The Master Colorist Κρίστι Βλάχου

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενώ το όνομα τους συζητιέται για αρκετά χρόνια σε ένα κλάδο, ουσιαστικά παραμένουν άγνωστοι. Το My Extension θα τους παρουσίαζε σαν «γνωστούς-άγνωστους». Γνωστοί για την δουλειά τους και τη περιστασιακή εμφάνιση φωτογραφιών τους στα σόσιαλ μίντια, και άγνωστοι διότι οι περισσότεροι αναγνώστες, εκτός ενός κλειστού κύκλου, δεν γνωρίζουν τίποτα για την προσωπικότητα και τη ζωή τους. Γνωρίζουν πολλά για τα επιτεύγματα τους, χωρίς όμως απαραίτητα να γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτά. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Κρίστι Βλάχου, ένα πρόσωπο με πολλές άγνωστες πτυχές, που κάποιες από αυτές θα θέλαμε να γνωρίσουμε.

Από την Ελένη Ρεζοπούλου, Φωτογραφία: LEFTERIS MICHALINOS, Μακιγιάζ: MARY ROKKOU, Νύχια: NAIL PRO CARE

Οι συστάσεις δεν είναι αναγκαίες για εμάς, αλλά είναι απαραίτητες για τους αναγνώστες μας.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και δραστηριοποιούμαι στο χώρο της κομμωτικής από το 1988 μέχρι σήμερα. Σε αυτό το διάστημα λόγω προσωπικών αναζητήσεων και σπουδών απουσίαζα από τον κλάδο μας για μια δεκαετία.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ποια ήταν η πρώτη επαφή με την κομμωτική;

Οικογενειακή παράδοση θα έλεγα. Τρεις θείες μου είχαν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτή τη τέχνη. Κυκλοφορούσα στα κομμωτήρια τους από μωρό. Στην εφηβεία σκέφτηκα ότι θα μπορούσα, δουλεύοντας τα καλοκαίρια, κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών να μάθω να χτενίζω τα μαλλιά μου.

 

Αν κατάλαβα καλά, η πρώτη σας επαφή με την κομμωτική δεν ήταν επαγγελματική επιλογή;

Ακριβώς. Απλά πάντα θαύμαζα τις γυναίκες με περιποιημένα μαλλιά και σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία να μπορώ να έχω πάντα χτενισμένα μαλλιά.

 

Πως αποφασίσατε να γίνετε κομμώτρια;

Στο διάστημα που εργαζόμουν ερασιτεχνικά ένιωσα μία μαγεία να αιωρείται στο χώρο του κομμωτηρίου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες μέρες μου μέσα στο κομμωτήριο, όταν παρακολουθούσα τη θεία μου τη Τζίλντα (η μέντορας μου) να μεταμορφώνει μέτριες γυναίκες σε όμορφες, να δημιουργεί ιδανικά χρώματα για το τύπο τους, τα ίσια μαλλιά σε σγουρά και το αντίθετο. Αυτό που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ήταν η διαφορά που είχαν αυτές οι γυναίκες στο τρόπο που περπατούσαν όταν έφευγαν από το κομμωτήριο, σε σύγκριση με τον τρόπο που περπατούσαν όταν έμπαιναν.

Να φανταστώ ότι τότε η λέξη επαγγελματισμός εμφανίστηκε.

Η απόφαση ήταν άμεση. Σχολή κομμωτικής ταυτόχρονα με το λύκειο και κατευθείαν δουλειά. Στη συνέχεια η απόκτηση εμπειρίας, τα σεμινάρια σε σχεδόν όλες τις εταιρίες και τα ιδιαίτερα μαθήματα ήταν ο μοναδικός μου στόχος μέχρι να αντιληφθώ ότι για να έχεις ένα πετυχημένο κομμωτήριο θα πρέπει όχι μόνο να είσαι άριστη κομμώτρια, αλλά και καλή επιχειρηματίας.

 

Θα αναφέρεστε στην δεκαετή απουσία σας.

Ακριβώς. Έχοντας πάντα ανήσυχο πνεύμα αποφάσισα ότι θα έπρεπε να ασχοληθώ με την προσωπική πνευματική μου εξέλιξη. Σπούδασα Διοίκηση επιχειρήσεων, λογιστική και τελειοποίησα ξένες γλώσσες. Εργάστηκα σκληρά και κατάφερα να εργαστώ σαν Εμπορική διευθύντρια σε εταιρείες ρούχων. Για αρκετά χρόνια η ζωή μου ήταν δουλειά, σεμινάρια, εκθέσεις και επαγγελματικά ταξίδια. Απόκτησα γνώσεις, εμπειρίες και φίλους. Έμαθα να ρισκάρω και να αγωνίζομαι. Έμαθα πως στη ζωή όλοι μπορούμε να είμαστε νικητές, ο καθένας ξεχωριστά στους προσωπικούς του στόχους.

 

Τι ρόλο έπαιξε σε αυτό η οικογένεια;

Καθοριστικό. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου μπορούσα να αυτενεργώ, να παίρνω πρωτοβουλίες και να «σπάω τα μούτρα μου». Είναι σημαντικό πόσα πράγματα μπορείς να πετύχεις μόνος σου, όταν είσαι πολύ δεμένος με την οικογένεια σου.

Η επιστροφή σας στην κομμωτική πως προέκυψε;

Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που διαδραματίζονταν ταυτόχρονα. Ήταν η στιγμή που πραγματικά «έσπασα τα μούτρα μου», τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήταν εκείνη η μοναδική στιγμή της ζωής μου που αναζητούσα κάτι που να αγαπώ πολύ, κάτι που θα είχε τη δύναμη να με κάνει επαγγελματικά ευτυχισμένη και δυνατή. Η επιλογή ήταν μονόδρομος, ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ.

 

Η εξέλιξη και η άνοδος σας στο κλάδο της κομμωτικής μετά την επιστροφή σας ήταν εντυπωσιακά γρήγορη. Που οφείλεται αυτό;

Δεν αφήνω τίποτα στη τύχη. Βάζω στόχους, κάνω χρονοδιαγράμματα, προσπαθώ να ελέγχω τις καταστάσεις, προετοιμάζω το επόμενο βήμα πριν ολοκληρωθεί το προηγούμενο και έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

 

Πόσο εύκολο είναι να έχεις αυτοπεποίθηση σε ένα τόσο ανταγωνιστικό χώρο;

Εύκολο, αν η αυτοπεποίθηση πηγάζει από τη γνώση. Πρέπει να γνωρίζεις καλά το αντικείμενο σου, να είσαι πολύ σκληρός στην αυτοκριτική σου, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να μην σκεφτείς ποτέ ότι τα ξέρεις όλα. Η εκπαίδευση είναι αέναη.

 

Η πορεία της δουλειά σας μας δείχνει ότι έχετε επιλέξει το χρώμα. Γιατί;

Ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο μου πάθος. Όταν δημιουργώ μία τεχνική, χαλαρώνω, το απολαμβάνω, με κάνει να ταξιδεύω, να ονειρεύομαι. Θεωρώ μεγάλη πρόκληση να βρω τις τέλειες αποχρώσεις για την κάθε γυναίκα, να δημιουργήσω μία μοναδική τεχνική, να αναδείξω το κούρεμα και να εξασφαλίσω λαμπερά και υγιή μαλλιά. Παρόλα αυτά προσπαθώ να εξελίσσομαι και στο κούρεμα και στο χτένισμα. Θεωρώ ότι για να ξεχωρίσεις σε ένα τμήμα θα πρέπει να έχεις σφαιρικές γνώσεις.

 

Εργάζεστε στο τμήμα εκπαίδευσης μεγάλης εταιρείας βαφών. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει ένας συνάδελφος ώστε να εξελιχθεί στο τομέα του βαφείου;

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να γίνει colorist νέας γενιάς, όμως μου αρέσει να λέω, αρχικά χρειάζεται πολύ διάβασμα. Για να σας δώσω μία γεύση των βασικών γνώσεων θα εστίαζα την προσοχή μου αρχικά σε γνώσεις όπως:

  • Χρωματολογίας. Το βαφείο μας στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο χρωμάτων.
    • Το (RYB) – (ΚΟΚΚΙΝΟ-ΚΙΤΡΙΝΟ-ΜΠΛΕ) όπου θα πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο να μπορούμε να δημιουργήσουμε όποια απόχρωση θέλουμε, έχοντας μόνο αυτά τα τρία χρώματα.
  • Χρωματότυπων. Ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε τις ιδανικές αποχρώσεις σε κάθε γυναίκα.
  • Βασικής Χημείας και τρόπος αντίδρασης της τρίχας στο κάθε προϊόν. Κατανόηση όλων των προϊόντων βαφείου. (γιατί κατασκευάστηκαν, πότε χρησιμοποιούνται πως και τι μας προσφέρουν).
  • Να ξέρουμε άριστα το σύστημα δημιουργίας φόρμουλας βαφών.
  • Τέλεια χρήση αποχρωματισμού.
  • Βασικές γνώσεις γεωμετρίας ώστε να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε το αποτέλεσμα μιας τεχνικής, δουλεύοντας με γεωμετρικά σχήματα και γραμμές πάνω σε ένα στρογγυλό κεφάλι.

 

Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι με τους αναγνώστες του My Extension;

Υπάρχει μία στιγμή στη καριέρα μας όπου νιώθουμε ότι μπορούμε να βάψουμε με όποια εταιρεία θέλουμε, να δημιουργήσουμε όποιο χρώμα θέλουμε και να μπορούμε να οραματιστούμε την πελάτισσα μας έτοιμη, χτενισμένη, να φεύγει χαρούμενη και χαμογελαστή από το κομμωτήριο με το νέο της look, πριν ακόμα ξεκινήσουμε την εφαρμογή.

Αυτή η αίσθηση είναι μοναδική.

 

Τι θα περιμένουμε από εσάς στο επόμενο τεύχος;

Θα ήθελα να μοιραστώ με τους συναδέλφους μου, μία εύκολη και εμπορική τεχνική για την δημιουργία από βαμμένα μαύρα μαλλιά ombre γκρι.

 


INFO

Η Κρίστι Βλάχου είναι υπεύθυνη στο τμήμα εκπαίδευσης της εταιρίας Goldwell και master colorist με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης. Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε στο facebook, ως Christy Vlachou.

 

No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION