details:
seriouscoaching.sv
@gmail.com
skype sessions:
Sophia Vassiliadi
fb: Sophia Vassiliadi

 

 

 

 

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION