Marketing: MOBBING

TO ΕΡΓΑΣΙΑΚΌ BULLING ΠΟΥ ΑΥΞΆΝΕΙ ΤΟ STRESS ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΊ ΣΕ ΚΑΤΆΘΛΙΨΗ.


Σε μια περίοδο Οικονομικής Κρίσης ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα μέσα στις επιχειρήσεις είναι το Mobbing. Είναι η ψυχολογική τρομοκρατία, η περιθωριοποίηση, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση που γίνεται με συστηματικό τρόπο από μια ομάδα συναδέλφων ή από ιεραρχικά ανώτερα στελέχη σε βάρος ενός συγκεκριμένου υπαλλήλου με στόχο να «σπάσουν το ηθικό του» και να τον οδηγήσουν στην παραίτηση. Ο όρος «Mobbing» προέρχεται από την αγγλική λέξη «mob» που σημαίνει «επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ». Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «ΣΥΝΔΡΟΜΟ MOBBING» για να τονίσουν ότι δεν πρόκειται για μια στιγμιαία ατυχή πράξη αλλά για μια κατ΄ επανάληψη «υβριστική» συμπεριφορά που εκδηλώνεται πάνω σε ένα άτομο δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη σωματική και ψυχική του υγεία.
Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο, είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς ταυτιστήκατε και θυμηθήκατε μια ανάλογη περίπτωση που βιώσατε στον εργασιακό σας χώρο ή κάτι που ακόμη είστε αναγκασμένοι να βιώνετε καθημερινά χωρίς να μπορείτε να αντιδράσετε λόγω της ανάγκης που έχετε για εργασία. Προσωπικά είμαι δέκτης πολλών μηνυμάτων, από δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία μου εκμυστηρεύονται απίστευτες περιπτώσεις εργασιακού bulling, ειδικά στα σεμινάρια όπου διδάσκονται ενότητες Stress Management. Μπορώ όμως να καταθέσω και βιώματα προσωπικής εμπειρίας στα 25 έτη της επαγγελματικής μου καριέρας. Βιώματα που έχουν να κάνουν με απαράδεκτες καταστάσεις από νταήδες προϊσταμένους, συναδέλφους και εργοδότες, οι οποίοι
στην πραγματικότητα ήταν άτομα με υψηλό βαθμό ανασφάλειας λόγω έλλειψης προσόντων, αγωγής ή είχαν πάρει θέσεις ευθύνης χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.

ΠΟΙΕΣ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΕΝΤΆΣΣΟΝΤΑΙ ΜΈΣΑ ΣΤΟ MOBBING;


Στο εργασιακό Bulling ή Mobbing μπορούν να ενταχθεί μια σειρά επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών που έχουν να κάνουν με:

> Απειλές απόλυσης, εκφοβισμού, πειθαρχικές απειλές.
> Συκοφαντία, ειρωνεία, χειρονομίες, προσβλητική μεταχείριση και επαναλαμβανόμενη ταπείνωση της προσωπικότητας του στελέχους
> Αναξιοπρεπή και δόλια μεταχείριση από προϊσταμένους
> Ηθελημένη απόκρυψη πληροφοριών οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την εκτέλεση της εργασίας
> Ανάθεση προσβλητικών και ανούσιων εργασιών οι οποίες δεν προκαθορίστηκαν, δεν συμφωνήθηκαν στην αρχή της πρόσληψης ή δεν αρμόζουν στην προσωπικότητα του ατόμου.
> Ανάθεση νέων καθηκόντων χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση στο αντικείμενο εργασίας.
> Ανάθεση επικίνδυνων καθηκόντων.
> Η άρνηση ανάθεσης εργασίας με σκοπό την περιθωριοποίηση του ατόμου και τον αποκλεισμό.
> Υπερβολικός έλεγχος και η έλλειψη αναγνώρισης.
> Αποκλεισμός από σεμινάρια εκπαίδευσης, συνεδριάσεις προσωπικού κλπ.
> Η εσκεμμένη έλλειψη επικοινωνίας και δημιουργίας φόβου προσέγγισης εργοδοτών ή προϊσταμένων.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΟΥ «MOBBING» ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ.

Το mobbing, δυστυχώς αποτελεί αιτία εκδήλωσης πολλών ψυχικών και σωματικών νοσημάτων που μπορεί να φτάσουν έναν εργαζόμενο ακόμα και στο θάνατο. Οι πιο συχνές επιπτώσεις του έχουν να κάνουν με:
> Μακροχρόνια απουσία από το χώρο της εργασίας λόγω ανικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων
> Υποβολή παραίτησης
> Αυξημένες δυσκολίες συνεργασίας με άλλα άτομα, σωματική δυσφορία, οξύ άγχος, ευερεθιστότητα, καταχρήσεις, απώλεια αίσθησης χιούμορ, παραμέληση εξωτερικής εμφάνισης.
> Δυσκολίες ύπνου, χαμηλή κριτική ικανότητα, απελπισία, κατάθλιψη με αυτοκτονικές τάσεις, παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά, έντονη σωματική κόπωση, ανάπτυξη τάσεων «μανίας», μειωμένη ενέργεια, διαταραχές όρεξης, δυσκολία μνήμης κλπ.
> Επαγγελματική εξουθένωση (σύνδρομο Burnout) με αδιαχείριστο εργασιακό stress που οδηγεί σε ψυχοσωματική καταπόνηση, συναισθηματική εξουθένωση, κυνισμό και έλλειψη παραγωγικότητας.
> Το 1 στους 10 Έλληνες παραδέχεται ότι εργάζεται κάτω από συνθήκες εκφοβισμού στον επαγγελματικό του χώρο. Το ίδιο ποσοστό δίνεται και από το Eurofound, (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας) για την Ευρώπη. Τα ποσοστά υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα γιατί δεν δημοσιοποιούνται όλες οι περιπτώσεις από τους εργαζόμενους.
> Οι 8 στους 10 εργαζόμενους (ποσοστό 80%) «μειώνει» την απόδοσή του και δεν εργάζεται παραγωγικά .
> Το 55% των εργαζομένων υποφέρει από έντονο stress στον εργασιακό χώρο.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΤΟ MOBBING ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ.


> Το 5% των Ελλήνων αναφέρει περιστατικά σωματικής βίας στο χώρο εργασίας του.

> Τα άτομα που παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την «ομάδα των κυρίαρχων όντων» δέχονται περισσότερο εργασιακό bulling. Τέτοια άτομα είναι αυτά που έχουν συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις, εθνικότητες, σεξουαλικές επιλογές, αναπηρίες, φύλο αλλά και άτομα ενθουσιώδη και πολύ ικανά.

> Η ανεπάρκεια γνώσης θεμάτων διοίκησης προσωπικού και διαχείρισης περιπτώσεων mobbing δημιουργεί υψηλό κόστος στις επιχειρήσεις (απουσίες στελεχών, αναρρωτικές άδειες, παραιτήσεις, χαμηλή παραγωγικότητα, αύξηση ατυχημάτων, αύξηση νομικών απαιτήσεων και αγωγών κλπ).

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ ΤΟ «MOBBING»;

Την συνταγή αντιμετώπισης του Mobbing την είχε δώσει ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460-377π.χ) πριν 2.500 χρόνια με την φράση του «Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».
Καλύτερα να προλαμβάνουμε κάτι παρά να το θεραπεύουμε επομένως. Η αντιμετώπιση του mobbing απαιτεί μια προσέγγιση σε ατομικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.


ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ:
> Βελτίωση ικανοτήτων διαχείρισης χρόνου (time management) και οργάνωσης
> Ελεύθερος χρόνος στο καθημερινό πρόγραμμα με σωματική άσκηση
> Σταθερό πρόγραμμα ύπνου με επαρκής ώρες.
> Σωστές διατροφικές συνήθειες και έλεγχος του σωματικού βάρους.
> Εκπαίδευση σε αποτελεσματική επικοινωνία
> Επιλογή θετικών προσώπων και απομάκρυνση ή αποφυγή τωσυναισθηματικών βαμπίρ (Άτομα στενού φιλικού ή οικογενειακού περιβάλλοντος που «ρουφούν» την θετική μας ενέργεια)
ΣΕ ΕΠΊΠΕΔΟ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ:
> Ξεκάθαρη περιγραφή της θέσης εργασίας και των καθηκόντων του
εργαζόμενου (job description)
> Παροχή κινήτρων στους εργαζομένους.
> Διαχείριση άγχους μέσω κατάλληλης εργονομίας και κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος.
> Καθορισμένη οργανωτική δομή και επικοινωνιακές πρακτικές με έμφαση στην ομαδική εργασία.
> Εργασιακή ασφάλεια και εξατομικευμένη προσέγγιση συμπεριφοράς ανάλογα με τον χαρακτήρα του ατόμου

>Συμμετοχή και δυνατότητα λόγου των εργαζομένων στις αποφάσεις ή δράσεις που επηρεάζουν την εργασία τους.
> Ανάθεση καθηκόντων ανάλογα με τις δυνατότητες τους.
> Εκπαίδευση των προϊσταμένων και των εργοδοτών σε θέματα διαχείρισης εργαζομένων, επικοινωνίας, ενεργητικής ακρόασης, επίλυσης συγκρούσεων, management αλλαγών, ψυχολογίας , stress management, κλπ.


Για να αποφύγουμε επομένως να συμπεριφερόμαστε σαν αγέλη της ίδιας ράτσας όπου τα δυνατά ζώα σκοτώνουν τα αδύνατα σύμφωνα με τον (Konrad Lorenz) μέσα στο περιβάλλον που εργαζόμαστε, θα ήταν φρόνιμο να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και το μυαλό μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.


O κος Παναγής είναι κάτοχος Master (MBA) in Business Administration από το Kingston University, Post Graduate Diploma in Marketing Management και (BA) in Marketing. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από το ΕΚΕΠΙΣ και τον ΟΑΕΔ με διδακτική εμπειρία 18 ετών. Διδάσκει Marketing σε σχολές, κρατικούς φορείς, Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης και έχει εκπαιδεύσει στελέχη και επιχειρηματίες πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Έχει επαγγελματική εμπειρία 25 ετών στο χώρο των Πωλήσεων –Marketing ως Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος και ως Managing Director σε μεγάλες εταιρίες. Σήμερα κατέχει την θέση του Εμπορικού Διευθυντή στην εταιρία Επαγγελματικών Προϊόντων Κομμωτηρίου SOLO PRO. Ο κος Παναγής είναι Αντιπρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος των εξειδικευμένων στελεχών Μarketing & Διοίκησης Επιχειρήσεων του συλλόγου Marketing Club.

Email επικοινωνίας tasospanagis10@gmail.com

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION