NailTips: Όχι άλλο σπάσιμο!

Είτε πρόκειται για συχνή έκθεση σε χημικά, είτε για μια απλή υπόθεση ξηρότητας, δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει έρθει αντιμέτωπη με τα αδύναμα νύχια της. Μπορεί τα εύθραυστα νύχια να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, ειδικά όταν σπάνε και δεν μας αφήνουν να χαρούμε ένα ωραίο μανικιούρ, όμως όπως κάθε πρόβλημα έχει και αυτό τη λύση του.

Το εύθραυστο νύχι δεν θεωρείται σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο είναι πολύ ενοχλητική για όποιον την βιώνει. Οι αιτίες που κρύβονται πίσω από το σύμπτωμα δεν σχετίζονται με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Η καλή κατάσταση στα νύχια αντανακλά, πολλές φορές, και την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας. Όλοι επιδιώκουμε να έχουμε φροντισμένα άκρα, γεγονός που αποτελεί δείγμα υγείας και καθαριότητας.

Το σύνδρομο εύθραυστων νυχιών χαρακτηρίζεται από μαλακότητα και ξεφλούδισμα των νυχιών και συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν μεγαλώνουν τα νύχια τους. Τα νύχια όπως και τα μαλλιά διαθέτουν ένα εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τις περισσότερες φορές, η ευθραυστότητα των νυχιών οφείλεται σε διαταραχή της περιεκτικότητάς τους σε νερό.

Φυσιολογικά, τα νύχια έχουν 18% περιεκτικότητα σε νερό. Όταν για οποιονδήποτε λόγο, το ποσοστό αυτό αυξηθεί (υπερενυδάτωση) ή μειωθεί (αφυδάτωση), τότε τα νύχια γίνονται εύθραυστα. Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπτωμα δεν συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις, αλλά με εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρήση χημικών ουσιών. Αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης.

Τα πρώτα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση η χρήση γαντιών στις εργασίες του σπιτιού και η αποφυγή τραυματισμών (όχι μανικιούρ, όχι πολύ στενά παπούτσια) και αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να πάρετε. Ακόμη η καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των συνέργων μανικιούρ-πεντικιουρ είναι απαραίτητη.

 

Ενδυνάμωση με κερατίνη

Υπάρχουν επαγγελματικά προϊόντα σε μορφή μανό, τα οποία είναι ενισχυμένα με πρωτεΐνες κερατίνης και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Οι πρωτεϊνες ενώνονται με το φυσικό νύχι για να συμβάλουν στην ενδυνάμωσή του, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν τη φυσική λιπαρότητά του. Με συνεχή χρήση μειώνεται δραματικά το ξεφλούδισμα, το ράγισμα και τις λευκές κηλίδες, για πιο υγιή και πιο όμορφα νύχια.

 

Διατροφή και εύθραυστα νύχια

Ορισμένοι δερματολόγοι πιστεύουν επίσης ότι τα εύθραυστα νύχια μπορούν να βελτιωθούν μέσω της τροποποίησης της διατροφής. Τα νύχια είναι καθαρή πρωτεΐνη, συνεπώς απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για να έχουμε υγιή νύχια. Πολλοί αυστηροί χορτοφάγοι ανακαλύπτουν ότι τα νύχια τους είναι τα πρώτα σημεία όπου είναι εμφανείς οι επιδράσεις της ανεπαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών.

Μύθοι

  • Ασβέστιο: Η παλαιότερη άποψη ότι η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί ευθραυστότητα και ξηρότητα στα νύχια έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Έλλειψη βιταμινών: Από τα μέχρι στιγμής βιβλιογραφικά δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ότι η έλλειψη βιταμινών ευθύνεται για εύθραυστα νύχια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμινών που είναι απαραίτητες στον οργανισμό, γεγονός που έχει πάψει να ισχύει στις σύγχρονες κοινωνίες.
  • Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της κύησης δημιουργούν σκληρά και όχι μαλακά και εύθραυστα νύχια.
  • Στρες: Η άποψη ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών δεν ισχύει. Το μόνο που μπορεί να κάνει το στρες είναι να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση, όπως το δάγκωμα των νυχιών, αλλά όχι να προκαλέσει εύθραυστα νύχια.
No Comments Yet

Comments are closed

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ MY EXTENSION