ALL IT MATTERS IS THE JOURNEY: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Γνωρίζουμε τον κοσμογυρισμένο Κωνσταντίνο Μουστάκα, Global Education Project Manager L’Oréal Professionnel στο Παρίσι, του οποίου η πορεία στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί ένα απολαυστικό ταξίδι.

Ο Κωνσταντίνος Μουστάκας μιλάει 5 γλώσσες, εκ των οποίων η μια είναι, όπως μας λέει, αυτή της κομμωτικής! Με φύση καλλιτεχνική, από σπουδές ηθοποιίας στην Ελλάδα, η πορεία του τον οδήγησε στην Κολομβία, στην θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή για την L’Oréal Professionnel, ενώ σήμερα έχει διεκδικήσει την θέση Global Education Project Manager στο Παρίσι. Ποιο είναι λοιπόν, το δικό του μυστικό της επιτυχίας;

Από τη σχολή Δραματικών τεχνών, περάσατε σε σπουδές κομμωτικής. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Το πάθος μου για την Ομορφιά. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι μπορείς να αλλάζεις τη ζωή των ανθρώπων μέσω της ομορφιάς. Έτσι κι αλλιώς και τα δύο επαγγέλματα είναι τέχνη, τόσο η κομμωτική όσο και η ηθοποιία.

Πώς ξεκίνησε η καριέρα σας στη L’Oréal Professionnel;

Όταν ακόμα ήμουν στην σχολή, στο Διαμαντόπουλο, δεχτήκαμε μία επίσκεψη από τη L’Oréal για ένα σεμινάριο χρωματολογίας. Ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος, η συμμετοχή μου δυνατή, οι ερωτήσεις μου ατελείωτες! Το θέμα είχε αγγίξει το βάθος της ψυχής μου. Όταν τελείωσε το σεμινάριο, δέχτηκα πρόταση από τη L’Oréal, για τη θέση του τεχνικού/εκπαιδευτικού συμβούλου. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις – συνεντεύξεις, έγινα περήφανο μέλος του μεγαλύτερου ομίλου καλλυντικών στον κόσμο. Ήταν τον Ιούλιο του 2004!

Μέχρι και το 2017 ήσασταν καλλιτεχνικός Διευθυντής για την L’Oréal Professionnel Κολομβίας. Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι στόχοι που πετύχατε όσο βρισκόσασταν εκεί;

Ήταν μεγάλη η πρόκληση να περάσω σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, σε άλλη Ήπειρο, με άλλη γλώσσα και άλλη κουλτούρα, φέρνοντας με όλη την ομάδα μου εις πέρας μία αποστολή τόσο δύσκολη, μα ταυτόχρονα τόσο γοητευτική. Ήταν ένα βήμα που σημάδεψε θετικά την επαγγελματική μου καριέρα και με δίδαξε πολλά. Καταφέραμε πολλά πράγματα, πετύχαμε πολλούς στόχους, μεταξύ άλλων και το πέρασμα της μάρκας στη 2η θέση «in-salon market share», από την 4η που κρατούσε μέχρι πρότινος. Αν υπάρχει όμως κάτι που με κάνει αληθινά περήφανο, αυτό είναι η δημιουργία μίας ομάδας από το μηδέν, μιας ομάδας που ανέλαβε και πέτυχε να ανεβάσει το επίπεδο της κομμωτικής σε αυτή τη μαγευτική χώρα. Όλα αυτά έγιναν, όχι χωρίς δυσκολία, όμως η L’Oréal, σαν ανθρωποκεντρική εταιρεία, πάντα σου δείχνει το δρόμο να τα βγάλεις εις πέρας, με ένα μοναδικό, μαγικό τρόπο που έχει να στηρίζει τους ανθρώπους, να τους εκπαιδεύει και να τους συνοδεύει σε κάθε βήμα τους.

Πλέον, είστε Global Education Project Manager στο Παρίσι. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

Το πρώτο πράγμα είναι να ξεχάσεις αυτά που ξέρεις! Ξεκινάς από το Μηδέν! Μαθαίνεις να βλέπεις τη βιομηχανία της μόδας από μία άλλη οπτική γωνία, πρέπει να μάθεις να γνωρίζεις την παγκόσμια αγορά ως προς το πού και πώς κινείται. Είναι σημαντικό να κάνεις μεγάλες προβλέψεις, να είσαι μεθοδικός και στοχευμένος, για να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις πάνω στα projects τα οποία αναλαμβάνεις. Το πνεύμα συνεργασίας εδώ παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο. Έχεις να κάνεις με πάρα πολλούς ανθρώπους, από όλες τις χώρες του πλανήτη και από όλες τις ειδικότητες. Και όλοι μαζί, πρέπει να συνεννοηθούμε για να μπορέσουμε εγκαίρως να δώσουμε παγκοσμίως σε όλες τις θυγατρικές L’Oréal το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό (και όχι μόνο) που θα τους βοηθήσει να απογειώσουν το επάγγελμα τηςκομμωτικής στις τοπικές αγορές. Ένα μικρό παράδειγμα: μόνο στο Παρίσι η L’Oreal απασχολεί 6.000 εργαζόμενους! Εδώ πραγματικά καταλαβαίνεις το μέγεθος και τη βαρύτητα αυτού του ομίλου.

Με ποιους τρόπους αναβαθμίζετε την κομμωτική σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η κομμωτική μόδα είναι ανακύκληση (και όχι ανακύκλωση!) Γεννιέται στο δρόμο και επιστρέφει σε αυτόν. Εμείς αναγνωρίζουμε τις τάσεις, τις αναλύουμε, και μέσω μίας ματιάς 360° (καλλιτεχνική, επιχειρηματική, τεχνική και ψηφιακή) εμπνέουμε τον κομμωτή και του προσφέρουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί επαγγελματικά, με προϊόντα ύψιστης τεχνολογίας και τεχνικές, προτάσεις, υπηρεσίες που φέρουν τη σφραγίδα και τη λάμψη της Παριζιάνικής κουλτούρας μας.

Πείτε μας μερικά λόγια για το Worldwide Education Network of L’Oréal Professional Division Products, στο οποίο είστε και μέλος.

Το Worldwide Education Network της L’Oréal Professional Products Division, είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό δίκτυο εκπαίδευσης της εταιρίας αποτελούμενο από τους καλύτερους education managers του ομίλου μας. Αποστολή του είναι να ενδυναμώσει τις ομάδες εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η παγκόσμια τεχνογνωσία. Και όλο αυτό, μέσα από την αναγνώριση των best practices των αναπτυσσόμενων αγορών και το μοίρασμα τους με όλες τις υπόλοιπες.

Τι έχετε να πείτε για την επαγγελματική εκπαίδευση των κομμωτών στην Ελλάδα; Τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με άλλες χώρες;

Το επίπεδο της Ελλάδας αναγνωρίζεται παγκόσμια ως εξαιρετικό. Οι Έλληνες κομμωτές είναι τόσο ανήσυχοι στο θέμα της μάθησης, γι’ αυτό και στραγγίζουν τις όποιες πληροφορίες μπορούν να δεχτούν σχετικά με το επάγγελμά τους, μέσα από online & offline σεμινάρια και εκπαιδευτικά γεγονότα. Δεν υπάρχει διεθνές συνέδριο όπου δεν θα βρεις μέσα Έλληνες κομμωτές, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Μιλάτε 4 γλώσσες, ενώ οι επικοινωνιακές σας ικανότητες είναι πολύ καλές. Πόσο σημαντική είναι η ικανότητα της επικοινωνίας σε έναν κομμωτή;

Κομμωτής σημαίνει επικοινωνία! Επικοινωνία σημαίνει να μπορείς να δέχεσαι και να δίνεις μία πληροφορία. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες ή αποτυχίες σε ένα κομμωτή είναι η ύπαρξη ή η έλλειψη της επικοινωνίας αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια όλα τα σεμινάρια τα οποία προσφέρουν μία τεχνική γνώση και μία καλλιτεχνική έμπνευση είναι βασισμένα στην επικοινωνία, ως προς το πώς θα φτάσει η γνώση στον κομμωτή και στο πως θα μπορέσει αυτός να τη μεταδώσει στους πελάτες του. Όσο για τις 4 γλώσσες, που σαφώς μου άνοιξαν το μυαλό και την καριέρα σε διεθνές επίπεδο, δεν μπορούν να συγκριθούν με την πέμπτη μου γλώσσα, αυτή της κομμωτικής!

Η εκπαίδευση ως έννοια, πόσο σημαντική πρέπει να είναι για έναν κομμωτή;

Είναι το αλφαβητάρι του! Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα. H κομμωτική είναι ένα επάγγελμα που συνεχώς εξελίσσεται. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα ξέρεις όλα, γιατί πάντα υπάρχει κάτι νέο, πάντα θα υπάρχει κάτι διαφορετικό.

Τι ικανότητες χρειάζεται να έχει ένας κομμωτής που θέλει να ξεφύγει από την παραδοσιακή κομμωτική και να μετατρέψει την τέχνη του σε καλλιτεχνική;

H κομμωτική είναι ούτως η άλλως καλλιτεχνική. Από το πιο μικρό συνοικιακό κομμωτήριο μέχρι το μεγαλύτερο atelier, οι κομμωτές δημιουργούν. Με διαφορετικές βάσεις ο καθένας και σε διαφορετικά προφίλ πελατισσών, όλα όμως είναι δημιουργίες. Το θέμα είναι πώς μπορεί κάποιος να γίνει καλύτερος. Όχι απαραίτητα ανταγωνιστής με τους άλλους κομμωτές, αλλά κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό, να μαθαίνει και να εξελίσσεται διαρκώς. Εδώ βέβαια ας μου επιτραπεί να πω ότι η επιλογή του προμηθευτή του και συνεργάτη παίζει σημαντικότατο ρόλο!

Κάνετε διαρκώς ταξίδια σε όλη τη γη. Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος που έχετε επισκεφθεί;

Θεωρώ ότι το κάθε μέρος πάνω στον πλανήτη μας είναι συναρπαστικό. Από όλες τις χώρες έχουμε να πάρουμε κάτι. Τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος, χωρίς να χαθεί ποτέ η αξία της. Και φυσικά, όπως έχουμε μάθει από την Ιθάκη του Οδυσσέα εμείς οι Έλληνες από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια, το ταξίδι από μόνο του είναι το ίδιο συναρπαστικό με τον προορισμό του, αν όχι και περισσότερο.

Επισκέπτεστε την Ελλάδα; Σας λείπει η χώρα;

Φυσικά μου λείπει και χαίρομαι τώρα που είμαι πιο κοντά της εδώ στην Ευρώπη. Οι επισκέψεις μου μπορούν και γίνονται πιο εύκολα, πρώτον λόγω της απόστασης και δεύτερον λόγω του ότι η Ελληνίδα μαμά μαλώνει!

Πείτε μας την δική σας συνταγή επιτυχίας.

Πάθος και όνειρο. Το πάθος είναι αυτό που σου δίνει τοv παλμό. Αυτό που στις δύσκολες ώρες, όποιες κι αν είναι αυτές, σε κάνει να μην τα παρατάς, και μάλιστα να βρίσκεις τη δύναμη να ψάχνεις για εναλλακτικές λύσεις. Το όνειρο είναι το φως στο βάθος του τούνελ. Είναι αυτό που σου θυμίζει πάντα πού θέλεις να φτάσεις, χωρίς να αποπροσανατολίζεσαι και χωρίς να μπερδεύεσαι. Προσωπικό παράδειγμα; Καμιά φορά είναι πιο εύκολο να φτάσεις Παρίσι, μέσω Κολομβίας…

#LOREAL #όνειρα #πραγματικότητα #μαγεία #λάμψη #επιτυχία

 

No Comments Yet

Comments are closed

NDM Publications

Καλλινίκου 2, πλ. Κολιάτσου

τ.κ. 11254

21 5550 9843

info@myextension.gr

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION